Nu Beiroet de aandacht voor Nigeria overschaduwt denkt niemand nog aan Somalië

Tragische gebeurtenissen in Jemen en Congo blijven onderbelicht

Sinds de aanslagen in Beiroet gaat alle aandacht alleen nog maar naar Libanon. Nigeria raakt volkomen ondergesneeuwd. Terecht? Veel goed geïnformeerde wereldburgers vinden van niet.

“Het is niet dat ik die aanslagen in Libanon niet erg vind,” zegt Maartje van Venem. “Maar wij zijn in Nederland alleen maar bezig met Beiroet en vergeten dan dat daarbuiten een hele wereld is. Ik las op het internet dat er gisteren op de markt in Yola in Nigeria een bom is ontploft. 32 doden. Dat heeft de politieke verhoudingen vast ook compleet op zijn kop gezet. Maar in de krant lees je daar niks over.”

“Ik vind het een beetje hypocriet dat iedereen het nu ineens over Nigeria heeft omdat dat toevallig dicht bij huis ligt,” zegt Gerben Eggink. “Mensen zien de beelden van die aanslag en denken: wij hebben ook wel eens markt. Zoiets zou ook hier kunnen gebeuren. Maar in het zuiden van Somalië is het geweld vorige week ook weer opgelaaid. Is dat dan minder erg omdat het niet op een markt is? Er wordt met twee maten gemeten.”

Willem Draadsma heeft geen goed woord over voor alle mensen die hun profielfoto veranderen in een Somalische vlag. “Mensen praten elkaar na als een stel makke schapen en intussen doen ze alsof ze heel goed geïnformeerd zijn. Maar over Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo zal je ze nooit horen. Mij wel: in Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo is het verschrikkelijk.”

Antje Pieters: “Iedereen heeft weer praatjes over de rest van de wereld, maar intussen laten ze hier onze bejaarden slapen in hun eigen pis. Laten ze zich daar maar eens druk over maken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat ik nu juist super irritant vind, is dat dat hele gedoe in Afrika (weet even niet welk land) wél het nieuws haalt. Ik hoor liever hoe het gaat in Parijs. Daar hoor je te weinig over!! Daar hadden wij ook op een terrasje kunnen zitten he??

Reageer
gravatar

Wat ontzettend planeet-aarde-centrisch alsof daarbuiten geen grote oorlogen aan de gang zijn. Echt typisch weer, jammer dat zelfs de speld daar aan mee werkt.

Reageer
gravatar

Ho ho ho, dit is zó donderdag!

Vandaag is het tsjil om het over Mali te hebben!

Nieuwste app: automatische Facebook-profielaanpasser, met de juiste vlag en de juiste leus. Vandaag: ‘Je habite au Madison’.

Reageer
gravatar

heel goed geschreven stuk. legt duidelijk de hypocrisie bloot van mensen op facebook en andere sociale media. ik zal dit artikel sharen met vrienden die dit ook wel kunnen waarderen denk ik

Reageer
gravatar

Hoe ging dat verder? Wie ging voor, de bezorger met Chinees eten of de inbreker? En hebben de buren u allen aan tafel genood? Was het lekker? En is er na afloop nog wat buit gemaakt? We houden hier niet van halve verhalen, herr mukker.

gravatar

Parochiaen Bertus,

Foeij, gij weet wat ghe te doen staet! Op naer d’n kaeker gij diender! Met eenen versnipperd’ajuin gegarneert geeft geen bezwaer.

Nuttigt ‘t smak’leyk, ‘t zij gezeeghent.