Slachthuizen vieren Slachtofferdag

Abbatoirs openen deuren ter ere van Dierendag en het Offerfeest

De vijftien grootste abattoirs van Nederland openen vandaag op feestelijke wijze hun poorten voor nieuwsgierigen ter gelegenheid van zowel Dierendag als het Offerfeest. Beide feestdagen vinden voor het eerst sinds 39 jaar op dezelfde dag plaats, wat volgens abattoirant Gert Haanstra een prachtige aanleiding biedt om de slacht onder de aandacht van dierenliefhebbers te brengen: “Wij vinden dat je niet alleen dieren moet offeren op Dierendag, maar op elke dag.”

Veel abattoirs kampen met een imagoprobleem. Haanstra: “Mensen houden van vlees, maar de slacht moeten ze niets van hebben. Daar willen wij op Slachtofferdag graag wat aan doen. Wij bieden dierenliefhebbers de unieke mogelijkheid om hun huisdier onder begeleiding te slachten. We vertrouwen erop dat als ze zien met hoeveel liefde wij hun lieveling om zeep brengen, ze in de supermarkt met plezier aan de slachterij terugdenken.”

Marianne heeft haar driejarige kater Boris meegebracht. Een medewerker van het slachthuis helpt haar om het beestje te verdoven. De medewerker: “Straks hangen we Boris op aan deze klemmen en dan glijdt hij, samen met een aantal andere katten, honden en cavia’s langs dit superscherpe mes. Hij verbloedt dan in stilte, zonder te lijden.” Marianne moet Boris goed vasthouden want hij stribbelt flink tegen. Marianne: “Ik krijg echt respect voor die mensen hier en de manier waarop ze met dieren omgaan.”

Frits Wormhout heeft een uur in de rij gestaan om zijn Sint Bernard naar een betere plek te begeleiden. Frits: “Ik woon in een buurt met veel Turken en ik vind ik het leuk om eens mee te doen aan een islamitisch ritueel. Daarnaast is Brutus al zes en hij begint flink te verharen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een onzinverhaal, je hoeft het beest toch niet gelijk af te maken?

Wanneer ik mijn hond zat ben dan bind ik het vast aan het hek van het dierenasiel.

Dat is veel gemakkelijker.

Reageer
gravatar

Meister Proper toch!
Je hond is mannelijk (reu) of vrouwelijk (teef) dus beslist niet onzijdig.
Dus je bindt hem of haar en niet het vast aan een hek.

gravatar

Blijkbaar waren het voornamelijk vrijdenkende moslims die de slachthuizen bezochten, want honden worden normaalgesproken door moslims haram beschouwd. Maar misschien is dit een eerste stap…

gravatar

Ik vind deze gang van zaken op het randje, om je favoriete huisdier op dierendag te slachtofferen. Ik vraag me af wat de volgende open dag wordt.

Op moederdag met je schoonmoeder naar het abottoir?

Wat te denken over de minder sympathieke bekende Nederlanders? Welke dag gaan we hier aan koppelen?

Ik moet er niet aan denken dat ik ze later in de supermarkt bij de aanbiedingen zie liggen

Reageer
gravatar

Vroeger stond aan de Kasteelpleinstraat ook een galg. Na de zondagse mis was dat de mensen hun vertier. Hoeren, ongelovigen en Hollanders die hun paardbewijs niet bijhadden gingen er als eerste aan.

Vroeger hingen we in Limburg een doodskop naast de voordeur. Nu mag dat niet meer wegens onverdraagzaamheid. Je ziet waar het allemaal toe lijdt.

Reageer
gravatar

Ik vind het een prachtig initiatief. Niet alleen is het een mooie manier om verschillende tradities met elkaar te verbinden, het is ook een mooie gelegenheid om de relatie tussen dieren, slacht en vlees te verduidelijken. Veel mensen lijken tegenwoordig te geloven dat gehaktballen aan bomen groeien en dat shoarma uit de fabriek komt.

