Rekenkamer hekelt langetermijndenken kabinet

'Problemen van vandaag vragen nú om een oplossing'

De Nederlandse regering houdt bij haar beleid te weinig rekening met de korte termijn. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport ‘Morgen is te laat’. Het kabinet zou moeten focussen op het hier en nu en minder aandacht moeten besteden aan maatregelen die slechts op termijn tot resultaten leiden.

Saskia Stuiveling, president van de Rekenkamer, licht het rapport toe: “Het gaat ons om de soevereiniteit van het heden. Wij zouden het ook niet leuk hebben gevonden als kabinetten uit het verleden over onze problemen hadden geoordeeld. Tegen alle toekomstgerichte beleidsmakers zou ik willen zeggen: bemoei je met je eigen tijd.”

Stuiveling signaleert op vrijwel alle beleidsterreinen de trend om tot wel vijf jaar vooruit te plannen: “Dat is bijvoorbeeld fnuikend voor mensen die nu op hun pensioenen gekort worden. Zij zijn dood als het beleid zijn vruchten afwerpt. En door miljarden in duurzame energie te pompen, beschermen we een generatie waarvan we nog niet eens weten of zij wel verwekt gaat worden.”

Volgens de Rekenkamer is het veel veiliger wanneer de overheid haar beleid bepaalt op basis van het heden of recente verleden, aangezien dat tenminste vaststaat. Stuiveling: “Anticiperen is een mooi woord voor speculeren. Neem het verhogen van dijken. Dat doen we puur omdat er misschien weer een keer hoogwater komt. Maar als er vandaag geen overstroming is, zeggen wij: gewoon niets aan doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Van ‘n bekend Algerijns filosoof die om -hem conveniërende- redenen onbemind en onbekend wenst te blijven, zijn slechts drie dingen bekend:
1. Hij heeft in luttele maanden een onvoorstelbare groei in de Nederlandse taal doorgemaakt (semantisch en syntactisch) die niet slechts uit een simpele inburgeringscurus te verklaren valt en
2. hij heeft zich, in hetzelfde korte tijdsbestek, eigen gemaakt het klassieke verbale slalommen dat politici zo eigen is. Zijn oeuvre vertoont thans tegelijkertijd zowel klassiek antisemitisme als virulente Nederlandhaat; hier toont zich een Man Met Een Missie in optima forma, met volstrekte lak aan AIVD en NSA. En waarschijnlijk een goed beveiligd IP-adres.
3. Op basis van 1. en 2. rijst het vermoeden dat we hier te maken hebben met een begaafde Talib die het beginsel van de Taqqiya koppelt aan het talent van verdeel-en-heers dat ook onder lokale politici in het Westers kalifaat zo populair is. Een dansende derwisj a.h.w. Een en ander in de vorm en verpakking van een modieus multi personality syndrome, dat ook in 2014 nog in binnen een basis ziektekostenverzekering nog ambulant, dus extramuraal, behandeld en vergoed zal kunnen worden.
Ofschoon slechts een eenvoudig apotheekhoudend huisarts en geen gepromoveerd zielkundige, zoals dr. A. Ego Sr. (die ooit actief participeerde in deze kolommen), ken ik ons nieuwe pannellid Algerijns Filosooffie een groot talent toe in de ‘verdeel-en-heers’ strategie van de publieke opinie-vorming. Zijn veelvuldige herhalingen, doelbewuste slaloms en interne tegenspraken duiden op invloeden van Diederik Stapel die (niet toevallig) de laatste tijd weer succesrijk op de bühne en in de media opduikt met zijn reeks retorische confessies. Eenzelfde weg als eertijds René Diekstra en Jack de Vries gingen en zie eens wat het hen bracht. Algerijns Filosoofje, ga zo door, maar perk uw neiging in om uw berichten eindeloos te herhalen: Frappez, frappez toujours. Wordt vooral geen tweede Hietbrink, die uiteindelijk in wanhoop over het geaccumuleerde onbegrip, of all places naar Iran en zijn steniging emigreerde.

Reageer
gravatar

Dakloos: en dan?
Dakloos kan veel verschillende oorzaken hebben. … schulden, relatieproblemen, psychische problemen, werkloosheid, isolement of illegaliteit.

