Proef met basisinkomen voor 65-plussers mislukt

Veel deelnemers ziek, dood of werkloos

Het experiment met het basisinkomen voor 65-plussers is op een mislukking uitgelopen. Dat concludeert de Sociaal-Economische Raad in het rapport ‘Slecht idee’. Volgens de SER heeft het plan geleid tot een generatie van passieve en hulpbehoevende ouderen.

In 1956 startte het ministerie van Sociale Zaken een revolutionair pilot-project: een basisinkomen voor ouderen, de Aangeboden Onvoorwaardelijke Winst (AOW). Elke burger van 65 jaar en ouder kreeg gratis geld, zonder er iets voor te hoeven doen. De gedachte was dat mensen meer tijd overhouden voor vrijwilligerswerk en het oprichten van bedrijfjes wanneer ze verzekerd zijn van een inkomen. Zestig jaar later blijkt dat behoorlijk tegen te vallen: de meeste deelnemers aan het experiment zijn ziek, dood of werkloos.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer noemt de uitkomsten rampzalig: “We zien dat vrijwel alle deelnemers direct stoppen met werken als ze een basisinkomen krijgen. De invoering van het basisinkomen heeft de meest onproductieve generatie voortgebracht sinds de invoering van de kinderbijslag. Overigens is dat dezelfde generatie. In dat opzicht zijn de resultaten desastreus. Het is jammer om te zien dat al dat gratis geld verspild wordt aan medicijnen, kunstheupen en luxe hartoperaties, terwijl het bedoeld was voor innovatieve start-ups.”

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt de kritiek te makkelijk. Hij zegt dat de Aangeboden Onvoorwaardelijke Winst ook positieve effecten heeft gehad: “Je ziet dat meer dan de helft van de 65-plussers veel tijd besteedt aan hun kleinkinderen. Bij twintigers en dertigers ligt dat aantal veel lager omdat zij geen basisinkomen ontvangen.”

Vorig jaar schreef de SER al het vernietigende rapport ‘Weggegooid geld’, over het basisinkomen voor hoogzwangere vrouwen. De vrouwen in kwestie bleven wekenlang thuis op de bank liggen, zonder te investeren in de lokale economie.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nogal makkelijk, twintigers en dertigers ervan te beschuldigen geen tijd met hun kleinkinderen door te brengen! Waar is de onderbouwing voor die bewering?

Reageer
gravatar

En weer heeft Wilders geleik dat de ouderen kaalgeplukt worden door de graaiers uit brussel en ruttetje met zijn jaknikkers kabinetje het is walgeleik en te gek voor woorden en die knoflook eters grieken maar vangen over de ruggen van hun zuur verdiende centen

Reageer
gravatar

Het is niet raar dat mensen van 65 niet stan te trappelen om nog een eigen bedrijf te beginnen. Die mensen zijn aan het afbouwen had het eens bij jonge mensen geprobeerd. Dan had het een eerlijke kans gehad. Stompzinnig gedoe dit. Eropuit om iets dergelijks onderuit te halen denk ik.

Reageer
gravatar

Zelf schenk ik elke maand wat geld aan noodlijdende banken. Want noodlijdende banken zijn het begin van veel miserie. Ik snap niet waarom niet iedereen dat doet?

Reageer
gravatar

“Je ziet dat meer dan de helft van de 65-plussers veel tijd besteedt aan hun kleinkinderen. Bij twintigers en dertigers ligt dat aantal veel lager omdat zij geen basisinkomen ontvangen.”

‘basisinkomen ontvangen’ moet ‘kleinkinderen hebben’ zijn.

Reageer
gravatar

Ja, nee… De Speld bedoelde dat die kleinkinderen te zijner tijd moeten gaan werken om die twintigers en dertigers dat basisinkomen te verschaffen.
Tot die tijd ontvangen zij dus geen basisinkomen.

gravatar

Zoek op Youtube ” Basis inkomen ( Gratis geld ) ”
Het helpt wel, alleen het feit dat er nu tegen/ over de oudjes van 65 en ouder gezeken word, vind ik zeer onterrecht.
In onze generatie zullen ook mensen stoppen met werken, maar je Creeert wel meer banen, en zoals in het filmpje gezegt: je betaald over het gewerkte geld wel belasting, maar dat mag je houden bovenop het bedrag dat je krijgt.

mensen hebben minder stress, zijn minder vaak ziek. Minder werken, meer banen, meer tijd over.

Reageer
gravatar

Wat ik mis in dit verhaal is dat zij ondanks tegenwerking van laag- tot hoogbetaalde professionals er toch in slagen om uit deze uitkerng te komen met een terugvalpercentage van rond nul procent.

Reageer
gravatar

Het is schandalig dat ze de AOW aan 65-plussers gegeven hebben. Je zult zien dat dit heel anders uitpakt bij 20-ers en 30-ers: die produceren zo een bups kinderen. Over start-ups gesproken…

Reageer
gravatar

Altijd wel gedacht dat minister Asscher een laag IQ had, maar kennelijk heeft het Rutte-virus bij hem zo hard toegeslagen dat zijn IQ geheel is verdwenen. Sneu, hoor.

