Cornald Maas: ‘Laat je stem niet verloren gaan’

Songfestival brengt 58 jaar vrede en zielroerende muziek

Cornald Maas heeft de Nederlandse bevolking opgeroepen om zaterdag vooral te gaan stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival. De commentator vindt dat Nederlanders hun stem niet verloren moeten laten gaan.

Maas noemt het uitbrengen van een stem een morele verplichting: “Dankzij het Songfestival is er al 58 jaar vrede, welvaart en zielroerende muziek in Europa. Het is het enige democratische element in Wit-Rusland! En denk ook eens aan al die mensen in Noord-Korea, Saoedi-Arabië en Canada die wel zouden willen stemmen, maar het niet mogen. Het is een groot goed dat wij dit recht wel hebben. Gebruik het dan ook!”

In Nederland bestaat er al langere tijd scepsis ten aanzien van het festivalproject. Eén van de voornaamste klachten is het democratisch tekort. De jury is altijd bezig met politieke spelletjes en er worden dealtjes gemaakt tussen bevriende landen. Critici vinden bovendien dat Nederland een hoge bijdrage levert, maar er weinig voor terugkrijgt.

Anneke Tielemans (43) stemt daarom al jaren niet meer. De Eindhovense vindt dat Nederland uit het festival moet stappen: “Het is allemaal één pot nat, mijn stem maakt toch niet uit. Dezelfde voorspelbare deuntjes, dezelfde circusacts en als ze eenmaal gewonnen hebben, kiezen ze toch voor hun eigen carrière.” Ze trekt zich niets aan van de oproep van Maas: “Festifielen als Cornald Maas draaien ons al jaren een rad voor ogen. Ik trap er niet meer in.”

Maas benadrukt echter dat hij geen stemadvies uitbrengt: “Het maakt mij niet uit of je op Armenië of Zweden stemt, al heeft dat eerste land een beter nummer. Het belangrijkste is dát je de telefoon pakt en gaat stemmen. Als je niet stemt, mag je ook niet zeuren als Rusland wint.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De heer Steeds heeft hier een punt. Dat zou me een mooie boel worden, als we zomaar op iedere Jan, Piet of Klaas zouden gaan stemmen waarvan beweert wordt dat die zou behoren tot de één van de almaar uitdijende takken van onze trotse EU-regenboogfamilie. Laat het eerst maar eens bewezen worden, na een veroordeling praten we wel verder over eventuele deelname. Hij moet tenslotte ook nog wel een béétje kunnen zingen.

Reageer
gravatar

Wammes,

Wat zou je er van denken om volgend jaar een potpourri van domme liedjes gecomponeerd door jou in te zenden?

Jij hoont iemand, die nog nooit door een rechter is veroordeeld. En dat doe jij louter en alleen op grond van een smerig complot dat met miljoenen euro’s wordt gefinancierd door Poot sr, (Stichting De Roestiger Spijker). Poot is uiterst rancuneus vanwege zijn mislukte Chiphol-project en verwijt dat Demmink! Omdat hij Demmink nergens op kan pakken, achtervolgt hij hem met verdachtmakingen over pedofilie.

gravatar

Niet te vaak je keel schrapen en niet te veel schreeuwen, dan komt het wel goed met je stem. Mocht je toch niet helemaal zeker zijn en heb je een piano en moet deze gestemd worden, wacht hier dan mee tot zaterdag.

Reageer
gravatar

Zo’n vrouw met de baard werd in de donkere eeuwen nog in een rariteitenkabinet van kermis naar kermis gesleept. In Oostenrijk hebben ze er in deze verlichte tijden nog eentje gevonden en moet je nu maar eens kijken. Gewoon vrijwillig en ongeschoren dat podium op. Als dat geen feminisme is..

Reageer
gravatar

Ik meende toch werkelijk dat die man in een TBS kliniek opgenomen was na zijn opmerkingen over de PVV en Sieneke.
Losgelaten, losgeslagen of losgebroken dan inmiddels?
‘k Moet het nieuws toch maar eens wat beter gaan volgen.