001-VVD vindt EU-boete klote(mark kutte)

002-Minister Asscher geeft zegen aan massa-ontslag thuiszor
g.

003-Leuk weetje: “Dijsselbloem Jood” of een variatie daarop is de laatste tijd de meest populaire … Jeroen op 2 februari 2013 om 00:36 schreef:.

Lach je plat om de meeste en leukste nederlands moppen. Elke dag komen er weer meer bij! En niet alleen maar nederlandmoppen!

Reageer
gravatar

@Jeroen:
Helaas, de tyfoon en bijbehorende ellende op de Filipijnen is voor de volle 100% de schuld van de Algerijnen.
Staat ook in de Mayakalender.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de hele wereld al weggevaagd zou zijn vlak voor kerst 2012 (promises promises…) maar de Maya’s rekenden kennelijk net zo slecht als een Algerijnse filosoof in Nederland.

En ik geloof wel degelijk dat het vaker heeft gesneeuwd dan ooit sinds er een Duits stel hier in de buurt is komen wonen, aus Munchen en daar sneeuwt het heel erg in de winter, zelf gezien ooit een keer.

We (de buren in de buurt) proberen ze nu als woedende menigte voor eind november op te doen krassen.
Maar ik schrik van de tijd: ik zou om 14.00 weer een paar dreigmailtjes naar ze schrijven, dat durf ik wel. Aan de slag dus.

Fijne dag nog!!

Reageer
gravatar

Maar meneer Pot, niet zo boos op de filosoof… volgens mij bedoelt hij het goed, maar is hij gewoon ietwat chaotisch, hebben we allemaal wel eens.
En denk anders maar eens aan het beroemde gezegde uit het zuidwesten van noordoost Patagonie: ” een vrolijke Algerijn is geen chagrijn”.
Ik zou daar zelf nog aan toe willen voegen: “altijd gein met deze Algerijn”
Of anders: “oh wat is het toch fijn om Algerijn te zijn met geen hoofdpijn”.

Reageer
gravatar

“. . . De overmakingen van in het buitenland gevestigde Marokkanen naar Marokko . . .”

Naast uitzetting, is het nu ook technisch mogelijk Marokkanen giraal te teleporteren. Onze Geert springt een gat in de lucht.

Reageer
gravatar

Ja, laten we de Marokkanen gewoon de schuld van alles geven. Volgens mij hebben zij ook de strenge winters van de laatste jaren veroorzaakt. En het zou mij niets verbazen als ze iets met de Tyfoon op de Filipijnen hebben te maken. Wedden?

Reageer
gravatar

Een mooi vooruitzicht nu, is een beter leven morgen en hoop doet leven.
Zij die hun lichaam gaan verlaten zijn dan sowieso gerust gesteld en kunnen zonder lijden van het uitzicht genieten, Doden bestaan niet. Er zal in ieder geval nog 1 generatie kunnen komen.
Ik zie dat de Ambtenaar van de Rekenkamer zich bezighoudt met het angst zaaien onder hen die de kracht van de overnederlanderssukkelige geest nog niet ontvangen hebben, want ik ken geen doden, alleen slapenden en heen die heen gegaan zijn naar verborgen bestemmingen.

Reageer
gravatar

Het is ook allemaal maar lastig. Als je een lange termijn visie EN een korte termijn visie wilt, dan heb je een bril met stukjes onderin nodig. En weet je wat dat kost heden ten dage?!?

Reageer
gravatar

Een vliegbrevet? Zeker net zoiets als een rijbewijs voor een auto, ik kan u dan ook verzekeren dat ze beiden ook zonder papiertje starten en niets een tochtje over land of in de lucht in de weg hoeft te staan!

Alles en iedereen valt allemaal vanzelf op zijn plaats.. (hol gelach).

En wat toevallig nou weer, ik hoorde net Metallica een kwartier geleden nog een ode brengen aan de Dubliners, verdomd alst niet waar is en zelf opgezet: Whiskey In The Jar (Dublin Ireland, 2006).
En ja, het is en blijft Oud-Iers, altijd leuk! 🙂

Reageer
gravatar

Meneer Duikplank, als ik iets heb, is dat het volste vertrouwen in Annie. Alleen als Annie zelf achter het stuur wil kruipen haak ik af: geen idee of haar vliegbewijs nog geldig is. Maar aangezien ze alleen meegaat om het valluik te bedienen, zal het wel meevallen.

Annie; je doet me weer denken aan een klassieke song:
http://tinyurl.com/qzynfkt

Reageer
gravatar

Beste Duikplank, ik zweer hierbij dat ik zelf met hem mee wil vliegen. Zeker als ik een Argentijnse piloot kan vinden die me uitlegt hoe het valluik werkt.
De rest wijst zichzelf… mijn geweten blijft thuis.
Ook zonder luik en Argentijn vlieg ik voor de zekerheid ook mee hoor, maar de eindbestemming blijft een verrassing! (lees je mee filosoofje?)

De kans dat onze non-conformistisch existentiefilosoof eindelijk opdonderd is me wel wat waard.
IK neem een retourtje…

Heer Jeettje, geen zorgen: ik trap nergens in, het zal wel een Schotse azijnbrouwer zijn of een Duitse automonteur..
Mocht ik als blanke slavin worden ontvoerd brengen ze me binnen 2 weken terug van ellende.
Met geld erbij… veel tranen en spijt, tsja… net als toen ik meegenomen was door een UFO.
De lust tot chippen, observeren en opereren was ze snel vergaan; ze dropten me in de Biesbosch en gingen een planeetje verderop, ergens waar niet zo oeverloos en eindeloos geouwehoerd zou worden..

Nee, de kans dat de huisfilosoof reageert, leert rekenen of iets zinnigs zegt is nog groter dan Annie als slavin.

Wedden om 1000 dirham? En 30 van die schoonmaakpillen + muizen!

Reageer
gravatar

Ook voor u (zoals voor sommige andere reageerders hier) zou wat Nederlandse taalles niet weg zijn. Zo dient het te zijn ‘Algerijnse filosofie’ en hebben de meeste Speldlezers aan één alinea (zonder eindeloze en zinloze herhalingen) genoeg om te begrijpen wat u wilt zeggen. Vertrouwen in uw medemens brengt u waarschijnlijk een heel stuk verder.

Reageer
gravatar

Nou zeg… Meneer Jeettje, dit is wel kort door de bocht hoor, wat u nu allemaal suggereert.
Haagsche Annie komt nu zelf ook niet geheel betrouwbaar over, ik zou tenminste zelf niet in dat vliegtuig stappen en als ik u was zou ik dat ook maar niet doen.
Meneer de Algerijn probeert alleen maar een intelligente opmerking te maken en dat is tot nu toe niet echt gelukt.
Ik heb er alle vertrouwen in dat dat eerdaags gaat lukken.
Zet hem op jong!!

Reageer
gravatar

Nounou, poeh poeh, indrukwekkend allemaal zeg.
Heb het eens omgerekend: voor 1 dirham krijg je 0,09 cent, koers 1 op 11: van die 130 mj. blijven er 11.5 over.
Naast schrijven is rekenen ook niet zijn sterkste kant.

Let je goed op, Annie: dit lijkt zo’n Nigeriaanse oplichter die net doet of hij uit Algerije komt, de smeerlap.
Straks wil die gast je mee in dat vliegtuig en ben je een blanke slavin, of zoiets.

Reageer
gravatar

Meneer de Algerijn, u valt wel in herhalingen hoor.
Misschien kunt u in het volgende topic een nieuw stukje tekst plaatsen.
Wel zo origineel, of niet dan!

Enneh… ik zou Haagse Annie maar niet vertrouwen,
volgens mij heeft ze die Argentijnse piloot geboekt om het vliegtuig te besturen.

Reageer
gravatar

Over korte termijn gesproken: als je vanavond het vliegtuig naar je geliefde Algerijnia neemt betaal ik je ticket, first class met all you can eat nootjes onderweg.
Ik boek je ticket wel.. (sardonische grijns…)
Een enkeltje, take your time!

Tip: neem iets mee waar ijsberen van houden, vis of zo, om ze te lokken, gezellig hoor! En je zwembroek. Meer verklap ik niet.
Laat even je naam, adres en telefoonnr. achter hier, dan regelen we dat meteen, niks in de toekomst; vandaag nog!

