Kolonels winnen verkiezingen Egypte

Zware nederlaag Matrozen na matige campagne

De verkiezing van een nieuw leger in Egypte heeft weinig verrassingen opgeleverd. De Kolonels, die in de peilingen al als gedoodverfde winnaar werden aangewezen, boekten een ruime zege. Ook de Majoors wonnen flink. Zij slaagden er echter net niet in om de grootste partij te worden.

‘Egypte-kenner’ Monique Samuel stelt dat zowel de Kolonels als de Majoors hebben geprofiteerd van de strategische stemmers. “De laatste dagen is er in de media aangestuurd op een tweestrijd tussen die twee partijen. Daardoor kwamen kleinere partijen als de Luitenanten en de Sergeanten er niet aan te pas.”

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Kolonels en de Majoors eerst proberen samen een regering te vormen. Volgens Samuel is dat echter meer voor de vorm. “Die twee liggen mijlenver uit elkaar. Ze zullen beleefd met elkaar praten om vervolgens te constateren dat het niet is gelukt. Daarna is de weg vrij voor de Kolonels om te onderhandelen met de Generaals, hun natuurlijke bondgenoot. Dan heb je binnen no time een regering.”

De grote verliezers van de verkiezingen zijn de Matrozen. Samuel: “De partij kampt al langer met een imagoprobleem en de matige campagne heeft daar zeker niet bij geholpen. De partij zal bij zichzelf te rade moeten gaan. Momenteel zijn de Matrozen stuurloos.”

Samuel is blij met de uitslag. “Dit is een feest van de militaire democratie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zooveel zetels? Superrisk is er niks bij. Hebben ze daar alle spelltjes bij mekaar gemikt en dan dobbelen maar met die losse handjes.

Begrijpelijkerwijze geen verkenners of mineurs, zij zijn opgewekt in de weer op het plein lijkt me maar ookik mis 2 zetels. Lijkt me dat die voor de spionnen zijn. De generaals hebben helemaal geen zetels, mogelijk zijn die niet goed genoeg voor hen of waren ze eerder al geslagen?? Er blijven vragen openstaan, het blijft spannend.

Morsi hoeft wat mij betreft niet al te bang te zijn. Naar verluid heeft Real Madrid interesse voor hem als reservetrainert. En anders nar Brazilie, daar lopen ook nog een miljoen actievoerders rond smachtend naar nieuwe leiding.

Reageer
gravatar

Toch raar dat de bommen er niet bij staan. En de vlaggen ook niet. Wel matrozen, terwijl die in het spel helemaal niet bestaan. De echte democratie is dus nog ver weg.

gravatar

Heer Soldatenverwijzer,

Jouw foto is een Schot in de roos. Het verbaast mij echter, dat die Schot geen erectie heeft gekregen van de dame naast hem. Op die manier zit daar straks geen Schot in.

gravatar

Democratie is oorlog, zo is het maar net.
Zou een militaire staatsgreep in Nederland ook alle problemen oplossen?
Ik zeg: doen! Die lui vervelen zich hier al bijna zeventig jaar te pletter, dat kan zo niet langer doorgaan.

Reageer
gravatar

Beste Paulusje,

Speelgoedfabrikant Jumbo heeft mij medegedeeld, dat nog even wordt gewacht tot de situatie meer stabiel is in verband met de productie van het aantal stukken per rang, pardon per partij.

Zul je een braaf jongetje blijven, zodat ik op mijn verjaardag jou niet hoef mee te nemen in de zak.

Bisschoppelijke groeten
In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti

gravatar

Ik had bijna zo’n Stratego spel meegenomen uit Cairo. Maar de bommen waren te duidelijk herkenbaar: veel groter dan de rest van de stukken. Sommige tikten zelfs. En de blauwe vlag zat onder het bloed. De rode waarschijnlijk ook, maar dat zie je natuurlijk niet.

Bij een ander kraampje verkochten ze piramidespelen, dus toen heb ik daar maar eentje van gekocht. Moet nu zelf tien van die spelen zien te verkopen. Via de Speld gaat dat vast wel lukken.

gravatar

Ikzag dat er een ernstige fout in het plaatje is ingeslopen. De avatar voor ‘Kolonels’ en Sergeanten’ is omgewisseld.

Een dergelijke fout kan tot ernstige misverstanden leiden…

De avatar in het plaatje voor ‘Matrozen’ is trouwens een luitenant… 😉

Reageer
gravatar

Als generaal in ruste zou ik zeer zeker willen opmerken dat er nog 2 zetels niet verdeeld zijn. Hiermee kunnen de Majoors, allah behoede het, nog kunnen winnen…

En een coalitie met tussen de Kolonels en de Generaals zie ik niet snel gebeuren… Waarom? Omdat de Generaals zichzelf niet verkiesbaar hebben gesteld voor deze farce van een verkiezing. Althans, ik zie ze niet terug in de zetelverdeling.

Waar van akte,

uw generaal in ruste,

R. Michels
(de enige generaal die Nederland ooit naar een eind overwinning heeft geleid)

Reageer
gravatar

Beste Generaal Michels, majoors mogen niet meedoen in Egypte, omdat de bevolking hun geklets beu is. Dat zou werken als een lap op een rode stier. Of een rode stier op een lap, want dat kan zomaar anders zijn in een andere cultuur.

Hoe dan ook, geen kletsmajoors daarzo. Wel zullen er majorettes optreden, bij het grootse afscheidfeest van Mursi. Of is het nou Morsi? Dat kan ik nooit onthouden.

gravatar

Tot erg fijn om te constateren dat ook in het Midden-Oosten de vooruitgang zijn intrede heeft gedaan.
Tegenstanders die beleefd met elkaar praten. Daar kunnen de demonstranten een voorbeeld aan nemen.

Reageer
gravatar

Heer Viesman een goede verstaander heeft maar een half woord nodig.
Inderdaad Maxima lijkt mij wel interessant.

gravatar

Ik zie in het zetel overzicht geen generaals hoor.. En dat is maar goed ook, niet één generaal is veilig voor mij!

Reageer
gravatar

Daarmee wordt duidelijk dat Desi Bouterse erachter zit. Toen in 1980 iedere zichzelf respecterende dictatuur een kolonelsregime, en de wat betere werden zelfs door generaals geleid. Maar Bouterse kwam doodleuk met een coup van sergeanten. Om de afgezette regering extra te vernederen natuurlijk.

Vergelijk het maar met Willem Holleeder, die wordt opgepakt door een paar stadswachten, en dan voorgeleid wordt aan de Rijdende Rechter met z’n irritante lachje. Zoiets is een klap in het gezicht, en dat was ook precies de bedoeling.