Kibbeling met uitsterven bedreigd

Remouladesaus mogelijk volgend slachtoffer

Een traditioneel bakje kibbeling behoort binnenkort voorgoed tot het verleden. Als de visserij in dit tempo doorgaat, sterft de kibbeling nog in 2014 uit. Tot overmaat van ramp kan deze ontwikkeling ernstige gevolgen hebben voor het ecosysteem van de vissoort. De remouladesaus zou een volgend slachtoffer kunnen zijn.

Visanalist Alwin Vergoor voorspelt dat kibbeling het nieuwe kaviaar is. Hij legt uit: “De kaviaar was een vis die zo populair was dat het een peperdure delicatesse werd.” De laatste kaviaar stierf in Artis rond de jaren ‘70. “Alleen in Rusland zijn er nu nog een paar te vinden, maar dat is een prijzige aangelegenheid.”

De lekkerbekjes en whiskysaus lijken te profiteren van deze trend. Die combinatie wordt nu steeds meer besteld, vertelt visboer Frank de Koning. Hij is niet bang dat de populaire vissoort ooit uitsterft: “Er zijn nog zeeën vol whiskysaus en lekkerbekjes.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ben bang dat de Kibbeling inmiddels inderdaad is uitgestorven.
Had ik in december nota bene mijn visboer gevraagd een flinke portie voor me te bestellen voor mijn verjaardag binnenkort heeft hij waarschijnlijk die taalwonders van KPN ingeschakeld want toen ik vrijdag wakker werd stond er ineeens een Italiaanse Ghibli voor de deur. Ook niet te versmaden maar toch niet echt wat ik in gedachten had.
Liefhebbers ?

Reageer
gravatar

Ik heb er lang op gewacht maar het is er helaas niet van gekomen, niemand die op het idee kwam om -in plaats van die kibbeling vol van verzadigde vetten- eens een poging te wagen om gerookte magere forelfilets te proberen (Lidl twee stuks € 1,79 schoon aan de haak). Bij afname van twee stuks krijgt men tijdelijk Schubert’s Forellenkwintet op CD cadeau; dus 9 forellen halen, 4 betalen. Haast u

gravatar

Mij maakt het niks uit: ik geef niks om kibbeling en koop gewoon morgen/vandaag weer mijn vaste twee lekkerbekjes. Zonder saus.
Gewoon: een visje en de krant maken mijn zaterdag compleet.

En dat de kaviaar uitgestorven is maakt me niks uit: die at ik toch al niet.

Reageer
gravatar

Kees22, is het niet hardvochtig van jou dat het jou niks uitmaakt of kaviaar uitsterft, omdat je het toch al niet at? Ik ook niet, maar het is wel triest dat de biodiversiteit in Aralmeer, Zwarte en Kaspische Zee schoksgewijs afneemt. Denk ook eens aan al die arme Russische oligarchen die straks op zoek moeten naar een andere onbetaalbare versnapering; vóór je het weet staan ze hier Hummer aan Maybach aan Bugatti in de rij voor vestigingen van AH XL en Lidl Culinair en prompt is ook hier de kaviaar uitverkocht en krijgen ze ook nog eens te horen dat Yab Yum op last van Eberhard van der Laan buiten bedrijf blijft omdat aan het Hells Angels management een luchtje kleeft. Exit Russische maffia met als gevolg: exponentieel teruglopende inkomsten voor Amsterdam uit wiptoerisme en parkeergelden. Hoge suïcidaliteit onder Nederlandse zwartgeldbankiers, Box 3 opstanden en barricaden op het Leidseplein, Van der Laan vlucht naar Den Haag en vraagt daar asiel aan, maar zakt voor zijn Inburgeringsexamen. Poetin die de hier -na het precedent op De Krim- bedreigde Russen wel te hulp móet snellen en die dan preventief Amsterdam bezet en inlijft bij de Russische Federatie. Dát alles omdat jij je niet drukt maakt om kaviaar? Schaam je je niet?.

gravatar

Beste Bert,

zo kan remouladesaus ook helemaal niet uitsterven omdat het zichzelf voortplant door middel van celdeling…

gravatar

Jeettje: ik had gehoopt dat middenstanders en andere neringdoenden in Hillegersberg hun stiel en branche trouw zouden blijven. Maar niet dus. Kip-kibbeling? Levert men thans ook al kipkaviaar, kipswarma of kipdöner in v/h Het IJspaleis? De buurt is niet meer zo verstild en gracieus als hij ooit was; er zijn nu snelle faillissementen van ondiepe outlets op Weissenbruchlaan en Freerickplaats, teveel vette patsers op het te kleine terras van Facet, teveel VVD; teveel Porsches teveel “nieuw geld” lijdend aan en hoorbaar zuchtend onder exhibitionistische zelfverrijking. En alsof dat al niet erg genoeg is slaat nu ook al branche-vervaging toe in de Bergse Dorpsstraat e.o.. Eonen geleden, toen ik nog in H’berg woonde, haalde ik regelmatig haring of gebakken vis bij Vishandel Verbaan op de Kleiweg. Vishandel Verbaan is reeds lang niet meer; slechts de naam wordt voortgezet door soapsterren als Georgina of Renate; achterkleindochters wellicht? O tempora. o mores; de tijd vergaat en wij met haar.

