1 Tip voor als je computer vastloopt

Vet handig!

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je bent net lekker aan het werk en dan loopt je computer vast. Je zit bijvoorbeeld midden in een ingewikkelde zin en dan kun je plotseling niet meer verder. Niet getreurd! Volgens experts bestaan er heel goede oplossingen voor het probleem. Hieronder een lijst met de beste tip.

1. Opnieuw opstarten


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn ervaring is, dat het uitschakelen van de computer het enige is dat helpt wanneer hij vastloopt. Het is ook belangrijk hem even uit te laten. Niet kiezen voor een restart, maar gewoon uitdoen en wachten tot alle stroom uit de kabel is. Even koffie gaan drinken en dan de laptop of computer opnieuw opstarten. Dat is meestal effectief.

https://tasdcs.nl/onze-diensten/

Reageer
gravatar

Is dat geen contradictio in terminis, ‘vastlopen’?

Tevens vraag ik mij af wat de tip ‘opnieuw opstarten’ betekent.
Ik overweeg namelijk de aanschaf van een dergelijk apparaat.

Dank u voor eventuele tips.

Reageer
gravatar

Een tijdje geleden ergens op De Speld nog een hele goede tip gelezen;

http://web.archive.org/web/20060721155303/http://www.datadocktorn.nu/us_frag1.php

Kost wel even tijd en energie maar dan heb je ook wat! Je computer loopt echt nooit meer vast.

De site laadt niet bijster snel maar de tijdwinst na het defraggelen is het dubbel en dwars waard!

Did the trick for me! Deze werkwijze geldt trouwens voor linux, windows en alle andere besturingssystemen. Het is namelijk geheel zelflerend.

Reageer
gravatar

Een goede vraag is ook of de gebruiker de computer al eens aan en uit heeft gedaan. Als het antwoord dan `ja` is, is de oorzaak van het feit dat de computer het niet doet simpel: die staat namelijk uit. Nogmaals aan doen lost het dan meestal op.

Reageer
gravatar

Alleen op een losloopveldje, Alex, een omheind terreintje dat daarvoor is bestemd door de gemeente.

gravatar

Tip 27: loop van je werkplek weg en ga een grote bak koffie of thee zetten, neem een sanitaire stop, loop vier keer rond je huizenblok. En hoop dat, zodra je weer op je plek bent alles weer is opgelost. Zo niet, pas dan tip 1 toe.

Reageer
gravatar

Avmk,

Je kunt het beste beginnen met het herstarten van jouw pc om pas daarna ruim de tijd te nemen om koffie of thee te drinken, een uitgebreid bad te nemen en tien keer rond jouw wijk of dorp te lopen, want de meeste pc’s starten na verloop van tijd – als ze herhaaldelijk gaan vastlopen – nog maar heeeeeeel langzaam op.

gravatar

Plien, mag ik met jou een beschuitje eten nadat we samen koffie of thee hebben gedronken en samen in bad zijn gegaan om vervolgens 10 keer om de wijk gelopen te hebben?

Dan kunnen we daarna samen werken met de computer 🙂 Ik zag de mooie dame op de foto,
liep zelf ook erg vast.

gravatar

Meestal is het oververhitting, een prima oplossing is een emmer water over de computer the gooien. Als dat niet helpt; met een hamer of boormachine gaten slaan of boren zodat het moederbord goed kan koelen.

Als dat allemaal niet werkt zitten er hoogstwaarschijnlijk electronen vast op de processor. Een paar harde klappen werken vaak goed. Beste truuk is om de computer voor een aanstormende intercity te gooien. Dat ding hangt gegarandeerd nooit meer!

Reageer
gravatar

Mocht je niet bij je mailbox kunnen, ga dan na een tijdje buiten in je brievenbus kijken, en haal daar je mail ( post) op.
Werkt geweldig!!

gravatar

Ik ben van mening dat in het geval van computers ook het gezegde “beter voorkomen dan genezen” van toepassing is De beste methode is dus om de computer en/of laptop ongebruikt stof te laten verzamelen. Op deze manier zullen ze nooit halverwege je harde werk vastlopen en je in de voortgang van dat harde werk belemmeren.

Reageer
gravatar

Dank voor de tip!

Maar even iets heel anders: als u voortaan iets verder weg gaat staan, komt u wat beter in beeld op de foto. Of, op de meeste camera’s zit een zoom-knopje, tegenwoordig. Moet u daar eens op drukken als u naar het schermpje kijkt en kijken wat er gebeurt….

RTFM.

Deze tip wordt u – geheel gratis – aangeboden door de hobbyclub Fotografie van de Stichting Vrienden van De Speld

gravatar

Ik heb regelmatig het probleem, dat als ik mbv de correctie toets C, een letter in de tekst corrigeer, hij wel laat zien dat ik gecorrigeerd heb maar niet wat ik bedoelde. Dit krijg ik er maar niet uit.

