Verzekeraar wil kortere spreektijden op begrafenissen

Maatregel moet oplopende kosten vergrijzing inperken

Uitvaartverzekeraar DELA maakte gisteren bekend de spreektijd van nabestaanden op begrafenissen fors te willen inperken. Volgens het bedrijf worden de kosten voor begrafenissen anders onbeheersbaar door de vergrijzing.

Met de maatregel wil DELA ervoor zorgen dat begrafenissen voor iedereen mogelijk blijven. Algemeen directeur Victor Haardgroeve: “Vergrijzing leidt tot meer sterfgevallen. En iedere dode wil wel een volledig arrangement met koffie, cake, en uitgebreide speeches. Maar als we op deze voet doorgaan, kunnen we dat als verzekeraars straks niet meer opbrengen.”

De uitvaartverzekeraar zegt dat kortere spreektijden niet ten koste hoeven te gaan van de inhoud. “Uit onderzoek blijkt dat op uitvaarten veel wordt gezegd wat er eigenlijk niet toe doet. Wij gaan voortaan bij iedere uitvaart met de nabestaanden om de tafel zitten en kritisch naar de toespraken kijken. Alle overbodige zinnen zullen worden geschrapt.”

“Voordeel hiervan is dat iedere overledene de uitvaart krijgt die bij hem past. Mensen die veel hebben meegemaakt, zullen daar genoeg aandacht voor krijgen, terwijl saaie figuren snel onder de grond kunnen verdwijnen.”

Onder de leden van Morituri, de belangenvereniging van mensen die komen te overlijden, is onrust ontstaan over het plan. Voorzitter Barry Bats: “Begrafenissen verliezen hun glans als dit plan doorgaat. Sommigen van onze leden zien het nu zelfs niet meer zitten om te sterven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik ben al enige tijd bezig met het publiceren van mijn persoonlijke uitvaart top 2000 op facebook, ik ben al bij 1850, vanaf 2000 naar beneden tellend… sommige dingen kun je maar beter alvast vooraf geregeld hebben!! ik denk nog zeker 50 jaar te leven dus de nummer 1 zal ik ook ooit op facebook lanceren uitgaande van gemiddeld 1 track per dag.. de bezoekers zullen alle respect en eerbied moeten tonen om tijdens mijn uitvaart de gehele 2000 tracks uit te zitten

Reageer
gravatar

We komen bij de crematoria en kerkhoven tijd tekort om alle babyboomers tijdig te (ver)lossen. DELA vergoedt in natura en komt in het gedrang, laat wel bijbetalen/bijboeken als je extra tijd wil voor je dienst. Dat rijmt zich niet met de belofte een geheel verzorgde begrafenis/crematie na overlijden. Dat de overledene niet meer komt klagen is logisch maar die familie is zo lastig. Mensen betalen gemiddeld 40 jaar premie, straks moeten we als lijk nog zelf lopen of krijgen we een kist met gaten in de voorzijde voor de handen en in de achterkant voor de voeten. Dan zijn er geen hengsels meer nodig.

Reageer
gravatar

Oh ja? En wie zal dat betalen? Zoete lieve Gerritje? Ik ben bang dat ze daar bij de DELA ook al een uitsluitingsclausule voor hebben opgenomen in hun polissen. Misschien dat ze de nabestaanden tegen “redelijke” vergoeding een schep kunnen verhuren, kunnen die dat lekker zelf doen. Mag je hopen dat ze het graf niet te diep maken, anders loop je nog het risico van een boete wegens te laat terugbrengen van die schep…

gravatar

Ach als we de muziek sneller afdraaien, het koor sneller laten zingen en de sprekers voor de ceremonie een ontspannend laxeermiddeltje te drinken geven hoeft er voorlopig nog geen sprake te zijn van een noodtoestand en kunnen de mensen met een gerust hart overlijden.

Reageer
gravatar

Ik ben nog niet dood en zolang er hoop is, is er leven. Ik ben een bedrijf in proefbegravingen en crematies begonnen, dan kunnen terminalen, of gewoon vrije patiënten alles een keer meemaken voordat ze echt dood zijn. De proefcrematie gaat op saunatemperatuur.

Reageer
gravatar

Spalkland, u begrijpt het verkeerd. Tijdens de proef willen de aanstaande overlijders nog niet dood, ze willen alleen een indruk verkrijgen over hoe het eraan zal toegaan, wat er kan verbeteren, waar nog wat aan gedaan moet worden, wie doet wat, wie doet wat niet, mag de overledene drank in zijn maag hebben, allemaal van die dingen waar een gewone overlijder niet aan denkt en later spijt en wroeging van heeft dat hij de proefcrematie niet heeft gedaan.

gravatar

Ik vind het een buitengewoon stom plan! Waarom kan er niet aan simultaanbegrafenissen gedaan worden? Met een centrale toespraak waarbij de naam van betrokkene als ………… uitgesproken wordt zodat de huilende, of misschien bijzonder verheugde, families dat soort gegevens in eerbiedige nagedachtenis zelf kunnen invullen?
Ik ben trouwens zelf ook wees.