gravatar

Hoho stopstop: deze kippelingverkoper bevindt zich in de Zwartjanstraat. Het mag dus, daar.
Maar wat u zegt; de vooruitgang: de tijden van Maison Pöckel zijn niet meer en de Lefevre de Montignylaan ligt vol met te hoge Porschewerende verkeersdrempels.
En het blijft natuurlijk een anachronisme: de eerste Aldi in Nederland vestigde zich in Hillegersberg en zit nog steeds in hetzelfde pand. Tja, daar staat dan weer tegenover dat vandaag een exclusieve Bang & Olufsenwinkel is geopend; exclusief in die zin dat alléén maar dat merk wordt verkocht.
Maar weest gerust: de invloed van de VVD is getaand. De Deelgemeentes zijn opgeheven, en in de Gebiedscommissie die daarvoor in de plaats komt is, vanwege de verkiezingen, weinig plek voor die partij overgebleven. Nog net niet aan uitsterven toe gelijk kibbeling, maar toch; de portemonnee bevindt zich in andere handen.

gravatar

Schrikbarend dat mensen met verstand van vis inmiddels ook met uitsterven bedreigd worden. Zou dat door de remouladesaus komen?

gravatar

Wat sneu voor de reclamemakers van de doorstartende winkels van Polare, die net een reclamecampagne hadden bedacht met als titel:
“bij aankoop een boek een portie kibbeling met remouladesaus cadeau”.

Reageer
gravatar

Van welingelichte zijde bereikt mij zojuist het bericht dat de bewaking van Ecomare is verscherpt en naar alarmfase 3 is gebracht. Er zijn tekenen die er op wijzen dat rabiate visliefhebbers bij een overval de aldaar opgestelde vinvis tot op het bot hebben afgekloven en twee badjes met jonge Remouladesausijsjes hebben leeggeschept. Op opnamen van de bewakingscamera`s werden enkele tientallen kleine volwassenen met bivakmutsen gesignaleerd die met weekendtassen vol walvisvlees vertrokken. Via verborgen microfoons werd een geaffecteerd soort Japans vernomen. De Japanse ambassade in Den Haag was onbereikbaar voor commentaar. Off the record deelde burgemeester Jozias van Aartsen mee dat hem onbevestigde berichten bereikten dat het hele ambassadeteam, inclusief ambassadeur en echtgenote, op een teambuilding/survivaltocht was geweest. Van Aartsen sloot niet uit dat men waarschijnlijk op het verlies van Kibbeling had geanticipeerd door voldoende walvisvlees in te slaan. Weliswaar is een vinvis geen vis doch een zoogdier (dus vlees) maar de gemiddelde Japanse sushi-eter is bereid dit gebrek voor lief te nemen. Minister van BuZa Frans Timmermans is van zins de Japanse ambassadeur op het matje te roepen. Inmiddels heeft burgemeester van Aertsen van MP Rutte een reprimande gekregen voor zijn loslippigheid die de viering van 400 jaar vriendschapsbanden tussen Japan en Nederland zou kunnen verstoren. Er wordt naarstig naar geschikte Mea Maxima Culpa/matjes gezocht. De Veiligheidsraad is met spoed bijeengekomen om te overleggen of Japan met dolfijnen en bruinvissen kan worden gecompenseerd voor het verlies van haar jachtgebieden in het Zuidpoolgebied. Greenpeace vreest nu banenverlies en is in onderhandeling getreden met de vakbonden. Tot zover Persbureau Reuter.

Reageer
gravatar

Volgens mij staat er een levensgrote onjuistheid in: kaviaar is niet een vis, maar kaviaar wordt gevormd door de onbevruchte eicellen van de steur. Of Alwin Vergoor heeft er een 1 aprilgrap van willen maken.

Reageer
gravatar

Goh, Goos daar kijk ik van op, heb toch heus altijd gedacht dat kaviaar afkomstig was uit de testikels van de mannetjessteur. Hoe denk je anders dat Putin zo’n mannetjesputter is geworden ?

gravatar

T.T. Tovenaar heeft jarenlang onderzoek naar deze vraag gedaan en zo vastgesteld dat men voor kamelen aardbezies moet nemen, geen kaviaar. Dat zou ook wel raar zijn, zo’n klein kameeltje kan moeilijk achter z’n moeder kaviaar aanzwemmen.

gravatar

Beste Haagse,

kunnen die kameelvisjes ook heel lang zonder water zwemmen?

gravatar

Dank Annie, ik wist ‘t miet, maar ja; ik weet dan ook niet alles. Hebben ze ook een dromedarisvariant of moet die nog ontdekt worden?

