Retro komt weer helemaal terug deze zomer

Wederom opvallende comeback van oude trend voorspeld

Bruine leren hoeden, fluor netpanty’s, Ramones-bandshirts, truckerspetten, indianenveren, grote oorbellen, Hummel, kanten ondergoed en kraaltjes in het haar: waar andere trends vaak een kort leven beschoren zijn, beleeft de good-old retrolook wederom een ware revival. Wat maakt retro zo aantrekkelijk, en waarom is het weer helemaal van nu?

Volgens trendwatcher Bert Bokhoven is de zeitgeist de belangrijkste oorzaak van de opvallende comeback. “Voor de mensen van tegenwoordig is het aantrekkelijke van de retrolook dat het steeds anders is, maar toch erg vertrouwd. In die zin voldoet de trend aan de behoefte van deze tijd om origineel én herkenbaar te zijn. Daarnaast heeft retro een bepaalde houdbaarheidsdatum die andere modegrillen vaak missen.”

Bokhoven spreekt tegen dat de retrolook iets van de laatste tijd zou zijn: “Een zekere hang naar het verleden is mensen altijd eigen geweest, tel daarbij de zojuist door mij beschreven zeitgeist op en u zult begrijpen dat dit voor mij niet als een verrassing komt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mad Hanky (21a): er zijn nauwelijks medicijnen in mijn huisapotheek die de houdbaarheidsdatum naderen, laat staan overschrijden. In een uitzonderlijk geval van overschrijding van de t.h.t.- datum lever ik ze in bij een bevriende apotheker. Wat die er daarna mee doet, is mij niet geheel duidelijk, maar ik vertrouw op een ‘reguliere’ afhandeling. En nee, ik schrijf geen retrospectieve bijsluiters. Zo u weet is het handschrift van de gemiddelde huisarts niet leesbaar voor patiënten, soms ook niet voor apothekers. Dat is in mijn praktijk niet relevant; meestal kan mijn vrouw (beheerster van apotheek en hypotheek) nog wel ontcijferen wat ik heb voorgeschreven.

Reageer
gravatar

In mijn praktijk kom ik bij huisbezoeken veel gevallen van neo-retro tegen, het dreigt epidemisch te worden. Al die kitsch uit de jaren ’60 en ’70 bij opa en oma thuis, waar de kinderen en kleinkinderen al een stickertje met hun naam hebben opgeplakt. Opa en oma kunnen niet vlug genoeg het tijdelijke met het eeuwige verruilen. Ik weiger mee te werken aan premature euthanasieverzoeken van de (klein)kinderen, ondanks maatschappelijke aansporing daartoe van overheidswege (Klijnsma, Bussemaker, Schippers, Rutte en Samson).

Reageer
gravatar

In het kort komt het hier op neer; u bent een retro recalcitrante apotheekhoudende huisarts.
P.s. u heeft uw oude medicijnen wel via de geëigende kanalen ingeleverd hoop ik?
Die gaat u toch niet retrospectief voorschrijven met uw handgeschreven bijsluitertjes?

gravatar

Totale verbijstering maakt zich van mij meester. Een sedert lange tijd ontbroken behoefte dient zich aan: zomer!
Vorig jaar was er ook zomer. Die viel op een dinsdagochtend. Ik was aan het werk. Totaal onvoorbereid. Voor ik klaar was met werken was de zomer alweer voorbij.
Dit jaar zal er dus een zomer zijn, zo lang durend, dat die de moeite van een eigen look waard zal zijn? Tjonge!

Reageer
gravatar

Aad, je manier van schrijven komt me heel bekend voor, dat ‘alleskunner’ riekt naar Haagsche bluf. Ik krijg zomaar het vermoeden dat je uit Rotterdam komt, klopt dat?

gravatar

Mensen trap hier toch niet steeds in! Zgn. trendwatchers houden goed in de gaten wat mensen allemaal weggooien. Als zowat iedereen van zijn ouwe meuk af is, wordt dat ineens de trend zodat je het spul weer opnieuw in de winkel voor duur geld kunt gaan kopen.

