Verkiezingen voor nieuwe Onbekende Soldaat

'Bart Verhoeven wordt veel genoemd, dus die zal het waarschijnlijk niet worden'

België kiest 23 mei met een landelijke tv-show en een SMS-actie een nieuwe Onbekende Soldaat. Het bekend worden van de huidige soldaat Philipe Leboeuf (1882-1915) maakte de verkiezing noodzakelijk.

De identiteit van Leboeuf werd bekend toen een foto met naam opdook in de gemeentearchieven in Luik. DNA-onderzoek aan de botten bevestigde de identiteit van de onbekende soldaat.

Dirk Vandendusselaere, geestelijk verzorger, betreurt de bekendwording van Leboeuf, maar ziet ook nieuwe kansen: “België zit al een eeuw met dezelfde onbekende soldaat. Uiteindelijk zijn de mensen op hem uitgekeken.” Naar welke begraafplaats Lebeouf wordt overgeplaatst is niet bekend, maar de oud-militair heeft diverse aanbiedingen op zak.

Volgens Vandendusselaere is het hoog tijd voor een moderne Onbekende Soldaat. “De huidige, jonge generatie zoekt iets anders in de Onbekende Soldaat. Men zoekt herkenning, een identificatiefiguur, iemand die is zoals zij en de moderne tijd kent. Toch moet het ook een onbekend iemand zijn. De naam van Bart Verhoeven wordt veel genoemd, dus die zal het waarschijnlijk niet worden.”

Wanneer op 24 mei de nieuwe onbekende soldaat wordt bijgezet, zal ook de eeuwige vlam weer ontstoken worden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Indachtig het recente voorbeeld van de gekozen nieuwe paus Franciscus; laat ons kijken naar de veelbelovende massamoord-arena Zuid Amerika. Men grave eenvoudig een naamloze soldaat op die viel in de strijd tegen de Farc of een ander drugssyndicaat. Zo komen wij tot het verplaatsen van het oude Onbekende Soldaten zwaartepunt: Europa waar de onderlinge vrede maar duurt en duurt, naar streken als Latijns Amerika waar daadwerkelijk nog dagelijks oprecht gesneuveld wordt. Keuze voor het Midden Oosten, dwz buiten de katholieke invloeds- en hemisfeer stuit op principiële afwijzing van gezaghebbende ayatollah’s, schriftgeleerde mollah’s en langdurig werkloze imams. De laatsten zoeken klandizie van alle moslims in Nederland die niet in Syrië willen vechten, pro of contra Al Assad.

Reageer
gravatar

Volgens Vandendusselaere is het hoog tijd voor een moderne Onbekende Soldaat
Dat komt goed uit ik hoor net dat in Syrië een Belgische Jihadist is omgekomen. Is van oorsprong een Congelees genaamd Sean Pidgeon. Zal wel een Belgische Duivenmelker zijn geweest en is bij een vuurgevecht om het leven gekomen.Omdat Belgen per definitie traag van begrip zijn duurt het wel weer 100 jaar voordat zij achter zijn ware identiteit komen dus voldoet deze prima aan het profiel.

Reageer
gravatar

Toevallig zie ik dit. Als er iemand mijn naam misbruikt, ergo in mijn naam reageert moet weten dat hij zich blootstelt aan gerechtelijke vervolging.

De échte Wim Wienen

gravatar

Leboeuf, is het niet Lecheval? Je weet maar nooit met al dat paardenvlees in “de omloop”. Nu de naam van de onbekende soldaat bekend is, ben ik voorstander voor een standbeeld van het onbekende paard. Of staat dat in de gang?

Reageer
gravatar

Op zich wel toevallig: vandaag ben ik precies bij de bladzijde in het boek “Kanonnen van Augustus” waarin de Duitse Rijkskanselier Bethmann met de o.a. volgende woorden de Eerste Wereldoorlog in gaat: “Onze inval in Belgie is in strijd met het volkerenrecht en het internationale recht, maar het kwaad – ik spreek het openlijk uit – dat wij bedrijven, zullen wij weer goedmaken zodra onze militaire doelen zijn bereikt.”

