Met het stilzwijgend racisme gaat er weer een oer-Hollandse traditie verloren

‘Vroeger hield je je onderbuik voor jezelf’

Nu mensen hun racistische ideeën steeds openlijker uiten, bestaat bij veel mensen de angst dat er opnieuw een oer-Hollandse traditie verloren gaat. Het stilzwijgend racisme dat zo typerend is voor de Nederlandse cultuur, dreigt verdrongen te worden door onomwonden discriminatie.

Theo Hovekamp (73) kijkt vol walging naar zijn beeldscherm. Hij klikt op ‘afwezig’ bij het Facebook-evenement ‘Uitzwaaidag voor Sylvana Simons’, dat gepland staat voor 6 december. “Moet je zien, al die openlijk racistische reacties. Dat is de moderne tijd hè. Vroeger zou je gewoon gedacht hebben ‘laat die aap teruggaan naar haar eigen land’. Tegenwoordig schrijf je het op. Eeuwig zonde van zo’n mooie traditie.”

Liesbeth van Laren (62) herinnert zich nog goed hoe haar ouders hun racisme stilhielden. “Als er een donker persoon op televisie kwam, dan zag ik mijn vader heel lichtjes zijn hoofd schudden. Zijn afkeuring was nauwelijks waarneembaar. Dat heimelijke racisme voelde veilig en vertrouwd. Als ik nu op sociale media kijk, dan verlang ik terug naar die fijne tijd.”

Er is inmiddels een tegengeluid op Facebook. Danny Keizer (24) richtte de pagina ‘Rasstilte’ op. Daar kunnen mensen reacties plaatsen over van alles, terwijl ze hun racistische denkbeelden voor zichzelf houden. “Ik vind het walgelijk hoe een oer-Hollandse gewoonte als discreet discrimineren te grabbel wordt gegooid. Wat is er mis met ouderwets lekker je bek dicht houden over wat er in je onderbuik leeft?”

Rasstilte heeft inmiddels al een half miljoen paginalikes. Volgens Danny een teken dat er meer mensen zijn die met weemoed terugkijken op het stilzwijgende racisme van weleer. “Als we samen in verzet komen, kunnen we deze door en door Nederlandse gewoonte nog redden. In tactvolle stilte neerkijken op iedereen die niet blank is: dat bindt onze samenleving.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Eerlijk gezegd ben ik nooit er mee bezig geweest om negatief te denken over donkere mensen .mijn zus woonde als blanke in de Bijlmermeer en ik vond deze mensen altijd wel aardig en gezellig . Ik voel al tijdje heimwee naar vroeger.

Reageer
gravatar

Rudolph & Laura, mag ik jullie feliciteren met jullie vermakelijk artikel. Geniale omkering. Heel hartelijk om gelachen ( broodnodig in deze tijden) en veelvuldig gedeeld.

Reageer
gravatar

Vandaag nog iemand zwarte piet genoemd, met dank aan de openbare discussie heb ik mijn mening afgezwakt.. vroeger riep ik gewoon aap, dat voelde goed. Vroeger mocht je ook nog roken in het café en restaurant. Vroeger hadden we een nog onze eigen valuta. Ik mis vroeger.

Reageer
gravatar

Nederlanders en stilte? Hahahaha, de vele toeristen die hier passeren, daarvan zijn Nederlanders na Spanjaarden en Engelsen de luidste. En overal hebben ze boze en achterlijke commentaar op.

Reageer
gravatar

Moorkoppen
Gebak, Hapje, 8 personen, Voorbereidingstijd 10 minuten, Wachttijd 25 minuten, Bereidingstijd 5 minuten, Hollands
Ingrediënten
75 g Kristalbloem
60 g boter
zout
100 ml water
3 eieren
500 ml slagroom
60 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 zakje chocoladeglazuur
85 gr chocolade (reep)
Bereiden
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor.
Doe de boter, het water en het zout in een steelpan met een dikke bodem en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer de bloem er met een houten spatel goed doorheen. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat (na ca. 1 minuut). Haal de pan van het vuur.
Roer één voor één de eieren door het deeg totdat ze goed zijn opgenomen. Verdeel het met twee lepels in 8 gelijke hoopjes op de bakplaat; zorg voor voldoende tussenruimte omdat de soezen rijzen tijdens het bakken. Bak de soezen in ca. 25 minuten gaar en bruin. Laat ze afkoelen.
Smelt het chocoglazuur volgens de aanwijzingen op het zakje. Hak ondertussen de chocoladereep in kleine stukjes. Schenk het gesmolten glazuur in een kommetje, voeg de chocoladestukjes toe en plaats het kommetje op een pan met kokend heet water en laat (au bain-marie) al roerende de chocoladestukjes in het glazuur oplossen.
Dip de soezen in de gesmolten chocolade, laat het wat afdruipen en laat ze op bakpapier in ca. 20-30 minuten drogen.
Klop met de mixer met garden de slagroom met de suiker en de vanillesuiker stijf. Snijd of knip de soezen door en vul ze met de geklopte slagroom.

