Snowden: ‘AIVD luistert naar Plasterk’

Scheiding van staat en veiligheid onder druk

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD doen wat verantwoordelijk minister Ronald Plasterk van ze vraagt. Dat stelt de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in een interview met Nieuwsuur. In politiek Den Haag is ophef ontstaan over de vermeende invloed van de minister.

Volgens Snowden luisteren de inlichtingendiensten structureel naar de minister van Binnenlandse Zaken: “In feite werken ze gewoon voor hem. Ze voeren uit wat hij wil. Als ik een Nederlander was, zou ik mij daar grote zorgen over maken.”

De oppositie is geschokt door de uitlatingen van Snowden. SP-leider Emile Roemer wil dat de onderste steen boven komt: “De politiek moet heel terughoudend zijn als het gaat om de bescherming van burgers. We hebben niet voor niets de scheiding van staat en veiligheid grondwettelijk vastgelegd.”

Ook D66-leider Alexander Pechtold maakt zich zorgen: “Als dit waar is, dan is dat heel ernstig. Het kan absoluut niet zo zijn dat de staatsveiligheid in de praktijk in handen van Ronald Plasterk ligt. Wat kunnen we nog meer verwachten? Dat Ivo Opstelten en Fred Teeven zich met de rechtsstaat blijken te bemoeien?”

Minister Plasterk ontkent dat hij invloed heeft op de AIVD en MIVD: “De inlichtingendiensten opereren volledig zelfstandig. Als verantwoordelijk bewindspersoon ben ik de laatste die zich zou moeten bemoeien met hun werk. Stel je voor dat ik dat wel zou doen! Dat zou de bijl zijn aan de wortel van de veiligheid.”

Ook premier Rutte noemt de uitspraken van Snowden ‘nergens op gebaseerd’: “Ik heb geen idee waar hij de informatie vandaan haalt dat de portefeuille van minister Plasterk inhoud zou hebben. Ronald houdt zich bezig met superprovincies.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vreemd dat er nog mensen zijn die naar Plasterk luisteren. Op het moment van verschijnen is dit mijn favoriet zap moment om een andere zender te kiezen. Vaak is het laatste dat je dan ziet, dat in de tweede kamer allerlei bewindslieden meer aandacht voor hun telefoon hebben dan voor Plasterk.

Reageer
gravatar

That’s weird. I thought that Rutte knew everything about it. But to be complete: Jimmy was right about the fact that Mohammed Rabbae MSc. is attending everything Ronald’s doing. Beside that, more than 65% of the employees of the MIVD are Turkish or Moroccan.

But still, you can trust the MIVD, because it’s one of the most reliable secret services in the world. The NSA is less trustworthy

Reageer
gravatar

Je suis Ronald Plasterk, Dat deze man nog geloofwaardig politiek kan bedrijven is zo zeker als struisvogelkop in de koeienstront. Derhalve is deze man de toyboy van Onno Hoes, zie z’n gebit. Wat de relatie met Edward Snowden en Markje Rutte is, is volgens ongewijde bronnen niet geheel bevestigd, maar men vreest het ergste. Geert Wilders heeft ook aangegeven een ongestelde Kamervraag in te dienen. Waarvan akte

Reageer
gravatar

Ik vind dat het eens afgelopen moet zijn met dat geroddel over onze ministers. Volgens mij zijn jullie gewoon allemaal jaloers dat jullie geen veiligheidsdienst hebben. Dat gepest en geplaag van jullie is gewoon een kinderachtige manier van overcompenseren want die jongens zijn hartstikke aardig en verdienen dat helemaal niet.

Reageer
gravatar

Groot gelijk, onze bewindslieden verdienen geen pesten en plagen; dat is nog veel te mild voor hun wandaden en net doen of ze leuk en aardig zijn.

gravatar

Hoewel vooralsnog ieder bewijs ontbreekt, luistert de dienst, gelijk aan politici, naar iedereen.

Men dient het doel om ons mooie land nog mooier en veiliger te maken.

Reageer
gravatar

Dat AIVD en MIVD naar Plasterk luisteren, daar heb ik geen moeite mee. Die arme man heeft de aandacht hard nodig. Maar dat ze ook per se naar mij willen luisteren, daar gaat het wringen.

Reageer
gravatar

Druiloor Jimmy,

Spotten met namen van bestaande personen is niet leuk.

gravatar

Tska, dan ken ik er nog wel een paar:
‘Economische groei’
‘Onmisbare systeembanken’
‘Banaan’

gravatar

En trouwens, die Pechtold is helemaal lekker bezig. Pleit godbetere zelf vrijwel wekelijks voor overheidsbemoeienis met de economie, geheel tegen de uitgangspunten van zijn eigen partij in, maar staatsveilgheid moet dan opeens aan de markt worden overgelaten. Pfft.

