Kees van Kooten schrijft Miljoenennota 2015

‘Ik ga het helemaal anders doen’

Kees van Kooten gaat de Miljoenennota van 2015 schrijven. Dat maakte Frits Wester vandaag bekend. Het is de eerste keer dat Van Kooten de toelichting op de Rijksbegroting schrijft.

De schrijver wil de Miljoenennota dit jaar anders aanpakken dan voorgaande jaren: “Ik ga het helemaal anders doen. Het gaat mij niet zozeer om de cijfertjes, die kennen we nu wel. Weg met dat gepriegel achter de komma: het gaat mij om het grotere verhaal.”

Van Kooten ergert zich aan budgettaire slordigheid en veelgemaakte gaten in de begroting: “De hele dag hoor je mensen boekhoudkundige fouten maken. Uiteindelijk kan dat tot misverstanden en een hogere staatsschuld leiden. Mijn Miljoenennota moet tegenwicht bieden aan die begrotingsverloedering.”

Als voorbeeld van een veel voorkomende budgetfout noemt Van Kooten het niet meeberekenen van de premie-ontvangsten van de motorrijtuigenbelasting: “Dat zie je echt steeds vaker, zelfs bij accountants. Ook hoorde ik laatst iemand zeggen: ‘We moeten nog vier miljard bezuinigen.’ Terwijl het officieel zes miljard moet zijn, maar dat vinden mensen dan ouderwets klinken.”

In september zullen 150 Kamerleden de Miljoenennota in ontvangst nemen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Van Kooten is blij met de gekozen locatie: ‘Ik denk zelf dat de Tweede Kamer bij uitstek het statige decor biedt dat de Miljoenennota verdient.’

Frans Weekers, voormalig staatssecretaris van Financiën, heeft goede verwachtingen van Van Kooten: “Hopelijk komt er dit jaar eindelijk een begrijpelijk verhaal. De Miljoenennota’s van de laatste jaren vond ik vaak echt te moeilijk: al die verschillende posten, grafieken en getallen, het is allemaal zo ingewikkeld. Is de onderwijsbegroting nu 33 of 27 miljard? Ik vergeet dat altijd. Veel begrotingsposten kende ik niet eens: dan moet je gokken.”

Het officiële thema van de Miljoenennota 2015 is ‘Conceptbegroting 2015’. De afgelopen vijf jaar was het thema ‘Bezuinigingen’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heer Kees zou wel eens de kortste nota aller tijden kunnen schrijven:

Leden der Staten Generaal; Geen gezeik – iedereen rijk!

Reageer
gravatar

Inderdaad gelovige van de afdeling OP (Oranje-propaganda) van de RVD (#5b),

Na jarenlang de troon- en kerstredes voor Juliaantje, haar oudste dochter en één voor haar oudste kleinzoon heb moeten bedenken, werd het tijd dat ik het christelijk stokje eindelijk kan overdragen aan een atheïst.

Maar ook uw dagen schijnen geteld te zijn. Naar verluid wordt de verantwoording over koninklijke toespraken eindelijk ondergebracht bij het Ministerie van M. Rutte en andere Onbenullige Zaken, zoals dat grondwettelijk hoort.

Reageer
gravatar

Mevrouw/mijnheer Bah-Zegger,

Het doet mij plezier u te mogen mededelen, dat u momenteel op de derde plaats staat in de Bah-competie.

Oma staat onbereikbaar aan de top. Ze gebruikt deze populaire uitdrukking nu al zeer geruime tijd bij elk artikel dat over voetbal gaat. En dat zijn er verschrikkelijk veel.

Op de tweede plaats staat de heer Viesman, omdat verreweg de meeste lezers op zijn reacties reageren met “bah”.

Ik zou zeggen, doet u iets meer uw best dan maakt u wellicht nog een kans op de tweede plaats.

Uw Hoofdreacteur namens de Bah-jury van de Reactieraad

gravatar

Kees was al geselecteerd. Maar alleen een verhaaltje eromheenbreien lost geen ruck op. Sterker en erger: “Uit de Miljoenennota 2013 blijkt dat mede door de Kunduz-maatregelen de staatsschuld met tientallen miljarden zal oplopen.” Zo blijven ze geld weggooien. Zonder politieke verantwoordelijkheid.

http://www.destaatsschuldmeter.nl/
Richting 500 miljard. Jammer Kees dat je je voor dit karretje laat spannen, ik zie het als teken van dementie

Reageer
gravatar

Beste Jooker, hiermee zet je jezelf voor joker. Die meter is een handig bangmakertje wat lieden als Rutte en Samsom graag gebruiken om ons onze centjes te ontfutselen.
Die miljardenmeter geeft niet aan wat we er voor terugkrijgen. Niet genoeg en soms regelrecht onbruikbare flauwekul, geef ik toe, maar het is maar het halve verhaal; niet het eerlijke.

gravatar

Juf!! Jeettje schrijft ‘wat’ en weet niet dat het ‘dat’ moet zijn. Kunt u hem misschien wat bijles geven? Hij komt wel naar u toe, want hij beschikt over een solide vervoermiddel.

gravatar

In de gedrukte versie van de Volkskrant was nog sprake van Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën. Hij heeft het vertrouwen van de tweede kamer verloren nadat hij zijn vertrouwen uitsprak in Kees van Kooten, terwijl het duidelijk is dat wij in dit tijdsgewricht behoefte hebben aan het moreel kompas van Wim de Bie.

Reageer
gravatar

Met alle respect een hele oplich… pardon, opluchting. Deze man gaat ons iedereen weer rijk maken. En knap is het dat deze tuinadviseur nadat ie meer dan 30 jaar geleden van staatswege grofweg werd neergeknald bij een couppoging, alsnog een fikse poot in de schatkist mag gaan zetten. Een vrije jongen laat zich nooit niet kisten, dat blijkt maar weer.

Reageer
gravatar

Is mij indringend te verstaan gegeven hier te melden dat er niks geen couppoging was, maar actieve burgerparticipering van enkele vrije jongens teneinde te helpen het land te kunnen mogen redden.

gravatar

het is de miljoenennota, niet de troonrede. die gaat theo maassen naar alle waarschijnlijkheid doen.

gravatar

Het valt me wel wat tegen van Van Kooten, een man die ik hoog acht.

Hij schrijft over de Miljoenennota, terwijl het toch echt Miljardennota is.

Het eerste foutje is derhalve al gemaakt.

En dat belooft niet veel goeds voor de rest van de toelichting op de begroting.

Reageer
gravatar

FoutJE? Pfoe, hij zit er een factor 1000 naast. Nou ja, Weekers zit er inmiddels helemaal naast, dus hij bevindt zich in goed gezelschap.

Nou ja, goed? In ieder geval in gezelschap.

gravatar

Jeettje,

Nederlanders worden ook wel de Chinezen van het Westen genoemd.

Hollanders menen vaak dat Nederland het Venetië van het noorden is, maar dat is de bekende grootspraak van lieden die op waterdiepe zeekleigronden wonen.

gravatar

Nu weet ik het zeker. Het hele kabinet is een voortzetting van Keek op de Week. Vooral ‘Mark Rutte’, geweldig bedacht personage, voortbouwend op ‘Frank van Putten’ (‘Reuze gezellig, moeder!’). Hoe heb ik ooit kunnen denken dat het echte mensen waren.

Reageer
gravatar

Zeer terechte keuze!

Voor het Groot Dictee eind vorig jaar kwam hij goed uit zijn woorden. Dat de deelnemers over het algemeen juist slecht uit zijn woorden kwamen tekent de geweldige kwaliteit van deze erudiete schrijver.

Reageer