Reageer
gravatar

Ach, Immaculata … die naam doet mij altijd aan dat mopje denken van die gestorven non.
Vanwege geldgebrek had Moeder Overste aan de steenhouwer gevraagd de tekst zo beknopt mogelijk te houden, maar wel haar kuisheid en vroomheid te benadrukken.

De beste man had na enig nadenken met behulp van wat flessen wijn de oplossing gevonden: “Zuster Immaculata, ongeopend retour afzender”.

Is u hetzelfde overkomen, straal genegeerd door een verwant?

gravatar

Staat het er nou nog? Tegen dooien hoef je niets meer te zeggen. Dat had je vooruit moeten doen. Achter af is zo nietszeggend…

Reageer
gravatar

Goed idee! Met zo’n roeptoeter in een stadion of zo. Hoef je de toehoorders ook gelijk niet meer uit te nodigen voor de slappe koffie en de laffe cake.

gravatar

Het kan nog veel goedkoper, als we besluiten om in het vervolg ceremonieel te overlijden. De ceremonie bij uitvaarten kan dan geheel achterwege blijven.

Dit idee kan desgewenst verder uitgebreid worden met ceremonieel ziek worden, ceremonieel werken, en zelfs geheel ceremonieel leven. Voor dat laatste nodig dat je ceremonieel verwekt bent. Het is de vraag of daar voldoende draagvlak voor is.

Reageer
gravatar

Opmerkelijk dat we het deskundig commentaar van de heer Zerk nog niet mogen hebben vernemen: als er iemand licht op de zaak kan werpen is hij het wel.
Het is hem toch niet in de rug geschoten bij de gedachte aan de Moon-methode?

Reageer
gravatar

Heer Zerk heeft het niet zo op het ceremoniële, is mijn indruk. Waarschijnlijk is heer Zerk terug onder z’n eigen steen gekropen, onder het motto: Hou je veilig!

gravatar

Volgens mij kan er ook nog flink worden bezuinigt op de rouwadvertenties. Een simpel “Piet is dood “dekt de lading volledig .

Reageer
gravatar

Iets te kort door de bocht, Rens. Ingeval van het overlijden van Wim, moet een advertentie waarin staat dat Piet dood is, achteraf worden gerectificeerd. Ik stel voor de naam variabel te maken.

gravatar

Mag ik u uitnodigen om uw advertentie zo uitgebreid mogelijk te maken. We trekken de economie immers vlot met het uitgeven van geld (en btw). Daarom lieve mensen, na al onze moedige hervormingen laat het geld weer rollen, vertrouw op de toekomst, juist in dit soort omstandigheden is dat een voorbeeld voor de toekomst.

gravatar

Persoonlijk zie ik meer in de ‘Drive-In Burial Ceremony’:
Bij loket 1 lever je de uitnodiging in, bij loket 2 de bloemen, bij loket 3 ontvang je je Take-Away koffie en plakje cake en bij loket 4 ontvang je het bidprentje en de DVD met herinneringen. Tijdens de rit langs de loketten wordt op een groot scherm de necrologie, geschreven én voorgelezen door de overledene getoond. Geen parkeerplaatsen, aula, keuken noch uitvaartbegeleider nodig. Met een half uurtje ben je weer thuis en met gepaste snelheid toon je de laatste eer. Salut!

Reageer
gravatar

Hoi,

Mijn naam is Sam ik werk bij DELA. Namens DELA schrijf ik deze reactie.

We waarderen de satire van De Speld in dit bericht maar willen toch even duidelijk maken dat het onwaar is wat er wordt omschreven. We merken namelijk dat er mensen zijn die het ondanks dat het een grap is, blijken te geloven. Om misverstanden te voorkomen: natuurlijk zijn wij niet van plan om toespraken in te korten.

Vriendelijke groet,
Sam

Reageer
gravatar

Dag Sam; in plaats van De Speld -en mij- dankbaar te zijn voor de goede ideeën om jouw branche nog lonender te maken dan het al is, ga je je te buiten aan een raar soort ontkenning vanwege rare mensen die alles maar geloven. Die wil je toch zo snel mogelijk kwijtspelen en buiten de aula krijgen?
Nou dan.
Wel een beetje commerciëler denken, hoor!

gravatar

Hey Uncle Sam, ik zei toch je moet je niet met doden bezig houden tijdens het werven van rekruten voor de army. Nog een keer en je vliegt eruit.

