Marc (30) ontsnapt uit WhatsApp-groep

‘Ik ben erin blijven geloven’

Marc van Schijndel is eindelijk vrij. De 30-jarige Schiedammer wist woensdagavond na bijna drie jaar te ontsnappen uit de WhatsApp-groep ‘Mannenpraat’ van zijn vroegere collega’s. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

Marc werd medio 2012 in zijn slaap aan de groep toegevoegd door beheerder Ron (45), het brein achter Mannenpraat. Het feit dat hij op dat moment al niet meer werkzaam was voor Autocentrum Nooteboom, werd door de meedogenloze appers volledig genegeerd. Naar verluidt barstte Marc in tranen uit toen hij definitief op ‘groep verlaten’ drukte.

De autoverkoper nam na zijn geslaagde vluchtpoging een dag te tijd om tot zichzelf te komen. Inmiddels is hij bereid zijn verhaal te doen: Drie jaar lang werd ik constant gemarteld met berichtjes over rokjesdag, links naar vieze sites en après-ski-selfies. Het begon al om acht uur in de ochtend en soms ging het door tot ver na middernacht.”

Gedurende zijn gevangenschap hield Marc de moed erin door af en toe zijn telefoon uit te zetten: “Ik ben erin blijven geloven. Ook op de dagen dat er 900+ berichtjes langskwamen omdat er weer eens iemand over Marokkanen begon, hield ik mijzelf voor dat de bevrijding zou komen.”

Twee dagen na zijn ontsnapping kan Marc nog altijd moeilijk geloven dat hij zijn vrijheid echt terug heeft: “Ik kijk nog iedere twee minuten op mijn telefoon. De angst dat ik toch weer word toegevoegd, houdt me in zijn greep. Ik leef nu met de dag en hoop dat ik mijn oude leven ooit weer kan oppakken.”

Marc zit overigens nog wel opgesloten in 18 andere WhatsApp-groepen, waaronder ‘World of Bitchcraft’, ‘Songfestival 2012’, ‘Cor en Tinie 40 jaar’, ‘vrijgezellenfeest commissie Freek, ’Schiedammer Parkmoord-getuigen’ en de groep van zijn voormalige schoonfamilie ‘familie van der vegt united’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja natuurlijk “lulverhaal”: altijd weer dat teruggrijpen op dat oeroude macho-gedoe; een “kut-verhaal” ligt blijkbaar minder goed in de mond. Tijd voor emancipatie, dames.

gravatar

Volgens mij houdt hij wel van aandacht. Hij zit niet voor niets in nig 18 groepen. Eigen keuze lijkt me.een groep verlaten is wel het simpelste wat er is. Verder lijkt het me nogal tijd verspilling
..

Reageer
gravatar

Janno: beetje toelichting s.v.p. “Hij zit niet voor niets in nig 18 groepen”(?). Voor jouw informatie: een outsider is niet noodzakelijk iemand die een groep verlaat, anders hoor je niets meer van hem/haar. Wát bedoel je nu eigenlijk te zeggen? Dit soort algemeenheden voegt weinig toe aan een goede onderlinge communicatie. Nietszeggendheid is verspilling van de vrijheid van meningsuiting.

gravatar

Laten we niet vergeten dat bij elke verslaving een hoge mate van ontkenningsgedrag hoort. We zien dat nog dagelijks met leden van I.S. die stug volhouden de wereld beter te maken. Marc van Schijndel (intussen een local hero in Schiedam en nog dagelijks op Stads-tv) lijdt weliswaar nog wel onder de dwangneurotische 2-minuten blik op het 5 inch schermpje, maar na zijn detox-periode zal dit afkick-verschijnsel verdwijnen. Er zijn geen genetische restverschijnselen te verwachten.

Reageer
gravatar

Sunniet Hussein. Zijn opvolger Al Bhagdadi gaat verder dan Saddam versus de Koerden, hij roeit bij voorkeur ALLE andersdenkenden uit. Al B. hoeft echter niet dwangneurotisch elke twee minuten op zijn smartphone te kijken; die heeft hij niet, anders krijgt hij al snel bezoek van een nieuwsgierige drone. Overigens: Saddam H. had het niet breed? Wie heeft je dat wijsgemaakt? Hij was toch opperhoofd van de (over)heersende minderheid; juist de Shi’ieten hadden het niet breed, vandaar de opstand.

gravatar

Verslaving of simpele rekensom. I.S. dissidenten zeggen dat de vroegere officiers en spionnen van Saddam I.S. beheersen. Jammer dat maar 1 procent van het nieuws de gecommercialiseerde Nederlandse media bereikt.

