Achtuurjournaal stopt na 57e seizoen

Boosheid over spin-off voor Gerrit Hiemstra

Vandaag maakte de NOS bekend aan het einde van dit seizoen te stoppen met het uitzenden van het achtuurjournaal. Het journaal is misschien wel de langstlopende en best bekeken serie van Nederland. Toch kwam het besluit van de omroep niet als een verrassing.

Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff was het format na 57 seizoenen simpelweg uitgewerkt. “De verhaallijnen raken op. En als ik heel eerlijk ben, zit de klad er al sinds het 40e seizoen in.” Het is echter publiek geheim dat het al een tijdje niet boterde tussen de hoofdrolspelers. De bom zou zijn gebarsten toen Gelauff de cast op de hoogte stelde dat Gerrit Hiemstra een eigen spin-off krijgt.

Hiemstra heeft sinds 1998 een komische bijrol in het achtuurjournaal. De scenaristen van het programma hoopten met zijn personage een breder publiek te trekken. Hoewel de weerman mateloos populair is in het land, zou hij zich volgens bronnen in Hilversum op de set als een prima donna gedragen.

“Gerrit is het contact met de werkelijkheid volledig kwijt”, zegt één van zijn collega’s. “Hij eist dat er altijd twee meteorologische kaarten in zijn kleedkamer liggen. En terwijl iedereen weet dat de uitzending stipt om acht uur begint, komt meneer Hiemstra meestal pas tegen half negen aankakken.”

Dat uitgerekend Hiemstra een spin-off krijgt, is voor veel medespelers daarom maar moeilijk te verkroppen. Sinds de bekendmaking zitten zowel Gerri Eickhof als Peer Ulijn ziek thuis. De hoofdrolspeler zelf lijkt zich daar echter allerminst druk om te maken. “Haters gonna hate”, laat hij via zijn woordvoerder weten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ze hielden toch al een hoop nieuws achter, De Pegida demonstraties in Dresden bijvoorbeeld. Want stel je voor dat je het gepeupel op idëen brengt. Staatsjornaal houdt ons een beetje dom. Ik kijk graag naar de Belgen, die hebben beter journaal

Reageer
gravatar

Hallo ik ben een nutteloze troll. Geloof mijn reacties niet en ik hoop dat ik wordt aangereden door een vrachtwagen. Ik ivndt het leuk om reageerders af te zeiken en te doen alsof ik een commerciële tv-presentator ben. Kortom ik mag dood !

Reageer
gravatar

Volgens mij is dit bericht helemaal niet waar. Elke dag het journaal gekeken om meer te vernemen over dit schokkende nieuws. Nog niets over gezien!

Reageer
gravatar

briljant, vooral de laatste citaat, zo typisch Hiemstra

Reageer
gravatar

Met veel nostalgie heb ik kennis genomen van deze aankondiging. Inderdaad de verhaallijnen zijn op. Vroeger was het achtuurjounaal veel spannender. Waar is de tijd gebleven van de Cuba-crisis, de Vietnam-oorlog, Charles de Gaulle en de Algerije crisis, de Zesdaagse Oorlog, de gijzeling van het Israëlische team op de Olympische Spelen van 1972 of helemaal uit de beginperiode de Hongaarse opstand etc? En waar is Fred Emmer gebleven? Ik hoor hem nog zo zeggen: “President Kennedy is dood”

Reageer
gravatar

Iedereen weet toch dat dat door de wintertijd komt en dat het 8 uur journaal dan om 9 uur uitgezonden wordt? Men is overigens wel van plan om op dagen met weinig nieuws afleveringen van Peyton Place uit te zenden waar de naam dr. Rossi dan heel toepasselijk als dr. Rutte vertaald wordt.

Reageer
gravatar

Misschien dat de John de Molfabriek hier nog een leuk format voor weet te verzinnen.
Iets in de trant van: ‘So you think dat you can het journaal voorlezen?’
Of “Sterren maken het journaal”, of “Ranking the news”.

