Paardenvlees aangetroffen in IKEA-bankstellen

Vulling staat niet vermeld in bijsluiter

Meubelgigant IKEA is betrokken geraakt in het grootste meubelschandaal uit de geschiedenis. In tientallen bankstellen zijn sporen van paardenvlees aangetroffen.

Het vlees is gevonden in de Söderhamn driezitsbank en chaise longue, de Sandby tweezitsbank en en de Kivik voetenbank met bergruimte. Op geen van de bijsluiters van deze banken wordt paardenvlees als ingrediënt vermeld. Volgens meubelnorm ISO 9045 mag het dan geen deel uitmaken van de bank.

Een voorlopig onderzoek van het Zweedse ministerie van Veiligheid en Justitie wijst uit dat het vlees via de kapokvulling in de banken terecht is gekomen. De grondstof voor deze kapok wordt geleverd door het Albanese bedrijf Gjuetise, een dochterbedrijf van het Armeense Tonarikian. Gjuetise leverde aan de Italiaanse kapokproducent Casiraghi, dat op haar beurt de kapok leverde aan een Luxemburgse halffabrikatengroothandel via een handelaar op Cyprus. Die had de leverantie weer uitbesteed aan een in Finland gevestigd filiaal van het Bulgaarse transportbedrijf Olgimov. “Als we dat lijntje volgen, hebben we de oorzaak snel te pakken” aldus Kristina Johansson, directrice van IKEA.

De paardenvulling vormt vooral een probleem in landen waar van oudsher een taboe rust op meubels van paardenvlees, zoals Nieuw-Zeeland, Azerbeidzjan en Cambodja. Johansson: “Onze meubels hebben de reputatie cultuuroverstijgend te zijn. Wij nemen deze zaak dan ook uiterst serieus.”

Gedupeerde consumenten kunnen bij IKEA nieuwe vulling ophalen. Die moeten ze wel zelf in de bank plaatsen. Hiervoor wordt een heldere gebruiksaanwijzing bijgeleverd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] Paardenvlees aangetroffen in IKEA-bankstellen Paardenvlees aangetroffen in IKEA-bankstellen Vulling staat niet vermeld in bijsluiter Door Dirk-Jan Hoek en Steven van der Jagt * dinsda… 00Share […]

Reageer
gravatar

Ik moet toegeven dat ik mijn mening ten aanzien van de IKEA-balletjes heb bijgesteld. Tot voor kort nam ik aan, in dier voege, slechts met een mix van zaagsel, beendermeel, soja, antioxidant C-4 en synthetische smaak- en reukstoffen te maken te hebben, nu blijkt ook nog paardenvlees toegevoegd. Een infame stoot onder de gordel voor de vegetariërs en vagi- en veganisten onder ons; Vegetariërs aller landen, verenigt u onder het vaandel van de Internationale anti IKEA-lobby.

Reageer
gravatar

Ik meende altijd de aparte smaak van rendiervlees te bespeuren; nu blijkt het dus verzaagseld paardenvlees te zijn geweest.
Dank voor de opheldering, Heer Outsider.

(verwijdert zich op zoek naar een emmertje …)

gravatar

Ouwe Hoer (m/v/); m.b.t. uw opmerking over paardenzeik; op de zuidelijke A-10 (bij Schiphol) bevindt zich een tankstation waar automatenkoffie geschonken werd (wordt?) waar organoleptisch geen verschil met de door u geduide vloeistof viel waar te nemen. Het oogde, proefde en rook als paardenzeik, doch werd valselijk aan de man gebracht als DE-koffie. Men heeft met dit trouvaille de winstcijfers op zowel ‘food’ als ‘non-food’ aardig kunnen opkrikken; op dit éclatante succes heeft de achter de Bosbaan gelegen manege ruim kunnen meesurfen.

gravatar

Het meest opvallende is dat er melding over die balletjes gemaakt wordt bij de waakHOND voor de voedselveiligheid in Tsjechië. Alsof een hond verschil kan proeven tussen rundvlees en paardenvlees!

Reageer
gravatar

Ik betreur het hardnekkige persisteren in de hype van paardenvlees in IKEA-banken. Klip en klaar is uitgelegd dat er paardenhaar in elke IKEA-bank is verwerkt en -vooruit- wellicht ook nog wel eens een triviaal en rudimentair restje paardenvlees dat vastzat aan al dat paardenhaar. Al dat gehamer op het aambeeld van paardenvlees, heeft ons jongste kleinkind nu kopschuw gemaakt voor het antieke hobbelpaard dat al zovele generaties Outsiders tot volwassenheid voerde. Het vroegwijze kindje voert nu met haar borderliner-veganisme de huidige patriarch der Outsiders tot wanhoop.

