Vaardig omgaan met je eigen incompetentie: 5 tips

'Probeer in kaart te brengen wat je zwakke en zeer zwakke kanten zijn'

Het is niet makkelijk om als notoire mislukkeling door het leven te gaan. Maar het is evenmin het einde van de wereld. Vijf tips voor een ‘vaardig incompetent’ bestaan.

Ken je eigen incompetentie
Er zijn vele gradaties van onkunde. De ene mislukkeling is de andere niet. Probeer in kaart te brengen wat je zwakke en zeer zwakke kanten zijn en richt je leven hierop in. Leer je beperkingen kennen en deze assertief te communiceren, leer ‘ik kan dit niet’ zeggen.

Buig het om naar iets positiefs
Ieder falen van jouw kant biedt mogelijkheden voor anderen. Incompetenten houden de arbeidsmarkt in beweging en vormen zo een onmisbare factor in de economie.

Ga de politiek in
Er is vast wel een partij die jou wil opnemen omdat je een bepaald, incompetent deel van het electoraat representeert. Zorg ervoor dat mensen zich in jouw incompetenties herkennen.

Schrijf jezelf niet af
Schrijf jezelf niet volledig af vanwege  incompetentie. Sommige incapabelen weten het ver te schoppen, sla de kranten er maar op na.

Verras anderen met een onverwachte nieuwe incompetentie
Feliciteer je collega na het overlijden van diens vader of investeer in nieuw meubulair zodra je kind ondervoedingsverschijnselen vertoont. Er zijn ook voor jou voldoende mogelijkheden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Oh ja, het Peter Principle waarbij competente mensen de ambitie hebben om zich op te werken tot een niveau waarop ze volstrekt incompetent zijn en daar krampachtig aan vasthouden! Hoe zou het toch zijn met huishoudschool-onderwijzeres Maria van der Hoeven en verpleegster Marja van Bijsterveldt?

gravatar

Inderdaad is tip 3 zeer mooi. Er huizen ongeveer 150 incompetenten nabij het Binnenhof. Daarnaast wil ik ook nog de hoogst bereikbatre functie genoemd hebben waarvoor je een de hoogste graad van incompetentie dient te hebben, namelijk die van burgemeester. Voorbeelden te over: zie Utrecht en Almere.

Reageer
gravatar

Na 40 jaar doelstellings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken is het duidelijk: het gaat niet om competenties maar om incompetenties. Zorg dus dat je een beeld hebt van je incompetenties, over competenties gaat het namelijk nooit, die kunnen ze niet meten. Wil je in de krant, op tv, beroemd worden of whatever, zorg dat je je incompetenties in beeld hebt. Mensen worden beoordeeld op hun incompetenties, wil je een vak uitoefenen waarin je volop gebruik kunt maken van jouw eigen incompetenties en, als je goed bent, van de incompetenties van anderen: De kranten staan vol met geschikte functies. Heb je hulp nodig bij jouw incompetentietraining? http://Www.incompetentietraining.nl, de enige plek waar je het hoogste niveau van incompetentie kunt bereiken!

Reageer
gravatar

Ja ho nou: na al die tijd heb ik wel een goed beeld gekregen, door al die gesprekken, van de incompetenties van die leidinggevenden. Daar heb ik geen cursusje meer voor nodig hoor.

gravatar

Niet te veel met jezelf bezig zijn, heer Viesman. Zoals reeds lang bekend heeft dit een negatieve invloed op zowel de gehoorfunctie alswel het polsgewricht.

gravatar

Mijn pappie zegt na aanleiding van het voorliggende artikel dat de incapabele redactieleden van De Speld zo ongeschikt zijn, dat zij zelf incompetent genoemd mogen worden. Zou het dan ongerechtigd zijn, dat ik zeg, dat grote mensen onbekwaam met elkaar omgaan.

Reageer
gravatar

Normaal gesproken gaan mensen van onbewust incompetent via bewust incompetent naar bewust competent. Er zijn er echter veel die in fase 2 blijven hangen en daar perfect tevreden mee zijn. Je moet inderdaad wel eventjes de bijbehorende vaardigheden ontwikkelen om niet als volslagen ambitieloze idioot over te komen.

Reageer
gravatar

Van zoveel onwetendheid en gebrek aan kennis van zaken kan louter met hoofdschudden kennis worden genomen. De auteur faalt jammerlijk te waarschuwen voor de fatale neiging van menig veelbelovend prutser om zijn missers te compenseren, waardoor hij uiteindelijk toch verzuimt om te wanpresteren. Ik constateer met Johan Cruijff dat elk nadeel ze voordeel heb, en dat is de grootste valkuil voor de ambitieuze knoeier. Is immers de verleiding om de ene canard met de andere zeperd te ondervangen niet het meest ontmoedigende vertoon van gebrek aan capaciteiten om toegekende verantwoordelijkheden niet waar te maken of geschonken vertrouwen te beschamen? Ik verdenk deze – excusez le mot – cryptoanalfabeet van heimelijke fantasieen over alles goed te doen en nooit aanleiding tot hete plaatsvervangende schaamte te geven. Laat zijn onbedoelde poging tot desinformatie u er nimmer van weerhouden om de vlam in de pan op het fornuis met water te blussen – met water, en niet met terpentine, petroleum of wasbenzine, want dan probeert u het te goed (!) te doen.

Reageer
gravatar

‘Ik kan dit niet’ mag men wel denken, maar nooit zeggen. Zeg ipv daarvan: “In het huidige economische en politiek klimaat zijn de kansen voor een succesvolle afronding zeer klein en ik ben niet bang dat ronduit te benoemen en daarin mijn verantwoordelijkheid te nemen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die ja-knikker cultuur en ik ben bereid als eerste te zeggen: Dit kan gewoon niet.”
U loopt bij deze techniek wel het risico hoog boven uw competentie-niveau te worden gepromoveerd. Maar ach, dat corrigeert zich vanzelf, meestal op een manier die voor de buitenwereld buitengemeen vermakelijk is.

Reageer
gravatar

Het vervelende is dat die incompetenten de sterke, zeg maar onbedwingbare, neiging hebben te zeggen : ‘geen probleem, doe ik wel even’.

Volkomen misplaatst optimisme, zich uitend door stupide grijnslachen, is het kenmerk van de ware en geharde incompetent.
Gelukkig kun je ze daar aan herkennen, zodat je bij verkiezingen …. eeewhhh …

gravatar

Ik leef bijvoorbeeld zeer mee met al die tweedekamer leden die, onwetend voor ons gewone en meestal vrij competente mensen, stilletjes incompetent zitten te zijn. Ik zou hun toe willen roepen: kom uit de kast! Laat u door Ferry Mingele een tsunami aan incompetente uitspraken ontlokken! Vooral de PVV-politici zou ik willen toevoegen: laat u de incompetente mond niet snoeren door uw grote leider! Gelukkig is Sharon Dijksma weer terug.

Reageer
gravatar

Ja precies! Hoe incompetent van de Speld om juist nu op de proppen te komen met zulke tips. Ze voegen daad bij woord.