Politie onderzoekt afschaffing van het ‘hoopje’

Ook ijsbeen en okkernoot mogelijk afgeschaft

De politie onderzoekt de mogelijke afschaffing van het ‘hoopje’. Het gebruik om luidkeels ‘Hoopje!!!!’ te roepen alvorens willekeurige voorbijgangers en collega’s te bespringen was al langer omstreden. In de eerste zes maanden van 2015 raakten 1200 agenten en 230 burgers gewond tijdens een hoopje.

Burgerrechtenorgansaties juichen het afschaffen van het hoopje toe. Zij noemen het hoopje achterhaald, mensonterend, en een beetje kinderachtig. Maar niet iedereen is tevreden. Woordvoerder van de politievakbond Gerrit van de Kamp spreekt van een gevaarlijk precedent: “Een hoopje hoort gewoon bij goed politiewerk. Het is een manier om contact te maken met de burger, om ze onze aanwezigheid op straat te laten voelen. Dat is ontzettend belangrijk voor het veiligheidsgevoel.”

Van de Kamp benadrukt dat een hoopje zelden tot ernstige blessures leidt: “Het gaat meestal om verstuikte enkels of wat lichte kneuzingen, ik kan me de afgelopen paar jaar maar drie sterfgevallen herinneren.”

Volgens minister Van der Steur is de afschaffing van het hoopje de juiste oplossing: “Dit kan zo niet langer. Het gebeurt te vaak dat agenten zich met blessures afmelden voor een patrouille. Hoopje is gewoon gevaarlijk, agenten kneuzen hun ribben met dat lompe gedoe, maar er zijn ook gevallen van werknemers die niet meer kunnen lopen door een ijsbeentje. Ondertussen zitten wij met een tekort aan agenten. We moeten hier mee ophouden.”

De vakbonden laten weten de afschaffing van het hoopje niet zomaar over hun kant te laten gaan. Acties worden daarbij niet uitgesloten. Gerrit van de Kamp: “Hoopje op Van der Steur!!!!!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik hoop eerder dat het ‘prikkeldraad’ wordt afgeschaft. Daar vallen jaarlijks veel onschuldige slachtoffers bij met soms blijvende gevolgen! En dan heb ik het nog niet eens gehad over het zogenaamde ‘ganzenboarding’ bij het verhoren.

Werkelijk onmenselijk deze martelmethode!

Reageer
gravatar

Nou redactie, wordt het niet eens tijd om onder ‘Binnenland” van onderwerp te veranderen? over die pensioengerechtigde dienders met hun martial arts zijn we wel uitgepraat. Zijn er geen ambtelijke/politieke, commerciële of anderszins maatschappelijke misstanden meer aan de kaak te stellen? Is het óók bij jullie komkommertijd of zo? Ik weet nog wel een paar saillante onderwerpen.

Reageer
gravatar

Ja, leuk! Al heb je altijd van die onsympathieke mensen die zich er makkelijk vanaf proberen te maken door dan te roepen: ”ik krijg geen lucht!, ik krijg geen lucht!”.

Reageer
gravatar

El Chapo is ook weer ontsnapt. Er lag alleen nog een hoopje witachtig stof van de vloer in de gevangenis, van het gat dat hij had gegraven. 1,5 kilometer.

Reageer
gravatar

Met medewerking van gevangenispersoneel en directie is men er in geslaagd een onafgebroken lijn cocaÏne in de tunnel te leggen om te voorkomen dat El Chapo (De Hoed) onderweg zou verdwalen. Guinness Book of Records heeft dit record officieel erkend en vastgelegd. De tunnel is nu weer beschikbaar voor ieder andere drugscrimineel die bereid is $ 3,5 miljoen dollar af te tikken. Bij ons verdienen de beleggers van onze pensioenfondsen dat per uur. Ideeltje voor de EBI in Vught?

gravatar

“hoopje” is natuurlijk gewoon een eufemisme voor “piece of shit” laat de politie deze broeders lekker van de straat halen, doe ik op mijn beurt toch ook als ik mijn hond uitlaat.

