Jeugdsentiment: de Taliban zijn terug!

Knus jaren ‘90-fundamentalisme maakt comeback

Soms word je ineens overweldigd door een warm gevoel van nostalgie. Neem dit nieuwsberichtje dat je voor even terugbrengt naar die fijne jaren ‘90: de verovering van de Afghaanse stad Kunduz door de Taliban.

Wie? De Taliban, een groep flamboyante moslimextremisten die al ruim voor het kille ISIS dood en verderf zaaide, strenge islamitische wetten oplegde en culturele hoogtepunten vernielde. Nineties Kids kunnen zich de guerillastrijders met hun markante tulbanden en fluffy baarden nog wel herinneren. In de tijd van tamagotchi’s, flippo’s, Wim Kok en flikkerende sneakers maakten de Talibanstrijders furore als dé beweging voor knus islamitisch fundamentalisme.

Herinner jij je deze 3 Taliban-hoogtepunten nog?

De Boeddhabeelden van Bamyan

Bron: Flickr cc Zaccarias

Met een reeks spectaculaire explosies bliezen de Taliban de eeuwenoude Boeddhabeelden van Bamyan op. Van de Boeddha’s bleven alleen een paar voeten en een schouder over. De rest was he-le-maal verpulverd. Veel cooler dan Palmyra!

Al Qaida

Bron: Carol M. Highsmith

Weet je nog dat de aanslagen van 11 september 2001 werden uitgevoerd door Al Qaida, het terreurnetwerk van Osama bin Laden? Nou, het waren de Taliban die Al Qaida onderdak bood in het Islamitische Emiraat Afghanistan. Inmiddels is ook Al Qaida trouwens weer helemaal terug: ze hebben half Jemen in handen. Comeback kids!

Moellah Omar

Bron: Youtube cc Secular Talk

Generaties groeiden op met Moellah Omar. De ‘kerstman’ van de Taliban was dan ook niet te missen: hij was twee meter lang, had maar één oog en droeg altijd een geruststellende baard. Moellah Omar is niet meer onder ons, maar wie opgroeide in de jaren ‘90 draagt hem voor altijd in het hart.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De eerste foto geeft een volstrekt logisch tijdsbeeld weer: drie gemaskerde Oosterse pubers (de Midden-oostelijke aanpak van jeugdacné) opgaand in Westerse verslavingen zoals RPG’s en shootergames. De middelste is fanatiek in de weer met een Wargame op X-box of PS4 om zijn springstoffen-vaardigheid op een hoger level te brengen. Zó herkenbaar deze situatie, de iman zag dat het goed was en maakt deze foto. Wat bedoelde Rutte eigenlijk met niet-terugkerende Syrië-gangers?

Reageer
gravatar

Deze retro-trend in bredere context: vroeger speelden we fanatiek cowboy en indiaan, het aantal cowboy-adepten (good guys) was altijd groter was dan het aantal indianen (bad guys). Wisten wij veel van genocide op de oorspronkelijke bevolking (Injuns) door Europese ‘pioniers”, of van ethnic cleansing?
Wij schoten gewoon op ‘indianen’, comme ça.
Déjà-vu, Taliban en IS schieten nu (met scherp) op iedereen die niet Soennitisch (cowboy) dus indiaan is. Verdwaasde kids of lustmoordenaars?

Reageer
gravatar

Het ligt ook een beetje aan de tijd waarin je bent opgegroeid. Zelf heb ik veel meer herinneringen aan PLO en IRA.
Terrorisme is toch niet meer wat het geweest is.

Reageer
gravatar

Misschien is het een grappig idee om weer nieuwe Boeddhabeelden in Bamyan te plaatsen.

Bij de Blokker en de Xenos zijn leuke muurdecoraties te koop. Daar is genoeg keus om een leuke Boeddha uit te zoeken.

Reageer
gravatar

De tienergeorienteerde spin-off Taliban 90210 is reeds in de maak evenals een Memories Suikerfeestspecial waarin martelaar Omar 72 stille maagdenliefdes met mooie grote donkere ogen in het Islamitische Paradijs weder ontmoet. Anita Witzier zal voor ene aflevering haar haren niet blond bleken, gepaste kledij dragen en nederig de ogen neerslaan bij het neerslaan.

Reageer
gravatar

Moellah Omar was gek op sjoelen. Wat bijna niemand weet, is dat hij een notoire valsspeler was. Wanneer men hem op valsspelen betrapte, werkte hij op het gevoel van de Taliban door zielig te doen over zijn ene oog: “ikke niet goed zien”, zodat de Taliban hem maar weer liet winnen. Zijn bijnaam was “Moellah Van Het Sjoellah”, en zo wordt hij tot op de dag van vandaag herinnerd. Doei.