Reageer
gravatar

Ik leef met u mee: men kan beter ook geen oude paarden uit de bank halen.
Zullen wij het dan maar ook niet hebben over de Nestlé producten waarvoor hetzelfde geldt? De kleine zou een weerzin kunnen ontwikkelen tegen chocolade, Mövenpick ijs en Nespresso.

Wel even oppassen met de kat: het heeft er schijn van dat Purina catfood ook is getroffen.

Het hobbelpaard kan, mits echt antiek, heden ten dage nog aardig wat opbrengen. Genoeg om de kosten voor langdurig psychische bijstand te dekken.
Van de kleine, natuurlijk; niet de kat.

gravatar

Sorry, ik maakte een miscalculatie. Hoeveel is 100 paarden in gewicht? Aan dat ‘bedrijf’ Spanghero hing WEL een Europese vlag aan hun voordeur. WIE hangt er een EU vlag bij zijn voordeur? AAN DE DEUR HE? Sommige mensen hingen (in België) de POLITIEFANFARESTICKER Lourdesgewijs overal op. Vroeger hielp dat tegen dronkenschap en al.

Reageer
gravatar

Het was wel een Nederlander die zich in Schoten kwam verstoppen en die pak 100 paarden (790 kg)verstopte in lasagne en hamburgers. En dat in Engeland ging verkopen. Gelukkig is paardenvlees Halal en ook smakelijk. Als ze zo een grap met varkensvlees gaan uithalen wat dan???

Reageer
gravatar

Beste Lies
Dat is geen schandaal doch Chinese
realiteitszin. Het betrof hier Mongoolse paarden die illegaal de grens waren overgestoken.
Per slot van rekening kun je beter een paard dan de hond in de pot vinden

Reageer
gravatar

Het schandaal heeft nu ook China bereikt. Onderzoekers kwamen tot de onthutsende ontdekking dat duurdere vriesmaaltijden niet uit hondenvlees bleek te bestaan maar uit illegaal paardenvlees.

Reageer
gravatar

Die hoef ik ZE niet want met die rotdingen kun je nooit iemaND KNOLLEN VOOR CITROENEN VERKOPEN EN DAT IS WEL EEN VEREISTE WIL JE AAN DEZE DISCUSSIES DEEL KUNNEN NEMEN

gravatar

Het Paarden hoofdstel aan de muur heeft zijn werk gedaan. Een proef provocatie om de heren Jeettje en Spaland te ontmaskeren als een en de zelfde persoon. Een apensmoelwerk en een Heraldiek schildje voeren om beurten als afbeelding. Verslaafd en de verveling te pareren verzint men een heel spelden kussen vol.

Reageer
gravatar

Tjongejonge, nu, geweldig hoor. U kunt zo terecht bij opsporing verzocht, John van den Heuvel, Peter R. en Stegeman.

Niet dat die ooit iets vinden behalve hun eigen ego, maar toch: you fit the profile.
Alleen een beetje dom om verder te gaan met naamkaping … het nut daarvan zal zich wel in uw hoofd afspelen; een gebied vol kortsluitingen waar ik volgaarne verre van blijf.

gravatar

Pollens, Heer Jeettje. Het schakelen tussen die plaatjes vergt toch nog enige oefening. Dan is er nog de gewenning aan het nieuwe leesteken, de komlaut. En voorts hebben we nog de kwestie van het paardenhoofdstel dat een P/paarden hoofdstel blijkt te zijn en aangezien u het over kortsluiting hebt verwacht ik dat ook het elektriek dadelijk uitvalt.

In het kosmisch gebeuren is dit alles amper een rimpeling; we hebben het er echter maar wat druk mee.

gravatar

In de eerdere versie was het een Paarden hoofdstel met een hoofdletter P: de scribent weet duidelijk niet wat hij wil. Men zou haast denken dat het een taalgeleerde betreft.

Ik persoonlijk verdenk hem ervan de P in te hebben omdat hij mijn foto niet kan gebruiken: deze komt dan ook uit eigen collectie.

Neen, ik denk niet de de Eneco ons last gaat bezorgen: die elektriek bevindt zich in het mikrokosmos van wat die persoon voor zijn brein houdt. Daar gaat wat mis.

