Positieve discriminatie moet sport nog eerlijker maken

IOC: "Ook Erica Terpstra verdient kans bij honderd meter sprint"

Sport moet nog eerlijker worden. Daarom wil het IOC vanaf volgend jaar experimenteren met het bevoordelen van minderheden zoals bejaarden en vrouwen bij sportwedstrijden.

IOC-erelid Hein Verbruggen: “Met positieve discriminatie willen we ervoor zorgen dat iedereen met de zelfde kansen aan de start verschijnt. Het slaat nergens op dat iemand als Usain Bolt, omdat hij toevallig een atletisch lichaam heeft, meer kans heeft om de 100 meter sprint te winnen dan iemand als Erica Terpstra. Sport is van iedereen en voor iedereen. Het IOC wil een level playing field creëren zodat iedereen aan de Olympische Spelen kan deelnemen en winnen.”

Verbruggen wil de fysieke ongelijkheid tussen de sporters corrigeren door bijvoorbeeld atleten die slecht ter been zijn een paar meter voorsprong te geven, of mensen die van nature weinig rode bloedlichaampjes hebben de mogelijkheid geven om daar met medicijnen wat aan te doen. “We bekijken per sport hoe we die eerlijker kunnen maken.”

“Door een grotere diversiteit in deelnemers en winnaars, kunnen er ook nieuwe supportersgroepen worden aangesproken”, zegt Verbruggen. “Zoals Tiger Woods het golf populair heeft gemaakt onder zwarten, kan Stephen Hawking het polsstokhoogspringen misschien populair maken onder gehandicapte natuurkundigen. Het gaat erom dat de Olympische Spelen weer een mondiaal aansprekend evenement worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wordt tijd dat die Terpstra alleen maar bij de Paralympische Spelen haar kop laat zien want dat gespeelde “fantastisch,uit de kunst” en meer van die achtelijke uitdrukkingen komt mij nu na 83 jaar wel de strot uit!!!Doet ook alles om in de picture te blijven!Flikker op en zet Inge de Bruijn ervoor in de plek en iedereen is weer heppie de peppie!!

Reageer
gravatar

Waarom moet basketball in gedeeld worden in aparte lengte klasses? Dat is echt het meest belachelijke wat er maar bestaat.. Basketball is juist zo ontworpen, dat er minder lange en lange mensen gewoon samen spelen. De minder lange mensen hebben genoeg voordeel gezien tegen over de lange mensen in veld. (Denk aan mobiliteit, snelheid, ballcontrol etc)
Basketball moeten ze gewoon laten zoals het is.

Reageer
gravatar

Nou, sportiviteit is ook niet aan jou besteed zeg. Het minste wat ze kunnen doen is voor die kleine mannetjes een keukentrapje onder de basket zetten. Of een trampoline, want die kleintjes hebben ook het recht hem er eens lekker knoerthard in te dunken.
Maar ook dat zal wel weer te veel gevraagd zijn?

gravatar

Zou ik bijna nog vergeten: eigenlijk is het héél erg nodig, zo’n trampoline of keukentrapje: straks raken die kleintjes zó gefrustreerd dat ze aan de ego gaan en dan wordt de tv overspoeld door Mart Smeetsjes.
Dat moeten wij niet willen, en dat mag ik zeggen, ja.

gravatar

Hoi, ik heb er altijd van gedroomd om de Tour de France mee te kunnen rijden op een elektrische fiets.
En dan bij de eindsprint de reserve-accu ferm opendraaien voor extra vermogen. Zal Cavendish even op “his nose looken”.
Natuurlijk wil ik wel bio-energetische en niet-toxische doping, maar dat spreekt. Als het even kan direct in de fiets ingespoten.

Reageer
gravatar

Toen Neil Armstrong in 1969 de Tour de France won werd gezegd: “Dat is een kleine stap voor [een] mens, een reuzensprong voor de mensheid”. Ondanks dat hij vijf minuten voorsprong kreeg op Buzz Aldrin.

Reageer
gravatar

Meer of mevrouw van der Plas,

Het is misschien ook wel aardig te weten dat Willem de Zwijger, prins van Oranje, graaf van Nassau, Katzenelnbogen, Vianden en Diez ook nooit
“Mon Dieu ayez pitie de mon âme; Mon Dieu ayez pitie de ce pauvre peuple”
heeft gezegd na een wedstrijd van de nationale herenseniorenberoepsvoetbalploeg.

In feite zei hij namelijk:
“Monsieur le révérend, je vais laisser le souvenir de mes derniers mots pour vous. Vous devez utiliser la marge.”