Overigens: ik kan niet tegen vis dus eet ik het ook maar niet, maar met boter en suiker?
Lijkt me zonde van de suiker.

gravatar

Hó, dat zie ik nu eens net: “Een kameel heeft haar om overdag de zonnestralen tegen te houden. ‘s Nachts – als het koud is in de woestijn – houdt het haar de warmte vast.
De leefomgeving van de vis is water: nat en koud.

Kijk, dát kan dus niet: haar om de warmte tegen te houden en als die warmte is tegengehouden wordt het haar ‘s nachts weer gebruikt om die tegengehouden warmte -die er dus niet kan zijn- vast te houden? Opdat die kameel geen bibberatie van de kou krijgt?
En dan doodleuk beweren dat die vis in een koude omgeving leeft: alsof die vis dan maar beter geen haar kan hebben?

Universiteit van Amsterdam weer hoor; kneuzenparadijs. Hoef je hier op de Erasmus niet mee aan te komen. Kun je proberen maar dan ga je proefondervindelijk vaststellen dat de Euromast toch wel hoog is – en geen diploma.

gravatar

Jeettje, ik kan het je niet kwalijk nemen; het is bijna geen doen om bij te houden wat er allemaal groeit, bloeit en ons altijd weer boeit.

De Dromedarisvis.. a.k.a. de Bultrugvis, tuurlijk ken ik die, als biologisch doorgedraaide tante maar de gelijkenis met een zieke werknemer schept verwarring, daar had ik ook lang last van.

http://midz.nl/wat-we-van-een-aangespoelde-bultrug-kunnen-leren/

Voor de liefste meisjes-dromedarisvis ooit is nog een stille tocht gehouden na haar treurige doch onafwenbare dood destijds weet-u-nog?

Voor wie zijn of haar geheugen weer even helemaal zeefris wil hebben over wat er mis ging bij de Razende Bol en de daaruit voortvloeiende ellende:

http://www.rtvnh.nl/nieuws/129401/Herinnert+u+zich+deze+nog…nog…nog%3A+bultrug+Johanna

Rust zacht lieve Johanna!
(we zullen je nooit vergeten is onzin, anders had ik dit nu niet zitten schrijven).

gravatar

Zou ik bijna de rondvraag missen v.w.b. de kameelvisjes:
Jongengroenenbleu: Ja, dat kunnen ze, heel goed zelfs!

Jeettje: Het is geen vlees en geen vis, en ze hebben zich wonderwel aangepast aan het leven in de grote stad.

Een visallergie is geen probleem, heb ik ook en toen ik ooit – vraag me niet waarom – een dode kameelvis heb geproefd smaakte het naar kip.
Zonder piri-piri.

Lust ik ook niet dus niks voor mij maar: ziek ben ik er niet van geweest dus ze zijn te knagen in noodgevallen.

gravatar

Luguber Annie, luguber, en dat net vóór het slapen gaan: het voorland van de zieke werknemer is dus opgezet in een Natuurhistorisch museum te kijk te worden gezet in het kader van het veranderen van werkomgeving.

Nu komen er niet zoveel mensen kijken in dat soort musea, dus rustig zal het wel zijn, maar toch …

Het verdikkie, ik ga een onrustige nacht tegemoet: dit zal om voorrang strijden met de aankoop van de nieuwe tablet vanwege het uitsterven van XP. Volgende week komt-ie, maar de angstdromen om het ding aan de praat te krijgen op mijn manier, het installeren van dingen en alles wat daarbij mis kan en zal gaan garandeerde toch al een wrak weekend. En dan komt dit er nog bij en de wijn en sterke drank is op en ook het slaapspul…. ellende alom. Over vis schrijven is al even erg als het spul te eten, yech

gravatar

Dat is wel heel afschuwelijk ja.. Die nieuwe tablet bedoel ik, over vis schrijven doe ik niet meer. Ja nu, maar dit was de laatste keer.
Eten ook niet, ik ben niet levensmoe.

Mocht ik dat ooit worden hoef ik nergens te zeuren om euthanasie; ieder nadeel heb ze voordeel.
Daar zijn we allebei mooi mee gezegend, jezes houdt van ons en zijn vader ook!

Wat het installeren betreft: dat duurt nog een weekje.
Koop alvast een tablet op het www, is er al 1 onderweg: raadpleeg Zoover, Kieskeurig en de Vereniging voor PCnerds en last but not least: de beschermvrouwe van verwilderde huiskatten.
Men kan maar beter door verschillende bronnen geinformeerd zijn soms en ruilen kan nog voor volgend weekend.