Het is overigens wel amusant, zo’n gramhaler waarbij het maar niet wil lukken.

gravatar

Inderdaad, vandaar dat ik tussen de bedrijven door even het “letterdelen” heb uitgevonden: P/p.

Ik twijfel of het een taalgeleerde betreft, het zou ook een taalgeleerd B-cluster kunnen zijn.

Een geruststelling dat Eneco blijft leveren. Het verbaasde mij al. U weet dat prompte betaling mijn devies is.

In ieder geval lost het plaatje het probleem op. En daar was het om te doen.

gravatar

Neen, het H/heraldiek betreft enkele ambachtsheerlijkheden uit een ver verleden. Dat zijn er meer dan u in de naam aantreft. Het zal u dan ook opvallen dat “Mathenesse” niet is verwerkt in het plaatje. Bescheidenheit ist eine Zier. Men heeft er ook gemak van. Telkens weer vraagt men u om “even” uw naam op te geven.

Wat betreft de servetringen: u herinnert zich mijn oudoom met de fijnzinnige inborst?

gravatar

Ach ja, uw oudoom met de juiste verfijnde mengeling van diepzinnigheid en excentriciteit: zulke lieden worden opheden zeer gemist.

Het spreekwoord gaat nog even door, Heer Spaland: “Bescheidenheit ist eine Zier, doch weiter kommt man ohne ihr.”
Helaas is dit te merken in de praktijk van alledag, waar incapabelen aan het roer staan.
Het is dus een kwestie van Noblesse Oblige, die bescheidenheid, geruststellend genoeg.

Neen, inderdaad heb ik, met vergrootglas, vergeefs gezocht naar Mathenesse in het plaatje.

gravatar

Deemoedig en met enig gêne onderbreek ik dit uiterst boeiende en hoogstaande discours voor een plat-inhoudelijke observatie. Het redactioneel artikel rept van een link tussen een Armeens moederbedrijf Tonarikian en de Albanese dochter Gjuetise; dit nu is apert onjuist; Armeniërs zijn varkensvlees etende Christenen, dus heel erg haram en -zo u allen weet- is het Allah-vruchtige moslims verboden zaken te doen met haram-volk. De gesuggereerde verbinding bestaat dus niet. Bovendien is de link tussen door paardenvlees gecontamineerde kapok en de Luxemburgse derivarenhandel mij niet duidelijk. Ik vertrouw erop dat er nog aanvullende informatie komt zijdens De Speld.

Reageer
gravatar

Heer Outsider, U gaat hier toch enigszins de fout in: Luxemburg kent geen derrivatenbeurs, echter het in het artikel genoemde Luxemburgse bedrijf zal wel een postbusfirma zijn welke om belastingtechnische redenen zijn domicili in het Groothertogdom gekozen heeft. Bij Ikea zelf zijn ze nog slimmer, het schijnt voor grote bedrijven zoals Ikea nog voordeliger te zijn als zij een postbusfirma aan de Amsterdamse Zuidas openen waar zij onder de ogen van Staatsbankier Gerrit Zalm vrijelijk hun gang kunnen gaan met witwassen en belastingontduiken.

gravatar

Het mysterie van paardenvlees in de Ikea-banken HÖKOM (hoekbank), KETS (3-zits) en BÖNCKEN (2 zits) bleef mij achtervolgen tot in de slaapkamer van mevrouw en mij. Nachtenlang lag ik wakker van die onmogelijke contaminatie van paardenvlees door IKEA-banken. Maar nu ben ik er eindelijk uit: zeker en vast heeft de SPELD-redactie de fout gemaakt PAARDENHAAR te verwisselen met PAARDENVLEES: in alle banken van deze firma is paardenhaar verwerkt. Waar vroeger deze banken nog regelmatig hun berijders afwierpen, heeft men thans deze kuren met benzodiazepinen als Diazepam en Oxazepam aardig onder controle gekregen.

gravatar

Toch heeft u ergens wel gelijk, Logicus, gezien het aantal paardekoppen in de hogere regionen daar, een immer hinnikende Zalm voorop.

Vroeger zei men nog wel eens: denken moet je aan een paard overlaten, die heeft een groter hoofd.
Naar nu blijkt heeft dat denken van die paarden alleen maar betrekking op de ruif: een dure les.

gravatar

Inderdaad, na een korte afdwaling weer terug bij bankenstelsels, alwaar ook veel paardenvlees blijkt rond te lopen, Heer Spaland. Aangelengd met zult, veel zult, dat wel.