Reageer
gravatar

Jeetje Sandra wat een suf verhaal. Welk normaal mens is nu geïnteresseerd in de relatie tussen dieren, slacht en vlees? Het gaat er toch alleen om wat je in de schappen van de Aldi kunt vinden dat goedkoop en lekker is.

Jij bent zeker ook zo’n doos die actief is om de burendag mee te organiseren. Onder het mom van verschillende culturen “samen te brengen”.

Geen wonder dat je man vreemd gaat, bij mij is het tenminste spannend.

Corrie.

gravatar

Wat jammer Corrie dat je niet geïnteresseerd bent in burendag. Ik organiseer het inderdaad elk jaar en het is altijd erg gezellig. Ik vind het jammer dat het dit jaar niet op 4 oktober valt want dan hadden we een mooie uitgebreide barbecue kunnen houden om slachtofferdag op een gepaste manier af te sluiten.
Wat mijn man betreft, die mag je houden. Blijkbaar geeft hij ook de voorkeur aan goedkoop en lekker en daarmee lijkt hij beter bij jou te passen.

gravatar

Ik ben ietwat getraumatiseerd want ik heb zojuist een politicus laten slachten. Het was een heerlijke ervaring!

Ik ga nu voor een ongekozen eerste kamer lid alhoewel die vanwege hun leeftijd nogal taai plegen te zijn.

Maar niemand zal hem of haar missen en hondenvoer wordt ook eerst geslacht.

Reageer
gravatar

Bij ons op het dorp ontsnapte een gnoe, maar wij hebben dan ook geen slachthuis.

Spelende kinderen probeerden het beest zelf te slachten met zakmessen, vorken, pikvogels, zoutzuur en stenen, maar dat stomme wildebeest weigerde mee te werken.

Men moest een seriemoordenaar uit de gevangenis te B. ophalen om het arme beest onder luid gejuich van de belhamels langzaam deskundig dood te martelen.

Reageer
gravatar

Geniaal artikel. Nog hilarischer dat mensen hier ook nog serieus en verontwaardigd op reageren. Maar helaas dit is wel de realiteit: Selectieve compassie.

Reageer
gravatar

Er zal wel weer niemand zijn die zijn nek uit wil steken, dat is altijd zo. Iedereen vindt het altijd leuk als er wat georganiseerd wordt maar als er om vrijwilligers gevraagd wordt haken ze af.

gravatar

Bij dit soort feestjes gaan wij altijd mensen langs de spoorweg oppikken. Het is voor hun toch ook einden leuker om met een schoon mes onthoofd te worden dan door zo’n vuile boemel tussen Almelo en Hengelo? Wij gooien hun gore lijken later alsnog voor de eerst passerende trein maar dat weten hun niet. Met een beetje geluk hebben we een sneltrein, maar daar blijven we niet echt voor op, een goederentrein doet het werk even goed en daarop valt de smurrie minder op, zeker wanneer ie naar Duitsland reist.

gravatar

Alsof een dier bij bewustzijn blijft als de bloedtoevoer naar de hersenen afgesneden wordt?
Dat is anders als van een dier maar een halsslagader geopend wordt en het langzaam verbloedt.

gravatar

Eindelijk zeg, dat werd tijd. Ik slacht nu altijd mijn kropjes sla zelf maar dat geeft altijd zo’n troep in de keuken.

gravatar

gelijke monnikken gelijke kappen! Wij sinterklaas zonder zwarte pieten, dan ook eenofferfeest zonder dieren! Kijk maar eens hoe een tomaat lijdt indienje er ritueel een mes in zet!

Reageer
gravatar

Misschien heeft Joran Natalie Holloway wel in het slachthuis weggewerkt? Dat enkele nietsvermoedende Nederlanders en Amerikanen die OPGEGETEN hebben en doorgespoeld met een paar glazen blue curaçau?

