Lievelingsgetal Nederlanders licht gestegen

Experts tevreden met de cijfers

Het gemiddelde lievelingsgetal van Nederlanders over de eerste helft van 2014 is licht gestegen. Het gemiddelde kwam uit op 8,29. Vorig jaar was dat nog 7,69. Experts zijn tevreden met de stijging: “We hadden deze stijging eigenlijk pas voorzien voor de periode 2016, 2017. Hartstikke mooi dat het nu al zover is.”

Het lievelingsgetal werd berekend door aan ruim 50.000 Nederlanders te vragen wat hun lievelingsgetal is. Net als een jaar geleden werden vooral de getallen 7, 8 en 9 veel genoemd, al konden 2 en 10 ook op veel sympathie rekenen. Net als vorig jaar noemde niemand -1839. Uiteindelijk blijkt dat meer dan tachtig procent van de ondervraagden een voorkeur heeft voor een getal onder de tien. Dat is opvallend.

Experts zijn desondanks tevreden met de cijfers: “Het zijn goede cijfers, beter dan we verwacht hadden. Dit zegt wel wat, daar kan niemand omheen.”

Hoogleraar numerologie Bert Bokhoven plaatst een kritische noot: “Iemand had dit jaar als lievelingsgetal 15 miljard genoemd. Dat zou bijgedragen kunnen hebben aan het gestegen gemiddelde.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Re: Transfer Of Usd $21,500.000{Twenty – One Million, Five Hundred Thousand Us Dollars Only.

CONFIDENTIAL

Dear Speld,

Please allow me to introduce myself. My name is Dr. (Mrs.) Mariam Abacha , the wife of the late head of state and commander in chief of the armed forces of the federal republic of Nigeria who died on the 8th of June 1998.

My late husband had/has Eighty Million USD ($21,500.000) specially preserved and well packed in trunk boxes of which only my husband and I knew about. It is packed in such a way to forestall just anybody having access to it. It is this sum that I seek your assistance to get out of Nigeria as soon as possible before the present civilian government finds out about it and confiscate it just like they have done to all our assets.

I implore you to please give consideration to my predicament and help a widow in need.

May Allah show you mercy as you do so?

Your faithfully,

Dr. (Mrs.) Mariam Abacha (M.O.M)

Reageer
gravatar

Jongens, jongens jongens, al dat geleuter over of dit nu kan kloppen of niet, met die 15 miljard.

Bij een steekproef moet er altijd rekening gehouden worden met de standaardafwijking.
Aangezien 80% van de deelnemers een getal kleiner dan 10 gekozen heeft (is dit 0 tot 10, -10 tot 10 of -oneindig tot 10? laten we het meest logische nemen en voor het eerste gaan) gaat 15 miljard gewoon nooit binnen de 3-sigma (sigma, oftewel standaardafwijking) grens liggen en heeft dit, spijtig genoeg voor jongeheer B. Bokhoven, geen enkel resultaat op het gemiddelde.

Ik dank u voor uw aandacht, volgende week beginnen we aan Laplacetransformaties. Zonder voorbereiding kom je er niet in.

Reageer
gravatar

Inmiddels is het aantal afwijzingen van de meer dan schandalige reactie van ene Lievekoekje gestegen tot boven de honderdenvijftig zonder dat de redactie heeft ingegrepen! Ook Corrie Tokkie zit diep in de “gevarenzone”!

Verreweg de meeste lezers begrijpen nog steeds niet waarom de redactie zo hoog nodig afwijzingen moet tellen zonder de afgewezen reacties te verwijderen.

