Liveblog Algemene Beschouwingen

Nu gebeurt het, straks niet meer

Tijdens de Algemene Beschouwingen debatteert de Tweede Kamer over de vraag waar we nu allemaal eigenlijk helemaal mee bezig zijn.

00.55 Kamervoorzitter Van Miltenburg spreekt de kibbelende fractievoorzitters Krol en Klein streng toe: ‘Als de fractie Bontes-Van Klaveren meer eensgezindheid uitstraalt dan 50Plus, dan is het voor iedereen duidelijk dat je echt een kutclub hebt.’

21.04 Geert Wilders heeft voor de zekerheid het precieze aantal zetels van de PVV-fractie laten doorrekenen door het CPB.

16.39 CDA-leider Van Haersma Buma begrijpt als enige dat het algemene beschouwingen zijn en kiest er terecht voor op geen enkel moment concreet te worden.

15.51 Pauze voorbij. De redactie maakt nu het beste van de spreektijd van Sybrand van Haersma Buma door een goed glas wijn te gaan drinken op een terrasje. Tot straks!

14.14 Fidel Castro: ‘Goede speech van Halbe Zijlstra. Wel wat lang.’

14.06 Interruptie van fractievoorzitter Melle Smit van de Partij tegen de Burger: ‘U noemt nu zorg, onderwijs, veiligheid, pensioenen, natuur, milieu, landbouw, financiën, integratie, de Grondwet, de AOW, de WW, jeugdzorg, ontwikkelingssamenwerking, defensie, binnenland, buitenland en economie. Wij zijn daar dus tegen.’

13.44 Interruptie van Norbert Klein, voorzitter van één van de 50Plus-fracties. 50Plus: hoe zat het ook alweer?

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Op 12 september 2012 haalde 50Plus twee zetels, die werden bezet door Henk Krol en Norbert Klein. Op 4 oktober 2013 stapte Krol op vanwege ophef over niet-betaalde pensioenpremies in zijn tijd bij de Gay Krant. Hij werd als fractievoorzitter opgevolgd door Klein en als Kamerlid door Martine Baay-Timmerman. Op 28 mei 2014 zette Klein Baay uit de fractie, waarna het partijbestuur het vertrouwen in hem opzegde. Klein weigerde zijn zetel op te geven en was volgens de reglementen van de Tweede Kamer nog steeds fractievoorzitter van 50Plus. De partij voelde zich echter vertegenwoordigd door Baay, waardoor het bestuur van de Tweede Kamer besloot dat er twee 50Plus-fracties naast elkaar mochten bestaan: 50PLUS/Klein en 50PLUS/Baay-Timmerman. Waarom 50PLUS ineens met hoofdletters werd geschreven, is niet bekend. Het partijbestuur van 50Plus wilde Klein royeren, maar hij zegde op 12 juni 2014 zelf zijn lidmaatschap op. Op 10 september 2014 keerde Krol, blijkbaar van alle blaam gezuiverd maar daar valt over te twisten, terug in de Tweede Kamer, omdat Baay inmiddels te veel hinder van haar ziekte ondervond om haar werkzaamheden nog fatsoenlijk uit te voeren, voor zover ze dat voor die tijd wel deed. Krol is dus nu fractievoorzitter van 50PLUS/Baay-Timmerman en Klein is fractievoorzitter van 50PLUS/Klein, maar dat is logisch.

13.07 VVD-leider Zijlstra raakt een snaar met een gevoelige anekdote over een individu: ‘Ik sprak laatst Mark, een premier uit Den Haag. Gewoon een hardwerkende Nederlander met een drukke baan. Hij is hartstikke enthousiast over dit kabinet.’

12.50 Wilders: ‘75% van de moslims vond de overwinning van Tsjechië op Nederland prima.’

12.41 In Vak K zwellen de spreekkoren van de fanatieke aanhang van het kabinet aan: ‘Haaks op de rechtsstaat! Dat staat HAAKS op de RECHTSSTAAT!’. De griffier verzoekt de ministers te stoppen, omdat de Kamervoorzitter het debat anders zal staken: ‘U helpt uw eigen club hier niet mee.’

12.29 De term ‘klip en klaar’ is gevallen. De formele definitie: ‘iets wat geheel duidelijk is en tegelijkertijd klip’.

12.08 Aan het einde van de spreektijd van Roemer heeft Alexander Pechtold dankzij zijn intervaltraining 3,7 kilometer gelopen. Dat is ruim meer dan het gemiddelde van 0,04 kilometer van de rest van de Kamer.

11.43 Roemer wordt keihard aangepakt omdat hij zijn huiswerk niet heeft gedaan. Diverse fractievoorzitters beginnen inmiddels zenuwachtig elkaars schriftjes over te schrijven.