Reageer
gravatar

Dit hoort echt niet in Nederland thuis……Poetin; zei het zo: (Vrij vertaald naar het Nederlands) “In Nederland leven we als Nederlanders . Elke minderheid, van overal, die wil leven in Nederland, om te werken, te eten en uitkeringen te ontvangen van Nederland, spreekt Nederlands, en moet de Nederlandse wetten respecteren.
Als ze de sharia prefereren, en/of het leven leiden van een moslim, dan adviseren wij hen om naar die plaatsen te gaan waar dat de Staatswet is. Zei Rutte dit maar…

Reageer
gravatar

Da’s toch een heel begrijpelijke vergissing, en daar maakt ze ruzie om??

Maar goed, ik heb mijn trouwe baardaap naar de slacht gebracht, dus ben even aaploos. Kan ik misschien die gorilla overnemen??

gravatar

Mijn hond heeft er voor gekozen zich bewust te laten euthanaseren op Dierendag in zo’n vredelievend slachthuis. Het vooruitzicht daar iemand gelukkig mee te maken heeft hem extra gemotiveerd. Ook heeft hij al jarenlang zo’n Niet-reanimeren penning om zijn nek. Toen de slachter zijn keel door sneed en hij met tranen in zijn ogen naar mij keek dacht ik even dat hij er spijt van had daar zo te liggen. Maar zo’n penning moet je respecteren.

Reageer
gravatar

Vanavond aan de shoarma. Ik ben benieuwd of je het proeft dat ze (kunnen cavia’s, gorilla’s, schoonmoeders, honden of katten zijn, geloof ik) met liefde geslacht zijn. Echt wel een verrijking van de cultuur.

Reageer
gravatar

Bedankt. Goede ideeën, sausje erbij en klaar. Heerlijk. Vlees zal nu wel zo een beetje “vers” in de supermarkt liggen.

gravatar

Tijd om even stil te staan bij het begrip ‘slacht-offer’. We kennen meerdere soorten offers: zoals de zeldzame op-offers, (extra-) maritale zoen-offers, business-offers, verkeersslacht-offers. rituele slacht-offers zoals bokken, geiten, schapen en bij I.S. Westerse journalisten en humanitaire hulpverleners. Deze lijst is niet volledig en onderwerp van gesprek bij de leiding van Bureau Slachtoffer-hulp, die een subsidieaanvraag overweegt bij OC&W voor de cursus Intercultureel Slachten i.s.m. I.S.

Reageer
gravatar

Komt een man z’n slaapkamer in met een schaap onder z’n arm en zegt: “kijk schat dat is het varken wat ik naai” waarop zijn al in bed liggende vrouw zegt:”das geen varken maar een schaap” waarop de man antwoordt: “ik heb het niet tegen jou”

Reageer
gravatar

Zucht ……
Zo vervelend als iemand hier probeert lollig te doen, kun je niet gewoon naar Nu.nl gaan met die onzin, of zet ‘t gewoon op feesboek

Aan dit soort grappen hebben we geen boodschap op de Speld

gravatar

Eigenlijk vind ik het wel een leuke mop. Met een kleine aanpassing is het een De Speld forum waardige mop.

Jeroen, de man van sociobitch Sandra, komt z’n slaapkamer in met een schaap onder z’n arm en zegt: “kijk schat dat is het varken wat ik naai” waarop Sandra zegt:”das geen varken maar een schaap” waarop Jeroen antwoordt: “ik heb het niet tegen jou”

Corrie.

gravatar

Ik ben al aan het nieuwe en laatste seizoen van de serie Dexter begonnen.
Dus het is hier dagenlijks hakken en zagen.
Wellicht kunnen we ook een jaarlijkse opa en oma-dag houden.
Dat levert ook nog eens een behoorlijke bezuiniging op.

Reageer
gravatar

Kijk nou: BOB ROSS mét zijn Afro-kapsel weer terug op aarde, YOLT? Wanneer beginnen de schilderlessen weer? En waar: AVRO/TROS of bij de echte commerciëlen van RTL 4 t/m 8?

gravatar

OMG: Oh My God? Kijk, hebben we toch in ieder geval nog één (1) gelovige uit een ontwikkel(en)d gebied in onze kring. Zijn/haar naam is voor mij helaas onuitspreekbaar, maar niettemin van harte welkom in deze kring van Bloemen der Natie, O Nieuwkomer (m/v).