Dit zijn de 5 veiligste wachtwoorden

De onmisbare lijst voor uw ICT-beveiliging

In een tijd waarin alle persoonlijke gegevens gehackt kunnen worden is het belangrijk om een veilig wachtwoord te kiezen. Daarom publiceert De Speld de lijst met de veiligste wachtwoorden, goedgekeurd door het Nationaal Cyber Security Centrum.

1. Sgatje1984

2. KskP5983mwodLKwi34OSqqIUcWLx067Ky46rKdcwKDHGyt3195ucxdx2gg7

3. kiwi

4. gerdiverbeet52

5. we1kom01


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb altijd gerdiverbeet53 als wachtwoord gebruikt, maar er werd toch regelmatig ingebroken op mijn pc. Nu heb ik die laatste 3 in een 2 veranderd. Bedankt Speld. Mijn gegevens krijgen ze niet meer te pakken!

Reageer
gravatar

Goed verhaal , lekker kort. Alleen belachelijk dat in een voor de rest overigens prima en goed onderbouwd artikel, de kiwi naar voren wordt geschoven. WTF is er mis met banaan ?

Reageer
gravatar

Gewoon de helpdesk bellen en om een reset vragen. Die hebben graag een oplosbaar probleem. Na de 5e keer op een dag laten ze welkom meestal staan. Of was het Welkom? Ach, ik bel ze even.

Reageer
gravatar

Mijn favoriete wachtwoord is: Wachtwoord is Onjuist.
Bijkomend voordeel: Wanneer ik een willekeurig wachtwoord in type wordt ik er automatisch aan herinnerd!!

Reageer
gravatar

ik wordt doodziek over dat gezeur van wachtwoorden, ik gebruik altijd voor alle sites hetzelfde wachtwoord en dat is geheim en dat wou ik graag zo houden. dus websites hou op te zeuren van u wachtwoord is niet veilig genoeg. DAT BEPAAL IK ZELF WEL EIKELS.

gravatar

Verdorie waarom publiceren ze mijn wachtwoord?! Nu moet ik em weer wijzigen. KskP5983mwodLKwi34OSqqIUcWLx067Ky46rKdcwKDHGyt3195ucxdx2gg8 dan maar

Reageer
gravatar

Doe gewoon zes spaties achter je woord, dat ziet niemand, maar het is er wel! Plus het maakt zo’n leuk geluid als je zes keer achterelkaar op de spatietoets van een oude computer ramt. Denkt je baas direct dat je hard aan het werk bent, terwijl je eigenlijk gewoon op je hotmail account inlogt.

Reageer
gravatar

Ik gebruik KskP5983mwodLKwi34OSqqIUcWLx067Ky46rKdcwKDHGyt3195ucxdx2gg7 al jaren en moet zeggen dat het me zeer bevalt. Enigszins moeilijk te onthouden, maar met een ezelsbruggetje kom je er wel. Zeer aan te raden.

Reageer
gravatar

Eindelijk een onderwerp voor mij als systeembeheerder! Kijk, gebruikers zijn gewoon dom. Hun weten niet wat een beter wachtwoord is als de naam van hun moeder!

Reageer
gravatar

Zeer constructief artikel, Speld!
Ook erg bedankt alle mensen die *nog* betere suggesties hebben, om de wereld nog veiliger te maken.

Laten we statistiek bedrijven!
En kijken wel wachtwoord het ‘veiligst’ is….

http://pastebin.com/1BgxFG13

Format:
nr-wachtwoord:md5(wachtwoord)

Gooi hierop je favoriete password cracker tool (cracklib, John the ripper, etc)

Voorbeeldje:
342-Iban:$apr1$h1il.JCB$aMcKBJpFt6aMgeWnChv4B0
343-Iemand:$apr1$MEqSDrY6$uU1BX8jKHxDqlxNqsDLr20
344-Ik:$apr1$WOyHbjX/$lS5tnlATqrNSE6VIbhO38.
345-Ikke:$apr1$fwM3aMOc$xNXnvErayPTc8lKa1nz4x1
346-Ikwordhelemaalgekvanaldiewachtwoorden:$apr1$EsPDV3iO$OlOZ8k/PPAiRft1/kZFsn1
347-In:$apr1$JI2KKKV2$vNXrVktb1rwO7acfaOOI3.
348-Is:$apr1$VEGmtFge$29YLMZ8RxtTdqo/XXJhED0
349-J@pio:$apr1$9RI13jRn$8QDKexcrMEArFvQqq5l9i0

Laten we zien welk wachtwoord het veiligst is. Dan weten we _eindelijk_ welk wachtwoord we allemaal moeten gebruiken.

