Wetenschap weet nog steeds niet waarom Madame Tussauds bezoekers heeft

Animo voor wassen beelden tart menselijk voorstellingsvermogen

In het Amsterdamse museum Madame Tussauds zijn wassen beelden te zien die vagelijk lijken op bekende mensen. Elke dag zijn er mensen die daar naartoe gaan. De wetenschap staat voor een raadsel.

Filosoof Mathieu Hemmeregts zegt dat zijn vakgebied geen enkele verklaring heeft voor het fenomeen: “Binnen het huidige wetenschappelijke paradigma zijn bezoekers aan Madame Tussauds niet te verklaren. We weten dat er bezoekers zijn, maar niet wat hen bezielt. Het sluit aan bij de grote vragen over ons bewustzijn: hoe ontstaat een gedachte? Ben ik nu bij bewustzijn? Waarom sta ik in de rij van Madame Tussauds? Het is onverklaarbaar hoe een mens in de rij voor Madame Tussauds kan staan en geen moment bedenkt: wat doe ik in vredesnaam in de rij voor Madame Tussauds?”

Grimbert van Hoof is forensisch massapsycholoog: “Door groepsprocessen kunnen individuën keuzes maken die niet rationeel gestuurd zijn maar instinctief. Daardoor kunnen normale mensen in staat zijn tot de gekste dingen. Maar ook weer niet zo gek dat je in de rij gaat staan om een verkleurde etalagepop van Marco Borsato te begluren. Echt bizar.”

Volgens wiskundige Ionica biedt ook de getaltheorie geen antwoord op de vraag waarom Madame Tussauds bezoekers heeft: “Laten we zeggen dat er elke dag 200.000 mensen over de Dam lopen. Stel dat 1 procent per ongeluk het pand van Madame Tussauds binnenwandelt, dan zijn dat 1000 mensen. De kans dat één van die 1000 mensen bereid is om daadwerkelijk geld te betalen voor een speelgoedpop van Edwin Evers is 0.”

Co Verhoek is gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij staat in de rij voor Madame Tussauds: “Huh wat?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Franse micro-socioloog Jean-Didier Sanssaucis heeft kortelings een langjarige studie naar Mme Tussaud’s bezoekerspopulatie afgerond. Zijn studie onthulde dat veel bezoekers latent tot licht necrofiel waren. 53 % van de geënquêtteerden gaf aan dwangmatig/compulsief Tussaud-vestigingen in Amsterdam, Londen, Parijs, Monaco of Vaticaanstad te bezoeken. 38 % gaf aan eigenlijk op zoek te zijn naar verwerking van trauma’s uit hun vroegste jeugd ontstaan in spookhuizen op de kermis.

Reageer
gravatar

Heer Outsider,

Met het aan de grote klok hangen van deze uitslagen bestaat de kans dat er een groeiende behoefte ontstaat om een bezoekje aldaar via het basispakket gratis te maken.

Op zich is daar niets op tegen, maar op deze manier staan -en liggen- vele patiëntendossiers alsnog op straat, wat de openbare orde danig zal verstoren, en weer enkele pittige Kamervragen zal opleveren.

Temeer wanneer men geconfronteerd wordt met enkele wassen politici binnen.

gravatar

Hoezo necrofiele bezoekers. Bewoners van Tussaud zijn winnaars de levende standbeeldenwedstrijd. ‘s Nachts breken ze de boel af. Moet je eens horen als je er midden in de nacht langskomt.

gravatar

Ja, nee, ho, wacht ff Tante10eke. Voor we totale begripsverwarring krijgen, de levende standbeelden vallen wel eens uit hun rol als ze overdags passanten (het liefst mooie meiden) de stuipen op het lijf jagen, de inwoners van Madame Tussaud niet, hun libido is gemiddeld < 0. Necrofielen voelen zich middernachtelijke prettiger in aula's en koelafdelingen van academische ziekenhuizen waar kisten en schuifladen kunnen worden geopend. Tip voor Necro-lieffie.

gravatar

Okay, maar die rij wordt wél regelmatig ververst; het verschil met de permanente exposito’s is dat de “buitenstaanders” wél bestand zijn tegen etalage-benen en UVB-straling, Amsterdamse passanten en ander ongerief en dat zij om 18.00 uur niet allemaal hoeven worden binnengehaald. Alleen Eberhard van der Laan wil na sluitingstijd nog weleens op De Dam als menselijk standbeeld acteren, om zijn burgemeesterlijke popiejopielariteit te meten. Begrijpelijk: hij is nog de enige PvdA’er in 020.

gravatar

Ha, bij ons in Noord-Korea staan er maar drie wassen beelden bij Madammeke Tussaud: Die van mijzelf, mijn vader (onze Geliefde Leider) en onze Grote Leider mijn grootvader.

En ik ken geen enkele burger (althans niet zij die hun leven lief is) die niet gedreven wordt door de vurigste wens om overmand door eerbied en emotie langs onze wassen beelden willen lopen.