Zorg dan voor een weekend – dit weekend, nu kan het nog – met veel wijn, sterke drank, slaappillen en onthou het enige wat echt essentieel is bij het installeren: RTFM!

Volgende laptop ga ik het ook eens zelf proberen, totnogtoe heeft hulpeloos kijken en praten in aanwezigheid van een computernerd me altijd enorm geholpen.
En medewerkers van helpdesks, die ook.

Sterkte!

gravatar

Hier wordt wel heel erg laconiek op gereageerd! Op dezeslappe wijze is tevens de bakvisvedwenen! En ontstond de rolmops gedurende de rock en roll-priode! Jammer dat er op het pekelharingpad geen haringkakers meer zijn!

Reageer
gravatar

En is juist zo lekker jammer hoor!!!!!

gravatar

Gelukkig! Als die frituur is uitgestorven kan die vis ook weer eens bijkomen van roofzuchtige vreetaanval vd mens. Dus rottogop met die verslaving. Zwemrechten vd kibbeling&co. Heil!

Reageer
gravatar

Tjonge jonge wat een artikel, als je een artikel publiceert, zorg dan dat je weet waar je over praat!
Lekkerbek is het zelfde als kibbeling van origine, oftewel kabeljauw/gul!!!!

Verder ben ik zeker tegen massaconsumptie!

Reageer
gravatar

Ik geef eerder de schuld aan de kippeling. Deze exoot kan je rustig plaatsen in het rijtje van vogelkers, watercrassula en zonnebaars voor wat betreft verdrijving van inheemse soorten.

gravatar

De traditionele kibbeling, kelen en wangen van de kabeljauw is al jaren achterhaald. Tegenwoordig wordt het gros van de kibbeling gemaakt van pollack, een in de Atlantische oceaan, tussen Afrika en Brazilië, veel gevangen vis. Zeldzame visboeren maken de kibbeling van kabeljauwfile, maar die is dan wel de helft duurder.
De aldaar gevangen vis wordt vaak gevangen door trawlers, die ze door de EU quota, goedkoop van Scheveningers kochten
De sauzen zullen niet zo snel opraken.

Reageer
gravatar

Kabeljauwfile zou juist tot lagere prijzen moeten leiden. Je plukt ze zo uit het rijtje, geen sonar voor nodig.

gravatar

Danny,

Kaviaar is een soort blikvis, en komt na het leegrausen van het ijsselmeer door die Velendammers helaas niet meer voor in Nederland.
Babbeling is de nieuwe trend op de vrijdagmiddag, per portie geserveerd in het bakje uit de zee. Remoulade- en cocktailsaus vangt men o.a. in de Scheveningse Haven, iets voorbij de visafslag, en dan de tweede rechts. Bij het Noorderhavenhoofd zie je ook geregeld de fanatieke amateur zijn bekertje vullen met de hengel, aan de haak een Haagse zager.

Lieve Annie,

Smèlies, wâh zèn dâh? Is dâh un bèahtjuh te hâggelèh? Kèk poppie,
ut Haags ken dan wel je moâhstaal wèze, mááh je mot ut auk kenne schrève, ja tôg? En zaun Steuâh schèt enkolt swâgte èjâhre, en zèn al jáhre geléje úitgestôrreve op de Haagse Mâgt.

Doet mèn dus mááh zaun lékkâhre Hollânse loempia met bloetsâhs, dááh hebbe ze nog gèin kwótum voâh bedâg, en die zèn dâh nog zat, dááh in de zèi!

Hâht je Háágs! Groet, Tréntvolgâh

Reageer
gravatar

Oké, de moderator blijkt nog steeds op vakantie.
Reactie bedoelt onder #18.

gravatar

Trendvolger, zit ik dan met het schaamrood op mijn kaken..
Juist ik, degene die altijd ten zeerste afraad om dialecten te bezigen die je niet voor de volle 100% onder de knie hebt gaat hier stevig op de bek..

Je Haagsch is stukken beter dan het mijne..
Smèlies (ik typ het over, sorry) zijn van die guitige snoetjes zoals Danny wel kan produceren.
Of werkt het alleen bij 🙂 of 🙁 en 😀 ?
We gaan het zo zien, ik doe er niks meer aan, ook niet in de blessuretijd.

Véél te gezond gegeten ook nog, en hardgelopen net. Wel anderhalf uur!
Slaat nergens op, een beetje Hagenees gaat alleen de deur uit om iets te snacken te halen, met de auto naar het einde van de straat en terug.

Bij thuiskomst zwaaide de voordeur van mijn lieve Surinaamse buuf open, of ik ook een glas bubbelwijn, vruchtensap, ijs en verse aardbeien wilde.
Had ze in één glas gekregen, doe ik haar niet na jammer genoeg want hartstikke lekker!