Vertaling
“Dominee, ik laat het bedenken van mijn laatste woorden graag aan u over. Gebruikt u daarvoor maar de kantlijn.”

gravatar

Hierbij wil ik aantekenen dat een tiental jaren na het begin van de jaartelling een zeker Jezus Christus ook nooit heeft gezegd
“Mon Dieu ayez pitie de mon âme; Mon Dieu ayez pitie de ce pauvre peuple”
op het eind van zijn deelname aan een klassieke Romeinse kruistocht.

gravatar

Dat niet verwonderlijk, heeroom,

Zijn arme ouders hadden geen geld voor een fatsoenlijke herberg, laat staan dat zij zich voor hun zoontje een kostbare kostschoolopleiding in Frankrijk hadden kunnen permitteren.

gravatar

Golfspelers noemen zo’n gegeven voorsprong een handicap. Je kunt zeggen wat je wilt van deze elitesport, maar je kunt dus wel iets van ze leren.

Reageer
gravatar

Zo’n gehandicaptensport hoort bij de para-olympische spelen.

Golfballetjes zijn klein en mijn eierdopje ook. Dat is eerlijk.

gravatar

Je bent er ingetuind. Die professor bestaat niet, want hij is gewoon een verzinsel van de redactie om bij de lezers een hooggeleerde indruk te wekken!

Bokhoven lijkt groot en ik lijk klein. Het is niet eerlijk.

gravatar

Meedoen is belangrijker dan winnen bij de Olympische Spelen. Daarom prijzen voor de nummer één, de middelste en de een na laatste. Dat wordt de inzet voor de kandidaadstelling van Amsterdam in 2028.

Reageer
gravatar

Beste Spindoctor,

Dit is werkelijk een fabuleus idee van u!

Met name het prachtige koningsnummer, de finale honderd meter vooruitspoeden voor mannen, dat met slecht tien seconden geen recht wordt gedaan, kan zo al gauw een hele dag in beslag nemen.

Dit jaar moest ik even met mijn ogen knipperen. Daardoor heb ik dit fantastische hoofdonderdeel van de Olympische Spelen, waarnaar ik wekenlang had uitgekeken, helaas moeten missen. Vier jaar geleden, ik trok even de dop van mijn bierflesje, wacht dacht je? De honderd meter finale gemist!

Met jouw meer dan grandioze voorstel kan mij dat niet meer overkomen. Ik zal niks meer missen op de eerste aankomer na, maar dat is gewoon een aanstellerige uitslover.

gravatar

Inderdaad, Opa Paulus, dit biedt voordelen voor zowel de deelnemer als de toeschouwer. Maar even wat achtergrond informatie: Deze methode om de Olympische gedachte te bevorderen van “meedoen is belangrijker dan winnen”, is in de jaren 80 ontwikkeld aan de Technische Universiteit Twente.
Laten we nu deze ware Olympische gedachte in de praktijk gaan brengen, door deze op tafel te leggen bij het Olympisch Commitee voor de kandidatuur van Amsterdam 2028. Daarom goud voor de nummer één, zilver voor de middelste, en brons voor de één na laatste.

gravatar

Bent u niet wat onvolledig ? Volgens mij is inderdaad meedoen belangrijker dan winnen, maar winnen is belangrijker dan verliezen !

gravatar

Ik heb mij altijd al afgevraagd hoe Hein Verbruggen het toch lukte om een zo lange (1979 – 2005) glanzende wielercarrière vol te houden. Al die jaren heeft hij vele successen geboekt. Hij heeft heel lang nummer één gestaan. Zelfs langer dan Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Lance Armstrong bij elkaar.

Nu het bekend is geworden, is het de vraag of hij zijn erelidmaatschappen en zijn Rabo-rekening met terugwerkende kracht moet inleveren.

Reageer
gravatar

Volkomen terecht. Lees Midas Dekkers’s boek “Lichamelijke oefening” er maar op na. Oneerlijk dat je nooit een basketball champ kunt worden omdat je toevallig geen 2m10 bent, en geen marathonloper als je niet uit ethiopie komt.
Ook al dat getrain is onsportief. Iemand die veel traint heeft een flink voordeel, oneerlijk dus. Zo dachten ze er begin vorige eeuw ook over: trainen, dat doet een gentleman niet.
Kortom: werd tijd dat iemand er eens iets aan doet!

Reageer
gravatar

Of de kleintjes met een trappetje laten rondlopen; hoe kleiner de speler, hoe hoger het trappetje.
Wel even oefenen in het meedragen van het trappetje en het razendsnel uitklappen en beklimmen, maar dan kan je zo meedoen.

gravatar

@Frederik: Dat bewijst dat de basketbalsport nog niet erg geëmancipeerd is. Ik ken een aantal sporten waar men wel in klassen indeelt: Alle vecht en krachtsporten (op gewicht); Roeien (Dames, Heren en op gewicht in 2 klassen per sexe).en voetjebal (dames en heren).

gravatar

@ Calimiro
Nee! Het net mag je absoluut niet weghalen! Dat is een focus punt voor wanneer je schiet
Heeft er iemand wel uberhaupt verstand van basketball die hier naar kijkt?