Liveblog Algemene Beschouwingen – Dag 2

Nu gebeurt het, straks niet meer

Kabinet en Kamer zijn uit de kleedkamers gekomen voor de tweede helft van de Algemene Beschouwingen. De hoofdrol is vandaag voor premier Mark Rutte. Hij beantwoordt prangende vragen over De Toekomst, zijn privéleven en dat van Diederik Samsom.

22:08 Tot zover ons liveblog over de Algemene Politieke Beschouwingen van 2013. Het is met licht overdreven dankbaarheid dat wij u dankzeggen voor de vele blijken van hartelijke betrokkenheid en aanmoediging die tijdens het actualiseren van onze berichtgeving tot steun en inspiratie hebben mogen zijn voor ons allen.

21:40 Henk Krol: “Mijn derde motie is uw tweede motie maar ik wil nu de volgorde graag aanpassen zodat mijn vierde motie niet uw eerste motie is. Dan is het voor iedereen helder.”

20:40 Rutte komt 50Plus tegemoet en stelt het omstreden sociaal pensioenstelsel uit tot 2015.

17:29 De pauze-act tijdens de schorsingen wordt dit jaar verzorgd door de Holiday Dancers uit Goes. Veel plezier!

17:18 Diederik Samsom staat al zes uur bij een defecte interruptiemicrofoon.

16:57 De Kamervoorzitter verzoekt de Eerste Kamerfractie van het CDA op de publieke tribune te stoppen met het gooien van propjes papier naar het hoofd van premier Rutte.

16:25 Het tv-signaal van de familie Beuker uit Wezep is uitgevallen: het debat wordt geschorst tot 16:35 uur.

16:21 Roemer gebruikt opnieuw ‘klip en klaar’. Nieuwe tussenstand: ‘klip en klaar’ – 86; ‘zijn’ – 79.

15:43 Frans Weekers kijkt wat verdwaasd om zich heen in vak K. Hij lijkt niet te beseffen dat hij staatssecretaris is.

15:39 Rutte verrast de Kamer met een algemene beschouwing: ‘Drie essentiële zaken voor geluk in dit leven zijn: iets te doen te hebben, iets om van te houden en iets om voor te hopen.’

15:08 Bram van Ojik: ‘Begrijp ik de premier goed als ik concludeer, aangaande desondanks, dat gesteld dat nivelleren een vorm van inkomensverdeling me kan blijven te dunken, rechtvaardig of toch, en in overweging nemende dat de sterkste schouders niet zwart-wit door het kabinet, of intrinsiek de regering, dat niet nodig acht of zwijgt en de crisis in situaties als overige maar blijft aan te duren, het volgens het kabinet niet zo zou moeten dreigen zijn dat middeninkomens, verbaal of nominaal, gezien hun financiële situatie niettemin, getroffen worden door de piketpalen van het kabinet, met betrekking tot een groene toekomst?’

Rutte: ‘Dat heeft u mij niet zo horen zeggen.’

14:52 Rutte doet handreiking aan Buma: ‘Er valt met mij overal omheen te praten.’

14:36 Na de aanvaring tussen Rutte en Pechtold overlegt de premier even met een aantal ministers. Het kabinet besluit vervolgens om D66 op te heffen.

14:23 Het debat stelt momenteel teleur. Daarom hier een plaatje van een kat:

Kat

13:01 Kort voor de lunchpauze lijkt een oppositiecrisis onontkoombaar nu er geen meerderheid voor de tegenbegrotingen te vinden is. Het is niet voor het eerst dat de oppositie dreigt te vallen.

12:56 Meerderheid Tweede Kamer wil experiment met nullijntechnologie.

12:13 Mark Rutte stelt voor om ‘met elkaar’ uit de crisis te komen. Sybrand Buma laat weten dat liever alleen te doen.

11:56 Bewindslieden jaloers op staatssecretaris Dekker. Asscher: ‘Volgend jaar zorg ik ook dat ik met vier gebroken botten thuis zit.’

11:23 Het debat begon vandaag overigens tien minuten later omdat premier Rutte zijn moeder nog moest wassen.

11:07 Duizenden PVV-aanhangers hebben op de website van hun partij hun ongenoegen geuit over het taalgebruik van Geert Wilders gisteren. Wesley uit Scheveningen schrijft: ‘Je gaat je collega toch niet miezerig noemen?! Wat een kankermongool.’

10:42 Rutte gooit meteen de knuppel in het hoenderhok door aan te kondigen dat hij de kabinetsplannen gaat toelichten. Eerder dreigde hij ook al met visie.