Hoe krijg ik ooit een hekel aan buitenlanders, nee herstel: gekleurde mensen met of zonder NL paspoort als ze de heerlijkste hapjes en drankjes maken voor weinig geld of zelfs uitdelen?

De hevig concurrerende dönerboer(en) om de hoek geven soms ook gratis probeersels, de meest ingeburgerde gaf me – ongelogen – een keer een gratis turkse pizza met daarin een mexicano bedekt met gesmolten Goudse kaas en bloedsaus.
Niet te vreten maar ik loog dat het mjammie was.
Heel zelfverzekerd zei hij: ja, weet ik, is mijn specialiteit, zelfverzonnen; zijn jullie gek op toch?
Rare jongens die Hollanders hoorde ik hem denken..

Nee, het leven in deze metropool is ingewikkelder dan je zou denken vanuit Vroomshoop. Of Sibculo; daar denken ze ook dat wij het hier makkelijk hebben. Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant van de sahara.

Moderator, mag deze reactie op #33? Of anders op #1 als we toch aan het schuiven zijn?
Liefs, Annie

gravatar

Je boft toch maar Annie, met zo een buuf. Dat wil ik ook wel hierzo!

Anderhalf uur lopen doen wij hier in deze contreien niet zo snel, anderhalf uur wachten wel! Op je afspraak, op de bus, op een ambtenaar als je er eentje probeert te spreken enz. enz.

‘t Haagse kwartiertje is wat mij betreft lang genoeg; zouden ze hier ook moeten invoeren. Toen ik dat laatst voorstelde, kreeg ik als antwoord dat ze de zomertijd al ingevoerd hadden. Ik zal maar niet vertellen wat ik toen hardop dacht. Dom van mij, ik heb hier natuurlijk niet met een begripvolle Hagenees te maken!

Wel tof dat je ze gevonden hebt Annie! Eerst de Wuppies, en nu de Smiley’s.

Boer Döner heeft ook hier een filiaal geopend, en iedereen propt het hoofd vol met een patatje Kapsalon, alleen moet ik nog wel eens uitleggen in accentloos Haags dat patat friet betekent.

Metropool, nog zo’n woord dat gewoon lekker klinkt. Laatst vroeg mijn buuf of ze ook liedjes van Jannes (!) kunnen spelen, waarop ik maar
heb uitgelegd dat Jannes, net als de buuf, uit een dorp afkomstig is.
Met lekker weer, net zoals nu, galmt onze Jannes nog wel eens de achtertuin in, de buurvrouw driftig meelallend. Af en toe krijg ik er het heen en weer van, en dan zal er wat tegengas moeten worden gegeven. Het Algemeen Haagse Niveau (AHN) wordt dan toegepast, en de verontschuldigingen van de buuf volgen dan iets later.

Ja lieve Annie, Den Haag lijkt vanuit hier ver weg, en morgen zal ik m’n best doen de mensen hier er met een knipoog van te overtuigen dat de Sahara er inderdaad nog tussen zit, daarmee doelend op de Drunense Duinen, en de zandverstuiving bij Doorn.

O ja, voor ik het vergeet: Jannes. 😉

http://tinyurl.com/lvbgruk

Groetjes, Trendvolger.

gravatar

Ja gek is dat toch, ik ga vaak juist lopen omdat dat stukken sneller is dan op de bus wachten; of net zo snel. Soms zelfs sneller en men blijft er rank en slank bij na al die vette happen.

Jannes!!! Wat een fijne verrassing; al jaren niet meer gehoord maar daarom niet minder geliefd.
Ik begrijp hem ook wel…

Een andere, omstreden artiest die de gemoederen alhier onlangs nog hóóg heeft doen oplaaien heeft een lied gezongen waarin ik mezelf een beetje meen te herkennen, kijk, of nee luister en oordeel zelf…

http://youtu.be/eJNfnrmwRXs

Trouwens, de kapsalon (eetbare variant) is bij jullie alleen nog maar met patat verkrijgbaar? Wat is dat voor gekkigheid?
De beste en langstlopende Turkse toko hier verkoopt het al een poosje met vele keuzemogelijkheden: met patat, rijst of gekruide pittige rijst.
Dan nog zeggen dat ze die kaas zelf op mogen eten, wat extra onkruid en dan is het best binnen te houden, stukje turks brood erbij of gewoon een grote nemen en voor de zekerheid nog een kleintje.
Of baklava, ook lekker en je bek plakt ff potdicht maar van baklava kan ik dat wel hebben mits weggespoeld met een espressootje.

O ja en kalfsvlees vragen, zal best wat paard en geit doorheenzitten maar kip is toch al bah, en nu de kip al piri piri uit het ei komt krijg je toch hevige smaakbattles op de tong waar je achteraf van denkt goh, beter niet kunnen doen.