Vriendelijke groet,
Yvan EHT Nioj

gravatar

De DELA begint nu wel heel erg op de regering te lijken. Eerst een idee lanceren, dan kijken hoe het valt, voorts ontkennen en het idee terugtrekken en een jaar later alsnog keihard invoeren. Ja, Sam, zó gaat dat in Nederland. Zo word je als nabestaand burger gewoon monddood gemaakt.

gravatar

Dat is een heel goede duiding, mevrouw Anna Liza, het draait er op uit, voorspel ik u, dat men ná het invoeren ijskoud beweert dat er geen bezwaar van de doelgroep, in casu de overledenen, aangetekend werd: wie zwijgt, stemt toe.

gravatar

Juist het gaat tegenwoordig om efficiency en de markt, dat dient die veel te veel tijd kostende doden maar eens goed ingewreven te worden!!

Reageer
gravatar

Ho even, straks worden we nog gedwongen een uitvaart openbaar aan te besteden!
En we zien steeds meer tot welke wantoestanden dat kan leiden.

gravatar

Na de begrafenis c.q. crematie met z’n allen de kroeg in, wat spraakwater erbij en er wordt meer nabesproken dan ooit.

gravatar

Inderdaad, na de uitvaart wordt het vaak redelijk gezellig. Je ziet mensen die je een tijdje niet hebt ontmoet en met een glaasje spraakwater erbij wordt het een geslaagd dagje uit.

gravatar

Inderdaad, we kunnen het allang. Als er maar 2 minuten nodig zijn om alle niet-Duitse doden te herdenken, waarom duurt het bij een enkeling dan zo lang?

duur begrafenis van een dode in seconden = 120 gedeeld door aantal niet-Duitse doden

gravatar

Herdenken is niet hetzelfde als uitvaren!

Overigens worden op 4 mei naast de niet-Duitsers (en niet-Japanners)ook de niet-homo’s, niet-zigeuners, niet-gehandicapten en niet-joden herdacht. Die zijn immers niet voor onze vrijheid gestorven, maar gewoon vermoord. Waarvoor ze hun eigen herdenking en monument hebben (of zouden moeten hebben).

gravatar

Geachte dames en heren, beste Duitsers,

vergrijzing leidt heel zeker niet tot meer sterfgevallen. Een stijging in de geboortecijfers zou dat wel doen. In China en India hebben ze volgens mij goede maatregelen om het aantal sterfgevallen te beperken. Het uitdelen van wapens, zoals in de VS getest, heeft geen groot effect op het aantal geboortes – het maakt het leven wel spannender.

Reageer
gravatar

“Onder de leden van Morituri, de belangenvereniging van mensen die komen te overlijden, is onrust ontstaan over het plan.” Bestaat er ook een vereniging voor mensen die niet komen te overlijden?

Reageer
gravatar

Bant, wel een van de filmreeks “Highlander” gehoord? Hierin komt het thema “niet komen te overlijden” uitgebreid aan bod en lijkt er een clubje te zijn voor dit soort mensen. Het bizarre is alleen dat de leden van dat clubje er alles aan lijken te doen om elkaar toch uit te roeien…

gravatar

Ja die is in informeel verband ondergronds opgericht om later naar boven te komen. Ik schenk je dan het recht om het eerste betalende lid te worden. Het spenderende recht van deze vereiging/club is echter alleen bij mij komen te liggen, zodat je weet dat het goed besteed wordt. Mijn email is bekend bij de redactie zodat je kunt informeren op welke rekening het geld gestort kan worden, de contributie bedraagt 200 Euro, echter voor elk lid dat je daarna aantoonbaar aanbrengt, krijg je 20 euro terug. Zodra heel Nederland lid is behoudt ik mij het recht voor om voorlopig op vacantie te gaan, want doden bestaan niet voor eeuwig en zodra ik een paar miljard in mijn zak gestoken heb, kan ik voorlopig wel ff rondreizen, toch ? Ten slotte ben ik morgen voorlopig nog wel jarig.

gravatar

Ik herinner mij die filmserie. De leden hadden de gewoonte om elkaar het hoofd af te hakken. Ik heb nooit in kunnen zien dat die gewoonte tot een bloeiend verenigingsleven zou kunnen leiden.

gravatar

Het Nationaal Comité Begraven is reeds begonnen om een passende, verbroederende speech te schrijven. Er is een schrijversteam geformuleerd met o.a. de horoscoopspecialisten Jose Schalk en Anita van de Berg, die door hun treffende algemeenheid er altijd in treffen om een passend beeld op te roepen. Ook de hulp van John Ewbank is ingeroepen, die eerder met een nietszeggende tekst heel Nederland wist te verbroederen.

gravatar

Het wordt dan wel een probleem als je je een keer om wilt draaien. Dan moet de rest dat ook tegelijk doen.

gravatar

Wat een idioot plan! Het gaat toch bij begrafenissen om een waardig afscheid? Een moment van reflectie over de eigen sterfelijkheid? De zin van het bestaan doornemen?
Om kort te gaan: zet de toespraak op USB, uitdelen en klaar is kees. Aan sommige figuren zijn al te veel woorden besteed.

Reageer