Reageer
gravatar

Stilzwijgend Prinsjesdag in de Gouden Koets met slavernij taferelen, de VOC-mentaliteit, niet hardop zeggen alsjeblieft! De Gouden Eeuw (we plunderen de wereld en noemen het De Gouden Eeuw). Nederland is zo hypocriet! en zwarte piet is daar zo’n voorbeeld van…….

Reageer
gravatar

Het Volk is radeloos, de Regering redeloos en het land Reddeloos. Het wordt tijd dat we ons weer eensgezind scharen rond Oranje, voor een terugkeer naar oude tijden waarin de regering ons voorzei over wat wél en wat niet goed was. We hebben weer behoefte aan duidelijkheid: wat doen we met de volksverhuizingen die in het zomerseizoen weer losbarsten? We vragen het ons orakel, onze Moeder des Vaderlands Maxima: inschikken, adem inhouden en op elke straathoek een moskee. We kunnen er nog makkelijk 1 miljoen moslims bijhebben, zegt Diederik Samson. Nou de Sharia nog en dan komt Zijne Excellentie President E****** ook op staatbezoek naar zijn nieuwe kolonie in West Europa. Dan krijgen alle klikTurken een presidentiële onderscheiding: de Orde van het Kromzwaard en de Halve Maan. Saoedi Arabië stuurt enkele van zijn 23.086 prinsen met een arbeidsloos topinkomen, om deze ceremoniële overdracht (olie)glans te geven.

Reageer
gravatar

Ben het ermee eens maar wat nu allemaal gebeurt zoals die sylvana simons en dat zwarte pieten ding is het ook niet meer dan normaal dat het opener wordt

Reageer
gravatar

Iedereen die maar 1 druppel niet Nederlands bloed heeft zou eigenlijk per definitie afhankelijk en hulpbehoevend beschouwd moeten worden.
(Gelukkig heb ik voorouders in Friesland, en is dat nog geen Nederland)

Reageer
gravatar

Mensen hebben uiteenlopende meningen. Alles wat niet scoort op de schaal van politieke correctheid, mag nu niet meer geuit worden. We hebben inmiddels een echte Moslim-censuur, een Zwarte Pietencensuur, samengevat in een politieke correctheidscensuur. Een democratische samenleving heeft nooit één mening, tenzij onder terreurdreiging: zoals Mao Tse Tung, Al Bakr Al Baghdadi of Erdogan. Als je dus verdrietig wordt van racistische uitlatingen op Facebook, kun je ook besluiten niet meer op Facebook rond te struinen.

gravatar

Onderbuikstilte is een van de ernstigste gevolgen van een verkeerde darmflora in combinatie met een slechte mondhygiëne. Op den duur leidt zo’n combinatie tot een pijnlijke en langzame dood!

Reageer
gravatar

Racisme blijft racisme en wat een bullshit om te beweren dat stilzwijgend racisme goed is. Ik was mij vroeger idd subtiel bewust van het racisme maar ik heb liever dat iemand openlijk zijn gevoelens laat zien dan als een stuk onderkruipsel mij van achter een mes in de rug steekt.

Reageer
gravatar

Overigens heb ik van een Algerijn in Frankrijk (zo’n arme gediscrimineerde echte Arabier, die de cijfers hebben uitgevonden) wel meegekregen dat zij neerkijken op negers.

“Nee, hij kwam niet uit Afrika, maar de Magreb!
En die ‘Afrikanen’…”

gravatar

Èn Sylvana draagt geen hoofddoek, HOER!
Haram!!

Weet je wie ook naar de hoeren gaan?
Ze heten geen Jan en Kees, ‘Denk’ ik.
Heb je ‘m? Heb je ‘m?

gravatar

Beste Doorprikker, heeft u nu pas ontdekt dat gediscrimineerden zelf net zo ook discrimineren? Dat is toch al zo oud als de mensheid en ook publiekelijk bekend. Wel schattig dat u dat net pas hebt ontdekt. Nu nog het spreekwoord “two wrongs don’t make a right.” Zijn we weer klaar. En kunnen we hier dan weer gewoon humor bedrijven?

Dank.

Twee Marokkanen lopen door een naburig dorp en zien een waterput. Ze lopen er naartoe en vragen zich af hoe diep die put eigenlijk is. Ze pakken een steentje, gooien het in de put, maar horen het niet de bodem raken. “Vreemd”, zegt de een. “Zou ‘ie zó diep zijn?” Ze gaan een grotere steen zoeken en gooien die ook in de put. Ze buigen voorover om te horen wanneer de steen de bodem raakt. Wéér geen geluid. Nu zien ze een hele grote zware steen, een grote rots, liggen en pakken die met z’n tweeën op. Ze strompelen naar de put en weten de rots over de rand te kieperen. Ze luisteren vol spanning en horen ineens hoefgetrappel achter zich. Ze draaien zich om en zien een geit keihard aan komen rennen en die duikt zo de put in. Stomverbaasd kijken ze elkaar aan. Na een kwartier komt er een herder aanlopen. “Hebben jullie mijn geit gezien?” “Nou”, zegt de een, “er dook hier net wel een geit met een rotgang deze put in.” “Nou”, zegt de herder, “dat kan niet want die zat aan een rots vast.”

gravatar

Sylvana samen met Ajaxtrainer Peter Bosz op het bordes tijdens de Nationale Uitzwaaidag, leuk!
Bovendien, het is meer dan verdient.