10:36 Kamervoorzitter Van Miltenburg vraagt de leden op hun taalgebruik te letten. Kwalificaties als ‘het eerlijke verhaal’ en ‘de tering naar de nering zetten’ zal zij niet tolereren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Red. hoe laat begint het spektakel? En bij deze wil ik u toch nog even vriendelijk doch dringend verzoeken actuele updates met terugwerkende kracht te plaatsen en mij de kat (ook dat exemplaar zonder viool) bespaard mag blijven, dank!

Reageer
gravatar

Ben helemaal klaar voor dag 3. Laat maar komen.

Reageer
gravatar

Van poppenkast via circus tot big-brother-show. Je stond erbij en lachte erom. Maar ondertussen gaat vrijheid nar de donder. Je moet haast wel gek zijn nog in die kolder te geloven.

Reageer
gravatar

Wij zitten hier met z’n allen achter het computerscherm en dan moeten we van de buurman die televisie kijkt, horen dat de baas van de ouderenpartij maar liefst vier moties heeft ingediend. Waarom lezen wij daarover niks in De Speld?

Reageer
gravatar

Opa vraagt of de voortzetting nog een kwartier kan worden uitgesteld. Hij staat buiten een gepoederde bolknak te roken. Er mag namelijke binnen niet worden gerookt. Maar zijn sigaar is nog lang niet op en hij vindt het zonde om ‘m weg te gooien.

Reageer
gravatar

Beste Plien, Ik heb een tip voor opa. je kunt een sigaar gewoon uit doen,en terug in het sigarendoosje stoppen. Dat is misschien wel handig voor de volgende keer als er iets aan de gang is. Dat bespaard namelijk geld.

gravatar

We zijn net met z’n allen uitgegeten. Is er nog tijd voor een drankje voordat de derde helft begint?

Reageer
gravatar

Generaal, ik hoorde gisteren uit betrouwbare bron dat defensie de resterenede F16’s tot drones gaat ombouwen hetgeen ons weer vele miljoenen euro’s scheelt daar wij in voorkomend geval geen JSF meer nodig hebben.

gravatar

Als deze volksvertegenwoordigers ons echt vertegenwoordigen, dan zijn we maar een miezerig en zeurderig volk. Het wordt tijd dat de regering een nieuw volk kiest !

Reageer
gravatar

De term “sudden death” spreekt mij wel aan, wat diverse partijen en politici betreft. Het verband met strafschoppen is mij onduidelijk, want er moeten toch humanere methoden zijn.

gravatar

Geachte heer Jeettje, dat is in principe wel mogelijk maar omdat dan eerst de spreekzaal omgebouwd en gerenoveerd moet worden, zal dit debat voor de derde keer geschorst moeten worden, daarna alles uitgebroken en gerenoveerd moeten worden. Vervolgens kan men verder gaan volgens het sudden death principe. Overigens lijkt het mij het beste om dit via het lasergun systeem te doen zoals je dit ook in het kartcentrum van huizen hebt. dat is gewoon veiliger en blijft het een spelletje en is Oele ook gerustgesteld. .

gravatar

Onze premier moet vooral goed opletten dat er niet over de zaken achter zijn rug gesproken wordt, net als het feit dat er over hem heen gesproken wordt, gelukkig geeft hij hier ook zelf vaak commentaar en kan hij zo ook de boel nog in de gaten houden.

Reageer
gravatar

15.06 als live commentaar op de gebeurtenis 13.01. Zoals verwacht inderdaad, ja. Indien de oppositie verdeelt is dan valt zij inderdaad en om precies te zijn is dat in het water.het wordt dus zwemmen geblazen voor die gasten, dat komt er nu eenmaal van al die partijpolitiek die uitgaat van wat de partijen zelf willen en daarbij hun grote leider bewieroken..

Reageer
gravatar

Mbt tot die peiling hiernaast: ik vertrouw ‘m niet. Volgens mij heeft die Karel of z’n Elegast stemmen gekocht. Miezerige streek.

Reageer
gravatar

Rutte: Ik denk dat Wilders naÏef is als hij denkt dat deze plannen gaan werken.
Wilders: Wil die miezerige nitwit verdorie eens ophouden op mij te schelden?

Reageer
gravatar

Ik zet laag in.
Eén euro voor Rutte als hij zijn lach kan houden en
tien euro als Wilders hem miezerig noemt.

Reageer
gravatar

Is er al een tussenstand bekend?

gravatar

Daar het kabinet voornemens is de burger het komende jaar verder uit te kleden verwacht ik, in de lunchpauze, onder het motto ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’, minimaal een striptease door het volledige kabinet.
Durf te wedden dat een groot deel van de bevolking bereid is aanzienlijke lastenverzwaringen te accepteren als daarmee voorkomen wordt dat we Opstelten naakt te zien krijgen.

Reageer