Reageer
gravatar

Uw ingewikkelde zin… Oei, dat lijkt mij niet een vraag voor de helpdesk. Ik vraag het even aan een collega, heeft u een momentje? Leg ik u even op uw rug, goed?

Meneer Viesman? Ik heb een meneer aan de lijn die zoekt zijn zin. Heeft u daar verstand van?

Mijnheer Sander? Ik verbind u even door, goed? Momentje nog…

gravatar

Vergeet WD40. Cola over je toetsenbord, tablet of telefoon helpt veel beter bij vastlopers. Bij voorkeur een plastic wegwerpbeker in de daarvoor bestemde holder plaatsen en op de uitwerpknop drukken. Gegarandeerd dat eventuele bugs in je systeem boven komen drijven. (‘Light’ kent feature beperkingen) Kan zijn dat je moet wachten tot na de eerste volgende patch-tuesday.

Reageer
gravatar

Koffie met melk en suiker of kappechinoow met een extra suiker stickje werkt zo mogelijk nog beter. Spicy tomatoe van cup-a-shit is een goeie 2e. E.e.a. Gelardeerd met wat broodkruimels met boter en stukjes kaas natuurlijk.

gravatar

Dit is nou precies weer zo’n handige tip waar ik denk: Wat moet ik hier nou mee?
Ben uren druk nu met googl’n hoe dit het makkelijkst kan:
1. Uit doen via de schakelaar op de achterkant van de PC
2. Perhaps CTRL ALT DEL?
3. Knopje voorop indrukken, eventueel 10 seconden ingedrukt houden.
4. Stekker uit de muur halen.
5. Groep eraf halen uit meterkast.
6. Aardlek eraf halen uit meterkast.
7. Energie leverancier bellen, hulp op afstand.

En jullie denken dat ik dit allemaal kan?
ik…

Reageer
gravatar

Gewoon de ‘any’ key indrukken;

Sheesh!!

The Sun comes out, tommorrow;

eeeeeeeennn, restart.

gravatar

Maar met alleen opstarten ben je nog niet van je frustraties af. Dus eerst (alleen op werk dan he?) een trap tegen die antieke pc en dan met een krachtige arm en verbeten gezicht die stekker met één ruk uit de muur! Is ook een soort van opnieuw opstarten alleen de frustratie is dan ook redelijk weg! 🙂

Reageer
gravatar

Meneer of mevrouw Raes,

Ik wil niet vervelend doen, maar ik denk dat u vergeten bent de lijst met andere 98 tips bij te voegen. Geeft niks, gebeurt wel vaker. Mogen we die op korte termijn nog even van u ontvangen?

Hijsfijn!

gravatar

Zou dit ook werken bij mijn oma? Zij loopt namelijk regelmatig vast. Ik heb net al een keer geprobeerd om haar uit te zetten maar dat was het verkeerde knopje. Denk ik.

Reageer
gravatar

Mevrouw Speldenprik,

U en alle andere reageerders schijnen de humor niet te begrijpen. Ik weet dat uitleggen eigenlijk niet mag, maar ik doe het toch.

Jochem van den Berg en Sake van der Wall waren samen de lijst met honderd tips aan het uittikken. Na tip één liep de boel vast. Het opnieuw opstarten van hun computertje had geen zin, want twee letters zaten tegen elkaar vast. Dat kan ik mij overigens best voorstellen, als je quatre-mains speelt op een toetsenbordje. Ze zitten nu nog te wachten op een monteur voor de reparatie.

Is het zo duidelijk of moet ik het nog een keer uitleggen?

Reageer
gravatar

Beste Nerd,

Dat probleem hadden ze zelf ook wel kunnen oplossen als het een mechanisch toetsenbord was geweest. Maar het was een toetsenbordje op het schermpje van hun gezamenlijke tabletcomputertje. En dat is andere koek. Waarschijnlijk zal het hele schermpje moeten worden vervangen.

gravatar

Beste Familienerd,

“U en alle andere reageerders schijnen de humor niet te begrijpen”, schrijf je. Dat zou best eens kunnen, maar ik begrijp echt de lol van twee tegen elkaar vastzittende letters niet. Mij hebben ze op school ooit uitgelegd dat letters juist váák aan elkaar vast moesten zitten. Iets met woordjes maken en apen, noten en meisjes die Mies heten, of zo?

Wil je het alsjeblieft nóg één keer uitleggen? Ik begrijp ‘m echt niet! Please?

gravatar

Leuk is deze oplossing ook gebruikt kan worden bij Android, dus naast de eerder gemaakte opmerking over het bruikbaar zijn van deze oplossing voor vastlopen onder Windows: ook bij Android-machines op dezelfde manier

Reageer
gravatar

Nog een paar tips;

– Laat een ander het werk doen.
– Gebruik pen en papier, zorg wel voor een reserve pen en papier
– koop een betere computer die wel ingewikkelde zinnen aan kan.