Reageer
gravatar

En zo helpen we de derdewereldlanden waar we onze ouwe meuk dumpen dubbel; door onze ouwe meuk weer te koop aan te bieden via Marktplaats verdienen ze er weer een leuk centje aan. Niks mis mee!

gravatar

“Wie zijn retro niet ken, kijkt niet op een cent.” Kent u die uitdrukking?

Juist in deze tijd van noodzakelijke bezuiniging vanwege economische toestanden is het dragen van kleding van voorafgaande seizoenen weer immens populair. Wie zijn retro kent, kan dus zuinig zijn.

O wacht, de telefoon gaat en er wordt gebeld, dus gauw nog even wat ik over drie uur aan het eind van mijn boodschap had willen zeggen:
Een gezonde avondmaaltijd toegewenst met spekjes en zo.

Reageer
gravatar

Lieve ome Grem,

Mijn mama zegt dat mode en zo allemaal onzin is, want die dwaze, dure kleding van modesjoos ziet ze nooit op straat. Vindt u dat nou ook?

Heel veel warme knuffels van
Paulientje met de vechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn pappie zegt, dat hij elk jaar op rokjesdag dezelfde rokjes als het jaar daarvoor ziet.

gravatar

Eindelijk dan is de Speld tot inkeer gekomen en is die dekselse prof. dr. Bert Bokhoven (ook een onvolprezen trendwatcher uiteraard) weer uitgebreid aan het woord om de toestand in onze wereld te duiden. Kijk, nu weten we weer hoe wij over de dingen dienen te denken! Voor deze briljante Bokhoven komt terecht niets als een verassing, zelfs dat in de huidige lente de winter nog steeds zijn retrolook laat zien verbaast hem niets, gezien de huidige Zeitgeist. Een dag zonder Bokhoven’s duiding is als een schip zonder koers. Redactie, door dus op dit met glorie gebaande pad!

Reageer
gravatar

verassing…

Tiens, het is verrassing. Dubbel r.

ver·ras·sing (de; v; meervoud: verrassingen)

1 het verrassen
2iets verrassends, m.n. iets aangenaams: een verrassing van Sinterklaas
3onverhoedse aanval

gravatar

ijaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hoor daar istie weer

gravatar

Het is nog niet zo dat Bertje verast kan worden. Hij leeft nog, tenminste als men zijn vegeterende aanwezigheid leven mag noemen.

Hij schijnt tijdens zijn weinige momenten van ‘helderheid’ aan de aandacht van de gespierde verplegers van het Magdalena Gasthuis voor landlopers te Apelfoort te zijn ontsnapt. En wederom is hij erin geslaagd om een argeloze verslaggever van De Speld ongein op de mouw te spelden.

“Trendwatcher” wordt hij dit keer ten onrechte genoemd, alsof hij zelf zou begrijpen wat dat inhoudt. Ik kan jullie vertellen, dat het enige wat hij “watcht” de onderbroekjes van de zusters zijn, als hij een keertje bij kennis is en zich onledig houdt met het optillen van hun rokjes.

gravatar

Dan zal hij de dans wel ontsprongen zijn of is weer preventief gereanimeerd maar hier heeft hij zich niet gemeld.
Hij is nog steeds welkom.

gravatar

De Rotterdamse metro, dè plek waar ouwe geile mannetjes onder de rokjes van staande jonge meiden zitten te gluren.

Een ding heb ik daarom wel geleerd; sta nooit op voor bejaarde mannen.

gravatar

Het wordt anders wel erg moeilijk gemaakt om ergens niet naar te kunnen kijken: korte rokjes, naveltruitjes, decolletées tot op het middenrif: de uitstalkast van de slager is er niets bij.