Maar ik dwaal weer eens af, en om uiterlijk 01.00 gaat mijn provider aan de slag en mag ik geen internet en telefoon meer tot 06.00 uur.
Jammer van de administratie die ik over een uurtje weg had willen werken, nu moet ik toch Ziggo de schuld geven.

Ik zit hier tenslotte vol goede voornemens met mijn vage mapjes naast me.
Als ik straks dat (nu nog vergeten) mailtje weer lees zo van: hoi Annie, we gaan ff de boel opnieuw epibreren kabelgezien dus sorry wijffie, no Youtube, Speld of Google+, ga maar breien of zo tot 6 uur, 3 april is het D-day word ik daar niet vrolijk van..

Meteen even mailen of ze me niet wat eerder dan een paar dagen vantevoren kunnen waarschuwen. Mensen verwachten echt dat je al die onzin meteen leest… Ben ik nou de enige die zelfs op de pc allerlei administratie kwijtraakt of vergeet zodra het weg is?
Nee toch..?

Nou ja, groetjes alvast, ik ga op zoek naar een leuk huisdier, ik zoek een nieuwe pampegaai eigenlijk, alstie niet bevalt kan je er altijd nog een kapsalon exotique van maken, ja toch niet dan?

gravatar

Oké Annie, snel dan.

Als je dit verhaal in het Hoog Haags zou opschrijven ben je echt Haagscher dan ik. Sterkte met Ziggo, je zult het nodig hebben, echt.
En, hou het hoofd gewoon cool, dan raak je ook echt niets kwijt. Pampegaaitje erbij is een goed idee, alleen al als back-up, ja toch?

groetjes Trendvolger

gravatar

Wahaha.. Welke onwetende, schrijvende onbenul heeft dit geplaatst ? Als je niet weet waar je over praat, zeg dan gewoon niks ! I.p.v. onzin te schrijven. Doe researsch voordat je iets schrijft ! En weet waar iets van gemaakt wordt..

Reageer
gravatar

Ehm, goede raad: lees je eigen reactie terug en doe er iets mee. Research of zoiets. In de spiegel kijken en een onbenul zien of zoiets … Een disclaimer lezen misschien …..

‘t is maar een suggestie ….

gravatar

Gatverdamme, researsch! Doe dat effe lekker thuis!

gravatar

Neen Doemdenker. Noch de schrijver, noch de lezers van deze site zijn op hun hoofd gevallen. Wij hangen hier een levensbeschouwelijke wijze aan waarbij de dag van gisteren altijd vaststaat op 31-maart. Andere data zijn daardoor logischerwijze uitgesloten.

Reageer
gravatar

Als fanatiek hobby-kibbelingvisser kan ik de conclusies beamen. Het enige wat ik nog opvis zijn zoute dropvissen en tentharingen. Ondanks dat deze soorten niet te versmaden zijn, zeker met een flinke portie whiskeysaus, blijft de kibbeling favoriet.

Uit onderzoek van ingenieur K.I. Bel blijkt echter dat de vissoort zich de laatste maanden in een rap tempo heeft geëvolueerd. Doordat de kibbelingbakjes steeds langwerpiger worden, is de kibbeling gestroomlijnder dan ooit. Hierdoor zijn zij menig vishengel te snel af.

Reageer
gravatar

Arme kaviaarvis! Maar maak me meer zorgen over die sausjes.. eenmaal uitgestorven komt het nooit meer terug!

Reageer
gravatar

Er gaan geruchten dat de berenklauw hetzelfde lot in het verschiet heeft. Een flinke domper voor de snackbar community 🙁

Reageer
gravatar

Ik heb nooit begrepen waarom dat zo populair is in de snackbar. Ik heb het eens geprobeerd (was een groene variant), maar na afloop zat de binnenkant van mijn mond vol blaartjes en brandde het als een gek. Dat nooit meer.

gravatar

De kaviaar was een vis ?!?!
whaha kaviaar zijn visseneitjes en niet eens van een soort vis.
na zal de rest van het artikel dan ok mar met een lachertje nemen 😛

Reageer
gravatar

Gelukkig schijnt de stand van de goudvis in rap tempo te groeien, ondanks dat deze nauwelijks wordt verhandeld. Slechts een enkele tuinwinkel schijnt af en toe een goudvis te verkopen, al dan niet vergezeld van een flinke zak uien.

Reageer
gravatar

Wat een onduidelijk taalgebruik? Is de auteur achterlijk gevallen op zijn hoofd, achter op zijn hoofd gevallen, of op zijn achterhoofd gevallen?

En is de auteur stiekem met meer dan één?

gravatar

Schandalig! Er zijn ook al berichten dat er steeds minder scholen Japanse walvissers in de zuidelijke Ijszee worden gespot. Waar gaat dit heen?