Reageer
gravatar

Dan zal ik u een illusie armer maken; Toeval bestaat niet.
Het vreemde aan toeval is dat het niet blijkt te bestaan.

gravatar

in Apelfoort houden wij erg van de juiste naam op de juiste plaats dus zijn wij voor namen van de onbekende soldaat als een ‘vandenfrieten’ , ‘vandenpatattekes’, ‘vandenfrietkotten’, ‘vandenfrietsauskes’ en ‘vandenmosselenbijdenfrieten’. Nu nog den juiste Belg erbij zoeken. En vinden.

Reageer
gravatar

U vergeet VandenDomme, Vandenregenindendruppe,Vandenschricke, Vandenprinsgeenkwade,Vandenbloede, Vandenkettinge, Vandenhakopdetakke, Vandenballe,Vandengekke deze beroemde Belgische Strijders mogen geenzins onbenoemd gelaten worden

gravatar

Wat een rund zeg, die Lebeouf! Ik had hem nog zo gewaarschuwd niet overal maar zijn DNA rond te laten slingeren, maar daarnaar luisteren? Laat hem dan ook maar doodvallen ook!

Reageer
gravatar

Nou meneer Showfør, u zit er nog kwiek bij in de bus voor een minstens 105 jaar oude man! Of kunt u met geesten praten? In dat geval was u wel een beetje aan de late kant met deze waarschuwing…

gravatar

Men hoeft niet persé dood te zijn om de onbekende soldaat te wezen. Levend en wel speel ik al 43 jaren onbekend en onbemind soldaat. Niets machtiger dan dat.
De hele wereld is mijn vijand want overal is oorlog. En juist waar geen oorlog die vechten het hevigst, want ze bemoeien er zich mee en sturen zogenaamde vredestroepen. Ik wens onbekend te blijven, doet geen moeite men vind zelfs nimmer mijn graf, daar ik speurloos verdwijn, alsof nimmer geleefd. Haat ik mij zelve omdat ik oorlog haat.

Reageer
gravatar

Ik ben erg benieuwd wat er als referentie-DNA is gebruikt voor de identificatie via DNA-onderzoek aan de botten. Had Philipe Leboeuf toevallig ook wat wangslijm achtergelaten in de gemeentearchieven van Luik?

Reageer
gravatar

Ik heb even gewacht met het geven van een reachtie. Over het algemeen heb ik het niet zo op Belgen. Goed beschouwd zijn het gewoon afvallige Limburgers die met een stelletje kale Fransen ons grondgebied bezet houden en dan ook nog wel het gedeelte van de Ardennen zodat wij nu een vlak land worden genoemd.
Aangezien het echter economisch zware tijden zijn heb ik toch gemeend een aanbieding te moeten doen.
Wie er gekozen wordt als onbekende maakt mij niet zoveel uit zolang er maar zoveel mogelijk Belgen bij het monument begraven worden.
Ook Brent L en zijn companen komen wat mij betreft in aanmerking.
Ik zorg er wel voor dat de boel goed door elkaar gehutselt wordt zodat voorlopig onbekend is wie waar bij hoort
IK heb al een arrdig monument in gedachten Heer Spaland.
Wat dacht u van:
http://www.stripmuseum.be/uploads/images/expos_la_gallery/cover-g-raf-zerk-29.jpg

hierna de foto even aanklikken voor het juiste beeld

gravatar

Ik vind dat wij ook een graf van de onbekende Nederlander moeten hebben (hoeft niet per se een militair te zijn) zodat we daar jaarlijks een herdenking kunnen houden, met een stille tocht en zo.

Reageer
gravatar

Graf, met standbeeld,van onbekende Nederlander OK, maar dan ook een stille tocht met onbekende bestemming en zo.