Voormalig verdacht pakketje keert moeizaam terug in maatschappij

‘Stigma blijft kleven aan 18-jarige Eastpak’

Twee jaar geleden werd deze 18-jarige Eastpak aangemerkt als een verdacht pakketje op perron 3 van station Den Bosch. Nu probeert de tas weer terug te keren in de maatschappij, maar dat valt niet mee: “Ik merk dat het stigma ‘verdacht pakketje’ toch aan me blijft kleven.”

De tas werd op het station van Den Bosch door speurhonden besnuffeld en door zwaarbewapende mannen letterlijk binnenstebuiten gekeerd. Vervolgens werd de tas maandenlang in een donker depot vastgehouden, vol met andere verdachte voorwerpen. Nu de getraumatiseerde tas weer is teruggekeerd in de samenleving, krijgt hij geen enkele vorm van begeleiding.

In de trein wordt Eastpak met de nek aangekeken. “Ik voel de blikken als ik ook maar een minuut alleen gelaten word. Ik kan wel zeggen dat ik onschuldig ben en dat we in een rechtsstaat leven, maar mensen kunnen de beelden uit de media niet zomaar loslaten. Als je eenmaal de stempel ‘verdacht’ opgedrukt hebt gekregen, kom je daar niet meer vanaf.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Verlatingsangst is een bekend fenomeen onder voormalig verdachte pakketjes. In sommige gevallen zijn alle banden al erder doorgesneden. Gelukkig is dat bij deze rugzak niet gebeurd, want dan kun je het als rugzak wel vergeten. Er zijn gevallen bekend van rugzakken waarbij dat het geval was. Die bleven meestal niet staan op het perron, maar wierpen zich voor de trein. Dat is erg.

Reageer