Reageer
gravatar

Ja, Ahab, je kunt wel zuchten waar gaat dat heen, maar door de Kamikaze van de Japanse walvissers zijn nu onze kibbelingen bedreigd. Nu ze geen witte of andere walvissen meer mogen jagen, zullen ze toch iets anders op het menu willen hebben.
Sprak vanmorgen aan de oevers van de Mark een clubje bivakkerende vissers die me vertelden dat ze tot hun eigen verbazing een kibbeling aan de haak hadden geslagen, duidelijk op de vlucht voor de zoutwaterpiraten uit Japan. Zeker 30 km landinwaarts, geeft te denken niet ? Tot nu toe moesten we het in Breda stellen met een verdwaald zeehondje, die ze, whats in a name zelfs met een standbeeld hebben vereerd, Moby Dick, rings a bell, Ahab ?

gravatar

Voor de remouladesaus is het uitsterven van de kibbeling juist een zegen, want kibbeling is de belangrijkste natuurlijke vijand van de remouladesaus. Als er geen kibbeling is wordt er geen remouladesaus meer gegeten en kan deze populatie zich weer herstellen.

Reageer
gravatar

Beste Neuzel, recent onderzoek heeft aangetoond dat het hier gaat om een symbiotische relatie tussen kibbeling en remouladesaus. Zonder de kibbeling kan de remouladesaus zich niet voortplanten en zal dus uitsterven.

gravatar

Ik wil me toeleggen op iets anders, omdat ik dit natuurlijk al jaren weet.Ik dacht aan de kipnuggets.

Ik heb alleen een probleem, ik weet niet zo goed waar wilde kipnuttets groeien en als ik er dan twee gevangen heb, of ik dan met ze kan fokken. Groeien ze het best in het donker onder de grond of zijn er kipnuggetbomen?

Dat moet ik wel weten voordat ik naar de bank ga voor een lening.

Reageer
gravatar

Ahoi Kap’tein,

Probeer het eens met een 3D-printer. Probleem gelijk opgelost, ja toch?

gravatar

Are you sure ?
I always thougt it’s not the coughing that kills you, but the coffin they carry you off in

gravatar

Mijn god, dan is dit bericht dus echt waar. Gooi vanmiddag nog een hengel uit in de vijver, of is de kibbeling een zoutwatervis?

gravatar

Volgend jaar weer ja?
Kappen met dat 1 april op 2 april. Nog nooit van 1 december gehoord zeker..

Die hersens gewoon paneren en frituren, heerlijk met een remouladesausje zolang dat nog bestaat, een ander sausje mag ook hoor, zelfgemaakte verse knoflooksaus is net iets meer werk maar dat proef je er vanaf!

Groot voordeel: ook geschikt voor mensen met vis-allergie.
Doe mij maar 2 porties mét, hongerrrrr!

gravatar

De foto lijkt nergens op. De lezer wordt voor de gek gehouden met stukjes gefrituurde witte vis plus een hoeveelheid spierwitte correctielak.

Reageer
gravatar

Aha, dat is het dus; dat witte kwakkie in ‘t bakkie.

gravatar

Een bakje kibbeling met knoflooksaus.
Kibbeling is een Nederlandse snack, die bestaat uit gefrituurde stukjes witvis.
Kibbeling werd vroeger gemaakt van de wangetjes van de kabeljauw. Uiteindelijk is de naam kabeljauwwang uitgegroeit tot de naam kibbeling. Tegenwoordig wordt er geen kabeljauw meer gebruikt voor kibbeling, want kabeljauw is erg duur. Ook worden er geen wangetjes meer gebruikt. De kibbeling die jij bij de vishandel koopt zijn dus meestal blokjes heek, wijting, koolvis of pollak. Dat zijn vissen die op kabeljauw lijken, maar wel een stuk goedkoper zijn. Dit is dus eigenlijk nepkibbeling.
Soms wordt kibbeling met een sausje gegeten, zoals knoflook- of remouladesaus.
Categorie: Snack

Met andere woorden: we worden al sinds mensenheugenis genept door de Visboer. Niks geen lekkere kabeljouwwangetjes, comme il faut

gravatar

Och, Pluvius, daar staat tegenover dat die remouladesaus vaak ook niet meer is dan met yoghurt aangelengde mayonaise en een flintertje onherleidbaar groen spul uit de grasmaaieropvangbak, dus ……

gravatar

Bij mij in de tuin zijn afgelopen weekend twee slavinken begonnen met een nestje te bouwen. Altijd weer ontroerend, die lente. En straks heerlijke jonge slavinkjes op het bord!

Reageer
gravatar

…ware het niet dat de koekoek er zijn jong in heeft gedumpt, die de jonge slavinkjes naar beneden kieperde en alle voer voor zichzelf opeiste.