Een andere atavar? Uw familiewapen?

gravatar

Met de zult erbij kan in ieder geval staande worden gehouden dat geen enkel aspect van de kringloop aan de aandacht ontsnapt.

Ach, famieljewapen is zo onbescheiden. Ik probeer de afbeelding nog wat beter op maat te krijgen en dan zult (daar hebben we die zult weer) u zien dat het in ieder geval bij de naam past.

gravatar

Voor diegenen die het teveel werk vinden de vulling zelf te verwijderen en de nieuwe erin te proppen:
onderhoud van de bank is eenvoudig zelf te doen door eens per kwartaal een kwart flacon Croma in de bank te gieten en de bank daarna even flink te schudden.

Reageer
gravatar

Ik begrijp nu waarom de paus is afgetreden. Er was natuurlijk paardenvlees in het doorgezakte knielbankje verwerkt waardoor de gezondheid nu te wensen overlaat.
Iki stel dank ook voor om Sinterklaas als opvolger te kiezen die zit al jaren op paardenvlees met schimmel.

Reageer
gravatar

Bedenk wel dat paardenvlees van een edel dier is…dus erg smakelijk…Hache van paardenvlees is meesterlijk….Mooi toch als het bij je bankstel wordt meegeleverd…Scheelt weer boodschappen doen….!

Reageer
gravatar

Dat is helemaal waar. Er mankeert niets aan paardenvlees. Daar waren ook aparte slagers voor. Want paarden, dat schijnt toch andere koek te zijn dan koeien en varkens.

Oef, wat heeft die koek er nu weer mee te maken?

gravatar

Ik weet het werkelijk niet, Heer Henk. Waar denkt u aan? Aan IKEA-paardenpatent, IKEA-paardenpaté, IKEA-paardeneierpaté?
U zult wellicht bestens een patentenbureau polsen danwel in de arm nemen.

gravatar

Na al deze schokkende ontwikkelingen vraag ik mij toch af of het huismenu van IKEA (de Zweedse gehaktballetjes) wel helemaal koosjer is. Ja het is waar, ik ben tweemaal in een IKEA-vestiging geweest; ik heb daar zelfs eenmaal gegeten. Niet geproefd, maar snel doorgeslikt, om de smaakpapillen niet nodeloos te tarten. En de warenhuislucht aldaar wel geproefd, doch niet geïnhaleerd. Ben nu lid van ICA (Ikea Customers Anonymous) Ingmar Kamprad’s eigen ontwenningsgroep.

gravatar

Ik trof er een aan in de gang. Bleek een imitator van André van Duin te zijn. Je kan toch ook nergens meer van op aan.

Reageer
gravatar

Inderdaad, en aangezien de hond nog steeds niet tot het huishouden is toegetreden, de riem ook niet.

Buiten dat heb ik muur te weinig om zoiets op te hangen: meer plaatwerk dan plaats, alleen al de oude spoorwegaandelen beslaan een wand.

gravatar

Dan hebt u ook een wand met handtekeningen van ooit beroemde mensen; lieden die ooit tot het eerste garnituur behoorden om het zo maar eens te zeggen.

Maar, Heer Jeettje, wij zijn nu allen gewaarschuwd voor identiteitsfraude. Want als bepaalde lieden iets één keer leuk vinden, dan vinden ze een tweede keer vaak óók weer een creatie van belang. Tja, ieder zijn meug. Er zijn mensen die de avond vullen door steeds weer dezelfde vieze woordjes op te schijven en telkens opnieuw in lachen uitbarsten. En dat terwijl ze vooraf al wisten welk vies woordje ze gingen opschrijven. Soms schrijven ze het woordje nog fout ook. Bij iedereen valt er wel eens een letterje om, maar………..

Lezers van De Speld zullen cognac en koude thee wel van elkaar kunnen onderscheiden. In ieder geval die lezers die ertoe doen.

gravatar

Beroemde namen zal wel meevallen, Heer Spaland: ik vermoed dat er weinigen zijn die de oprichters van de Ferrocarriles Nacionales de Colombia of de Gulf, Mobile and Ohio Railroad Company hebben gehoord, doch ongetwijfeld vallen zij in de categorie dappere doorzetters van het kaliber R.S. Stokvis & zonen.

