Kom in 5 stappen van je assertiviteit af

Wees waakzaam: niets doen is moeilijk

Assertiviteit kan leiden tot stress en transpiratie. Dat is niet bevorderlijk voor de prestaties op het werk. Dus daar willen we van af. Hoe je in vijf stappen je assertiviteitsprobleem moet aanpakken.

Stap 1. Erken je probleem. Het is niet makkelijk om assertief te zijn. Maar jij bent niet de enige, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Vertel je directe omgeving direct, kort en krachtig dat je assertief bent. Je zult over een drempel moeten stappen, maar de mensen die echt van je houden zullen het begrijpen.

Stap 2. Ontwikkel een pro-actieve houding. Je komt niet van je assertiviteit af door op de bank te blijven hangen. Dan voel je je al gauw nutteloos en heb je geen zin om je probleem op te lossen. De mensen komen niet naar je toe om over je heen te lopen, je zult ze zelf op moeten zoeken. Dus ga naar buiten en kom onder de mensen!

Stap 3. Durf te vragen. Het is niet makkelijk om in je eentje van je assertiviteit af te komen. Er zijn immers nog steeds veel mensen die met dezelfde problemen kampen als jij. Vraag hoe zij hun assertiviteit beleven. Kijk hoe ze reageren en breng er zo weinig mogelijk tegenin.

Stap 4. Wees waakzaam. Niets doen is moeilijk. Uit het niets komt al snel de gedachte op om iets te ondernemen. Dit is een direct gevaar voor het niets. Leer de kwade stem van het ‘iets’ negeren. Het vergt discipline om van je assertiviteit af te komen.

Stap 5. Leer ‘nee’ te zeggen. Merk je dat je terugvalt in je assertiviteit? Zeg ‘nee’ tegen jezelf! Zeker in het begin zul je in routineuze situaties (op het werk, bij familie) gauw verleid zijn terug te grijpen op je oude, assertieve ik. Stel dan duidelijk je grenzen. Kom op voor jezelf, en draai die assertiviteit definitief de nek om.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De eerste zorg is over de drempel stappen bij een assertiviteit-poli, want als je een declaratiecode hebt, heb je geen probleem.

gravatar

Wat destijds mij persoonlijk goed heeft geholpen om van mijn assertiviteit af te komen, is me niet laten misleiden door goedbedoelde tips van anderen die eigenlijk weinig van assertiviteit afwisten. Allemaal goed bedoeld hoor, maar het zaait alleen verwarring en maakt de boel nodeloos ingewikkeld.
Dus op een gegeven moment ben ik gaan zeggen: “Ho! Stop hier! Ik heb mijn eigen informatie verzameld, en ik vertrouw er op dat het daarmee gaat lukken. Ik waardeer je medeleven en je bijdrage enorm, maar dit ga ik verder doen met de informatie die ik al heb”

Nou, toen was het zo afgelopen met de assertiviteit.

Reageer
gravatar

Eindelijk, hier zaten we in Apelfoort nu eens echt wél op de wachten. Dat overassertieve Nederlandse volkje, altijd een grote bek, met de mond vooraan en dan moet alles natuurlijk ook nog snel, snel en hup nu. Eindelijk komt er een kwaliteitsblad als de Speld met tips om hiervan af te komen! Bravo! Dat 2014 een prachtig jaar mag worden voor de Speld, alle lezers en natuurlijk eindelijk ook eens voor alle Nederlanders die eindelijk eens van hun overbodige assertiviteit af zijn gekomen.

Reageer
gravatar

In een grijs verleden heb ik mijn broer voor mijn dienstplicht op laten komen. Dat beviel zo goed dat ik sindsdien nóóit meer voor mezelf op kom, maar dit per definitie door anderen laat doen. Weg assertiviteit, en voldoende tijd over om een flapdrol, nietsnut én eikel tegelijkertijd te zijn! Mooi toch?!

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens. Wat die man doet op de foto is natuurlijk ook geweldig. Brengt me op een goed idee. Alleen is zou dan een step nemen met grotere wielen.

