Bron Flickr - Jaap Joris - CC - BY

Carnaval: zou het ook in Nederland kunnen gebeuren?

‘We zijn niet voorbereid op een praalwagen’

De afgelopen dagen bleven de schrikbarende beelden voorbijkomen: polonaises, optochten, serpentines en zelfs bier. Sommige mensen spreken zelfs van carnaval en vragen zich af: zou het ook in Nederland kunnen gebeuren?

Armando de Vries uit Dronten maakt zich ernstig zorgen: “Nu trekken de optochten nog door Lampegat en Oeteldonk, maar je moet er niet aan denken dat zoiets straks ook in Eindhoven of Den Bosch gebeurt. Voor je het weet, slaat de onrust dan over naar plaatsen als ‘s-Hertogenbosch. Ik ben doodsbang dat mijn kinderen in een polonaise belanden, dan zie ik ze nooit meer terug.”

Volgens hoogleraar volkscultuur Bert Bokhoven kan een carnaval desastreuze gevolgen hebben voor Nederland: “De kans dat het gebeurt is klein, maar op een carnaval van deze proporties zijn we totaal niet voorbereid. Dus als het gebeurt barst het ook echt flink los en dan staat meteen iedereen te hossen. We weten absoluut niet wat we moeten doen wanneer we te maken krijgen met een praalwagen.”

Toch moet het met de huidige middelen mogelijk zijn carnaval zeker een jaar lang af te wenden. Voor Bokhoven zou dat reden zijn voor een feestje: “Als dat gebeurt, verkleed ik me als schuursponsje en dan zie je deze jongen vijf dagen niet meer terug. Dronten de gekste!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik heb vernomen dat heel zuid nederland inmiddels al is veroverd door carnaval, ik ga nu de schuilkelder in.

tot na de oorlog (voor wie het overleeft)

Reageer
gravatar

Bij het verlaten van mijn woning wist ik het eigenlijk al meteen. Ik zag dat paard in de gang staan en dacht “Nee hè, toch niet weer code alaaf?!” maar al spoedig kreeg ik een roltoeter in mijn oor en serpentines over mij heen gegooid. Dan is er geen houden meer aan. Was ik maar een bloemetjesgordijn!

Reageer
gravatar

Toch die dekselse Bokhoven weer, die omniexpert, die als schaap verklede wolfshond, die tevens prof, dr. ir. in de allesweetkunde is en begaafd trendlistener, die expert volkshosser, dat paard in de gang, die waar is mijn feestneus gebleven vinder, die .. enz.

Reageer
gravatar

Hmm ja, een gevaarlijk verschijnsel dat oprukt langs de Balkan-route. Sterker nog: één lange polonaise vanaf Griekenland hierheen.

‘s Nachts is het het gevaarlijkst, dan heet het opeens ‘taharrush’ en gaan de handen van de schouders naar de borsten en het kruis. En niet alleen de handen…

Reageer