De voorzitter van Stichting Vrienden van De Speld

Reageer
gravatar

Bedoelt u nu echt te zeggen dat bij een zeker aantal duimpjes de redactie gehouden zou zijn om een reactie te verwijderen? Maar alle heisa (petitie) gaat er toch ook over dat we van die duimpjes willen worden verlost?
Wellicht is er ook nog enig verschil tussen censureren en modereren? Uw persoonlijke ergernis lijkt mij in ieder geval geen goede maatstaf, hoe begrijpelijk die ook moge zijn.

gravatar

Lieve Annie,

Ik kon gisteren niet reageren op jouw juichbericht over het kampioenschap man- en balschoppen, omdat Soxwa 2.01 dat mij daar niet toestond. Daarvoor had ik die feuten van de TH Apelfoort ook ingehuurd.

Jouw enthousiasme over de sfeer in jouw stad is ondoordacht. Die euforische gemoedstoestand van een groot deel van jouw medestedelingen is artificieel. Als immers de uitslag van het partijtje man- en balschoppen anders was uitgevallen, zou de helft van jouw stad zijn afgebroken. Nou komt het: zelfs al had de tegenstander met oogstrelende acties en prachtig samenspel terecht gewonnen. Het gaat immers niet om het spel, maar om de uitslag!

Ergo, de hysterie die thans over ons land waait, heeft niets met sport te maken, maar met chauvinisme en dat is het echte broertje van nationalisme! Heel gevaarlijk dus.

Geef mij maar ons dameskorfbal waarbij het publiek ook klapt voor schitterende acties van de tegenstander.

Reageer
gravatar

Lieve Oma,

U heeft me wel aan het denken gezet, zo even aan het eind van de dag..
Helemaal waar; en natuurlijk zie ik ook liever een belabberd potje dameskorfbal dan een goede voetbalwedstrijd (al schijnt dat zelden voor te komen, een goede wedstrijd; meestal zijn het slechts momenten maar dat even terzijde).

Mensen die er verstand van hebben legden me vandaag uit dat het waarschijnlijk zo rustig is gebleven omdat de uitslag vantevoren al vaststond.
Of in ieder geval dat Nederland nog niet naar huis hoefde, al verloren ze met 11-1, geloof ik.

(Finkel? Ja toch?)

Geen verrassing dus, en vorige keer was echt, zonder overdrijven, iedere potentiele relplek afgezet, het OV stopgezet, boze politiepaarden all around en je kwam er domweg niet door, niet als je naar huis wilde en ook niet als je wilde rellen. Gewoon omlopen.
Het is maar een paar kilometer al met al.

Dan ga je ook geen moeite doen en er kwam nog een wedstrijd later op de avond, het was bbq weer en veel mensen moesten werken dus nog niet dronken vóór de wedstrijd.

Nogmaals, ik liet me een beetje meeslepen en ja, ik vind het ook gruwelijk als mensen me opeens betrekken in hun: zouden WIJ winnen do. of vr. of za.?
Hoezo ‘wij’ denk ik dan meteen. Straks zegt ie nog landgenoot tegen me, yuk!

Net als al die oranje vlaggen, tenten, uniforms en vuurwerkbommen. Daar distancieer ik me ook van Oma maar om het gezellig te houden roep ik gewoon af en toe olé, en jeej en ja dat was me wat, ook al weet ik niet waar het over gaat.

Dat is pas echt gevaarlijk bedenk ik me nu, gewoon dom meebrullen met de massa…
Niks voor mij. Ik slaap voorlopig nog niet.. Wanneer is het eigenlijk afgelopen dat voetbal?

Ga ik vannacht de oranje vlag van de buuf stiekem weghalen? Het lijkt of hij ook bij mij hoort namelijk.
Genant, zeg dat wel. Ja, die moet weg, de buuf had moeten overleggen en anders belt ze de rijdende rechter maar.

Gelukkig vrijdag weer dameskorfbal!!

Ik hoop dat u gelezen heeft dat de belangstelling voor dameskorfbal enorm aan het stijgen is; laten we daaraan denken en anticiperen op veel meer bezoekers bij de trainingen en wedstrijden zodra dat voetbal afgelopen is.