Reageer
gravatar

Nu even opletten allemaal.

Wat fijn dat er nu ook eens aandacht is voor mensen die aan Assertiviteit leiden. Te vaak worden ze achtergesteld tegenover mensen die op hun mondje zijn gevallen.

Voortdurend voor jezelf opkomen kan veel eenzaamheid veroorzaken, (zie#1) maar daar hoor je de Muurbloempjes en Stille Willie’s niet over. Nee, laat de Assertieven het zelf maar uitzoeken. Zij wachten wel af.

Zo. Dat lucht op.

Wel leuk die 5 stappen, maar had dat niet in 3 ofzo gekund?

Zelf ervaar ik veel weerstand uit mijn omgeving bij het ombuigen van mijn assertiviteits-probleem. Ja, ik word zelfs aangespoord om het nog vaker te gebruiken. Hoe moet ik daarop nou reageren?
Met; “ja, dat maak ik altijd zelf nog uit”
of beter met; “Okee” ?
In beide gevallen hebben ze me precies waar ze me willen hebben. Ik blijf maar vastzitten in die vicieuze cirkel.
Ik vind het gewoon té moeilijk om niet voor mezelf op te komen.

Liefs, Me, Myself and I

Reageer
gravatar

Daar kan ik u wel helpen heer Jeettje.
Uit eigen ervaring weet ik dat schoonmoeders een negatieve invloed hebben op (onder andere) assertiviteits bestrijding.

Uiteindelijk heb ik haar dan ook van de hand moeten doen. Ik heb wel een voordelige pakkage deal kunnen sluiten, haar dochter was erbij inbegrepen. Sindsdien heerst hier serene tranquiliteit.

Ik snap dat deze oplossing niet voor eenieder is weggelegd.

gravatar

Tja nu ja, ik observeerde non-assertief gedrag bij vrienden en kennissen in bezit van een schoonmoeder: het ‘ja, Ma’ en ‘nee, Ma’, ‘natuurlijk Ma, zal ik doen Ma’ was en is niet van de lucht, elke zondag weer, en dan hijgend aan komen hollen vlak voor rust bij de wedstrijd.
Zodoende vandaar.

Asservitisme: Beste Staeckerfven, ik vroeg mij af of die assertiviteit niet slechts een incidentele aard kent, of dat er misschien toch sprake is van trendmatig handelen -isme- waarop men een studie los moet laten om als ondersoort van dwangmatig handelen erkend te worden en dan in de nieuwe DSM dient te worden opgenomen.

gravatar

Mij lijkt, heer Jeettje, dat in het geval van uw vrienden de eigendomsverhoudingen anders liggen. Uw vrienden zijn niet in het bezit van een schoonmoeder, de schoonmoeder heeft bezit genomen van hen. Meestal loopt dit via een zetbaas, doorgaans een vrouwelijk familielid. Niet zelden beheert de schoonmoeder meerdere van dergelijke constructies tegelijk.

In het hierboven geschetste geval van omgekeerde eigendomsverhoudingen zal dat tevens een omgekeerd effect hebben op het assertiviteits syndroom. Uw vrienden boffen maar.

gravatar

U tikt hier een spijkertje Professor! Zéér herkenbaar allemaal.

gravatar

Inderdaad heer Jeettje, we kunnen hier de DSM niet buiten beschouwing laten. Er hangt nu eenmaal nog steeds de geur van ammoniak rond de psychiatrie. Dat de onderneming via de farmacie uiteindelijk toch enige tijd de brug naar het gezondheidsconceptualisme heeft geslagen, zou wel eens de schimmel aan de wortel van het a(-/s)ser(vit/tiv)isme kunnen zijn, zoals u trouwens tussen de regels door ook niet expliciet on(t/der)kent.

gravatar

chapeau…..maar mag ik dat hier eigenlijk wel hardop uitspreken ?

.
Jasterke

Reageer
gravatar

Algemene leegverkoop

ALLES MOET WEG!!!!!!!!!!!!

Voor de vaste lezers van dit e-blad heb ik een tijdelijke aanbieding van de speciale AA-pleisters voor een snelle en doeltreffende Anti-Assertiviteitsbehandeling.