Jules de Corte had het makkelijker wat dat betreft.

gravatar

Ex-Solexrijder,

Ik kan je wel vertellen dat de heer Jeetje dol is op anale seks. Hij heeft zelf verklaard dat op zijn solex geen zadel zit.

gravatar

@ Ex-Solexrijder Wij willen uw natte dromen zeker niet verstoren. Dus speciaal voor u:
een Solex heeft niets met solosex te maken

gravatar

@Viesman: smerige praat is uw specialité de la maison, maar om uitgerekend mij dit aan te praten is wel erg laag. Het betrof een aanpassing om u nog iets van gerief te bezorgen, uit de goedheid mijns harten, maar dat is nu over: u behelpt zich maar weer met uw rollator.
Geen wonder dat uw nichtje Plien zulke rare taal uitslaat.

gravatar

Juul : “Mijne ouwe hond is dood en ik heb een nieuwe gekocht, ene jachthond.”

Jef : “Ha ja, en kan hij goed jagen?”

Juul : “Ik zou het geloven, ik laat hem aan een konijnenpoot rieken en hij brengt een haas of een konijn mee,
ik laat hem aan een pluim van een fazant rieken en hij brengt een fazant mee naar huis.”

Jef : “Wauw, das een goeie hond zeg, en kan die nog meer?”

Juul : “Natuurlijk en nog geen klein beetje, ik liet hem aan de string van mijn vrouw rieken en hij bracht de kloten van mijne buurman mee.”

gravatar

Heren, heren, heren,

Kan het een tikkeltje beschaafder.

Vunzige humor hoort niet, vooral als de vunzige mop zo oud is als die van Juul. Een buurman vertelde die mop al aan Noah, ja die van de ark. Die buurman is niet zo veel later door verdrinking aan het eind van zijn leven gekomen.

gravatar

Heel handig, dat retro-gebeuren; alle oude spullen kan ik met opgeheven hoofd weer hergebruiken en verder afdragen.
Scheelt weer aardig in de uitgaven deze zomer. En waarom ook niet de rest van het jaar ?

Reageer
gravatar

Misschien komt retro wel terug, maar of ik dit jaar nog kom is zeer de vraag. Aangezien ik een wereldreis aan het maken ben laat ik West-Europa dit jaar links liggen en zal de lente direct overgaan in de herfst, dus, beste mensen, tot volgend jaar maar weer.

Reageer
gravatar

Mode komt altijd weer terug (duh), het is een kwestie van je kleren en schoenen bewaren en niet vetter worden of een aanval van anorexia krijgen. Blijf dus vooral gewoon jezelf!

Reageer
gravatar

Een trend voorspellen is net als het Nederlandse weer voorspellen. Maart roert z’n retro staart en april doet wat ‘ie wil.

Reageer
gravatar

Ouwe Hoer,

Juist jij, als ervaren prostituee zou toch moeten weten, dat men in onze mooie taal seks niet met een x schrijft.

Voor straf zal mijn zwager, de heer Viesman, deze week niet van jouw diensten gebruik maken.

gravatar

Juf het maakt mij niet uit hoe het geschreven wordt. Als het maar gebeurt.
Overigens heb ik u alweer in een film van My First Sex Teacher gezien.
Gezien uw reactie is ook wel heel erg toepasselijk maar dat even terzijde

gravatar

@juf: wat is nu meer retro dan “sex” met een x ? “Seks” lijkt meer op sekt, of sec dus al met al wat droger.

gravatar

@Boer Blauw: Request Deletion werkte ook niet toen mijn moeder zwanger van mij bleek te zijn. Eenmaal bevruchte eieren werk je niet zomaar even weg met een druk op de knop.. in mijn moeders geval met desastreuze gevolgen!

gravatar

Heer Aristide sex kan ook retro zijn. Niet met bejaarden want voor dat u het in de gaten heeft – en de bejaarde overigens ook – wordt u beschuldigd van necrofilie