Dat zien we wel als de vlaggetjes allemaal worden binnengehaald ‘s nachts, die ene vlag die ik zo ga doen zegt meer over mijn karakter dan over het voetballen.

Oma, no time toe weest, die vlag moet wég, nu!
Tot morgen, ik bel wel even of u nog leeft om een uur of 10 in de ochtend, goed?

Liefs, Annie

gravatar

Wat een oneindig groot onzinnig artikel. Een getal opzich zegt mij niets.
Kijk dan liever naar de betekenis oftewel de waarde erachter die de mensen eraan gegeven hebben.
Misschien dat er dan interessante gelijkluidende lievelingsverhalen uitkomen met 1 verhaal wat er duidelijk bovenuit stijgt en dit artikel wel beter te pruimen maakt.

Ik zou zeggen, onvolledig onderzoek dit moet over!

Op deze manier is ook Annie d’r reactie beter te begrijpen.
http://www.petities24.com/speld-stemknop_nee_overzicht_laatste_reacties_terug_svp

Reageer
gravatar

Kijk : je kunt het zélf niet. DT is mikken. Ook. Je mag niet van iemand anders gaan VERWACHTEN dat ze dat zomaar kunnen. Spreek je al wat TWI of GA?

Ik kan wel zeggen in TWI “The baby is hungry”. Veel meer heb je niet nodig. Gedraag je als een baby en probeer vierkantswortels te trekken. En kom terug als je groodt bent.

Reageer
gravatar

Dit is niet helemaal juist. Er zijn 50.000 mensen ondervraagd, en 80% heeft een getal onder de 10 genoemd, waarvan ruim het grootste deel 7, 8 en 9 heeft gezegd. Mocht dit ongeveer 80% zijn (en gemiddeld 8), en er één iemand is die 15 miljard heeft geantwoord, dan moet de overige 19,9…% van de mensen zeker gemiddeld het getal -1499990,55 hebben genoemd.

Het feit dat één iemand 15 miljard noemt, is toch niet in lijn met dat 20% zulke lage getallen noemt?

Meneer Bert Bokhoven, maak alshetubelieft de exacte data bekend, omdat zulke conclusies onaanvaardbaar zijn!

Reageer
gravatar

Bijna oneindig zou juist kunnen zijn, ware het niet dat met een geringe mate van onzekerheid waarschijnlijk naar een exact heel getal zal zijn gevraagd door de enquêteurs.

Het ware beter geweest, dat de onderzoekers een curve hadden gepresteerd met de verdeling van de voorkeursgetallen. Het onderzoek heb ik daarom overgedaan met hier het resultaat.
(Voor Bert Bokhoven en andere minder slimme lezers: klik op hier.)

gravatar

plus oneindig of min oneindig? Zonder specificatie nemen we het gemiddelde, dat in dit geval niet gedefinieerd is maar gemiddeld 0.

gravatar

DIPL-ING PAULUSSEN, GEWOON HOOGLERAAR GEMIDDELDENBEREKENING, Het is opvallend dat bij u de piek zich op 0 bevindt, terwijl het onderzoek van Meneer Bert Bokhoven uitwijst dat 7, 8 en 9 de piek zijn! Waarop is deze data precies gebaseerd? Verder is dit een eendimensionaal probleem, dus ik begrijp niet waar de diepte in deze afbeelding voor nodig is. Hebben de mensen in uw enquete de vraag gekregen om het ingevoerde getal weder in te voeren?

gravatar


Beste lezers,

Het doel van het rechthoekje (bij enkele lezers een duimpje) links onder iedere reactie is blijkbaar nog voor velen van u onbekend. Dus nogmaals:

Door het aanklikken van het figuurtje onder een reactie maakt het u de redactie duidelijk, dat deze reactie wat u betreft verwijderd kan dan wel moet worden.

Voor eventuele vragen kunt u bij Haagsche Annie terecht.

