Hoe is het nu met generatie Ei?

'Slecht'

Het is misschien wel de meest gedetailleerd in kaart gebrachte lichting van deze maatschappij: generatie Ei, geboren op dinsdag 17 juni 1986. Lang werd gedacht dat hun flexibiliteit, hang naar authenticiteit en loyaliteit zou leiden tot een sociale revolutie, maar uit recent onderzoek blijkt dat de volwassen geworden ‘eieren’ weinig van deze belofte waarmaken: “Ze voelen zich miskend en zouden het liefst gewoon de hele dag koikarpers kweken in hun achtertuin.”

Kenmerkend voor generatie Ei is de diffuse verspreiding over de arbeidsmarkt en sociale klasse. Socioloog Flemmo te Gader: “Er zijn ‘eieren’ met een baan, maar werklozen zie je er net zo goed tussen. Sommigen verdienen erg goed, maar anderen komen maar net rond. Die willen dan carrière maken, of niet. Bedrijven weten dit allemaal wel, maar spelen ze er ook op in? Nee, en zo laten ze kansen liggen.”

Neem Janine, geboren op 17 juni 1986. Als ‘ei’ bij uitstek wordt ze constant in het hokje ‘generatie Y’ geplaatst: “Mensen denken dat ik daar ook bij hoor, maar ik ben nog echt van de stempel die waarde hecht aan bepaalde dingen. Ik voel wat dat betreft een onoverbrugbare kloof tussen mij en mensen die op andere data geboren zijn. Zij zijn van een generatie die waarde hecht aan andere dingen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Anders dan de generatie “patat” die hoofdzakelijk in de sfeer van voetbal, toto en voetbalbobo-sfeer haar werkkring koos, is de generatie “ei” er -na dóórleren- in geslaagd zich diffuus over arbeidsmarkt en sociale klassen te verspreiden, met een zwaartepunt in de WW- of bijstandssfeer. Alleen al om die reden is het begrijpelijk dat de huissocioloog van de VVD, Flemmo te Gader, zich wijdt aan een kwantitatief longitudinaal onderzoek naar de oorzaak-gevolgrelatie van deze cyclische eierensfeer. Eerder al was er sprake van een ‘varkenscyclus’ in de opleiding van tandartsen; als gevolg daarvan zijn een aantal tandartsen omgeschoold tot varkens en aansluitend gaan werken in Duitsland, uitstekend gehonoreerd via de Krankenkasse.

Reageer