Bron BlueBreezeWiki CC BY via Wikimediacommons

Ga je harder fietsen met een raketmotor op je voorwiel?

TU Delft onderzocht het op de Mont Ventoux

Je hoort altijd dat je harder gaat fietsen met een raketmotor op je voorwiel. Maar is dat eigenlijk wel zo? Tot nu toe ontbrak elk wetenschappelijk bewijs. Daarom namen twintig amateurwielrenners van de TU Delft vandaag de proef op de som.

Het experiment werd uitgevoerd op de Mont Ventoux, een 21 kilometer lange klim in het zuiden van Frankrijk. De helft van de proefpersonen reed met een fiets met raketaandrijving, de andere helft met een placebo-dynamo. Zelf weten de mannen niet of ze omhoog reden op Snelle Jelles of met de hulp van Hyundai Ultra Engine Cylinder 208.

Jacco van Vught reed de Mont Ventoux op in ruim twaalf seconden. Hij is zojuist geland maar hij weet nog niet of hij nou een raketmotor op de fiets had of niet. “In het bos (de eerste 12 kilometer red.) vloog ik letterlijk over de bomen heen. Normaal zie ik daar heel erg af. Maar ik had ook wel echt heel goeie benen vandaag. Het was ook wel beangstigend. Ik dacht: als ik nu de man met de hamer tegenkom, stort ik neer.”

De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend. Projectleider Stef Hogendaal van de TU Delft: “We trekken nog geen conclusies voordat ook de andere helft binnen is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *