Ontwerp rasneutraal Pietenkostuum klaar


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Blank Nederland is in rep en roer, nu de discussie over het al dan niet racistische karakter van Jodenpiet weer is opgelaaid. “Gaan ze ons nu ook al onze Sinterklaas afnemen?” is op straat te horen, en dus ook in de Telegraaf en op PowNews. “Wat een onzin”, verzucht menigeen, “dit gaat dus weer helemaal nergens over!”
Het debat is heropend nu enige Joodse Nederlanders aangeven zich te storen aan het jaarlijkse optreden van de Goedheiligman. Of beter gezegd, van diens licht getint geschminkte, altijd van een grote haakneus voorziene bankier/geldschieter Piet. “Slap minderhedengelul”, vindt Joop van der Knar, marktkoopman te Diever. “Slachtoffergedrag”, vindt ook Janneke van de Brink van de Nederlandse Culturele Vereniging. “Die oude Jodenpiet, de lispelende of slissende onderkruiper die kinderen met zichtbare tegenzin geldelijk beloont, die bestaat toch niet meer? Piet probeert geen woekerleningen meer aan te smeren, hij is nu een gerespecteerd financieel adviseur!” Nu de Sint niet meer uit bankboekjes voorleest en zijn assistent niet langer aanspreekt met “Gierige Piet!”, is de anti-semitische associatie “definitief verleden tijd”.
Paul Bloemendaal van “Een ander Joods gezicht” ziet dat echter niet zo. “Wat moet Jodenpiet met die anti-semiet? Een Spaanse katholiek, geboren in de Middeleeuwen, God betere het…” Zuchtend: “Ik weet dat het moeite kost, maar verplaats je één moment in andermans positie. Zelfs als Piet oude stereotypen van Joden geen nieuw leven inblaast: het waren wel die vooroordelen die aan de basis stonden van al onze ellende. Jodenmoppen hebben niet alleen een baardje, maar ook een staartje.” En inmiddels vragen ook de Verenigde Naties zich af of het nog wel kan, die periodieke optocht van met krulpruiken en keppeltjes getooide woekeraars en tollenaars. Waarom krijgen kinderen altijd een bankrekening of een overschrijving cadeau van Jodenpiet, en niet gewoon een presentje of wat mediterraan fruit?
“Aanstellerij”, reageert van der Knar. “Mij noemen ze toch ook schele? Terwijl ik nu contactlenzen draag!” Geert Wilders reageert, uit monde van de PVV, eender: hij ziet in het verbond van Piet en Sint “ons onaantastbare Joods-christelijk fundament” belichaamd worden. Janneke van den Brink: “Een ander Joods gezicht” pleit er blijkbaar voor onze Jodenpieten te vervangen door empathische bruine apen, die vrolijk rondspringend reclame zullen maken voor wederzijds begrip. Maar dan begint misschien weer een andere groep over discriminatie te zeuren.”
Bloemendaal daarentegen: “Neem eens een voorbeeld aan de bonobo, de chimpansee en nog wat lagere diersoorten. Blijkens recent onderzoek zijn mensapen in staat zich in te leven in een ander, zich voor te stellen hoe de wereld er voor een ander uitziet. Neem tien seconden de tijd en bekijk het ‘s van onze kant. Dat moet toch zelfs voor volwassen Nederlanders mogelijk zijn?”

Reageer
gravatar

Witte shit nikker! Dit is toch niet leuk meer zonder commentaart? Van die stijfgestreken rasrashaters wil je over de daken laten spoken… Krijgen die arme kinderen nog meer traumaatjes. Echter voor de gehoorzaamheidsmoraal is het een regelrechte aanradert.

Ikki doe rr niet mee. Sta rr liever gekleurd op. Wat wel verwarrend zou kunnen werken is dat er dan geen pieten meer zijn, iedereen heet Klaas. “Witte Klaas!” roept Sint en ze brullen eenstemmig “Jawolletjes SSint!!”

En wat voor gedichten gaan deze rakkers schrijven: 1,2 in de MAAT?!

Reageer
gravatar

Hou jij je een beetje in Nico, anders verlaag ik jouw status naar hulpbisschop.

Je weet wel wat dat betekent: Als een van de vele hulpbisschoppen mag je als een soort postbode in een gehuurd kostuum in de nacht van 5 op 6 december pakjes rondbrengen. Niks stoomboot, televisie-optreden, schimmel of schoorstenen. En praktisch het hele jaar in Spanje stilletjes op jouw luie reet rusten is er dan ook niet meer bij.

Dus pas voortaan op jouw woorden!

gravatar

Heilige Sint, in Spanje lopen ze nochtans met een soortgelijk ontwerp in processies rond. Maar als u niet geraadpleegd bent snap ik u woede wel.
Krijg ik nou lekkers?

gravatar

Ach ja zo’n brandend kruis staat wel gezellig in deze donkere dagen. Gevolg is wel dat veel zwarte pieten van de oude stempel nu naar het noorden trekken. Ik vrees dat de heer Wilders met dit plan zich in de eigen vingers snijdt.

Reageer
gravatar

Kan niet, Pieten die naar het noorden trekken. Daar heerst de Kerstman, zich noemende Santaclaus. En die heeft Rudolf en nog een paar rendieren die echt geen andere hulpjes naast zich zullen dulden.

gravatar

Fijn! Met deze pakjes kunnen de Pieten met gestrekte pas door een dorp marcheren, dan duurt die intocht niet meer zo ellendig lang.

En als ze weer weggaan vieren we meteen bevrijdingsdag. Dan houden we 5 mei vrij voor nuttigere zaken.

Reageer
gravatar

Die krijgen straks een stevig schrijven van de advokaat van de Sevilliaans carnavalsvereniging “Las Sardinas Alegras del San Míguel”.

Reageer
gravatar

Het is een plot van de wasmiddelfabrikanten, die inmiddels verenigd onder de naam ‘KKK’ en een argeloze marketeer de opdracht gaven er een culturele, danwel historische context omheen te bedenken.
Binnenkort ook verkrijgbaar: vlekkenverwijderaar van het merk Ah Mish (de hulp bij elke misser).

gravatar

Dat was de tijd dat je ze maar een korte periode per jaar zag, tegenwoordig zie ik ze het hele jaar door.