Nederland schaft slavernijverleden af

Anderhalve eeuw lijden onder schuldgevoel eindelijk ten einde

Vandaag eindigt onze morele wroeging. Het kabinet heeft namelijk besloten het Nederlandse slavernijverleden af te schaffen.

Voor publicist Flemmo te Gader komt de beslissing niet als een verrassing: “Het is een morele bewustwording. Blanken blijven pijnigen met herinneringen aan hun verleden als slavendrijvers is gewoon onmenselijk.”

Volgens Te Gader bestaat een slavernijverleden alleen zolang uitbuiting van het schuldgevoel nog rendabel is: “Doordat de subsidiekraan de afgelopen jaren steeds meer wordt dichtgedraaid, is een uitgebreid slavernijverleden als het onze financieel niet meer houdbaar.”

Vanaf volgend jaar zal elk jaar op 1 juli de afschaffing van het slavernijverleden herdacht worden. Afstammelingen van slaven zijn daarbij uitdrukkelijk niet welkom. Ook zullen verwijzingen naar het Nederlandse slavernijverleden uit schoolboeken worden verwijderd om te voorkomen dat de komende generaties moeten lijden onder schuldgevoelens.

Van financiële compensatie voor de nabestaanden kan volgens het kabinet geen sprake zijn. Te Gader: “Deze verschrikkelijke zelfkastijding is een historische schuld die we voor eeuwig moeten dragen. Dat is niet zomaar met geld af te kopen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Aandoenlijk dat Suriname-anno-nu vierkant achter Bouterse staat; deze voormalige sergeant-majoor is de grootste illegale houtkapper/drugshandelaar uit de glorierijke Surinaamse geschiedenis. Bouterse wil geld van Nederland vanwege het slavernij-verleden van ‘zijn volk’. Echter, meer dan de helft der Surinamers woont in Nederland met een witpoederig zwart inkomen aangevuld met een WW of bijstandsuitkering. Erik Kwiebus: mogen die belastingvrije inkomens worden verrekend met Dési’s claim?

Reageer
gravatar

Kinnesinne Outsider. 92,9 % van Desi Bouterse’s electoraat was ten tijde van de decembermoorden jonger dan 5 jaar. Logisch dat zij pro-Bouterse zijn. Zijn aanhang in Nederland is teruggelopen tot < 1. Eigenlijk denkt alleen nog Bram Moszkowicz aan de intieme tango die zij dansten voor de verzamelde pers, achter het hek van Desi's residentie. Bouterse's zoon (baby Doc) werkt momenteel mee aan strafrechtelijk onderzoek (drugs) in de VS. Oók al net zo'n kanjer als z'n vader.

gravatar

Het zal allemaal wel waar zijn Orlando, maar er zit me toch iets niet lekker. Want hoe lang wordt al niet de Nationale Bank van Suriname overeind gehouden met Nederlands Ontwikkelingsgeld? Toch zeker sinds Jan Pronk nog in office was als Minister van Ontwikkelingshulp en Overzeese Geslachtsdelen? Dan praten we over vele decennia geleden. In Suriname werd toen net het begrip “woudsterfte” ingevoerd door BVD én Desi B. om diens illegale houtkap te maskeren.

gravatar

Onbekendheid met de geschiedenis is voorwaarde voor een dictatuur.

De benodigde hoeveelheid kennis mag niet dat van de vijfjarige overstijgen.

Alzo ook begon de malaise van het Nederlandse onderwijs.

En de dictatuur.

gravatar

Ondertussen moet je wel 2 jaar langer gaan werken. Omdat ze anders de banken niet draaiend kunnen houden. En als die stilvallen moeten ze er nieuwe gaan kopen. En dan moet je 4 jaar langer gaan werken.

Reageer
gravatar

Laat de duitsers Nederland maar weer bezetten en bombarderen.
Kunnen we dat nog een 1000 jaar herdenken.
En alle komende generaties mee blijven lastig vallen

Reageer
gravatar

Begrijp ik goed dat dit hier ook een prima adres is om mijn xenofobe ideeën te spuien?

Ik heb namelijk een ontiegelijke hekel aan laagontwikkelde blanke autochtonen die uit angstschijterij en frustratie omdat ze zelf overal uitgekotst worden en niets kunnen bereiken in hun bekrompen leventje – afgebekt door hun bazen – afgeven op niet-westerse buitenlanders en niet blanke mede-autochtonen. Mijn afkeer voor die mensen wil ik graag op een zo ziek mogelijke manier delen met de wereld. Graag.

Reageer
gravatar

Alsof het aan het blanke proletariaat ligt; wij worden al sinds de middeleeuwen als horigen behandeld. De meesten van ons zijn niet in staat tot de kleinburgerij op te klimmen. We kunnen evenmin de discriminatiekaart gebruiken want we zijn blank en daarom übermensch en dus per definitie niet niet zielig.

gravatar

Als domheid zo niet hoogontwikkeld dan wel arrogant wordt zie je hoe een land gemodelleerd raakt naar de Surinaamse staat. En hoe voor de rassentegenstelling van de Surinamer als glijmiddel de tussenvariant werd ingevoerd.