11.23 Het gaat veel over ouderen en de zorg, maar ook het koopkrachtplaatje van jihadstrijders zal een hot topic zijn vandaag. In 2013 werd een kalashnikov 10% duurder en stegen de prijzen voor vliegtickets naar Syrië fors. Het kabinet heeft hiervoor tot nu toe geen compenserende maatregelen willen nemen.

11.12 Roemer: ‘Extra geld voor ontwikkelingssamenwerking is eigenlijk een ordinaire bezuinigingsmaatregel.’

10.58 Staatsman Emile Roemer is begonnen, maar het venijn zit hem vandaag naar verwachting in de staart: dan wordt duidelijk hoeveel 50Plus-fracties er vandaag aantreden en welke 50Plus-fractieleden precies het woord zullen voeren.

10.37 De vergadering is geopend. Er is meteen een ordevoorstel van Geert Wilders: hij eist dat het grote boek van Sinterklaas de koran vervangt op de tafel voor de voorzitter.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Net als zwarte piet moet dit evenement ook maar eens herzien worden. Ik wil dat het volgend jaar “Buiten beschouwingen” gaat heten, dan zijn ze ook eerder klaar.

Wat een poppenkast, net als dat prinsjes dag, al die clowns een hoedje op en de declaratie mogen wij weer gaan ophoesten zeker.

Reageer
gravatar

Laten we niet vergeten dat dit eigenlijk het sinterklaasfeest voor volwassenen is; leuke hoedjes, rare sjieke kleding en een man die voorleest wie dit jaar beloond wordt en wie gestraft wordt. En daarnaast mensen die vinden dat het allemaal fout is.
Ik zie amper verschil

gravatar

Graag even terug naar een m.i. foutieve interpretatie van moment 12.29 u. Het gaat hier namelijk om een bekende verbastering van een oorspronkelijk oppositionele ontmoedigingskreet “de klippen zijn klaar”, stammende uit de tijd dat de Staat der Nederlanden nog vol piraten-elan op gestolen zeilboten bevond. Historici vermoeden dat ‘klippen’ hier niet stond voor wat men tegenw. Etc. etc.

Reageer
gravatar

Een beetje prematuur is een beste understatement.

Momenteel zijn ze bezig met de algemen beschouwingen, waarna de gewone beschouwingen plaats zullen vinden. Pas daarna komen de algemene nabeschouwingen aan bod, dus Wilders heeft weer eens flink voor zijn beurt gesproken.

Ben wel erg benieuwd wat er allemaal in de gewone nabeschouwing aan bod gaat komen, want daar draait het natuurlijk allemaal om

gravatar

@Redactie:
“12.29 De term ‘klip en klaar’ is gevallen.”

Krijgen we nou ook nog te horen of iemand de term ook weer opraapt en netjes terug zet, of vind u het niet nodig om volledig te zijn??

Reageer
gravatar

12:02: Het rommelende geluid dat U op de achtergrond hoort is niet afkomstig van de PVV fractie die nog steeds met de vingers op tafel trommelt als bijval voor de grote blonde leider. Nee, het zijn de magen van de diverse afgevaardigden die menen dat het lunchtijd is.

Reageer
gravatar

De belangstelling hiervoor is ook behoorlijk afgenomen sinds het antisemitisme is opgenomen in het gedoogbeleid, zo heb ik me laten vertellen!
Dus zal wel niet meer besproken worden

gravatar

Dat is nou precies het bewijs dat de afschuwelijke islamisering helemaal is doorgeslagen in dit land en dat het tijd wordt dat de heer Wilders met krachtige hand ingrijpt.

Corrie.

gravatar

Wanneer je weet dat het voorstel van meneer Wilders van de PVV om het vreselijke boek de Koran te verwijderen van het tafeltje van de kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg door de meerderheid verworpen wordt dan weet je wel hoe laat het is.

De meerderheid van de politici is pro islam en vindt het stiekempjes wel prima wat de I.S. doet.

Ze vertegenwoordigen de Nederlandse bevolking helemaal niet.

Corrie.

Reageer
gravatar

De Nederlandse Bevolking wordt ook buiten beschouwing gelaten vandaag, anders wordt het te algemeen.
Zorgelijker is echter wat meneer Wilders voorstelde voor wat betreft het grote boek van Sinterklaas …. Je weet wat voor gruwelijkheden daarin vermeld staan

gravatar

Met het verwerpen van het boek van Sinterklaas, liet Pechtold onvermoede kwaliteiten zien. Hij kwam 5 meter verder dan Roemer, die een niet onverdienstelijke 2de plaats behaalde. Als het slot tijdens de worp niet open gesprongen was, had hij waarschijnlijk verder geworpen. “Het venijn zit ’em in het slot,” aldus Roemers teleurgestelde reactie.

gravatar

10:45 D66 dient een motie in om zowel de bijbel als de koran te verwijderen en vervangen door het wetboek.
10:55 Motie van D66 krijgt steun van GroenLinks en de PvdD. De VVD en SP onthouden zich van stemmen. Motie verworpen.

Reageer