De hoofdreacteur namens Annie en de Reactieraad

Reageer
gravatar

Goedenavond Hoofdreacteur,

Dankuwel voor de uitleg tussendoor, er komen natuurlijk steeds mensen bij die denken: wat heb ik nu aan mijn fiets hangen, dit was vroeger nog niet, waar gaat dit over?
Dat is alvast duidelijk; zo druk je je walging uit over een reactie.
Een artikel van de Redactie kan niet beoordeeld worden, slechts door het niet te lezen en/of te reageren is het mogelijk uw afschuw over het gebodene te laten blijken.

Het zij zo. Nee, ik vind dat ook niet eerlijk.

Goed, het vragenrondje:

Drs. Ezel:
Daar is helaas niet veel meer aan te doen, maar als het blijft knagen kunt u altijd nog vragen in een reactie op de beduimelde reactie wie de duim heeft uitgedeeld en waarom.
Behelpen, zeker, daarom ook de petitie.

Snot Aap,
Dat gaan we nog meemaken, afgelopen weekend en gisteren hebben ruim 50 mensen nog getekend; zolang er een stijgende lijn zit en zinnige commentaren loopt de petitie nog.
Dan ga ik hem samen met een woedende menigte aanbieden aan de Redactie.
Ik zal ze een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren; de duimpjes zullen verdwijnen (desnoods doe ik het voor bij een redactielid met mijn machete) en de laatste 10 reacties komen weer terug. Echt.

Geert,
Niet wat jij wil, laten we het daarop houden maar bedankt voor het tekenen. Volgende keer teken ik ook voor jou. (begint mijn neus toch opeens te groeien… hoe doe JIJ dat toch altijd?)

Naief: dat is geen vraag, dat is een reactie. Mocht je nog een specifieke vraag hebben: vraag maar raak!

Allemaal heel veel liefs en slaap lekker straks,
Annie

gravatar

Jawel, 69 is prima deelbaar door 3.

(Inmiddels doet zich de nieuwe variant voor dat oude tekst in het reactievlak blijft staan. Dit kan tot herpublicatie van oude berichten leiden. Maar dit terzijde.)

gravatar

Ook hier verraadt zich de onbenulligheid van Bertje Bokhoven weer. Het ventje heeft destijds op zeventienjarige leeftijd mijn school voor lager onderwijs moeten verlaten. Hij is niet verder gekomen dan de vierde klas.

De knaap kan knap onzin uitkramen, dat weer wel. Hij pretendeert herhaaldelijk ergens hooggeleerd in te zijn. Opmerkelijk is dat de redactie van deze e-zine er telkenmale met beide benen in tuint.

In dit geval vraag ik mij af waarom de redactie zelfs niet één persoon in dienst heeft, die ook maar een beetje rekenkundig is onderlegd op minimaal vijfde-klasniveau. Dat had deze blamage kunnen voorkomen.

Het zogenaamde lievelingsgetal van 15 miljard van Bertje is namelijk vreselijk dom, maar ook zeer doorzichtig. Dat is overigens al door andere reageerders uit de doeken gedaan.

Reageer
gravatar

Integendeel, Bertje is veel slimmer dan hij lijkt. Dat komt doordat hij het niet altijd zo goed weet te communiceren.

Het gemiddelde in kwestie is natuurlijk het multiplicatieve gemiddelde, waardoor die ene 15 miljard slechts een factor 1,00047 bijdraagt. Tot de macht 50000 is dat nog steeds 15 miljard overigens, maar als er verder vooral getallen onder 10 in zitten wordt het niet zo hoog.

Mijn eigen lievelingsgetal is 22. Het speciale eraan is dat het op geen enkele gangbare manier speciaal is. Het is geen priemgetal, geen perfect getal, geen kwadraat of andere macht, zelfs geen som van 2 kwadraten. Maar 3 zijn wel genoeg zodat het niet zo’n zeldzaam getal is dat 4 kwadraten behoeft. Het is een opvallend onopvallend getal!

gravatar

Zeg gast probeer dan geen fouten te schrijven. Pak nu ‘tuint’. De redactie dan nog? En met beide benen? Ze zou erin kunnen STRUINEN. Heb ze dat nog niet zien doen.

