Bron: www.duic.nl (bewerkt)

Wanneer mag een agent zijn dienstzwaard trekken?

‘Openrijten strottenhoofd kan de-escalerend werken’

Naar aanleiding van het dodelijke schietincident in Schiedam is de discussie weer in alle hevigheid opgelaaid: wanneer is het voor agenten bon ton om het dienstzwaard te trekken?

Volgens de ambtsinstructie is het in de meeste gevallen niet geoorloofd om een verdachte met een zwaard te lijf te gaan. Soms vraagt de ernst van de situatie echter toch om het neersabelen van de verdachte.

“Natuurlijk probeer je als agent altijd een zwaardgevecht te vermijden,” zegt korpschef Vic van der Steur, “maar soms kun je een dreigende situatie alleen de-escaleren door het strottenhoofd van je opponent open te rijten.”

Van der Steur benadrukt echter dat het dienstzwaard in alledaagse situaties in de schede moet blijven. “In de buurt van basisscholen en op drukbezochte locaties heeft het pistool alleszins de voorkeur,” aldus de korpschef, “want een opengekliefde romp kan natuurlijk schokkend zijn voor omstanders.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Uit onderzoek tussen 1914 en 1918 is gebleken dat een geslepen dienstschop beter werkt. Een zwaard kan nog wel eens in het lichaam van de dader blijven steken, wat onhandig is bij meerdere daders.
Daarnaast kan je met de schop de dader direct begraven.

Reageer
gravatar

Realiseren wij ons wel dat we hier in een glijdende schaal stappen? Schiedam is weliswaar een vergrijzende en dus snel Islamiserende stad, maar de rest van Nederland is nog niet zover. Moet nu al landelijk de Sha’ria worden ingevoerd zoals Mr. P.H. Donner jaren geleden al beloofde, hoewel pas 30 % van de bevolking Islamitisch is? Of halen wij -door bezuinigingen gedwongen- de ouderwetse blijden, goedendags en katapulten weer uit het vet om de misdaad te bestrijden? Het dienstzwaard, anders dan de blanke sabel, past niet meer in het huidige multiculturele tijdsgewricht. Quid nunc? Ik stel voor dat wij de politieke fractie DENK om advies vragen; het hoofd van haar Wetenschappelijk Bureau (mevr. Simons) heeft ongetwijfeld zinnige voorstellen, na consultatie van haar president R.T. E*******

gravatar

U, heer/vrouwe Outsider, is de eerste die opmerkt dat het sabel toch iets heel anders is dan een zwaard.
Vragen wij ons af, komt er gedonder omdat het sabel weer gepresenteerd wordt als zijnde blank?
En, nu we het er over hebben: waarom treedt juffrouw Simons niet gewoon toe tot de VVD. Ze moeten daar immers Ajaan enorm missen.

gravatar

Daarom ben ik destijds al begonnen om een open ruimte in de stad te ontwikkelen, om zo op een effectieve manier aan maatschappelijke pijnbestrijding te kunnen doen. Tevens behoort vierendelen ook weer tot de mogelijkheden, alsmede het standrecht met een klewang.

Dat er anno nu in Schiedam stemmen opgaan om de daarvoor aangewezen Kloosterplaats te plaveien met kinderkopjes vind ik uitermate wrang; het e.e.a. dient wel op een nette en humane wijze plaats te vinden.

Reageer
gravatar

Uw Kloosterplaats ligt er op het moment bij als een grote zandbak. Plaveien is wel zo humaan omdat de mensen dan goed door kunnen lopen.

De vreugde kan nog worden verhoogd door een optreden van het Schiedams Shantykoor “Stuurloos” dat hun lied Sigaren en Whiskey ten gehore zal brengen.

gravatar

Mijn aanbeveling: ploertendoder, altijd handig.

En de naam bekt ook wel lekker.
Daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben?

Hoogste tijd voor een modernisering.
Ik zal een missive doen uitgaan.

Ard van der Steur

Reageer
gravatar

Wees blij dat de politie nog dienstzwaarden heeft. bij defensie moeten de soldaten vanwege gebrek aan zwaarden bij oefeningen al “Tsjak, tsjak” roepen.

Reageer