Demonstreer tegen Alva.

gravatar

Ja dág; ik blijf aan de gang…. Tot drie keer toe een reactie ingestuurd voor Mia, drie keer `zoekgeraakt´. Blijkbaar toch een one-on-one prestigestrijd van de redactie versus ondergetekende. Prettig weekend, u allen.

gravatar

Tja, Outsider, dat verdwijnen van reacties blijft voorkomen. Met het risico bonje te krijgen met de Partij v/d Dieren, zie ik liever alle papegaaien hier het nekje omgedraaid, maar wie ben ik ?

gravatar

Outsider, het gaat allemaal om de emotionele intelligentie. Medewerkers bij Google krijgen een gratis cursus. Maar voor weinig geld kun je die tegenwoordig bijna bij ieder goed bedrijf krijgen. Het draait om vijf dingen: zelfkennis, zelfbeheersing, empathie, motivatie en sociale vaardigheden. Zie alhier de nieuwe moderatietechnieken. Je moet altijd op je gevoel afgaan. Samendelen is een must.

gravatar

Erg attent Ma, maar het gaat mij te ver om in De Speld een soort LOI of NTI te zien die ons de eigenschappen zelfkennis, zelfbeheersing, empathie, motivatie en sociale vaardigheden bijbrengt. Temeer daar die bij de redactie van De Speld zo duidelijk ontbreken. Maar mogelijk is een agent provocateur van I.S. in dit team geïnfiltreerd om met behoud van uitkering dit Bastion der Vrije Meningsuiting te saboteren. Na de ‘neefjes’ uit vorige jaren zou mij dat niet verbazen.

gravatar

Geef mij maar good old Facebook, aan dat WhatsApp gedoe heb je helemaal niets.

Maar ja, dat is gemakkelijk praten voor mij wanneer je veel vrienden op Facebook hebt omdat je zo populair bent. Vooral een porretje geven en ontvangen vind ik leuk.

Corrie.

Reageer
gravatar

Geef mij maar good old Facebook, aan dat WhatsApp gedoe heb je helemaal niets.

Maar ja, dat is gemakkelijk praten voor mij wanneer je veel vrienden op Facebook hebt omdat je zo populair bent. Vooral een porretje geven en ontvangen vind ik leuk.

Corrie.

gravatar

Een positieve bijdrage van de Fransen is dat ze de guillotine hebben uitgevonden, of tenminste voor publiek gebruik voor het eerst op grote schaal hebben toegepast.

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat Maître ja het nieuwe pseudoniemen is van Maitreya. Toen ik op het kantoor kwam in Amsterdam, werd me de indruk opgedrongen dat ik aan het solliciteren was. Ik werd gecontroleerd op stralen en inwijdingen door iemand die in de verpleging werkte. Ze hadden daar toen geen weegschaal. Het ging zoals overal in de zorg, die staat er belabberd voor. De patiënt staat volstrekt machteloos.

gravatar

Ik begrijp dat Maître ja het nieuwe pseudoniemen is van Maitreya. Toen ik op het kantoor kwam in Amsterdam, werd me de indruk opgedrongen dat ik aan het solliciteren was. Ik werd gecontroleerd op stralen en inwijdingen door iemand die in de verpleging werkte. Ze hadden daar toen geen weegschaal. Het ging zoals overal in de zorg, die staat er belabberd voor. De patiënt staat volstrekt machteloos.

gravatar

Autoverkopers van Autocentrum Nooteboom kunnen niet zwaar genoeg gestraft worden.

Ik heb die gasten nog nooit op een waarheid kunnen betrappen!

gravatar

Ik snap niet waar dit artikel het vandaan halt, dat stukje ‘900+ berichtjes als iemand over marokkanen begint’

Mijn reactie is dan gewoon:”Allah Ahkbar, alles uitzetten! Klaar!”

En trouwens …. 900+?? Hoeveel is dat nou precise?

Reageer
gravatar

Goed verwoord Rudolf en Steven…
Mijn man wordt ook gevangen gehouden in een paar groepsapps..
Van alles hebben we geprobeert om hem te bevrijden, tot nu toe zonder succes

Reageer
gravatar

Ja maar, Kaatje, hij moet ook zelf echt willen.
Als het slachtoffer het niet zelf wil, dan lukt het uiteindelijk niet om hem te bevrijden. Zo’n WhatsApp-groep is soms net een sekte.

gravatar

Gast wat een onzin dit. Je kunt gewoon altijd op groep verlaten drukken, hoef je niks moeilijks voor te doen wat 3 jaar duurt, dit heeft niks met ontsnappen te maken. Wat een aansteller.

Reageer
gravatar

Dit soort intolerante praat en ontkenning, dat zie je veel bij die totalitaire whatsgroepbewakers. “We hadden je helemaal niet gegijzeld, je zat hier uit vrije wil.”

gravatar

Ryan, jij ongevoelige boerenlul! Misschien had Marc wel last van het Stockholm syndroom, waarbij je toch een bepaalde sympathie voor je gijzelaars gaat opvatten. Ik ken de meeste jongens van Autocentrum Nooteboom wel, en dat zijn inderdaad geen onredelijke gasten. Alleen zijn ze nogal fel op Marokkanen, en is Robert volgens mij zwaar homoseksueel zonder het zelf te beseffen. Voor het overige is die App-groep Mannenpraat best te pruimen……

gravatar

Het slachtoffer kan door de daders elk moment opnieuw worden toegevoegd. De angst is dus begrijpelijk, aangezien hij in onzekere tijden leeft. Wat moet hij doen wanneer hij opnieuw wordt toegevoegd? Weer de groep verlaten? Je weet dat hij dan in een oneindige cirkel zal belanden.

gravatar

Ja, whatswijsheid… wijsheid lijkt mij om in het Belbin groepsallergiekwadrant te gaan zitten. Dat moet Marc wel lukken. Voor je het weet verandert zo’n whatsgroepsbewaker dan in een uitsmijter. En niet te heftig natuurlijk, want dan wordt het een uitvaart in plaats van een uitweg.