Bron YT - Democraten66

Sander Pechtold: the new kid on the block

D66 tovert jong talent uit de hoge hoed

Ineens was ‘ie daar: Alexander Pechtold. Wie? Alexander Pechtold, de nieuwe lijsttrekker van D66. Tot afgelopen zaterdag had nog bijna niemand van hem gehoord, maar inmiddels is de sociaal-liberale wonderboy de rising star van het politieke midden.

Sander Pechtold, zoals hij door vrienden genoemd wordt, werkte de afgelopen jaren vooral achter de schermen. Zaterdag werd hij plotseling gelanceerd als de nieuwe lijsttrekker die D66 weer uit het slop moet trekken. Pechtold staat voor een radicale nieuwe koers. Zo pleit hij hardop voor het naleven van het energieakkoord en voor solide afspraken in de voorjaarsnota, iets wat vooral jongeren aanspreekt.

Binnen de partij was men al langer op de hoogte van zijn kwaliteiten. In de wandelgangen wordt hij al betiteld als de nieuwe Boris Dittrich. Wassila Hachchi, voorzitter van D66 Brooklyn: “Met Pechtold hebben we goud in handen. Ik weet nog goed hoe hij hier als 40-jarig jochie kwam binnenlopen. Hij had toen al iets redelijks over zich. Hij is echt een ruwe diamant: jong, bevlogen, gretig en vrolijk onbezonnen. Dat onbesuisde moet hij nog onder controle zien te krijgen, maar dat is ook een kwestie van ervaring. Geloof mij nou, dat gaat helemaal goed komen met die jongen.”

Toch zijn er ook twijfels binnen de achterban. Is iemand van amper vijftig jaar wel geschikt om lijsttrekker te zijn van een politieke partij? D66-stemmer Jeanine Hennis: “Volgend jaar moet hij er wel gewoon staan bij de verkiezingen. Je kunt je dan niet meer verschuilen achter het feit dat je nog zo onervaren bent. Het gaat om keiharde zetels, daar word je op afgerekend. Andere politici kijken niet naar leeftijd, ze zullen dit broekie net zo hard aanpakken als pak em beet Jesse Klaver.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met Alexander Pechtold heeft D66 een juweeltje in handen, transfervrij overgenomen van de JOVD, gepokt en gemazeld in liberale debaterstechnieken. Als hij in topvorm is, is hij ‘gladder dan een aal in een emmer snot’ en zelfs in debatten in Grieks-Romeinse stijl niet te vloeren. AP, zoals hij liefdevol door de parlementaire pers wordt genoemd, is in de Tweede Kamer gevreesd door vriend en vijand. .

Reageer
gravatar

Xander gaat zware tijden tegemoet.

Als je de peilingen moet geloven zal hij ook direct aan regeren toekomen in een D66-PVV-SGP coalitie. En we weten allemaal hoe zwaar dat zal zijn.

Maak je borst maar nat!

Reageer