Reageer
gravatar

Ik zit met een probleem mensen: ik ben niet zo dom om mijn wachtwoord te verklappen (of te vertellen dat het hetzelfde is als mijn pincode) maar steeds als ik 8407 in typ krijg ik****. Iemand die me hierbij kan helpen?

Reageer
gravatar

Fijn, een complete lijst met de veilige wachtwoorden! Maar nu weet ik alleen nog niet welk wachtwoord ik waarvoor moet gebruiken. Zou ik daarvan ook een overzicht kunnen krijgen?

Reageer
gravatar

Volgens mij is dit artikel ingegeven door een geest via de KGB met de bedoeling dat ik er in trap.
Maar ik ga hier toch echt niet al mijn passwords verraden.
Ik ben veel voorzichtigerder, straks wordt ik gecrackt, dat moeten we niet hebben.

Reageer
gravatar

CapsLock en leestekens, het blijft tobben..
Tijd om de zaken weer eens op een rijtje te zetten.

Gerrit, helemaal links van je ttbord het 3e knopje naar boven (als je van de spatiebalk naar boven richting beeldscherm telt) 1x indrukken en je boodschap leest al een stuk vriendelijker, rustiger ook.
De zgn. CapsLock veroorzaakt al die overbodige hoofdletters, uitsluitend hoofdletters betekent SCHREEUWEN in handgetypte brieven/reacties/commentaren.

Schreeuwen is nergens voor nodig, echt niet.

Is de zin af of gooide je de handdoek in de ring bij het woord ‘veilig’?
Veilig voor…?
Wilde je daar nog iets over kwijt of had je ook problemen met het afsluiten van je reactie d.m.v. een punt?

Als dat het geval is: de punt zit tussen , en / ook eenmaal indrukken en je hebt je punt gemaakt.
Op alle fronten en zonder te schreeuwen, voor iedereen wel zo prettig.

Mocht je wel degelijk nog iets toe te voegen hebben na ‘veilig’: druk op ‘reageer’ en reageer lustig verder.

Zal ik niet zeuren over die ene taalfout, deal?

Liefs, Annie

gravatar

Verdikkeme! Wint mijn wachtwoord weer niet dit jaar! Die oost europeanen winnen echt altijd.

Werkt die stemlijn van het NCSC wel?

Jou wachtwoord bovenaan? SMS dan nu ZEKERSTEWETEN AAN naar 1313

Reageer
gravatar

Massive Cracking Array Scenario:

Wachtwoord 1: 2:37hrs

Wachtwoord 2: 18.22 billion trillion trillion trillion trillion trillion trillion centuries

Wachtwoord 3: 0.00000000475 seconds

Wachtwoord 4: 2.01 years

Wachtwoord 5: 0.029 seconds

Ik ga voor wachtwoord 2 🙂

Reageer
gravatar

En dan te bedenken dat nr. 3 jaren lang het standaard wachtwoord was van alle accounts binnen de Belastingdienst… En 90% van die mensen heeft het waarschijnlijk nooit gewijzigd

Reageer
gravatar

Gelukkig moet je tegenwoordig elke week wel je wachtwoord wijzigen. Dus het maakt niet uit dat mij wachtwoord hier gewoon erbij staat.

Reageer
gravatar

Ik dacht dat je wachtwoord altijd “geheim” moest zijn. Ik gebruik hem dus al jaren overal voor! Jullie iets anders? Ik wist niet dat kon! Goede tip dus! Alleen nu is mijn wachtwoord niet meer “geheim”! Sh*t!

Reageer
gravatar

Nee hoor. Als je je ergens registreert komt er meestal zo’n vakje waarbij staat “Type password”, en even later eentje met “Retype password”. Dit is een toets om te voorkomen dat al te stomme mensen kunnen registreren. De bedoeling is natuurlijk, om “password” in te typen. Twee keer. Zonder fouten, en zonder feedback – daarom de sterretjes.

gravatar

ik probeer wachtwoorden altijd net zolang totdat ik kan inloggen, maar deze vijf had ik nog niet geprobeerd. Erg handig!

Reageer
gravatar

7. alsjenunaarbuitenkijktkijkjeweervoorniets

8. blijfvooralnaarhettoetsenbordkijken

9. metditwachtwoordkomenzeernietmeeruit

10. geen wachtwoord – maar je moet
zich naar binnen zingen.. lijkt me ook heerlijk.