De kat van de buren heeft genoten van uw heerlijke jonge slavinkjes.

gravatar

Raar hoor. In het slootje bij mij aan de overkant ving ik vroeger altijd voorntjes. Nu alleen maar ondermaatse kibbeling…

Reageer
gravatar

Hoewel aandacht voor uitstervende kibbeling erg belangrijk is, vind ik dat de auteurs echter ook voor andere uitstervende diersoorten het op zouden kunnen nemen! Zo zullen de huidige omstandigheden in de steden ernstige gevolgen hebben voor de varkenshaaspopulatie, maar hier hoor je niemand over!

Reageer
gravatar

Inderdaad! De varkenshazen en ossenhazen hebben het zwaar… Om van de slavinken en rundervinken nog maar niet te spreken, daar vind je er ook steeds minder van helaas..

gravatar

Nou, of de canned hunting industrie, knuffelfarms, dolfijnenslachtingen in taji, behandeling van (zwerf)honden in landen als spanje, kattenmartelingen als eten (hoe beter de marteling hoe lekkerder hij smaakt), oosterse alternatieve medicijnenmarkt waardoor het aantal tijgers enorm zijn gedaald, en nu ze bijna op zijn stappen ze over naar leeuwen, die overigens ook bijna op zijn. en ga zo nog maar even door. Dit zou ik graag eens in het nieuws willen zien, in tegenstelling tot sommige oninteressante zooi die ze laten zien of waar ze over schrijven!

gravatar

Op dit gebied ben ik het helemaal eens met Prof. Dr. P. Beertje, met uitsterven bedreigde diersoorten zijn niet om te lachen Mandy! Ook dieren hebben gevoelens en van het uitmoorden van een soort zullen we later ongetwijfeld spijt krijgen!

gravatar

Nu al waargenomen: Hele scholen Vissticks zwemmen er al in de Noordzee. Ook zijn er al varianten waargenomen, gekruid en éxtra gekruid.

gravatar

Maak in het weekend altijd een rondje langs de hockeyvelden op zoek naar jong Bakvissticks. Vooral die jonkies zo van een jaar of 12,13 met die onschuldige beentjes onder de korte hockeyrokjes zijn altijd weer een lust voor het oog

gravatar

Ook hier zien we weer de desastreuse gevolgen van de moderne levensstijl. De grote vraag naar sushi heeft geleid tot lukraak importeren van deze exoten en er is precies gebeurt wat de experts al vreesden: enkele sushi zijn ontsnapt of gedumpt, planten zich voort en nu verdringen ze de inheemse kibbeling. Er zijn verschillende plekken waar zelfs op het strand de indringende geur van soja-saus de oude vertrouwde remoulade compleet overstemd. Het is maar wachten op het moment dat kinderen niet meer durven te zwemmen uit angst voor wasabi brandwonden.
De sushi hebben hier geen natuurlijke vijanden: meeuwen en zeehonden die het toch proberen blijven verbaasd achter met een bek vol kleffe rijst terwijl de sushi ervandoor schiet, een enkele zeeotter wil het wel eens lukken maar de meesten krijgen die stokjes gewoon niet in elkaar geschoven.

gravatar

Nee , dan hebben onze groene vrienden van NSBB, StaatsBosBeheer, het beter voor elkaar.
Heb toevallig morgenochtend een afspraak met de opperboswachter belast met de uitroeiing van alle buitenlandse exoten. Als je ooit in de eens zo fraaie bossen rond Breda bent geweest, Mastbosch, Liesbosch en vooral het Ulvenhoutse Bos weet je niet wat je ziet, zo veel kale plekken. Ze lopen voorop met de bijl en de zaag, en het zijn vooral de Amerikaanse Eiken die eraan moeten geloven, want die eikels verdringen onze eigen eikjes, die blijkbaar minder goed gedijen in de droge bosgrond. Geert Wilders had het niet beter kunnen bedenken,
eigen bomen eerst.
Maar ook zonnekarpertjes en andere uitgezette visjes en kreeftjes worden rucksichtlos uitgeroeid. Stel je voor dat ze de muggenlarven op zouden eten waar half Breda in de zomer bulten van heeft, we moeten drogisten en apothekers toch ook aan het werk houden , vindt u niet Ingenieur ?

gravatar

Leuk, kibbelen over de kibbeling.
Is weer eens wat anders dan die schietende KutMarokkaantjes.
Heb ik mijn buik vol van, in tegenstelling tot de Kibbeling.
Sterker nog, ga zo een lekker visje scoren bij de visboer, zonder wapens en met geld.

Reageer
gravatar

Flikker toch op met die kibbeling, niemand at dat kutspul toch, zelfs onze hamster moest er van kotsen en vliegen vielen er dood bij neer. Wij gebruikten het als plantenverdelger.

gravatar

Toch best handig, als tuinier om en toe wat kibbeling te laten rotten om hamsters en ander ongedierte mee te verdelgen ?