Maar jij dan? Ga gewoon je pensioen opdoen.

gravatar

Belgje

Intuinen wil zeggen: inlopen, instinken en in tippelen.

Het gezegde zoals de hoofdonderwijzer het gebruikt – met beide benen (ergens) in tuinen – is taalkundig correct.

Hup de hoek in met papieren ezelsoren op je domme kop.

gravatar

Henkie,

De wegen der taal zijn ondoorgrondelijk. Laat ik de kwestie even in begrijpelijke taal voor jou uitleggen zonder moeilijke taalkundige begrippen.

Men gebruikt “ergens intuinen” in de betekenis van “ergens intrappen”, waarbij “intuinen’ net zoals “intrappen” een ongedeeld werkwoord is.

Doch het gezegde luidt “met beide benen ergens in tuinen”. Dus met een spatie tussen “in” en “tuinen”. De reden is, dat men ook kan zeggen: “met beide benen in iets tuinen”.

gravatar

Mijn lievelingsgetal is 8395. Het is de pincode van mijn ING bankpasje. Wanneer ik het getal in de flappentap intoets wordt ik altijd beloond met geld waarmee ik leuke dingen kan kopen.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ach Jo, ik begrijp het wel hoor. Ik kan de verleiding ook bijna niet weerstaan. Mijn gedachten gaan meer uit naar een planken wambuis, maar de door jou voorgestelde creatie lijkt me ook afdoende.

Waar is de Trollenwacht when you need him/her?

gravatar

Corrie Tokkie,

Ik weet niet of je het erg vindt, het interesseert mij ook geen reet, maar die foto’s van jou hang ik zelfs niet op boven mijn poepdoos! Ik wil daar namelijk liever kakken dan braken.

gravatar

Jo, Kaapse Gaper, goedenavond beiden.

Geen zorgen om de trollenwacht, die is er, zag hem net nog bij het espressoapparaat en heb even gevraagd of hij het druk had vandaag.

Eén twijfelgeval slechts, maar die werd door jullie zo grappig van repliek gediend dat hij besloten heeft het te laten staan i.v.m. de komische meerwaarde.

Waarom mijn naam achter Trollenwacht staat is me een raadsel; dat vond hij minder geslaagd.
Of ik dat wel even recht wilde zetten; ere wie ere toekomt.

Bij deze: de Trollenwacht is een aardige meneer en ik wist nog niet eens dat hij hier op de reactie was komen werken.

Ik ben wel in hoge mate schuldig aan de petitie, dat wel.
Hier nog een keer, ik kan het gewoon niet laten!

http://www.petities24.com/speld-stemknop_nee_overzicht_laatste_reacties_terug_svp

gravatar

Ik zie twee mogelijkheden, beiden erg opvallend:
Niemand van de 50000 heeft een complex lievelings getal, OF de imaginare delen van de complexe lievelings getallen vallen precies tegen elkaar weg.

Overigens is het ook nog mogelijk dat er een minder standaard manier is gebruikt om het gemiddelde te berekenen, eentje waarbij de uitkomst altijd reëel moet zijn.

Reageer
gravatar

Meid, echt? Die van mij is 5i, de wortel uit -25 dus. Die heb ik opgedaan toen ik aan het eieren zoeken was op Paaseiland. Sindsdien neem ik haar overal mee in m’n borstzak, en als ik ga slapen ligt ze onder m’n kussen, heel knus.
Ook toevallig eigenlijk?