Voelt u zich ook zo Verdonk alleen hier? Ik eigenlijk niet vandaag gek genoeg.

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens. Dat gespaar voor later (pensionen en AOW) moet ook maar eens stoppen. Geef het geld dat je nu verdiend nu uit. Echt stukken beter dan het oppot-en-verdampsysteem dat al jaren wordt gehanteerd.

Reageer
gravatar

Kabinetsbeleid dat vruchten afwerpt?

Het is cultureel erfgoed en hollandsche folklore om te debateren vanuit de oppositiebanken door verrotte appels te werpen naar het kabinetsbeleid. Maar als de regeringsleden terug gaan werpen, wie zitten dan op de middellange termijn met de gebakken peren? U en ik. Dan wordt het landsbestuur een rommeltje.

Reageer
gravatar

Volgens de traditie gebruikt men tomaten om te werpen.
Dat gezegd hebbende ben ik van mening dat men niet met fruit moet werpen: lelijke beurse plekken zijn het gevolg. Op het fruit.

gravatar

Lieve Freek, heeft de rekenkamer die optelsom voor je gedaan, ben je een ZZP’er of heb je heel veel zwart gewerkt?

In de laatste 2 gevallen had je kunnen weten dat je dan zelf een pensioen moet regelen.
Of dacht je ach, dat komt later als ik 65 ben wel… en nu, 2 jaar na je 65e verjaardag blijkt het allemaal nog véél erger te kunnen… aiiiiiii…….

Bij optie 1 zou ik voor het rekenwerk qua leeftijd en arbeidsjaren een second opinion aanvragen.
13 jaar langer gewerkt dan geleefd!!!
Dan moet er bijna wel sprake zijn geweest van babyarbeid direct na uw geboorte en, ik sluit het niet uit, nog vóór uw geboorte.

Te laat voor jou helaas, maar babyarbeid mag tegenwoordig niet meer. Ouders krijgen kinderbijslag dus maak je maar geen zorgen. Jouw probleem is niet meer van deze tijd gelukkig!

gravatar

Regeren is vooruit zien maar deze regering heeft -ondanks allerlei adviezen van economen – inderdaad veel te weinig oog voor de korte termijn (bijna 800.000 werkelozen) en laat zich veel te veel door Brussel regeren……

Reageer
gravatar

In tegenstelling tot Gerd #4 heeft u het iets minder begrepen: deze regering is in de vaste overtuiging dat in 2045 -wanneer zij natuurlijk nog steeds regeren- ALLE 800.000 man/vrouw dan aan het werk zijn, als ze tenminste niet overleden zijn aan de geeuwhonger.
Dat deze regering failliet is en op korte termijn bij een verkiezing zelf werkloos is, wil er maar niet in

En Brussel heeft er niets mee te maken: het is juist deze snaak Rutte die daar als regeringsleider zit en overal mee instemt, ja, zelfs het voortouw neemt. Die achtelijke 3% is door hem, JK de Jager en nu Dijsselbloem hard ingezet, ook al zag de rest van Brussel daar weinig heil in.
Men zou dat nu toch eens moeten begrijpen: Brussel ís Rutte, vooral als het om domme, gevaarlijke en onsympathieke maatregelen gaat.

gravatar

Beste Hans, Heer Jeettje,

Alles goed en wel, u heeft beide een punt, maar enige nuancering is hier wel op zijn plaats. Er bevinden zich in Nederland ook velen waar het beleid van Rutte 2 wel z’n vruchten afwerpt.

http://tinyurl.com/pvxl5nr

Waarvan akte.

gravatar

Ja maar, beste Trendvolger, nou weet ik nog niks, de foto is wat onduidelijk gesneden: zijn het meloenen, appeltjes of peren?

gravatar

Trendvolger, is deze foto genomen vóór de zwartspaarders nog een kans kregen om op te biechten wat ze verstopt hadden in rare verre landen waar meestal geen bananen groeien maar kokosnoten?

