Oom Theo strooit met economische wijsheden na vluchtig lezen van artikel

Familieverjaardag podium voor gelegenheidsmening

“Duitsland heeft nooit betaald aan Griekenland, dus waar hebben we het over?” Met die harde stellingname opent oom Theo (70) zijn monoloog tijdens de verjaardag van neefje Kevin (5). Niemand reageert.

Oom Theo laat zich niet van de wijs brengen. Hij heeft niet voor niets vanochtend vluchtig een artikel doorgelezen. De opgedane kennis moet en zal verspreid worden in dit gezelschap van mensen die net zo weinig verstand hebben van het onderwerp als hij en bovendien geen enkele interesse hebben in de gelegenheidsmening die hij deze ochtend heeft gevormd.

Oom Theo veegt een stukje frambozenkwarktaart uit zijn mondhoek, schraapt zijn keel, en waagt een nieuwe poging. Hij denkt terug aan de oneliners van verschillende experts in het artikel. Een bundeling van vaak tegenstrijdige opvattingen, die in zijn hoofd een coherente visie vormen. Een visie die hij zonder enige gêne als zijn eigen mening verkoopt. Hij neemt opnieuw het woord.

“Leg mij dan eens uit waarom arme Slovenen en Esten het pensioen van rijke Grieken zouden moeten betalen”, voegt hij Kevin toe. “Is dat solidair?” Hij laat een betekenisvolle stilte vallen en neemt een slok van zijn gember-vanille-thee. De andere aanwezigen beginnen over iets anders, voor oom Theo het teken dat zijn missie is volbracht. Zonder ook maar enig verstand van zaken te hebben, is hij de Mathijs Bouman van de familie.

In de auto op weg naar huis legt hij zijn hand even op de arm van zijn vrouw. “Dat was nog eens een interessante discussie. Die Kevin is een pienter ventje. Hij is nog wat onbevangen als het om dit soort grote onderwerpen gaat, maar hij komt er wel. De nieuwe generatie, daar moeten we het toch van hebben. Wees maar blij dat de vergrijzing in Nederland minder hard toeslaat dan in Griekenland, Ria.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het lijkt Boekestijn wel die ik vanavond op BNR-Radio hoorde. Die het ene moment Piketty en Krugman als kwajongens neerzet omdat ze “nee” durven te adviseren en dan vervolgens zegt dat het doorbreken van het clientelisme in Griekenland decennia nodig heeft en dat er schuldverlichting nodig is. Precies waar deze vooraanstaande economen voor op komen.

Reageer
gravatar

Foutje van mijn kant. In plaats van sappige en smakelijke reacties waren dat twee taaie, nauwelijks te verteren zeurderige reacties. Een ezel stoot zich niet twee maal aan dezelfde steen, maar ik wel.

gravatar

Morgen staat ie weer voor me in de rij bij de kassa van de C1000 supermarkt.
Deze vervelende koopjesjager die je in de winkel ook altijd aanklampt.
En je steeds lastig valt met zijn onnozel gebazel.
Ik zal hem eens flink tegen zijn achilleshielen schoppen.
Kijken of ie dan nog zoveel praatjes heeft.
De eikel.

Reageer
gravatar

Eerder weer diegene achter u in de Jumbo de vierde in de rij met z’n gratis boodschappen kan er ook zo boos over worden als er telkens dat soort spelletjes met me worden gespeeld en ik weer de volle pond betalen de volgende keer laat ik ‘m gewoon voor!!

gravatar

Met frambozenkwarktaart ga je hun niet meteen een plezier kunnen doen. Al maar goed dat de Britten dit niet mee hoeven financieren. Anders zouden de Grieken het nooit redden. Want dat wordt nogal eens vergeten. Wat als in Engeland straks ene het ferm om zeep helpt? Dat ze naar Brussel moeten bellen om voedselbonnen? De Duitsers gaan zeggen ; ja, maar.

Het organiseren van heel die EU is niet van de poes.

Reageer
gravatar

Laatst ging ik mijn schoen laten lappen. Dat gaat het goedkoopst bij de Belsjinees. Gewoon met wat Babi Pangang van de vorige dag. Moet je niet denken dat de Letten of de Roemenen daar aan mee wilden betalen. Nochthans is mijn vrouw zo hitsig als een koteletje in de mosterd, dus ik ga m’n TV maar eens rap aanzetten. Schijnt dat Corrie uitgedroogd in de duinen ligt…