Reageer
gravatar

Zelf druk ik de aanknop een seconde of 10 in en dan stopt ie er vanzelf mee. Vervolgens ga ik een rondje fietsen omdat het mooi weer is. Mijn fiets is gelukkig nog nooit vastgelopen. Ik zou niet weten of die een aanknop heeft om hem uit te krijgen.

Reageer
gravatar

Je fiets? Nee, die heeft geen aanknop. Ook geen uitknop, trouwens. Maar zie je die 2 grote, ronde dingen met die stangetjes erin? Als het goed is, zie je daar ook een rond ‘piefje’, zeg maar, met een zwart of geel dopje erop. Moet je dat dopje eraf draaien, en dan eens aan het ringetje daaronder draaien. Kan gewoon met de hand, ja.

Gevonden? En, loop je al?

Tuut tuut tuut…

gravatar

Nee, als je geen dopjes hebt, zal je ook wel geen fiets hebben…

Weet u zeker dat we het over een fiets hebben? Wat staat er op de doos?

gravatar

Geachte helpdesk,

Ik ben op zoek naar de lijst maar ik kan hem niet vinden. Ik heb al een nieuwe computer gekocht om de rest van de lijst te vinden maar tot nu toe helpt dit niet. Kunt u mij helpen?

Reageer
gravatar

Het mooiste van uw lijst vind ik toch dat hij toepasbaar is op alle versies van Windows. Heel generiek en downwards compatible. Hier kunnen we wat mee!

Reageer
gravatar

Deze tip is duidelijk weer geschreven door zo’n IT-nerd met tunnelvisie. Alsof iedereen dat jargon zomaar snapt! Véél te langdradig, veel te moeilijke woorden, helemaal geen plaatjes… Nee, Speld, dit kan en moet beter! We hebben tenslotte niet allemaal Hogeschool!!!

Reageer
gravatar

Die nerds kunnen ook niets fatsoenlijks vertalen naar de échte wereld.. Misschien moeten we de nerds opnieuw opstarten?

gravatar

Een beetje summier hoor. Want als je computer niet meer reageert lukt opstarten met muis of toetsenbord ook niet. Dus vertel dan hoe je een vastlopende computer opnieuw kunt opstarten. Op 1: de aan/uitknop ingedrukt houden tot je een ons weegt. Op 2: de hoofdschakelaar op uit of 0 zetten. (Alleen als je een desktop-pc hebt) 3 de stoppen uit de zekeringkast draaien. En 4: Wacht tot de fossiele brandstoffen op zijn. Weiger dan wel groene of grijze stroom te gebruiken. En 5 gooi het raam uit je pc

Reageer
gravatar

Nog een optie wat betreft het voorkomen van vastlopen is de computer in zijn speciale “stand-by” modus zetten. Tevens helpt elke computer die op lange termijn in deze modus staat met het verzamelen van stof, zonder hulp van de gebruiker.

Reageer
gravatar

Ik heb mijn vorige laptop onlangs 17 keer tegen de muur geslagen. En eerlijk gezegd is hij daarna geen enkele keer meer vastgelopen.

Of het exact 17 keer moet zijn, durf ik niet te zeggen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat 16 ook goed is.

Reageer
gravatar

Erg jammer dat u post zonder naam.
Wie moet ik nu aansprakelijk stellen voor 39 defecte laptops?

Ik ben een eigenaar van een bedrijf en mijn 38 collega’s waaronder ikzelf ervaren vastlopers.
Ik heb uw advies in acht genomen, en bij voorhand alles 17 keer tegen de muur geslagen.

Ik denk dat u vergeten bent te vermelden om wat voor soort muur het gaat.

Ze zijn allemaal defect, ze gaan niet meer aan. MAAR ik wil u wel bedanken, geen vastlopers tot nu toe!

gravatar

Nog een tip tussendoor voor #34, gezien die blijkbaar over een muur beschikt.

Hoe kan je een ei breken zonder het aan te raken ?

Met kip en al 17 keer tegen een muur slaan.

gravatar

Ach, dat is afgekeken van het geloof in Octopus Paul. Als Hij niet op je gebeden reageert (dat Hij wegens gebrek aan gehoororgaan uiteraard nooit doet) kun je Hem naar Spaans gebruik op rotsen slaan tot Hij mals is.
Niet dat Hij dan alsnog op je gebeden antwoordt, maar Hij wordt er schijnbaar wel beter eetbaar van.
Vuvuzela!

gravatar

Illuminist,

Mijn bericht is twee keer geplaatst door een kennelijke storing. De eerste keer leek het namelijk verdwenen.

Overigens dank voor jouw voorbeeld van gebrek aan humor.