Reageer
gravatar

Dat noemen wij in het kapitalistische Westen: gedwongen winkelnering. De tranen schieten mij in de ogen uit empathie met dit rijke culturele leven rond de Heilige Triniteit in Noord-Korea: de Vader en de Zoon en de Heilige Grootvader.
Daarom een à priori mislukte poging tot haiku:
Ach, hoe schoon toch en hoe puur,
zijn kunst en natuur
achter de Chinese Muur.

gravatar

Awel mensen. Nochthans woont er hiernaast een amorf wezen dat zich Corrie noemt, en nie geheel goed bij haar hoofd is. Het doet hoegenaamd niets, kuist zichzelf nooit, en houdt ook zijn huis niet proper. De ratten gaan er naar eigen goesting in en uit, en ook komt er met regelmaat ene Joep zijn vuiligheden spuien.
‘t is daarmee dat ik besloten heb, de hele bliksemse zooi op te gaan pakken, en naar dat Madame Tussaud te doen verhuizen. Kunt gij Hollanders daar naar dissen “Corrie” gaan…

Reageer
gravatar

Wassenbeelden zijn driedimensionale foto’s van het verleden. Veel leuker zijn de robots met kalkhoofden die dit kabinet bevolken. Zij bieden een dimensie extra: ze bewegen soms! En ze brengen klanken voort, meestal prefab teksten, zoals: “Dat zijn úw woorden!” of kortweg: “Geen commentaar!”
Voorbeeld: vraag aan een minister: “Heeft u zojuist de Tweede Kamer welbewust verkeerd voorgelicht of liegt u van nature zo makkelijk?”
RVD: Géén commentaar! We komen hier later op terug (na…

Reageer
gravatar

Wassen neuzen zijn creaturen die kleven in het heden heer Outsider. En wat zij allemaal onder de bankjes smeren natuurlijk. De kwantiteit wint het ook hier weer van de kwaliteit, maar ook dat zullen wij nooit hardop meegedeeld krijgen.

Ondanks alles wens ik u toch een prettig weekend.

gravatar

heeft ook iets van een gevalletje laatstejaars.

maar met wiskunde kun je echt de meest malle zaken beleven

zo hebben ze het imaginaire getal bedacht, alleen om zich bezig te kunnen houden met complexe wiskunde

je zou wiskunde kunnen zien als een soort alfa-wetenschap.
Maar ja, we kunnen toch niet zonder.

gravatar

Scherp Dat (en Haes).
Er zijn aanwijzingen dat het haar laatste jaar is.

Maar vlak de flexibiliteit van wiskundigen niet uit. Ze vangen een discontinuïteit in een kringintegraal, of ze passen hun axioma’s aan en rekenen rustig verder in een volgende dimensie. Alsof lijnen elkaar niet al eeuwen in het oneindige snijden. Of ze toveren opeens imaginaire getallen uit de hoed om nog iets complexer te kunnen rekenen.

Nare lui, net juristen. Helaas kunnen we niet zonder ze, wiskundigen…

gravatar

Ik denk dat de bezoekers uit dezelfde groep komen, als de mensen die elke ochtend in de spiegel van de badkamer een bekende zien en niet weten wie het is.

Reageer
gravatar

Geenszinsch mijn waerde,

De Heere voorzagh in slegtsch tien geboden, waermee Zijne Grootheyt thansch eene flinck eijnt sijt gekoomen. ‘t Sijt eenen sonde dat enkele afvallighen thansch eene schare macke schapen agter hen aen hebben loopen, die sigzelve verdiepen in oeverloze raedselen, waerbij ‘t gewin van den sluwen Reijnaertsch ‘t platte doel is, ondanksch dat evenzo eenen eenvoudighe Kapelaen vooruijtstrevent van geescht dient te sijn.

gravatar

Maar beste Jezus, het artikel gaat over wassen beelden en niet over stenen, gipsen, houten, metalen etc. beelden.

gravatar

Maar dat zijn gruwelijke beelden, bloederige taferelen van iemand die vastgespijkerd zit, daar kan je met je kinderen toch niet heen>

gravatar

En terecht Grote Lichtgevende Leider,

Gaat U ons voor, wij volgen teneinde een mooie groepskorting op de entreeprijs te verkrijgen.

Wat zou het leuk zijn bij Madame onze Jochem van den Berg ergens in een hoekje te zien staan met de Telegraaf in zijn hand, wat U?

gravatar

Een wassen beeld van meneer Wilders van de PVV zou niet op zijn plaats zijn. De goede man verdiend een groot bronzen beeld op het Binnenhof van Den Haag met daarop een plaquette met de tekst:

MENEER WILDERS IS DE NAAM VAN EEN HELD
DIE EIGEN GOED EN BLOED NIET TELDE
HIJ IS EEN VOORBEELD VOOR ALTIJD

Let maar op, over vijftig jaar staat het beeld er. Hij is namelijk de eerste die het moslimgevaar heeft ingezien.

Corrie.

gravatar

Een beeld van de trollenvanger ha ha ha.
Een meervoudige persoonlijkheidsstoornis is niet in beelden uit te drukken.
Moet je ook niet willen er zou een extra etage moeten komen om al zijn hersenspinsels kwijt te kunnen wat nog meer Museum betekent, daar zit niemand op te wachten.

Het is welletjes geweest.

gravatar

Op de Dam in Amsterdam werd er voorheen geprotesteerd zoals het hoort. Sinds de privatisering vertonen de beelden een groeiende gelijkenis met onszelf. Ze kijken ook allemaal alsof ze zelf niet weten wat ze daar te doen hebben. Of het nu staatshoofden, voetballers, kunstenaars of terroristen zijn, enz., allemaal zien ze eruit als dezelfde ziekenbroeders. Aan de andere kant van de Dam zijn McDonald’s en Burger King te vinden. vinden. (Man ist was men isst.)

Reageer
gravatar

Dan is er maar één oplossing: preventief ruimen! Hup, geen enkel risico nemen en dat hele amsterdam ruimen! Het klinkt hard, maar het kan echt niet anders. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n amsterdarm contact heeft met een of meer MENSEN en dat die dan besmet zouden worden?

gravatar

veel celebrities proberen dan ook d.m.v plastische chirugie zoveel mogelijk op hun wassen beeld te gaan lijken.