Thema van zomer 2014: het weer

Onderwerp moet breed publiek aanspreken

De zomer van 2014 zal in het teken staan van het weer. Dat heeft het Nationaal Comité Zomer dinsdag bekendgemaakt. Na een aantal experimentele thema’s hebben de zomermaanden dit jaar weer een klassiek thema gekregen.

Voorzitter Maurice Nierop licht de keuze toe: “Met het weer denken we een onderwerp te hebben gekozen dat een breed publiek zal aanspreken. Het weer is voor iedereen een belangrijk thema, het is overal om ons heen. Je hoeft maar naar buiten te kijken of je wordt ermee geconfronteerd.’

Vorig jaar was het thema ‘strandbal’ een groot succes. In de jaren daarvoor bleken thema’s als ‘solidariteit tussen generaties’ en ‘Governance in Venezuela: lokale democratie in een post-rurale samenleving’ onvoldoende te passen bij een seizoen als de zomer.

Nellie Jansen (54) uit Deventer vindt het thema wel erg breed: “Ik begrijp dat je zo veel mogelijk mensen bij de zomer wilt betrekken, maar met ‘het weer’ mis je de kans op wat diepgang. Een thema als ‘zon’ geeft al nét iets meer ruimte voor een interessante dialoog. Dat vond ik ook zo mooi aan het thema van afgelopen winter: ‘de dood’. Daarmee creëer je echt een gesprek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Maar over welk weer gaat het dan? Je hebt bijvoorbeeld mooi weer of hondenweer,of het is geen weer! Of beren slecht weer.Nou weet ik weer niet wat er bedoeld word

Reageer
gravatar

Niemand hier die een geWEER pakt? Neen, behoudens enige plastic exemplaren bedoeld voor watergevecht zijn we doorgaans ontwapend. Tenminste als je geen rake klappen uit kan delen. Daar gaan we weer met geweld. Maar eerlijk: het was best geweldig weer vd week. Alleen haatik dat gas inda lucht vd vliegtuigen die de zon wegspuiten. Asoc. tuig maar dat w… terzijde bij deze opmerk. over het weer.

Laten we wel wezen. Als ik hier ga spreken over een weermacht wordtik waarsch. slecht gelezen.

Maaknie uit want voor vol. jaar predikik de directe aanp.k: gewoon weer meespreken over je geslachtsdeel. Nee niet je anus, laat dat maar aan homootjes over of aan prutspoepers weetje weertje. Gewoon trots over de piemelvriend of de magische muts spreken en dat hoeft niet onder de neus gewreven te worden. Laten we dat nl prive houwen of op incl. gangb.party’s voor mijn .art. U doet maar weer!

Reageer
gravatar

Het weer is er gewoon en heeft ons gebracht waar wij zijn. Natuurlijk is dit maar ten delen te beïnvloeden door zelf de bevloeing met water te bepalen. Warenhuizen in te zetten, bevloeing van de aarde en dergelijke. Alles eerlijk te verdelen.
Het weer heeft op iedereen z’n dagelijkse invloed.
En dan gaat het eerder over het klimaat!

Na regen komt zonneschijn!

Reageer
gravatar

W (van bijv. ‘weer’)
We (ook wel ‘wij’)
Wee (zoals in ‘wee het weer’)
Weer (eindlettergreep van ‘wil je nu alweer!?’)
Eer (van ‘meisje, denk om je ~ ‘)
Er (mooier is ‘daar’)
R (vaak de beginletter van woorden die met een ‘r’ beginnen, zoals ‘respect’)

Reageer
gravatar

Het fijne van de letter R is dat hij overal inzetbaar is, aan het begin van een woord dat vaak met een ‘R’ begint, zeker waar maar ook elders in talloze woorden hoor!

Kijk aan, weer een R midden in diverse woorden, nu ook weer trouwens en inderdaad, de R zien we tevens vaak als laatste letter bij de meeste woorden die eindigen op een R.

Zoals ‘weer’ bijvoorbeeld. Meestal schrijft men ‘weer’ met een R op het eind.

Bij ‘Reiger’ is dat niet het geval.
Wacht, slecht voorbeeld; ik bedoel Paarse Reiger.
Ook zwaan zou kunnen, eend, kip, gnoe, emoe, blauwe vinvis; allemaal zonder R op het eind!

Fascinerende materie nietwaar?

Hier hebben we trouwens meteen een mooi voorbeeld van een woord dat meestal op een R eindigt, namelijk ‘nietwaar’.
In dit geval sluiten we ‘nietwaar’ immers af met een ?.

Met de W kan ook meer dan alleen ‘weer’ spellen maar daar volgende keer weer meer over.