Ik ben nl zo benieuwd wie ECHT de rijkste is… maar die heeft vast een eigen eiland met een pakhuis vol goudstaven en vooruit, gouden munten om het Dagobert Duck gevoel te verhogen.
Kom dáár maar eens achter als fiscus, de koop van het eiland schoorvoetend toegeven is dan ook ruim voldoende.

Persoonlijk zou ik de FIOD niet op mijn eiland laten. Je eigen King- of Queendom, daar moet je van profiteren nietwaar?
Als ze geen paspoort hebben wat mijn douane welgevallig is.. pech; meteen terug naar het land van herkomst.
(Nee ik verf mijn haar niet en mijn haar is blond, niet geel. Ik heet ook geen Rutte hahaha haha ha…)

gravatar

Beste Jeettje, Beste Annie, geen idee, ik was niet uitgenodigd om de foto te schieten, maar waarschijnlijk betreft het hier een aardige oogst goudappeltjes. Voor de dorst. De poet stashen op een eiland lijkt onwaarschijnlijk, eilanden zijn namelijk sinds een jaar of tien over gegaan in particuliere handen, behalve Griekenland dan. En het is ook niet nodig, een provincie volstaat. Limburg.. Maar Annie, wat is rijkdom volgens jouw dan? Een John de Mol, ondertussen Volendam oplikkend, liggend in een bubbelbad vol dukaten uit edelmetaal of gewoon lekker én gezond door weer en wind achterop de solex van Jeettje? En na aankomst op de plaats van bestemming een warme kop chocolademelk met slagroom, ‘hè, dat was lekker’ zeggen, de ervaring delen op De Speld en dan gezond en voldaan de boxspring induiken? Zeg het maar. Mijzelf, maar Jeettje zal het waarschijnlijk ook niet uitmaken wat je haarkleur is, zolang je niet door een Somaliër in een vliegtuig bent getoupeerd. Geen gezeik, iedereen rijk! Wat jullie?

gravatar

Hmmm …. en een stukje appeltaart met een toefje slagroom; ja, daar zie ik wel wat in. Maar wel échte chocolademelk; geen opgewarmde chocomel, dat is smerig.
De kleur van haar haar? Ach, je hebt zo vele schakeringen blond, van platina- tot asblond of tegen het rossige aan; het zal mij een biet zijn. Als het maar echt is, en niet chemisch tot stand gekomen.

gravatar

Trendvolger, even iets recht zetten: de privé eilanden zijn inderdaad te koop; ook voor ons soort mensen! Voor evt meer info zoek de link.
(in een heel ander topic, sorry).
Of google op tropisch eiland te koop, en kijk uw ogen uit!!
Voor een paar miljoen US dollars miljoen zo’n stekje met bijbehoren is dus peanuts als je 50 miljoen miljard moet verstoppen.

Verder, no offense, wil ik mijn eigen Solex, met een ontkoler abbonement. Achterop zitten is niks voor mij. Veel te bazig voor en een controlfreak.

Chocomel vooruit; maar zonder slagroom anders wordt het één vieze vette drab, zeker met die chemische oplossing in spuitbussen die men tegenwoordig verkoopt onder de naam: Slagroomfantasie.

Appeltaart prima: maar dan wel van Kobus Kuch te Delft, die heeft een schoolbord staan met exact de tijd waarop de laatste taart uit de oven kwam. Bv 12.49, kan je kiezen of je warme taart wil of die van 12.07.
(met echte slagroom van de koe!!)

Als laatste: ik heb Auping en mezelf beloofd nooit meer in een boxspring te springen, ik ben net uit het gips van de laatste keer, ergens eind 2009.

Meer wil ik er niet over kwijt, sorry.

Hoewel, ik stel er wel prijs op nog eens te benadrukken dat ik -heel ongewoon voor een Haagsche Annie- mijn haar niet verf, het had toevallig de peroxidish-kleur die een Haagsche Annie dient te hebben.
Heeft niks met politiek te maken wil ik er maar mee zeggen.

gravatar

Wat het rekenen in de kamer betreft, dat is tot daaraan toe. Maar misschien moet er ook wat minder gerekend worden in de slaapkamer. Al die niet ontstane zwangerschappen leiden ook maar tot niets. Toch?

