Jellinek: ‘Gevaren van lijmsnuiven precies goed ingeschat’

Exact voldoende aandacht voor misbruik vluchtige stoffen

De ernst van de gevolgen van lijmsnuiven wordt door hulpverleners, de overheid en de maatschappij precies juist ingeschat, zo is uit onderzoek gebleken. “Er is exact voldoende aandacht voor de gevolgen van lijmsnuiven,” aldus Janna Kortekaas, werkzaam bij de Jellinekkliniek.

Volgens Kortekaas is lijmsnuiven schadelijk maar valt het over de hele linie uiteindelijk mee. Kortekaas: “Al met al is er geen reden om de noodklok te luiden, de politiek ter verantwoording te roepen of een grootschalige campagne te starten.”

Volgens het onderzoek is er in alle leeftijdsgroepen geen spectaculaire toename in de prevalentie van lijmsnuiven. “We zitten stabiel rond zo’n paar dozijn gevallen per jaar. Tragisch, maar we hebben precies voldoende mankracht, capaciteit en middelen om er mee om te gaan. Er is ook geen noodzaak voor meer bewustwording of onderzoek, en er is precies genoeg geld voor opvang en behandeling. Recht zo die gaat, zou ik zeggen.”

Naar aanleiding van het nieuws maakte geen enkele partij bekend kamervragen te gaan stellen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ach, Margootje, Margootje, jij klein lief idiootje, ik geef je een kadootje en ga naar Madurodam, om daar dan te zingen, van kleinlieflijke dingen en verder..

Reageer
gravatar

Dan ben ik toch benieuwd naar het vluchtige spul wat de Haagse politiek tegenwoordig gebruikt. Vroegâh werd er nog wel eens een lijmpoging gedaan. Tegenwoordig laat men de zaak gelijk uit mekaar donderen. Pappen en nathouden is tegenwoordig het devies, ondanks dat dit kabinet allang opgedroogd is. Hoewel de wens de vader van de gedachte is, verwacht ik dat 2014 weer eens een jaar van het stembureau gaat worden.

Reageer
gravatar

Misschien kunnen ze niet kiezen uit het aanbod en is de lijmwijzer te moeilijk voor ze?
Vroeger, toen niet alles beter was maar wel veel, hadden wij aanmerkelijk minder keus: ik herinner mij Gimborn Arabische gom; daar viel weinig aan te ruiken en het plakte ook nog niet. Gluton was ook niks; reukloos en plakte vooral aan je handen.

Dan was er een ander spulletje, waarvan ik traumatisch genoeg de naam van vergeten ben en dat spul stonk naar de visafslag – geen aanradertje om onder je neus te houden. Eigenlijk had je alleen de solutie van Simson, maar dat was meestal al op aan het plakken van banden met dank aan de kinderhoofdjes.

Pas met het plastic bouwdoosgebeuren trok het aan; veel soorten plasticlijm, en de UHU voor het balsahout, natuurlijk. Hoogtepunt wat de jeugd tegenwoordig moet missen, was het oplosmiddel voor de eerste Typex-potjes: gegarandeerd uitgebrande voorhoofdsholten.

Yeh, those were the days dat Kabinetten er een hele nacht over deden om te vallen. En de dag daarop proberen te lijmen – niet dat slappe onderhuidse gedooggedoe van lui die een kiesdrempel nooit te boven zouden komen: die werden vroeger beleefd aangehoord en even zo beleefd genegeerd zoals het hoort.

Maar, Trendvolger, die verkiezing komen er al toch voor de Gemeenteraad dit jaar, dus dan kunnen die landelijke er wel gelijk bij, als je het over efficiënt hebt. En Rutte kan het record van JPB toch niet meer evenaren: ik ben toen nog nooit zo vaak in de kerk geweest (voor het stembureau) dan de rest van mijn leven: die koster vroeg me zelfs of ik in het koor zat!

gravatar

U voelt de trends haarfijn aan. Hoewel vooral met betrekking tot de toekomst voorspellen moeilijk is, zou u op 19 maart van dit jaar reeds gelijk kunnen krijgen. Hoe doet u het toch.

gravatar

Zo is het beste Jeettje, met dat gedooggedoe, ook wel de Haagse inpoldering van de vierkante millimeter genoemd. Oeverloos leuteren met de lampen aan. Tegen de tijd dat zo’n verkiezing weer wordt uitgeschreven, belt Hilversum o.a. Maurice de Hondt weer. En die belooft in zijn peilingen altijd beterschap. Tot de avond met de uitslagen zelf, dan blijken die peilingen ook op niets te zijn gebaseerd. Hoewel, op het andere topic vandaag las ik regelmatig dat men het fijn vindt dat ons landje weer op de kaart wordt gezet. Het is dus een kwestie van de juiste keuze.
Echter, daar is lef, durf en moed voor nodig. De tijd van het uitsluitend in het eigenbelang van de zuil opereren kán gewoon geen stand meer houden, het roer moet om. Dat lek in de binnenband dient doodgewoon geplakt te worden, en dan een beetje doorfietsen. Met wind tegen, dat wel, hij is gedraaid.

@ Heer Spaland,

Hoewel ik absoluut geen helderziende ben, hoop ik van harte de wij wat te vieren hebben de negentiende ‘s avonds!

gravatar

Ja, we staan niet op de kaart. Vreemd, want ‘we’ staan al heel lang op de kaart, de vraag is nu: welke?

De Leo Belgicus uit 1648: http://tinyurl.com/prkx8p3 ,

of liever de Plasterk-optie uit 1801: http://tinyurl.com/owgcnje ?

Nederlanders kennen hun eigen geschiedenis niet, blijkt maar weer.
En Plasterk lijkt een échte Republikein te zijn: zou hij het zelf weten?

Trouwens nog een hilarische verklaring voor inteelt gevonden vanwege dat wat er gebeurt bij het sluiten van de grenzen: geen nieuwe genenbabies meer.
http://tinyurl.com/alrkrqg

gravatar

De potentiële snuivers zien nu al met lede ogen aan dat veel lijm (of iets dat daar sterk op lijkt) door de WC gespoeld word. Ook worden (naar het schijnt) veel lijmresten aangetroffen in hotelkamers waar het dus kennelijk goed snuiven is.

Reageer
gravatar

Ook ik snuifde ooit lijm. Totdat mijn neus ervan dicht ging zitten en ik noodgedwongen op heroïnegebruik overstapte. Waarom kan lijm niet zonder plaksel geleverd worden?

Reageer
gravatar

Zoals ik al zei: Koop toch die nieuwe auto, koop dat wat grotere huis! Het gaat goed met Nederland en dit is het zoveelste bewijs!

Reageer
gravatar

Ik prefereer behangersplaksel, zelf gemaakt van maïzena: goedkoop, uitwasbaar en het plakt wat minder in je neus. En dan hebben we nog de ecohysyerische voordelen van dit linksdraaiend goedje: biologisch afbreekbaar en het scheelt heel wat neustussenschotten in de afvalverwerking. Critici zeggen dat je er niet zo stoned van wordt, maar van 1 emmertje van 5 liter per dag in je neus ga je je echt wel een beetje raar voelen, neem dat maar van mij aan…

Reageer
gravatar

Jammer dat de Rijkscensuur niet toelaat te wijzen op het meest effectvol omgaan met twee componentenlijm: het ene component in het ene neusgat en het andere component in het andere aanbrengen.
Diep inhaleren voor een lange werking.

Zo moet dat.