Wolk! (ipv banaan, lekker gek wel, toch?)

gravatar

Ja Annie, bepaaldelijk fascinerende materie.
Weet je trouwens dat er ook woorden zijn van één lettergreep die niet op ‘weer’ eindigen! Ik geef er je twee, dan moet jij er nog eentje bedenken:

1) zweert
2) strüümpschkl

Nu jij…

gravatar

Jazeker, razend interessant! Nog een woord moet lukken, even denken…

1. Scheert.
2. …………. (hoeft niet, 1 is immers genoeg; ‘verf’ valt af).

Reservewoord: Schlumpfstz.

gravatar

Ik heb vreselijk mijn best gedaan op mijn vorige bericht, dus verwacht heel veel punten. Het liefs van Douwe Egberts, want kan ik een nieuwe koffiemolen bestellen.

Reageer
gravatar

Lieve oma, drinkt u wel genoeg (alcoholvrije) dranken met deze zomerse temperaturen?

Uw reactie op mijn vraag om hulp en bijval viel me een beetje tegen eerlijk gezegd, waarom zo vreselijk mild opeens?
(#1A; http://www.speld.nl/2014/05/20/van-gaal-bereidt-zich-deze-zomer-in-alle-rust-voor-op-nieuwe-baan/ )

Zorgwekkend.

Genoeg drinken hoor! Als u zich wat suffig gaat voelen bent u aan het uitdrogen, een minder kritische blik op het nieuws van alledag is ook een rode vlag, let daarop.

Of liever, laat opa een kritische blik op uw kritische gedrag werpen, kritisch kijken naar uw eigen kritiek is schier onmogelijk als het bloed te dik wordt.
Opa is zeker weer fietsen?
Ik hoop dat hij een goedgevulde bidon bij zich heeft en voor het onweer thuis is.

Denk eraan oma; minstens 1,5 liter thee met koekjes per dag en een glaasje water.

Uiteraard gaat de training van het dameskorfbal i.v.m. de extreme weersomstandigheden vanavond niet door, dat spreekt vanzelf..
Jammer, volgende week beter!?!

Geeft u het voor de zekerheid nog even door aan de dames zonder internetaansluiting?
Fijn, tot vrijdag bij de bingo dan maar!

gravatar

Inderdaad, stom van me om dat te vergeten, bedankt voor de aanvulling.
Dat terwijl ik me toch zo’n zorgen maak dat oma uitdroogd.
Stom stom stom!

Het goede nieuws: volgend jaar komen er Himalaya-Oerzoutblokken op de markt (invented by me! slim of slim?) om in alle seniorenwoningen te hangen zodra de R uit de maand is.

Kompleet met ophangsetje (zuignappen, geen gereedschap nodig, geen geknoei en te gebruiken op iedere gladde ondergrond), makkelijker kunnen we het niet maken.

Hoewel:
XXL-blokken voor bejaardenreservaten zodat het klaverjassen gewoon door kan gaan zonder oponthoud; in iedere openbare ruimte een XXL-zoutblok. Handig en hygienisch.

Decoratief ook, met die roze gloed. Meteen even mailen naar mijn mannetje in Nepal, volgend jaar zie je ze overal hangen let maar op!

Het lijkt mij een puik idee en nee, de vergelijking met een kudde koeien/bejaarden gaat volledig mank en werp ik dan ook verre van mij.

gravatar

Beste Annie uit Den Haag

Dat van die (XXL-)zoutblokken is werkelijk een gelikt plan. Levert u wel kukident er bij? ‘t Wordt anders zo’n zootje met al die kunstgebitten die er tijdens het klaverjassen uitglibberen.

NB.

Met dit plan wordt u waarschijnlijk zo stinkend rijk dat u ‘in no time’ in ‘s Gravenhage kunt gaan wonen!

gravatar

Komt in orde Moosje, van die kukident die iets anders gaat heten (Himalaya-Keivast?) en iets meer kost dan kukident, echter zeker niet meer dan het vier-, ok misschien vijfdubbele van wat kukident nu moet kosten bij de drogist.

Voor iedere beurs goed te doen dus.

Wie weet kom ik op die manier toch ooit Wassenaar nog eens uit; ik heb de hoop nog niet opgegeven hoor!

gravatar

Mooi idee, Annie. Ik heb er ook een: neem die xxl blokken, hol ze uit en monteer er een lampje in.
Die ouwetjes komen toch op het licht af en krijgen zo wat zout naar binnen. 15% na belastingaftrek, deal?

gravatar

Jeettje: Deal!

Dan gaan we dat regelen.
NIET vergeten om de eigenrisicoclausule met een onduidelijke sticker op het product te plakken.

Gewoon, het standaardverhaal: gebruik geheel op eigen risico, niet natmaken, alleen reinigen met een zachte doek, niet in de droger, magnetron of vaatwasser, wij van zoutsteenlamp zij nergens verantoordelijk voor wahwah blabla enz. geprint in de beruchte kleine microlettertjes.

In het Chinees, Thais en Latijn, dat spreekt vanzelf.

Dan hoeven we niet bang te zijn voor vervelende gevolgen en/of aansprakelijkheid mocht er iets mis gaan in de trend die Moosje vreest.