Uiteraard met verbleekte sterren waarvan iedereen al blij was nooit van gehoord te hebben.

Reageer
gravatar

Volgend jaar kunnen wij het volgende verwachten:

– Het Achtuurjournaal, het boek
– Het Achtuurjournaal, het stripboek
– Het Achtuurjournaal, de film
– Het Achtuurjournaal, de soap
– Het Achtuurjournaal, de musical
– Het Achtuurjournaal, de opera
– Het Achtuurjournaal, bij Oprah (tv)
– Het Achtuurjournaal, het computerspel (in alle formaten)
– Het Achtuurjournaal, de samenvatting (dvd)
– Het Achtuurjournaal, alle afleveringen (blu-ray)
– Het Achtuurjournaal, alle afleveringen met commentaar
– Het Achtuurjournaal, alle weerberichten (dvd)
– Het Achtuurjournaal, the making-of (dvd)
– Het Achtuurjournaal, de hoofdrolspelers (dvd)
– Het Achtuurjournaal, de geluiden (cd)
– Het Achtuurjournaal, ringtones (internet)
– Het Achtuurjournaal, wat vooraf ging (dvd)

Reageer
gravatar

Sinds ze een loopje met de kijker nemen, ben ik na het kijken altijd buiten adem.

Wel jammer trouwens. Tijdens de zomerstop was het altijd leuk om te gissen wie er na de zomer uit de serie was.

Reageer
gravatar

Begrijp niet dat het achtuurjournaal dan meteen van de buis moet. Ze kunnen het toch ook herprogrammeren b.v. om 10 over half 9 of zo.

Reageer
gravatar

Klopt, maar na die 9/11 verhaallijn was het moeilijk om dat niveau vast te houden. Ik zat toen ook avond aan avond te kijken. Nu kijk ik nog wel, maar meer uit gewoonte. Ik ben er mee opgegroeid tenslotte.

Ik vind met name de cliffhangers elke avond tegenvallen.

gravatar

Ik praat je wel bij: “Pieuw pieuw pieuw, midden oosten. Blabla, politiek, de nederlander heeft geen koopkracht meer. Het kabinet gaat vallen. Blabla, pieuw pieuw. Klimaatverandering. Weer niet gewonnen met Eurovisie”

gravatar

Ze schijnen nog op de betaalde versie van Uitzending gemist te staan. Anders kan je altijd nog gebruik maken van *PLAATS GEEN TORRENTS! DIT IS STRAFBAAR ~Brein*

gravatar

Dat zat er natuurlijk dik in. Sacha de Boer heeft net op tijd het zinkende schip verlaten. En wat Hiemstra betreft: die vertelt altijd in 10 minuten wat het voor een weer geweest is.

Reageer
gravatar

Zozo Edwin, stoere taal hoor. U wenst gekend te worden als zijnde een toekomstige tv-persoonlijkheid met een facebookpaginaatje. Probeer het eens bij SBS6, hier maakt u weinig kans voorspel ik u.

gravatar

HIEMSTRA ERUIT!!!!!…….ZAL JE ZIEN WEDERGEBOORTE EN DAN LIEFST MET 2 PRESENTATOREN.

Reageer
gravatar

Edwin E. Posse, Beschikt u over de juiste looks?

gravatar

Volgens mij zit Fox hierachter. Ze pikken ook al Studio Sport in. En nu het journaal. Ze gebruiken daarbij Hiemstra als stok om een goed bekeken programma neer te slaan. O, o, o, wat staat ons nog meer te wachten? Straks gaan ze misschien met Linda aan de haal.

Reageer
gravatar

Zit ook veel te veel geweld in de laatste jaren..

Reageer
gravatar

Dat is nog eens Nieuws ! Dan kun je wel een avondje meevallen…

Reageer
gravatar

Lees beter: Dat is nog een Nieuws ! Daar kun je wel een avondje mee vullen …