Potverdorie of de duvel er mee speelt. Nu is mijn speldenkussen pleiten.

gravatar

Mijn computer loopt nooit, blijft netjes op het buro staan zoals hem geleerd met behulp van een video van de PC-whisperer.

voor $ 9.99 weet je alles.

te koop bij de betere televerkoper.

Reageer
gravatar

Ik heb sinds een workshop “overkom uw computerproblemen” erg baat gehad bij de “hamermethode”. Het is vrij simpel, en het enige wat u nodig heeft is een hamer (bijvoorbeeld van Stanley). Wanneer de computer na twee seconden nog niet reageert op input, begint u met uw hamer in te slaan op de computer (zorg er wel voor dat u de juiste computer te lijf gaat).

Reageer
gravatar

Pfff… Hier wordt ik zó moe van…

Weleens geprobeerd, Tippex in je scherm? Dan krijg je kortsluiting, ei!

Raar hè, dat ‘ie het dan niet meer doet?

En dan zitten er ook nog 4 goedgelovigen met 2 linkerhanden duimpjes uit te delen voor zo’n gewéldige tip.

Er is maar 1 goede tip bij computerproblemen:

RTFM

Ook deze tip wordt u – wederom geheel gratis – aangeboden door de Hobbyclub Apparaten met Knopjes en een Gebruiksaanwijzing van de Stichting Vrienden van De Speld

gravatar

Het is nu wachten op de indexatie van deze lijst door zoekmachines, om daarna opgeserveerd te worden aan radeloze digibeten zoekende naar een manier om hun overbelichte vakantiekiekjes van dat stukje klote techniek op het bureau voor hen te redden.

gravatar

Niet opstarten!
Lig na een crash met de racefiets al een aantal weken gestrekt. En raad eens? Computer gedijt daar prima op. Ik start hem niet meer op, dus hij loopt niet meer vast.

Reageer
gravatar

eah speldenprik doet pijn… al is gedacht dat die mss alleen maar engels kan???… dwaas

gravatar

Roy Trenneman: [picking up the phone] Hello, IT. Have you tried turning it off and on again? Uh… okay, well, the button on the side, is it glowing? Yeah, you need to turn it on… uh, the button turns it on… yeah, you do know how a button works don’t you? No, not on clothes.

gravatar

Ik heb meestal geen tijd om 9 maanden te wachten. En dan nog is het maar afwachten of mijn kind in deze levensfase in staat is dit probleem het hoofd te bieden.

gravatar

En dat is onder meer de reden dat wij ooit aan kinderen zijn begonnen.

Ik moet wel zeggen dat het lang duurt voor ze je echt gaan helpen, maar ons geduld is ruimschoots beloond.
We vergeven ons kind dan ook van harte de slapeloze nachten, het geoliede behang en de smeerboel toen er een tafel werd volgesmeerd met Zwitsal creme.

gravatar

Om te voorkomen dat je computer vastloopt is het ook mogelijk om af en toe preventief opnieuw op te starten.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld elke 5 minuten alles op te slaan en vervolgens op RESTART COMPUTER te klikken. Het werkt zo goed dat mijn computer afgelopen maanden niet meer is vastgelopen.

Hierbij tip 2:
2. Preventief opnieuw opstarten

Reageer
gravatar

of je bent echt zo domt als je eruit ziet… schoonmaken die hap licht aan je warmte van je PC niet aan restart computer… ergh… wie heeft er wel verstand van hier? alles is hier zo achterhaald en dom. alsjeblief op zijn minst maak een nuttige opmerking en clean your pc+ use anti virus.. dont go on strange sites… so obvious..

gravatar

We adviseren ‘de gebruiker’ altijd om de computer opnieuw op te starten. Het antwoord is dan altijd ‘zo simpel kan het toch niet zijn?’ En we eindigen met een discussie over het nut van een helpdesk….

gravatar

Omdat we dan een agressieve reactie krijgen en dat “ze” misschien denken dat je een randdebiel bent ofsooooo.

Meestal geef ik ze ook een nieuw wachtwoord. Eikel01
En denk aan de hoofdletter.

gravatar

Ja, meestal helpt het om het toetsenbord heel hard tegen de muur te slaan of er met de volle vuist op te beuken.
Dat helpt niet echt om de computer weer aan de praat te krijgen, maar ‘t lucht wel op…

gravatar

Hm. Zelf heb ik altijd veel baat bij de methode “handen in het haar”, zoals ook te zien op de illustratie bij uw behulpzam artikel.

Reageer
gravatar

Die methode was mij vroeger ook zeer lief.
Sinds ik kaal ben is het hopeloos met mij en Computers

gravatar

tip 2. een paar tikken tegen de zijkant van je computer, in het geval van een laptop helpt het om op het toetsenbord te slaan en alle knopjes in te drukken.