Safety first, vooral als het om aansprakelijkheid voor ongelukken gaat bij een ondeugdelijk product.
Safety voor de ondernemer wel te verstaan.

Voor de oudjes: meer licht en, dus, daarom en zodoende minder valpartijen zodat we eigenlijk rustig kunnen stellen dat je minder kans hebt om broze ontkalkte botten te breken met zo’n zoutblok in huis.
Goed voor je botten ook nog, geweldig.

Als dat niet verkoopt dump ik de hele zooi bij Blokker, Action of Xenos, staat binnenort heel Nederland vol zoutlampen haha, dat zou leuk zijn!

Als het moet met een Boeddha erop gemonteerd, alles voor de verkoopcijfers.

gravatar

Zeer gewaardeerde Annie en Jeettje

Gezien uw voornemen de verlichtte XXL-blokken van afdoende waarschuwingen te voorzien trekken wij onze eerder ingediende bezwaren in. Sterker nog, de voor- en omzichtigheid waarmee u te werk gaat, geeft ons de zekerheid dat u kwaliteit en gemak voor de gebruiker (waaronder veel van onze leden) hoog in het vaandel heeft staan. Het is ons dan ook een genoegen u mede te kunnen delen dat u ons keurmerk voor uw product kunt aanvragen alsmede dat u in ons bondsblaadje (uitgebracht in kingsize lettertype) voor uw product kunt adverteren.

NB;
Dat een deel onzer leden gezien het zwakke lichamelijk gestel voortvloeiend uit het vorderen der jaren gecomplementeerd weet met een uiterst beperkt gezichtsvermogen en derhalve de waarschuwingen waarschijnlijk niet zal kunnen lezen, nemen wij op de koop toe. Zij hebben bij het aangaan van het lidmaatschap ook onze kleine lettertjes niet goed gelezen en zijn -dientengevolge- een onherroepelijk lidmaatschap ‘voor het leven’ met onze bond aangegaan en hebben tevens, voor na hun verscheiden, hun resterend vermogen al aan ons gelegateerd.

gravatar

Mijn gebeden zijn eindelijk verhoord!

Al enige tijd staan er geen berichten over voetbal in De Speld. Op een faux pas op radio Veronica na. Dat is niet erg, want geen mens luistert nog naar die zeezender op de middengolf bij gebrek aan kwaliteit.

Ik waarschuw de redactie voor de komende verleidingen uit Brazilië. Juist nu heeft De Speld de kans om als kwaliteitsblad het onderscheid te maken met het overgrote deel van de media, dat zich op plebejers richt.

Reageer
gravatar

Onvoorstelbaar dat het thema ‘De ontwikkeling van de insectenpopulatie in Zuid Japan gedurende de jaren ’20 van de vorige eeuw’ het net niet haalde.

Reageer
gravatar

Beste Bitterbal,
Tja, da`s echt bitter en ik snap er ook geen bal van.
Heb dit onderzoek in diverse vooraanstaande wetenschappelijke bladen en publicaties voorbij zien komen.
Wetenschappelijke publicaties welke op andere sites (nu.nl) betiteld worden als “paper”.
Daar zit hem ook de clou, insecten hebben een natuurlijke afkeer van wit papier, buiten de papiermot en het alom bekende zilvervisje.
Hierdoor was het bedoelde “paper” waarin de insectenpopulatie in Zuid Japan gedurende de jaren `20 van de vorige eeuw beschreven werd ietwat eenzijdig.
Verder is het een feit dat in de strijd tussen China en Japan de Zuid Japanse grens steeds weer verlegt wordt. Onderzoeken hebben hier een hekel aan en onderzoekers missen vaak de flexibiliteit om hierop de anticiperen.
Maar ben het met U eens het door U genoemde thema had dit jaar zeker prominent op de agenda mogen staan.

gravatar

Laat mij het thema uitbreiden naar “het heen en weer”, dat geeft de broodnodige verbreding aan het onderwerp.
Tenslotte krijgen we vaak het heen en weer van het weer en niet alleen zomers; het weer is vaak te koud, te warm, te droog en/of te nat en soms zelfs veel te normaal, dus knoop daar maar eens een touw aan !

Reageer
gravatar

Bij ons op het dorp houden wij vast aan het thema:

‘Bij ons op de camping, of niet misschien’.

Een en ander wordt, zoals ieder jaar, gesponsord door Hotel Zomerlust te Zoutelande.

Reageer
gravatar

Het schijnt ook, dat men elk seizoen een thema wil geven: in het najaar is dat de herfst, in de winter het voorjaar en in het voorjaar de winter. Alhoewel er nu ook stemmen opgaan om die laatste twee seizoenen van thema te laten veranderen. Heb ik begrepen van het Nationaal Instituut ter Thematisering der Seizoenen (NITS) te Deventer.

Reageer