Historisch lage opkomst dreigt bij Eerste Kamerverkiezingen

Provinciale Statenleden zijn vertrouwen in politiek kwijt

Er dreigt een historisch lage opkomst bij de Eerste Kamerverkiezingen vandaag. Veel Provinciale Statenleden zijn van plan om thuis te blijven. Zij vinden de partijen waaruit zij kunnen kiezen ‘één pot nat’.

Opiniepeiler Maurice de Hond schat in dat slechts 52 procent van de Statenleden de gang naar de stembus maakt. Bij voorgaande Eerste Kamerverkiezingen lag dat percentage stabiel rond de 100 procent. Volgens De Hond lijken de provinciale politici hun vertrouwen in de politiek te zijn verloren.

Onder politici bestaat bovendien een gebrek aan kennis over de Senaat. “Het zegt mij allemaal niet zoveel”, zucht het Utrechtse CDA-Statenlid Didi Dorrestijn. “Wat doet zo’n Eerste Kamer nou eigenlijk? Wat kunnen ze voor ons, de doorsnee politici van een traditionele bestuurderspartij, betekenen?”

Ook fractievoorzitter Floor Vermeulen van de VVD in Zuid-Holland zegt dinsdag ‘wel wat beters te doen te hebben’ dan een stem uit te brengen op een kandidaat-senator. “Die Haagse kaasstolp, daar hebben wij hier op het provinciehuis niets mee. Ik zie geen enkele partij die de boel daar eens lekker kan opschudden.”

Vermeulen heeft nog even overwogen om blanco te stemmen, maar uiteindelijk vindt hij thuisblijven een sterker signaal: “Laat de hoge heren maar eens voelen dat de gewone man in de provinciale politiek het helemaal zat is. Ze hebben mooie praatjes op tv, maar ik zie ze nooit hier in Zuid-Holland.”

PVV-lijsttrekker Marjolein Faber heeft goede hoop dat de opkomst uiteindelijk meevalt: “Wij zijn bewust alle provinciehuizen ingetrokken om ons verhaal te vertellen. Ik heb dat andere partijen ook zien doen. Provinciale Statenleden zijn nuchtere mensen. Als het erop aankomt, snappen zij heus wel hoe belangrijk de Eerste Kamer is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vandaag in de Telegraaf:
“PVV’ers stemden niet op lijsttrekker.
Statenleden van de PVV in zeker acht provincies hebben dinsdag tijdens de Eerste Kamerverkiezingen niet gestemd op hun lijsttrekker Marjolein Faber. Het is ongebruikelijk dat Statenleden zo en masse hun beoogde voorvrouw links laten liggen.”
Zelden is een bericht van De Speld zo goed uitgekomen.

Reageer
gravatar

Kan zijn Sytse, maar morgen staat er in de Telegraaf dat ze in Sinterklaas geloven en chocoladeletters lekker vinden.

Het is net De Speld daar, maar met het verschil dat zij hier nu juist wat serieuzer genomen worden.

gravatar

In een dictatuur doen ze tenminste niet net alsof. Naarmate alle partijen dezelfde agenda hebben is de onderlinge competitie groter geworden. Ze zullen straks stemmen nog gaan verplichten in hun schizofrene doelen.

Reageer
gravatar

Klopt: daarom stel ik voor de laatste alinea te schrappen: daarin staat tenslotte een pvv’er genoemd. En hoe minder woorden we daaraan vuil maken, hoe beter.

gravatar

Bek houwe, Corrie! Je meurt naar die smerige geherkauwde chinese bamischotel van gisteren. Of is dat misschien het glijmiddel dat je tegenwoordig gebruikt bij je bezoekjes aan de duinen?! Dat effe dat uithoudt…..

gravatar

Nee hoor. Ik ben helemaal niet ziek maar wel uitgeput na mijn rendez-vous van vanmiddag met loverboy F.F. Dimmen. Wat heeft die man een libido! Hij gaat maar door.

Wel jammer dat de Luistergoeroe afhaalchinees niet met de bestelling is komen opdagen. Vroeger was de Chinees beter. De porties waren groter en het was goedkoop. 🙁

We zijn toen maar naar Jasmine Palace op het Lohmanplein geweest.

Bedankt Effe, jij weet een vrouw te behagen.

Corrie.

gravatar

Hoi Honey Bunny,

Afgesproken, de volgende keer gaan we naar een frietrestaurant. Ik weet nog wel een goeie, de eigenaar is een echte Nederlander is. Echte haute cuisine!

De volgende keer gaat even duren want mijn man heeft in juni nachtdienst.

PS: Wil je volgende week de €250 die ik je geleend heb overmaken? Zet in de beschrijving maar iets doms, zoiets als Teruggave lidmaatschapsbijdrage Stichting vrienden van De Speld i.v.m. opheffing. 🙂

Love you,

Corrie.

gravatar

Nee hoor mijn poelepetatertje, dat moet een vergissing zijn.

We hadden nu juist afgesproken dat jij mij 100 knaken betaald om een half uurtje recht op en neer te dansen.

Maar wel een goed idee leip duinkonijntje van me, om het even wat rustig aan te doen.
Het heeft anders geen tijd om te helen, en de stoelgang gaat toch al wat moeilijk.

Volgende keer een puntzakkie bij de Haringkoning doen?

gravatar

Welke ongekende idioot gaat er überhaupt stemmen als hij een identiteitsbewijs moet laten zien? Er lijkt een wiskundige vergelijking: tussen hoe groter fascisten er gekozen kan worden, hoe meer condities er gesteld worden aan de kiezer.

Reageer
gravatar

Ja, voor Het Grote Geld hoeft men het niet te doen. Maar vergeet niet dat ook de Eerste Kamer doelwit is van horden lobbyisten die méér te bieden hebben dan alleen ‘objectieve’ maar uiterst doorzichtige adviezen. Het declaratiebeleid is hier weliswaar wat straffer dan in de Tweede Kamer, maar Old Boys Networks bieden nog plenty ‘mogelijkheden’ voor degenen die al “binnen” zijn.

Reageer
gravatar

Hey, Gidi is dan wel een gevaar voor integriteit van Nederland. Hij is toevallig wel òns gevaar voor de integriteit van Nederland!

gravatar

Een historisch lage opkomst dreigt bij bezoek aan Corrie van Hiernaast in duinen.

Daarnaast is het onwaarschijnlijk dat van Hiernaast zelf zal opdagen, omdat op de redactie van De Speld vanmorgen een ziekmelding is binnengekomen.

‘Spelds trol in vaste dienst blijkt prostaatproblemen te hebben.

Wij wensen hem dan ook beterschap toe.

Reageer
gravatar

Corrie niet, die probeerd haar doos op een andere manier te vullen….
…met duinzand.
Vrolijk schelpzand! En geen beterschap!