gravatar

Nee, beste heer Jeettje, hier slaat u de plank volledig mis. Er kunnen best nog lieden getallen hebben genoemd in de sector miljarden, of zelf biljoenen, om over quadriljoenen maar te zwijgen. Deze hoge aantallen zijn dan weer gecompenseerd door lieden die navenant grote negatieve getallen hebben genoemd.
Het is dus niet duidelijk dat Mark Rutte deel uitmaakte van de steekproef. Dat laat onverlet dat hij er misschien toch tussen zat.
A propos, zat u niet in de steekproef? Ben wel benieuwd naar uw lievelingsgetal. Dat van mij is 28, wiskundig gesproken een ideaal getal.

gravatar

Nou nee hoor; ik lees toch duidelijk en zeer specifiek dat iemand 15mjd gezegd heeft. Er staat niet bij dat dit cijfer gecorrigeerd is, maar wel dat het een gewogen gemiddelde kan hebben beïnvloed.

Zelf heb ik geen lievelingsgetal, dat verschilt van dag tot dag met een floating point, en mij is verder niets gevraagd. Ook omdat ik tegenwoordig een datavergoeding vraag omdat met mijn gegevens geld wordt verdiend en ik niks meer gratis weggeef wat dat betreft.

28 is een veilig getal: jong genoeg om nog plezier aan te beleven zonder in onoverkomelijke problemen te komen, begreep ik van meneer Viesman

gravatar

Mijn lievelingsgetal is het aantal lichtjaren dat de Speld erover doet om mijn brein te bereiken, gedeeld door het aantal Nederlanders dat sinds het invoeren van het Nederlanderschap heeft geleefd binnen onze territoriale grenzen, vermenigvuldigd met het aantal voorkeursstemmen dat Emile Roemer in zijn verkiesbare leven heeft binnengehaald.

En laat dat nu precies uitkomen op 22, de prognose van het zetelaantal van de SP door Maurice de Hond in de laatste peiling.

En de trend is stijging, dus alle reden voor een feestje

Reageer
gravatar

50.000×8,29=414.500
Waar komt die 15.000.000.000 dan vandaan?
Al was het totaal 15 miljard dan zou het gemiddelde getal van de 50 duizend mensen al 300.000 zijn.

Reageer
gravatar

Beste meneer Z,

Leest u dit artikel eens goed door, aangezien uit uw reactie duidelijk blijkt dat u niet heeft gelezen dat -1839 niet gekozen is dit jaar. -1838 dus wel!

gravatar

dat het getal -1839 niet gekozen werd, zegt niets, maar dan ook helemaal niets, over het wel dan niet gekozen zijn van het getal -1838

gravatar

Oh dat betekent dat ik zonder die 15 miljard ongelofelijk gemiddeld zou zijn geweest: -29999,71 is mijn lievelingsgetal!
Maar nu voel ik mij speciaal en dat is ook wel wat waard.

gravatar

En hoe zit het met uitbijters? Het lijkt me geen gedegen onderzoek wanneer duidelijk buiten de norm vallende waarden (15 miljard?!?) binnen het onderzoekscohort worden gelaten. Daarnaast verbaas ik mij zeer over het ontbreken van statistische waarden ter ondersteuning van de conclusie “Dit zegt wel wat, daar kan niemand omheen.” Ik ben bang dat er een commissie zal moeten worden samengesteld om dit hele voorval nader te onderzoeken…

Reageer
gravatar

Meneer Larius,

π is vanuit het decimale stelsel gezien al een behoorlijk lang getal, dat het gemiddelde behoorlijk kan verlagen.

Bij de onderzoeksgroep van 50.000 Nederlanders moeten statistisch gezien al gauw vier- tot vijfhonderd wiskundigen zijn geweest met een onzekerheid van ± 51. Het lievelingsgetal van de meeste wiskundige is π, daarom is een gemiddeld lievelingsgetal van 8,29 vrijwel onmogelijk. De decimale breuk (het aantal cijfers achter de komma) is daarvoor gewoon te klein.

gravatar

dipl-ing Paulussen,

Grahams number tot de macht pi is echter zeer groot. Het is groter dan het geschatte aantal deeltjes in het universum.