Reageer
gravatar

Heerlijk, zo authentiek Europees, dat songfestival. Zo ongelooflijk Euro-Visie! Ik las onlangs in een vertrouwelijk memo dat ik toevallig achterin mijn bureaula tussen de oude facturen aantrof, dat sinds de laatste drie edities de identiteit van de meestemmende burger, gekoppeld aan zijn uitgebrachte stem, wordt opgeslagen in het burger-volgsysteem in de intelligencebunker onder het parlementsgebouw in Brussel. Dus reken maar dat deze jongen, voor net dat extra dotje carriereboost, vrouw-met-baard gaat stemmen!

Reageer
gravatar

Lieve oom Viesman,

Zo ken ik er ook eentje.

Het koningslied was bedoeld om intelligente Nederlanders op stang te jagen, dus was het een pestliedje.

gravatar

Ik heb een idee: elk land mag voorstellen doen voor een regel in het lied en de grote commissie gaat ‘m dan samenstellen tot het grote europees volkslied? Dat kan alleen maar goed gaan en iedereen zal er blij mee zijn.

gravatar

Ik denk de reden voor het succes van dit feestje is omdat je juist niet op vertegenwoordigers van eigen land mag stemmen. De uitslag van bij voorbeeld tweede kamer verkiezingen zou stukken beter zijn als mensen niet op gestalten zoals wilders, rutte, verhagen en verdonk zouden kunnen stemmen.

Reageer
gravatar

Voor de Europese eenwording zou het goed zijn, dat de EU-landen niet op hun eigen vertegenwoordigers stemmen, maar punten à la het Europees liedjesfeest wordt gegeven aan buitenlandse kandidaten.

gravatar

Het lijkt mij raadzaam dat het stemmen voortaan vóór aanvang van het liedjesfestijn wordt afgerond.

Dan hebben we minder kans op het valse gekweel van de deelnemers.

Reageer
gravatar

Ach die Cornald, verblind door glitter en glamour…

Maak me eerlijk gezegd meer zorgen om welke artiest volgend jaar naar het Songfestival wil.
Is het raadzaam preventief de stichting ‘NEE GORDON, NEE!’ op te richten?

Reageer
gravatar

Toch snap ik al die heisa niet. Hebben Ilse en Waylon eindelijk een keer een mooi liedje gemaakt en staan ze al in de finale ermee dan willen we niet gaan stemmen? Zo gaat Nederland nooit winnen! Holland: let op uw saeck!

Reageer
gravatar

The Voice of Europe.

Hét grote sing along festijn waar men een finaleplaats kan kopen. In een zaal voorzien van een stelletje randdebielen met een vlaggetje. Én, van deskundig (?) commentaar voorzien door Cornald zelf, en Jan uit Volendam.

Hoewel het allemaal schijnt te mogen van Brussel, brandt zelfs John de Mol daar zijn handen niet aan.

Reageer
gravatar

Met een reeds aangeachfte Belgische SIM-kaart kan ik mijn stem uitbrengen op de Nederlandse kandidaten.

Jammer dat ik niet erg gecharmeerd ben van deze liedjesparade en dus überhaupt niet zal gaan kijken.

Maar áls ik het zou willen, dan zou ik dus wel kunnen stemmen.

gravatar

In het kader vd Europese gedachte stel ik voor om alle Nederlanders zaterdag 10 mei tijdelijk een buitenlands telefoonnummer te geven opdat alle belemmeringen om te stemmen op Common Linnets dan weg zijn genomen.

Reageer
gravatar

Ik vind het erg spijtig dat de cultuur wel meeegaan is in de democratisering van Europa, maar dat de sport daarin nog steeds achterblijft. Ik pleit ervoor om ook bij de Champions League finale over ruim twee weken het televoten in te voeren.

Reageer
gravatar

Had die maar gewonnen, dan had iedereen nu correct de Duitse taal gesproken en geschreven.

gravatar

Ja, zo is het Jeettje,

Hoe jammer, het had een mooi stukje Holland Promotie kunnen opleveren waar we allemaal wat aan hadden gehad. Een gemiste kans dus weer.

gravatar

Ik heb mijn stempas al omgezet naar een kiezerspas, dus kan

ik in alle gemeenten op het songfestival stemmen.

Nog 2 weken en we weten of het stil wordt na de storm.

Reageer