Nuuk wederom culturele hoofdstad van Groenland

Stad is toonbeeld van culturele verscheidenheid

Voor het 26e opeenvolgende jaar is Nuuk in 2018 culturele hoofdstad van Groenland. Dit heeft het parlement van Groenland gisteren bekendgemaakt.

“De rijkdom en verscheidenheid van de vele culturen die Groenland herbergt, komen in dit plaatsje het beste tot hun recht”, aldus premier Aleqa Hammond. Dit jaar was de stemming omstreden, omdat inwoners van de Qaqortoq zich gepasseerd voelden. Hun aanmelding was door een sneeuwstorm te laat binnengekomen, waardoor alleen Nuuk overbleef.

Of er voor 2019 ook andere kandidaten zijn, is onzeker. De burgemeester van Qaanaaq overweegt de stad te kandideren, maar uit een peiling van alle 651 inwoners blijkt dat er weinig enthousiasme is voor het plan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nuuk! Ben er nu wel vijf keer op vakantie geweest. Zou er niet willen wonen, de hectiek van het leven daar zou mij teveel worden. Maar wat een stad. Het is met niets te vergelijken.

Reageer
gravatar

Lieve gekke Geertje,

Ik zal je een geheimpje verklappen. Groenland is stiekem niet groen, maar bijna helemaal wit. Google eens wat plaatjes, je vind het vast prachtig.

gravatar

De reunie van de nucleaire top in Den Haag zal plaatsvinden in Nuuk in 2015. Leiders krijgen een heerlijke vismaaltijd aangeboden en er zal uitgebreid de mogelijkheid zijn om met elkaar goede herinneringen uit te wisselen.

Reageer
gravatar

Allard,

Ik wil je er op wijzen, dat Paaseiland wat zuidelijker ligt. Paaseiland is ook een beetje kleiner; bij benadering slechts dertien miljoen procent.

Maar je zat er niet ver naast. Het scheelt maar zo’n vijtienduizend kilometer hemelsbreed.

Dat Paaseiland in een andere oceaan ligt dan Groenland is ook niet echt interessant. Het water is er immers ongeveer even zout.

gravatar

Weledelgeleerde heer Paulussen, ik durf te betwijfelen of het oceaanwater rondom Groenland even zout is als dat rondom het Paaseiland. In de Passiewateren zoals het deel van de oceaan in de directe omgeving van het Paaseiland ook wel wordt genoemd is het veel heter dan rondom Groenland, hierdoor verdampt het water veel sneller en zal de bovenste laag water veel zouter zijn dan het water gemiddeld is in de oceanen.

Groenland daarentegen ligt vlakbij de Noordpool. Door de lage temperaturen aldaar bevriest het water nogal eens. Bij het bevriezen blijft het zout in het water achter. Het ijs is gewoonlijk zoutvrij. Dus het water onder het ijs is ook zouter.

Enfin, ik kom er dus niet uit. Hoe dan ook dat water kan nooit zo zout zijn als de soep van Oma Paulussen.

gravatar

De vergevorderde plannen om Nuuk en Qaanaaq tot stadsmetropool Qaduuk om te vormen zijn gestrand vanwege de uitkomst van de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Centrumpartij Zentralen Parti heeft de meerderheden in beide steden nipt verloren aan de Linker Grunn partij van Torn Valwald, zo lees ik zojuist in de digitale nieuwsbrief “Gronlandet & Omlandet”

Reageer
gravatar

Wel opletten. Dit artikel gaat over Groenland, niet over Groningen. Wordt vaak met elkaar verward: Grønlån, Grönn….
Niet tevergelijken: De culturele hoofdstad aldaar, Jipsingboertange combineert haar activiteiten met het het jaarlijkse “Eerdappels kiek’n” festival dat de derde maandag van oktober tussen 2 en half drie plaatsvindt.(mits droog weer en bij voldoende belangstelling) Moet je meegemaakt hebben!