De gravatar is een goed idee, kijken hoe dit uitpakt

gravatar

.. Hola, dan wel toevoegen natuurlijk.

Nee, het is geen zelfportret, maar weerspiegelt wel een kalme, bedaarde vriendelijke aard, waar men toch beter niet mee wil spotten.

gravatar

Kijk, dat is iets waar zelfs R.S. Stokvis & Zonen niet mee zouden spotten. Vriendelijk, maar indien nodig uiterst doortastend. Toediening van een smakelijke noot wordt minzaam toegestaan, maar malle fratsen dient men niet mee aan boord te komen. U kunt altijd nog naar iets anders uitzien, maar voorlopig bent u beschermd.

gravatar

Naief om te veronderstellen dat dit schandaal beperkt blijft tot de banken van IKEA. De wereld is groter dan een hoekbank en de meeste huiskamers.
Wij adviseren NEGATIEF over internationale aanbesteding voor de opvulling van de tekorten van SNS, EU, Cyprus, Portugal, Spanje, Italië en de Groningse bodem. Sowieso moet elk uur de samenstelling van de vulling worden gecontroleerd op paardenvlees, batterijen, isotopen, NAM-deeltjes, het AOW-zelfstandigheidscriterium en sporen van pinda’s, noten, gluten en overige allergenen.

Reageer
gravatar

Orignele Gebruikaanwijzing Ikea-bank Pløndrä

Gefeliciteerd met uw aankoop.
Bank Pløndrä voor gebruik eerst goed schudden en daarna koel bewaren wat eenvoudig kan door lekker buiten te gaan zitten, afstandsbediening, wollen wanten, cup-a-soup en een zak chips mee om te knabbelen.

Reageer
gravatar

Ik vond al dat mijn 6 zits- 2 lig runderlerenbank zo naar hamburgers rook. Raar ook dat er hoefijzers onder zaten, ze krasten ook op het parket. Maar ja, wat wist ik van importrunderen? Het leek in ieder geval best chique.

Gelukkig word ik goed opgevangen hier en mag morgen voor het eerst weer naar buiten om daar zitoefeningen te doen en naar biefstuk te kijken.

Reageer
gravatar

ik zak hier echt van door m’n hoeven. Dat dit zo maar kan, zitten we toch mooi mee opgezadeld! We moeten de controleteugels aanhalen…sterker nog de cavalerie van stal halen!
Dat paardenmiddel is wat ik Ikea adviseer.

Reageer
gravatar

Volgens de nieuwe gebruiksaanwijzing kan de nieuwe vulling op 8 verschillende manieren in de bank worden gestopt. Aan het eind van de rit kunt u nog wat vulling overhebben, wat prima gebruikt kan worden als sandwichspread, nagelvijl of als ontvetter van die ovenschaal die je maar niet schoon kunt krijgen.

Reageer
gravatar

“Voor de volksgezondheid bestaat geen enkel gevaar.” Ik denk dat ook niet.

ALLEEN : waarom MOGEN de Roemenen niet meer met paard en kar rondrijden? In mijn gedacht hebben ze OOK ratten en muizen in de mix gedaan?

Misschien moeten ze de EU niet? Ze kunnen dat ook zo niet zeggen hé.

Reageer
gravatar

Dat niet, maar als je vlees van een ezel hebt gegeten…Dan wordt je naderhand te koppig om toe te geven dat het niet te vreten is!

gravatar

Ik heb wel eens een potje jam opengedraaid, en toen bleek er een hele Arabische volbloed merrie in te zitten. Verder heb ik er geen ruchtbaarheid aangegeven, want het beest leefde nog. Ik heb er nog jaren plezier aan beleefd, voordat ze uiteindelijk toch tot worst vermalen werd.

Reageer
gravatar

Ondertussen hebben ze een Italiaan in het gevang gestopt wegens het proberen te verkopen van helicopters in India die gemaakt werden met paardenvlees dat uit Roemenia kwam. Omdat paardenkarren plots VERBODEN werden in Roemenia wegens de EU werden de paarden overbodig. Je moet er dan maar ergens mee blijven. Je kunt het ook niet wegsmijten ofzo. Dat mag ook niet van de EU.

Reageer
gravatar

Epidemisch, de criteria liggen zo dat
uw antracietkleurige hoekbank alleen een systeembank genoemd mag worden als koffietafeltje Ecktorp en hocker Kipplan door de poten zakken en daardoor de reproductie met het huilende zigeunerjongetje spontaan van de muur dondert.