Reageer
gravatar

Precies! Zie je een agent? (Of erger nog: zie je een hoop agenten?) Haal ogenblikkelijk je ‘hoopzakje’ tevoorschijn en doe voorzichtig alle agenten daarin. Knoop het zakje dicht en deponeer het (met inhoud en al) in de dichtstbijzijnde publieke vuilbak.
Na thuiskomst wel even goed de handjes wassen!

gravatar

Ja ja, je zou bijna geloven dat die bezopen Antilliaan die in een menigte schreeuwt: “Ik heb een pistool” het slachtoffer is van politiegeweld. Dat het ‘hoopje’ van de agenten onterecht was.

En je zou bijna geloven dat de allochtone raddraaiers die daarna in de Schilderswijk de boel geplunderd hebben het gedaan hebben omdat ze slachtoffer van politiegeweld zijn.

Net zoals in Amerika is het beter de tactiek “Shoot him down” toe te passen.

Corrie.

Reageer
gravatar

Waarom de nietsvermoedende burger niet es lekker knuffelen, dat versterkt de band en geeft minder blessures, mits niet te hardhandig uitgevoerd.

Reageer
gravatar

Tja, dan zie je een stel van die mannen en vrouwen in dat rare, zwart-gele pakje met de uitstraling van het trainingstenue van een Argentijns voetbalteam uit de derde onderbond. Die springen dan plots onder het uitstoten van rare kreten bovenop elkaar en dan hoop je dat er niks verkeerd zal gaan…. maar ja, dat hoopje…..

Reageer
gravatar

Dat is precies ook wat er gebeurt bij het spel dat men American football noemt. Op verzoek van schoonzoon een keer meegeweest naar zo’n evenement waarbij mobiele kleerkasten met (gehelmde!) koppen dreunend tegen elkaar knotsten. Ik zag de gretigheid van allen om onder een metersdikke laag van medespelers terecht te komen. De indruk van klassieke overcompensatie drong zich hier op; is er wellicht een correlatie tussen football en politie? Men loopt beiden te hoop, maar komt niet uit de kast.

gravatar

Iknvzbind al het serieuze nieuws op deze site saai. Ik zou,:als tip, willen voorstellen om er zo nu en dan een absuristische variant tussen door te gooien, waarbxij er een niet bestaand causaal verband wordt gefingeerd tussen 2 in beginsel zelfstandige nieuwsitems. Ook kijkt het mij verrassend om in een artikel een bepaald woord of begrip te veranderen in een andere term die het artikel natuurlijk ook weer absurdistisch maken. Ik blijf jullie volgen om te zien of mijn idee heeft postgevat. Avé

Reageer
gravatar

Het “hoopje” is qua mortaliteit niet inhoudelijk vergelijkbaar met de been- en wielklem die recent als favoriete ingreep van de politie geldt. De beenklem wordt bij voorkeur toegepast op allochtonen die nog niet het juiste verweer hebben gevonden tegen deze fysieke aanpak van Hermandad. Het ‘hoopje’ is veel minder selectief en leidt soms tot ingrijpende collateral damage voor mens, milieu en gebouwen.

Reageer
gravatar

Als arrestant geeft het je toch een bijzonder en belangrijk gevoel, als je door een aantal agenten besprongen wordt. Je verliest altijd, maar je kickt er ontzettend op.

Reageer
gravatar

NIET!! afschaffen,denk aan de verwarring die iedere keer ontstaat wanneer de politie “hoopje” roept, logischerwijs kijkt de voortvluchtige eerst onder zijn schoenen alvorens op de vlucht te slaan, waardoor de politie met name zijn grip op de georganiseerde misdaad zal behouden.

Reageer
gravatar

Hoopje is gewoon een leuk alternatief als je met te weinig bent voor een circle pit of een wall of death. In Latijns-Amerika kennen ze Rueda de Casino. Da’s ook leuk, maar dan moet er bij de opleiding tot politiemens wel wat meer aandacht zijn voor subtiele bewegingen.

Reageer
gravatar

Ik roep eigenlijk nooit hoopje, ik doe gewoon mijn behoefte en klaar, meestal doe ik het ook niet op burgers maar ja je moet af en toe eens iets nieuws proberen, nietwaar?

Reageer
gravatar

“Woonvoorziening De Okkernoot is een kleinschalige, persoonsgerichte woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking”.