Ook de biologisch verantwoorde AA-kruidenpil en de AA-homeopathische drank kan ik de vaste lezers vandaag nog tegen een speciaal reduceerde prijs offeren.

Wees er snel bij want de speciale aanbieding is alleen vandaag en de dag is snel om.

Als bonus kan ik u nog een mineralen steentje met magische AA-kracht voor de halve prijs leveren.

Alleen via internet verkrijgbaar.
Gratis verzending bij u bestelling vanaf € 250, maar dat bent u al snel kwijt aan een degelijke kuur.

Haast u naar mijn internetwinkels Vreemd Soort Middelen en Vreemde Vogel.

Let op OP = OP

Reageer
gravatar

Ja, en zoek het kind in jezelf. En, met Calimero als rolmodel ben je helemaal 2014. ‘Zij zijn groot en ik ben klein, en dat is héérlijk!’ roepen, en de aandacht komt vanzelf.

Reageer
gravatar

Meneer Trendvolger,

Als u mij wil citeren, doe het dan goed. Een beetje als groot wezen hier grapjes maken over mij, als bescheiden kuikentje die nog maar half uit mijn dop is. Dat is heeeeel gemeeeeen.

Zij zijn groot en ik is klein. Het is niet eerlijk.

gravatar

Beste Calimero, dank je, en je hebt ook wel een beetje gelijk natuurlijk. Ik probeer het assertivisme terug te brengen naar een gezonde waarde; er is dus nog een lange weg te gaan. Ome Trendvolger is natuurlijk al wat groter gegroeid dan jij en die heeft geleerd dat je toch echt ‘ik ben klein’ moet schrijven. Al is het alleen maar om de uiterst assertieve juffrouw van groep 8 uit mijn nek te houden, snap je?

gravatar

Beste Calimero,

vergeet u niet het allerbelangrijkste? De punchline ” Oh nee!”.

gravatar

ik bepaal !! zelf wel of ik !! assertief wil zijn !!! mond houwe jullie !!!!!!!!!!

Reageer
gravatar

Mocht u ook willen ervaren hoe het is om assertief te zijn, heb ik voor u een perfecte gelegenheid.
Momenteel verkoop ik mijn teveel aan assertiviteit om hier flink wat geld mee te verdienen. Ik ga hierbij echter niet verder dan 15 %, welke onderverdeeld wordt in 15 stukjes van 1 %. Het wordt overgebracht per handruk en 2 keer schudden, dat moet voldoende zijn.

De kosten hiervoor bedragen 10.000 Euro en dan kunt zien of dit voor u hanteerbaar is.
Mocht u er na verloop van tijd weer vanaf willen, dan hoeft u slechts 5.000 Euro te betalen om dit ritueel te herhalen en er alles weer uit te laten vloeien.
U krijgt de absolute garantie dat u al dit geld kwijt bent, want u moet vooraf betalen. Rembourszendingen zijn in verband niet mogelijk.

Reageer
gravatar

Kan u het ook digitaal overbrengen? Ik ben niet zo mobiel. Einde bericht. Verder durf ik niks meer te zeggen.

gravatar

Oke, je kiest voor de eerste de beste training assertiviteit. En na verloop van tijd merk je, dat je er eigenlijk niets mee opgeschoten bent. Het lukt je nog stééds niet! Dat klopt! Want als je begint te werken aan assertiviteit, sla je een stap over. Dat is wat ik in mijn praktijk als Personal LifeCoach en Trainer vaak genoeg ervaren heb. Maar wat dan?

Reageer
gravatar

Daar gaan wij weer. Ik heb de VOS-cursus. Vrouwen orienteren zich op de samenleving, jarenlang gevolgd, maatschappelijke orientatie aan de open school. Een cursus spreken in het openbaar en de ondernemingsraad-cursus voor kaderleden bij de vakbond! En nu moet ik weer leren om mijn mond te houden! Ik ageer!!! De maatschappij heeft critici nodig! Het is allemaal de schuld van A.H.

Reageer