Het spagaat in de Nederlandse politiek.
Eerst werden zo ter compensatie de hindoes ingevoerd in Suriname, toen de Marokkanen in Nederland.

gravatar

Ik bedoel ‘het’ spagaat als onzijdige stofnaam voor ‘de’ spagaat om een algemeenheid uit te drukken.

gravatar

Van de ene slavernij tot de andere. Het kolonialisme geïmplodeerd, manipulatie van politieke structuren door goedkope exploitanten, daar ligt de ‘humor’ om op de ander te trappen dat brutaal is geëxploiteerd. En het gedweep met de zwarten achteraf door honderden jaren terug te gaan in de tijd was er om hen te laten delen in de vernedering van een oorspronkelijke bewoner met gezond verstand.

Reageer
gravatar

De brutaliteit van de Hollander toen is zijn valse sentiment nu dat politiek en commercieel (als er verschil in zit) is uitgebuit. Dat is geen brutaliteit meer met risico voor jezelf maar imbeciliteit met risico voor de ander. Links en rechts hebben hun stokpaardje: rechts de markt die geëxcuseerd wordt met tevreden bruine mensen zonder verstand of met criminele agenda waardoor ze niets zeggen, links de Holocaust die hen uitsmeert; daartussen de Hollander in een sandwich met te veel mayonaise.

gravatar

Stupide..alsof het uitmaak dat de kabinet de slavernijverleden af schaf …wie is de twist zieke kabinet ook alweer??ooja de twist zieke geldaanbidders van VVD en de rest..alsof God niks gezien en gehoord heeft…als we allemaal sterven..zullen wij uit eindelijk zien wie het laatste lach..blijf maar lekker door zondigen..

Reageer
gravatar

Ik zie dat jij in ieder geval als de sodemieter terug moet de schoolbanken in.

Nederlands leren en rap wat, denk erom: ik zie alles en als je niet gaat…ook goed……blijf maar lekker zondigen……..ik heb je naam genoteerd.

gravatar

Ach wat jammer voor de afstammelingen geen cent meer te halen! Mogen wij dan ook weer zwarte Piet terug? En de Negerzoen zonder dat we voor rassist worden uitgemaakt, jodenkoek en nog veel meer ingeslopen benamingen krijgen dan weer hun eer terug!

Reageer
gravatar

Het woord slavendrijver impliceert tevens het bestaan van een slavenzinker.

Gelukkig is dat woord verloren gegaan in de mist der tijden.

gravatar

Volgens mij is Eppootje dezelfde gast die ook de alias Corrie van Hiernaast gebruikt. Goed gezien De Trollenverdelger!

gravatar

Ja natuurlijk, maar jij kan er ook wat van mijn beste! 😉

Maar vertel eens, kunnen jullie bij De Speld nog een goede trol gebruiken om hier de boel een beetje aan de gang te houden?

gravatar

Van teveel cafeïne ga je rare dingen zeggen.

Misschien dat Agent Bertus koffiepraat eens kan manen om door te lopen.

gravatar

Gelukkig dat het kabinet het slavernijverleden heeft afgeschaft, heb er altijd moeite mee gehad dat waarschijnlijk een voorvader van mij zwartjes heeft afgeranseld omdat ze te lui waren.

Afranselen van zwartjes vind ik overdreven. Ze over de grens zetten is voldoende.

Corrie.

Reageer
gravatar

Lijkt me niet onverstandig om dan EERST een hoge muur om heel Nederland te bouwen en een aantal bufferzones (landmijnen, prikkeldraad, etc.) en om de 300 meter een wachttoren te plaatsen, bemand met goed bewapende bewakers.

gravatar

Nou nou Spuit, is dat nu nodig? Is het nodig dat je je perverse fantasieën over afranselen op mij projecteert?

Sorry, ik zeg het nog één keer. Je bent mijn type niet.

Van groenlinkers die stinken naar zweet omdat ze geen deodorant gebruiken en hun kleren niet wassen moet ik niets van hebben.

Accepteer dat toch.

Corrie.

gravatar

Dat hebbie goed Spùit!

Dáárom hebbe wè van De Belsjineis Kurrie van Hieâhnaasloempiáátsjes met bloedsâhs in de anbieding.

Bè ons eit je voâh un grèpstùivâh je ège héilemaal ut schrompus.

Veâhgéit de afslag, veâhgéit Dieliegentsíeja, en veâhgeit al die andere tente met hun agtelèke tappes.

Voâh de egte Haagse pangpang kommie nááh: De Belsjineis!

(auk op maandag aupe)

gravatar

Goed nieuws natuurlijk, maar ik vrees wel voor een aanzuigende werking mbt de huidige vluchtelingencrisis. Is herinvoering van de slavernij geen betere oplossing? We hoeven ze niet eens meer te halen, ze komen al vanzelf hierheen (alhoewel de VOC het efficienter kan).

Reageer
gravatar

“Nederland schaft slavernijverleden af”

Mooi, dat opent weer mogelijkheden voor een slavernijtoekomst. Kunnen we die Grieken inzetten. (Als slaaf) goedkoper dan Polen.

Reageer
gravatar

Correctie: dan Roemenen, Bulgaren. Maar, nee, helaas, dat was het probleem nu net.

oeps, sorry, iets te serieus.

gravatar

Dan hebben we eindelijk weer tijd voor de Zwarte Pieten discussie.

By the way: zijn er al pepernoten in de winkel en chocolade muisjes voor in de schoen ??

Reageer