Men heeft tegen die tijd immers allebei een dubieus verleden. Het strekt dan ook tot aanbeveling, hiervoor een schoon en helderwit zakdoekje al wuivend boven het hoofd te houden, en in koor respectvol ‘vaarwel’ te roepen.

Reageer
gravatar

het is allemaal de schuld van pim fortuijn die zei wat hij dacht en sindsdien wordt dat als een deugd gezien maar spreken is zilver en zwijgen is goud en sylvana simons is steenkool

Reageer
gravatar

Je kunt ook een combinatie van beide proberen. Als je bijvoorbeeld over zo’n **** schrijft dat je *********** vindt dat ze als de ********** terug moet naar ******** maar je zorgt ervoor dat je woorden als ****, ********** en ***** niet herkenbaar opschrijft, kom je een heel eind. Een goed lezer begrijpt je toch wel.

Reageer
gravatar

Dit wordt allemaal veel te serieus genomen.

Huhuhu, er staat wat op Twitter!!

Ja, en over een minuut weer over iemand anders. En morgen is het allemaal weer weg en vergeten. Eigenlijk interesseert niemand het een zak.

Het is makkelijk roepen, in loze losgeslagen bewoordingen. Maar het heeft niet zo’n zin om elke letter te gaan analyseren of vervolgen. Het is de loze waan(zin) van de dag.

Irritant om dan in Nieuwsuur een kwartier(!) een discussie van serieus kijkende ‘zwartjes’ aan te moeten horen. Gelukkig kon het geluid uit, ik zat niet te wachten op al die clichés.

Wat me herinnert aan Geert Chlorix. Hoeveel jaar na datum wordt hij nu voor de zoveelste keer vervolgd voor één uitspraak? Die men eigenlijk gewoon als politieke vrijheid van meningsuiting kan beschouwen?

Zinloze verspilling van tijd, geld, en energie.

Reageer
gravatar

En toch neem jij ook je tijd om te reageren en is het vooral niet irritant serieus kijkende “geeltjes” aan te moeten horen die het weer allemaal onder het kleed willen vegen om er makkelijk vanaf te komen. Conclusie: hou jij ook maar gewoon je mond

gravatar

“Het Openbaar Ministerie begint een oriënterend onderzoek naar de uitlatingen die op internet zijn gedaan tegen Sylvana Simons. Het OM wil weten of er strafbare feiten zijn gepleegd. ‘Dan kunnen we bepalen of het gaat om belediging of discriminatie’, zegt een woordvoerder.”
http://nos.nl/artikel/2107347-om-start-onderzoek-naar-uitlatingen-tegen-sylvana-simons.html

Commisie, werkgroep, tesk vurce, parlementaire enquete, …, Marten Oosting is gelukkig weer vrij!

Gaan ze nou 20.000 Veesboekers onderzoeken en vervolgen?

En nog eens 10.000 Twitteraars?

Hier kunnen we nog jááren ‘plezier’ van hebben…

gravatar

Beste Doorprikker, ik zou het met je eens zijn als je niet op een totaal onzinartikel had gereageerd, ook als dusdanig bedoeld.

gravatar

Hé dat is precies dezelfde dag dat Sinterklaas teruggaat naar Spanje.

Je hoorde vroeger wel eens dat er iemand voor straf dan in de zak mee moest.

Is zij soms stout geweest?

Reageer
gravatar

Ja ja Erik, met je “iedereen moet gewoon zijn mond houden!” ben jij typisch een vertegenwoordiger van de linkse gekkies. Gasten met een beperking op het maatschappelijke vlak.

Het stilzwijgend racisme is ontstaan in de tijd toen de linkse elite het nog voor het zeggen had. De schuld ligt bij hen met hun multiculti-geleuter en met hun wegkijken van de problemen die leven in de volksbuurten strategie. Autochtonen zijn door hen in de steek gelaten

Gelukkig hebben we nu meneer Wilders van de PVV. Hij is de opruimer van de puinhopen van links.

Corrie.

gravatar

Lopen twee Belgen op straat. Zegt de een tegen de ander “mag ik nu in het midden lopen?”

Ik hoop dat ik met deze witz nu ook een raak politiek label van de onfeilbare Corry krijg. (Ik ga zelf voor het fascisme, dat heeft al lange tijd mijn sympathie, maar ik weet niets; en Corrie weet alles.)

Elke grap met een rake politieke analyse gepareerd. Een zeldzaam talent dat we moeten koesteren en upgraden. Ik zeg: Wilders oprotten, Corrie leider van de PVV, dan is Nederland er zó bovenop!