Reageer
gravatar

Deze uitkering komt nog uit de koker van de Willem Drees Sr. met on(vrij)willige instemming van P.J. Oud, toenmalig VVD-roverhoofdman. Oud is (in ideologie en DNA), peetvader van liberale mastodonten als Harm van Riel, Hans Wiegel en Hans van Baalen. De VVD stelt dat Arm en Rijk gelijkelijk “de eigen broek moeten ophalen”.
Alleen moeten CEO’s, bankdirecteuren en andere parasitaire bestaansvormen wel met loodzware bonussen, “vederlichte” hypotheken en totale belastingvrijdom worden beloon

Reageer
gravatar

d.
Die “500 tekens” worden ook wel erg letterlijk genomen.
Zelfs één enkele “d” moet nog apart worden toegevoegd.

gravatar

Ja Outsider, men hanteert een bijzonder rigide beleid als het om die tekens gaat.

Gelukkig gelden de regels ook voor volgevreten VVD’ers en andere grootgraaiers, wat tegelijk verklaart waarom de brallende mens met een dikke nek de Speld altijd rechts inhaalt en het links laten liggen.

gravatar

Bij herlezing blijkt dat over deze bijdrage zowel “links” als “rechts” terdege is nagedacht. Proficiat Voorzittershamer. Méér graag, s.v.p.

gravatar

Willem Drees Sr. met on(vrij)willige instemming van P.J. Oud, toenmalig VVD-roverhoofdman. Oud is (in ideologie en DNA), peetvader van liberale mastodonten als Harm van Riel, Hans Wiegel en Hans van Baalen. De VVD stelt dat Arm en Rijk gelijkelijk “de eigen broek moeten ophalen”.
Alleen moeten CEO’s, bankdirecteuren en andere parasitaire bestaansvormen wel met loodzware bonussen, “vederlichte” hypotheken en totale belastingvrijdom worden beloond.
De tekst zoals je ze wou, Outsider.

gravatar

En dan ontduiken die deelnemers ook nog massaal de belastingen (wat preciezer: volksverzekeringen) door een lager percentage van hun inkomen af te dragen dan 65-minners.

Reageer
gravatar

Basisinkomen geven aan groepen die wel duidelijk een reden kunnen hebben om thuis te blijven. Immers was 65 plus vroeger gewoon al pensioens leeftijd en je bent op die leeftijd al duidelijk lichaamelijk achteruit gaat. Mariette Hamer vind het jammer dat er geld word “verspild” aan medicijnen, kunstheupen en ‘luxe’ hartoperaties. Mevrouw Mariette Hamer vind de kwaliteit van het leven van deze mensen totaal onbelangrijk en ziet liever ouderen met versleten heupen en falende harten die geld…

Reageer
gravatar

….elanders lief hebben i.p.v. elkaar zoals corrie van hiernaast haar hart faald en door het duinzand ploegt met versleten heupen.
Ik bedoel maar, tot de basis inkomen wil je niet bij hem.

gravatar

Ik bedoel, hier in Gelderland ligt ook zand zodat corrie van hiernaast op veilige afstand blijft.

gravatar

Mensen met een AOW-basisinkomen blijken een kortere levensverwachting te hebben dan anderen.
Daarom stellen wij voor om alle niet-VVD-aanhangers zo snel mogelijk een basisinkomen te geven, zodat vooral VVD-ers lang zullen leven en steeds meer een meerderheid gaan vormen.

Reageer
gravatar

Nounou, voor het eerst hier een echt leuke grap over Corrie, dat mag u vaker doen, botte Groninger!

gravatar

Een bijstandsuitkering stopt zodra men de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, Corrie is derhalve al jaren geleden uit de bijstand getrapt.

Ik zou zeggen: ‘Nu nog zorgen dat Corrie Nederland uit wordt geflikkerd enz.’
Maar voor een Groninger: best leuk hoor.

gravatar

Gek genoeg worden Marokkanen wél productiever als zij een uitkering ontvangen. Zo steeg het aantal overvallen met de hoeveelheid uitkeringen die Marokkanen ontvangen. Zoals u weet is correlatie ook causaliteit.

Daarom vraag ik u, wilt u meer of minder Marokkanen? Dan regel ik dat voor u. Desnoods sturen we ze allemaal terug naar Istanbul!

Reageer
gravatar

Bedankt, Kapitein Vanzelfsprekend. Ik ben nog nooit in Meppel geweest want ik versta dat verdomde Zeeuwse accent niet. Maar ik heb de stad wel gezien op TV, bij “ter land, ter zee en in de lucht”. Telt dat?

gravatar

Dat telt niet omdat dat programma niet vanuit Meppel werd uitgezonden. Het is vandaag weer een martelgang met u. Tot u het weet kunt u beter doorlopen.

gravatar

Ik probeer ze te benaderen andersom moet dat ook gedaan worden, open staan voor beide dacht ik?
Een oude schoen moet je niet weggooien voordat jeweer nieuwe hebt,hoewel nieuwe ze niet altijd lekker zitten je moet ze eerst uitlopen slijten en dan weggooien of opbergen in een oude kast?