Reageer
gravatar

Wat een smerig artikel is dit! Hoe kun je het in je hoofd halen iets satirisch te schrijven over de tereurdaden van die smerige moslims?

Heeft De Speld dan geen greintje fatsoen in zich? Shame on you!

Niet meer doen anders ben ik hier weg.

Corrie.

Reageer
gravatar

Houden wij je aan! (Beloofd is beloofd.) Redactie Speld, het hoeft niet eens leuk te zijn, maar zou er morgen een artikeltje kunnen komen over het Offerfeest, waar radikale moslims jonge, liefst Haagse meisjes onverdoofd slachten en offeren? Artikeltje erbij over een nieuwe uitvinding in Raqqa, waardoor massale onthoofdingen op afstand kunnen worden uitgevoerd door Al Baghdadi zelf, bij voorkeur te testen in Duindorp?

gravatar

Zonder die smerige moslims zou jouw blonde God nu in de WW lopen, zich stierlijk dood vervelen en een voortijdige dood sterven door een chronisch gebrek aan Twitter- en Facebookvrienden dus wees de moslim eens een keer dankbaar.

Kreng!

gravatar

Niet leuk inderdaad.
Dit had in één artikel kunnen staan met Dik Trom, Tom Poes en Pipi Langkous..
Nu komt het zo over of wij dom zijn..

gravatar

Jajaja, ik weet dat Snelle Jelle was vergeten..
Corrie (vH) daarvoor sorrie.

Misschien zie jij me als een onnozel niet denkend en verwart iemand en kom jij wel heel helder over.
Geloof mij als ik zeg dat de ene perseptie niet de andere is of elkaar kan uitsluiten.
we bestaan tenslotte beide.

Kortom we zitten hier beide met een mening en een gedachte.

Wanneer kom je niet meer terug hier?

Gr Benny

gravatar

@ Man zonder naam.

Van je onzinbericht ben ik alleen eens met het laatste gedeelte: ‘dus wees de moslim eens een keer dankbaar.’ Dat ben ik.

Dankzij de tsunami aan moslim ‘vluchtelingen’ waar ons mooie Nederland mee geteisterd wordt is de PVV van meneer Wilders in de peiling gestegen naar 34 zetels. Dat is hetzelfde als de VVD en de PvdA samen! Is dat niet om je rot te lachen?

Happy days are coming. The sun is shining. 🙂 🙂

Corrie.

gravatar

Voor mijn Benny.

Nou nou, drie berichtjes van jou op drie zinnetjes van mij is best wel veel.

Om je een beetje op te beuren heb ik je al leuke filmpjes over katten en honden op de site gezet maar zo te lezen slaat het niet bij je aan.

Ik probeer het nog maar een keer. Dit keer leuke Nederlandse reclames.

Je moet toch toegeven dat de leukste TV de reclames zijn. Op Hart van Nederland na natuurlijk.

Corrie.

gravatar

Hey Benny,

Maak je niet druk vriend, men bant wel eens een mailadresje daar; zodat je weet dat ik het niet Ben.

Hartelijke groet,

Benny.

gravatar

De Taliban, ja, ja, dat roept wel heel wat jeugdsentiment bij mij op. Daar heb ik in mijn jonge jaren ontzettend van genoten. Met een beker warme chocolademelk net uit bad met mijn haartjes nog nat in mijn Bert en Ernie-pyjama op de grond voor de gaskachel zittend mocht ik van mijn moeder opblijven om naar de Taliban te kijken. Na al die jaren herinner ik mij nog steeds de namen van alle Talibans: Dipsy, Po, Tinky Winky en Laa-Laa,

Reageer
gravatar

Mijn favoriet zijn de aanslagen op de Twin tower van 11 september 2001 door Al Qaida. Soms kijk ik de beelden nog eens gezellig met een zak chips en een blikje Red Bull terug. Gewoon voor de entertainmentwaarde die het heeft.

Reageer
gravatar

Fijn jeugdherinneringen.
In mijn jeugd deed Ulrike Meinhof de harten sneller kloppen.
Mijn moeder haalt steeds vaker herinneringen op aan Adolf en Antoon.

Reageer
gravatar

Ha, het weer knus dus in Kunduz! Gezellig, beetje langs de kant van de weg bermbommelen, wegzinken in de ogen van prachtige vrouwen en dan elke keer weer achter het net vissen, mannen met binnentulbanden en buitentulbanden, die nog nooit Tubantia lazen, baarden waar nog helemaal geen elastiekjes in te vinden waren….

Reageer
gravatar

Wij van de Taliban zorgen voor werkgelegenheid. Momenteel scholen wij bijvoorbeeld te Kunduz politieagenten om tot bermbommenmakers en onthoofders.

Al dat geroddel over onze vredelievende prachtorganisatie begint ons te vervelen. Stopt er onmiddellijk mee!

Reageer