Reageer
gravatar

Nee nee, dat klopt niet. Ik heb dit wachtwoord laatst bij de snackbar gebruikt en toen heb ik gelijk een virus opgelopen. Was gelijk alle shit die ik had opgeslagen kwijt 🙁 Denk dat het een Trojan Horse was, er schijnt vaker paardenvlees in gehakt verwerkt te worden 🙁

gravatar

Kunnen veel veiliger door ook tekens in je wachtwoorden op te nemen, bijvoorbeel W@CHTw00rd (eerste 5 letters met shift). Een ander goed alternatief is gebruik maken van wachtzinnen van meer dan 24 tekens, zie Ikwordhelemaalgekvanaldiewachtwoorden (bron computertotaal.

Reageer
gravatar

Ik kies als paswoord altyd verkeerd, als ik dan een fout maak bij het intypen krijg ik meteen het goeie wachtwoord te zien

Reageer
gravatar

Beste Allemaal,

Wat wordt er moeilijk gedaan over een ingewikkeld wachtwoord. Hou die simpel en eenvoudig, makkelijk te onthouden. Wat je ingewikkeld en moeilijk moet maken is je inlognaam. Dat zal veel lastiger zijn om te kraken omdat het niet voor de hand ligt.
Dus gebruik 2. als inlognaam en 5. als ww

gravatar

Gelukkig Gerdi, sommige mensen… je wordt gehackt op dit moment weet je dat?

Er zit een hoofdletter in je wachtwoord, de @ was lastig maar het is gelukt!
Beetje dom om je email-adres hier in te vullen… kan je net zo goed meteen je wachtwoord geven.

Je hebt toch wel een vals adres ingevoerd?
Zelf gebruik ik altijd het adres van mijn ex; die haat me toch al en van mij mag hij gehackt worden.
Graag zelfs!

gravatar

Zeker Otto, mijn wachtwoord (woeiiiiiiiii) zou ik nooit zomaar op het WWW laten slingeren.
Mijn pincode (2500) zou ik ook nooit aan een ander geven.

Sommige mensen denken echt niet na als ze iets posten; facebook is hier een heel goed voorbeeld van trouwens.
Mijn facebookwachtwoord (smoelenboek) weet echt niemand en dat gaat ook zo blijven.

Ik ben niet achterlijk!!

gravatar

Serieuze tip: gebruik geen wachtwoorden maar wachtzinnen.
Dus in plaats van: D1t1sM1jnW8w00rD het volgende: D1t 1$ M1jn W8w00rD
De spaties maken het verschil, waardoor kraken vele malen moeilijker wordt en makkelijker te onthouden.

Graag gedaan!

gravatar

Gebruik iets wat niemand anders van U weet.. schuilnaam/roepnaam met letters/cijfers tada U kunt rustig werken zonder moeite. letters als cijfers gebruiken E=3 S=5 wachtwoord begonnen met een 0 of willekeurig cijfer op t begin.. veiliger bestaat er niet.. zelfs met password generator duurt het kraken van deze dingen nog tamelijk lang 😉

Reageer
gravatar

is gerdiverbeet51 niet veilig genoeg? Nu moet ik mijn wachtwoorden voor facebook, twtter, gmail, ziggo, hotmail en verschillende forums dus veranderen. Allemaal veranderen in gerdiverbeet52.

Reageer
gravatar

Heel intelligent opgemerkt, we zijn alweer op het verkeerde been “gespelt”, het probleem van de 6 karrakters kan worden opgelost door het wachtwoord in meervoud in te voeren. 2kiwis, dan voldoe je aan de eisen van de meeste beveiligde web pagina’s.

gravatar

Zussie,

Als een politiefunctionaris “stop” zegt tegen een beschonken bestuurder, is dat een veilig wachtwoord voor de overige weggebruikers.

gravatar

“Ik wandel stoplicht noch saus” is een waanzin.
Over een waanwoord ben ik nog aan het bakkeleien.

gravatar

gewoon ziggo vertrouwen! zij staan namelijk voor beveiliging, privacy en net neutraliteit! “inlognaam: ziggo, wachtwoord: draadloos”

Reageer
gravatar

Wachtwoorden zijn mij veel te link, die gebruik ik al jaren niet meer.

Reageer
gravatar

Ik werk in de beveiliging van het internet, dus mij kun je echt wel vertrouwen. Tegenwoordig gebruikt iedereen een sterk wachtwoord. Beter is het om een zwak wachtwoord te gebruiken, daar gaan “ze” niet echt meer van uit.