Reageer
gravatar

Er klopt helemaal niets van wat die Snowden allemaal zegt. Laatst had ie het erover dat Amerikanen de hele wereld zouden afluisteren … Dat kan toch helemaal niet? Er wordt heel veel gezegd in de wereld, dat kan je niet allemaal tegelijk aanhoren.

Dus dit zal ook wel een broodje aap zijn!

Reageer
gravatar

Misschien dat hij eens kan tippen aangaande M. net niet in Friesland?

gravatar

Het artikel is volslagen juist. Ik heb de bronnen gecheckt.. Plasterk wordt op zijn beurt aangestuurd dor Drs Mohammed Rabbae.

Gelet op de moslimachtergrond van Rabbae is het denkbaar dat uiteindelijk de radicale moslims de dienst uitmaken. 62% van de MIVD is moslim.

Opstelten verleent hand- en spandiensten aan Rabbae. Waaronder het afpijppen in kleinere moskeeën van minderjarige jongens Dit moet stoppen. De jongere moslims worden hier de dupe van.

Oproep aan Opstelten: stop met pijpen!

gravatar

Onze inlichtingendiensten kunnen natuurlijk het beste in handen worden gelegd van zij die het snelst aan de benodigde inlichtingen kunnen komen. Dat zijn uiteraard de organisaties die het dichtst bij het vuur zitten. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan een IS, een Al Qa’ida, een Al Aqsa, een PVV, een FIOD.

gravatar

Rectificatie:

Opstelten pijpt Mohammed Rabbae niet. Hij trekt hem zelfs niet af. De mond en de handen van Opstelten schijnen te groot te zijn voor het kleine prikkie van Mohammed. De huisarts van Opstelten vraagt dan ook dringende rectificatie van mijn artikel.

Achteraf schijnt het toch Plasterk te zijn die Mohammed pijpt. Dit is nu vastgesteld door de Telegraaf die ontdekt heeft dat Mohamed niet besneden is. Plasterk heeft dit bevestigd aan de Telegraaf. Wilders is op de hoogte gebracht.

gravatar

Beste heer Steeds,

u kunt het beste geen aandacht besteden aan Jimmy. Het is een zenuwachtig jochie dat net van zijn vriendjes in de zandbak het woord ‘pijpen’ heeft geleerd.

Daarnaast is hij zelfs bang voor een papagaai!

gravatar

Plasterk heeft direct maatregelen getroffen. Snowden is samen met de Papagaai opgesloten in Avifauna.

Vreemde vogels moeten zich nergens mee bemoeien, was zijn commentaar.

Avifauna is nog wel voor het publiek geopend. Bokito is ingehuurd om verdachte vrouwen te verkrachten. (Hennis, wees gewaarschuwd)

Het is Burka-meisjes niet toegestaan om vibrators openlijk te gebruiken in Avifauna tijdens de detentie van Snowden en Papagaai, waarvan akte!

Liquidatie komt STEEDS dichterbij!

gravatar

Lieve oom Steeds,

Corrie v.H. kan er ook nog wel bij. Ze is altijd zo verschrikkelijk rechts-extremistisch in haar uitlatingen.

gravatar

Die Joep die STEEDS als een papagaai de reatiekolommen van Speld vervuilt, is een pure NL-verrader en heeft geen eerbied voor de jongere generatie.

Speld moet gezuiverd worden van al die 85-plussers

gravatar

Ik stop met reacties geven iedere keer als ik punten geef aan mijn eigen schrijfsels, krijg ik een melding: niet toegestaan, dubbele reactie. Zo kom ik GVD nooit in de toptien. Wat een kutsite. Ik ga weer terug naar Joop.nl
Die doen niet zo hysterisch. De Speld hoofdredacteuren zijn gewoon dictators. Zij hebben geen respect voor de vrijheid van “self-uppies”

Het is bizar, je eigen uppie telt gewoon niet mee.

Zoek het maar uit. Ik ga weer naar Joop.nl, Dé site voor zelfbevredigers! By…

gravatar

Meneer Zand, ik snap ook wel dat dit de huidige werkelijkheid is. Als politicus moet je echter dingen durven veranderen, liefst terug, want ik ben van een conservatief-liberaal-conservatieve partij. Dus geef mij mijn lievelings-MIVD-speeltje terug! Het is van mij!