Reageer
gravatar

In plaats van gewoon wat geld bij te drukken opdat iedereen voldoende zou hebben, pakken ze de mensen hun munitie af. Direct, indirect, en niet zelden op slinkse wijze.Geen wonder dat de economie raar doet. Vroeger konden we nog een hele banaan verorberen, nu moeten we haar hersluiten om ‘s anderendaags ook nog een stukkie te hebben. Terwijl die politieke apen op korte termijn heelder trossen opvreten. En als ze al eens een tros overhebben sturen ze die naar hun rasgenoten in Brussel of Straatsburg. Daar zit het ook vol bananenvreters. Bij elke tros die ze binnenslaan worst het nog erger. Straks veranderen hun voeten nog in handen en dat lijkt me geen leuk vooruitzicht…

Reageer
gravatar

De lonen zouden jaarlijks met gemiddeld 3 tot 3,5 procent kunnen stijgen.
Echter, volgens Bernard Wientjes van VNO-NCW zou investeren in mensen, in de kenniseconomie voor toekomstige groei, een breuk zijn met het heden en het verleden.

Reageer
gravatar

Kabinet en denken? Dat lijkt mij geen goed onderzoek van de rekenkamer, ik heb ze nog nooit op denken kunnen betrappen. Alleen op het uitvoeren van partij dogmas.

Reageer
gravatar

Ik vraag me voortdurend en vrij snel af waarom de rekenkamer zolang over haar werk doet. Sinds het oh zo handige telraam hebben we tegenwoordig toch rekenmachines die zelfs sneller zijn dan autisten, dus wat? Ik bedoel maar, hou me ten goede en zoiets.

Reageer
gravatar

Daar kan ik inkomen Sujet, ontelbaar vele wegen leiden naar 42, maar daar gaat het hier niet om, Hier gaat het uitsluitend om de antwoorden, over de vragen kunt u op een meditatiecursus of op jeux de boules, het beroemde Gallische bollenspel, gaan. Heeft u daar wel eens over gedacht? TWEEËNTWINTIG !

gravatar

Nee, het is niet 22. Het antwoord is 42, dat is het antwoord op het leven het universum en alles. Waar het om gaat is de vraag.

gravatar

Toch zien we hier weer een stuk tekst wat vraagt, neen, roept, neen smeekt om de analyses van de briljante prof. dr. Bert Bokhoven (omnigenie en tevens begenadigd trendlistener). Want wat is eigenlijk de definitie van ‘korte termijn’? Wanneer (in maanden, dagen en uren) beginnen wij aan de ‘lange termijn’ te denken?? Alleen een gigant als prof. Bokhoven kan ons uit de onwetendheid leiden, ook in deze kwestie!!

Reageer
gravatar

Ja Toch, ik ben geen prof. dr. maar ik weet bijna zeker dat in de visie van deze regering na 7 minuten de langere termijn uitbreekt.

gravatar

Prima serieus artikel van De Speld.

Nu profiteren, nu naar de zon, nu zich overvol eten en -drinken, nu nog harder rijden, meer, meer! Typisch het credo van onze huidige grootste politieke partij. De toekomst? Die komt later wel, niet mijn probleem!

Reageer
gravatar

U heeft het uitstekend begrepen.
Alle ellende komt voort uit mensen die zonodig iets ‘moeten’ en zich beroepen op zoiets vaags en ongrijpbaars als “de Toekomst”, en dan ook nog valselijk hun kinderen als alibi daarvoor misbruiken.

Daar kan nooit iets goeds van komen: dan creëer je egoïstische ettertjes, die de solide waarde van de Solex nooit zullen begrijpen.

gravatar

Altijd al gezegd. Luisteren ho maar, het wordt tijd dat die Rutte in plaats van een bril eens een hoortoeter laat aanmeten.

Reageer
gravatar

Haha, de huidige termijn is voor dit kabinet al te moeilijk. Bovendien is de term “beleid” in combinatie met een foto van Mark Rutte als vloeken in de kerk! Rutte beschouwt regeren als een spelletje waarbij de tweede kamer en het Torentje buut vrij zijn! Ik zou zeggen: geef die jongen een hersluitbare banaan en zet ‘m in de Sprinter naar lelystad!

Reageer