NMa verbiedt coalitie VVD en PvdA

‘Marktwerking is onvoldoende gegarandeerd’

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de politieke partijen VVD en PvdA gesommeerd om met onmiddellijke ingang hun formatiebesprekingen te staken. Als de geplande fusie van de partijen doorgaat, wordt volgens de toezichthouder de politieke markt ernstig verstoord.

De NMa stelt in een verklaring dat door een fusie er te veel macht bij te weinig partijen komt te liggen: “Een democratie kan alleen functioneren als er voldoende aanbieders van ideeën zijn.” Volgens de kartelwaakhond zullen door de afspraken de ideeën van de kleine spelers van de markt worden gedrukt.

Een woordvoerder: “Als niet wordt ingegrepen, loopt Pechtold straks vier jaar lang voor niets naar de interruptiemicrofoon. En er zal van de ideeën van de marktleiders niets meer dan een slap compromis overblijven. De Nederlandse kiezer is niet gebaat bij een minister die vier jaar lang op Nieuwsuur halfslachtig beleid verdedigd.”

De NMa beschuldigt de partijen ook van het maken van illegale koopkrachtafspraken en het opwerpen van handelsbarrières voor kleine partijen. Dit wordt bevestigd door SP-lijsttrekker Emile Roemer: “Ze nemen de telefoon niet eens op.”

Onder Paars in de jaren negentig was volgens de NMa al te zien waar bederf van de markt toe leidde. “Een enorme economische groei, welvaartstoename, werkgelegenheid, en de invoering van het homohuwelijk. Zo iets moeten we nooit meer willen. De consumenten zijn in 2002 niet voor niets in opstand gekomen.”

Rutte reageerde gepikeerd op de beschuldigingen. “De kartelwaakhond moet zich niet bemoeien met interne partijpolitieke aangelegenheden.”

Volgens de NMa moet Nederland een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse interne markt. “De Republikeinen werken ook niet samen met de Democraten en de democratie functioneert prima daar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is nog maar het begin. De Nma is terecht kritisch. Hierna zijn de andere partijen aan de beurt. Worden allemaal overgenomen onder het mom van democratie. Nog binnen 4 jaar is nog maar een partij en gaan we chinezen.

Reageer
gravatar

Een kei-goede actie van de NMA ! De VVD en de Pv/dA gewoon uitsluiten en het CDA een minderheidsregering laten vormen.

Tenslotte omvat het CDA toch alle denkbare stromingen, dus een bredere regering is niet mogelijk !

Wel zal het niet meevallen ze op één lijn te krijgen, maar onze Sybrand, Maxime en Jan Peter komen er samen wel uit.

Desnoods kan aan de PVV en de SGP worden gevraagd dit minderheidskabinet weer te gedogen.

Reageer
gravatar

Ik zie net dat GroenLinks ook al samsam met Samsom wil. Goede ontwikkelingen, betrek D66 (geen standpunt dus geen probleem) er ook maar bij, net als het CDA en de gristenunie.

Reageer
gravatar

Op de lange termijn is er nog nooit een politieke partij groter geworden door een fusie. De VVD is in 1948 ontstaan door een afsplitsing van de PvdA, dat heeft de som der delen wel groter gemaakt. Fuseren? Ik zeg doen!

Reageer
gravatar

Best Neuzel,

Het ligt toch een tikkeltje anders dan jij verklaart.

Alle politieke partijen op de religieuze na zijn ontstaan om te voorkomen dat de eerste twee koningen von O. alle macht naar zich toetrokken. (Wilhelmina von O. heeft met Bernhard von L. geprobeerd deze eeuwenoude familietraditie in stand te houden.)
De religieuze partijen zijn ontstaan, omdat Thorbecke de gore moed had om de bijbel door een seculiere grondwet te vervangen.

gravatar

Beste Dipl-ing Paulussen en de rest kunnen jullie niet ook gewoon fuseren? Dat maakt de boel een stuk overzichtelijker en onderschrijft tegelijk mijn stelling dat hoe meer er gefuseerd wordt hoe minder er overblijft.

gravatar

Welk een vergipsING! MarktwerkING is juist volledig gegarandeerd. Vergeet niet dat PvdA ook een zeer elitaire partijtop heeft die innig bevriend is met de bedrijfsbonzen. Jawolletjes. Samson und Rutte: dat zal wel lukken!

Reageer
gravatar

Ach, geachte lieden, straks is deze Kondatrieff-cyclus weer voorbij en dan is ook alles weer voor een poosje voorbij. We leren het toch nooit. Dat wisten Confucius en Lao Tse al heel lang geleden.

Reageer
gravatar

We hebben economisch onderlegden in huis: “Kondratieff” of Kondratiev; het zal de oude Kyrill blij te moede zijn nu zijn cyclus weer eens benoemd wordt. Maar is hij nog wel uptodate? De K-cyclus duurt globaal 60 jaar van begin tot eind, maar we hangen nu al 4 jaar bewegingsloos in een regressieve subcyclus. Wat nu? Oprekken van de K-cyclus of uitkijken naar een nieuw model?

gravatar

De NMa snapt er niets van.
Er is bij de fusie juist sprake van synergievoordelen. Beide partijen zetten in op bezuinigingen die voor de burgers optimaal levensgenot moeten brengen. Echter de beoogde voordelen per partij zijn een verslechtering voor de leden van de andere partij.
Bij de fusie zullen de negatieve gevolgen van beide bezuinigingspakketten opgeheven worden. Min maal min is plus!
De positieve plannen beider partijen leiden daarbij tot een (plus + plus)= dubbelplus.
Overigens, de politieke marktwerking is natuurlijk omgekeerd evenredig met de economische marktwerking. Let alleen al op de werking van de dubbele kwadratuur van de cirkel der aspirerende politici (vergeef mij mijn jargon, simpeler kan ook ik het niet maken).

addendum: mij wordt net ingefluisterd dat zoiets stoelendans wordt genoemd.

De klacht dat teveel macht bij te weinig partijen komt te liggen snijdt al helemaal geen hout: de primaten liggen nou eenmaal bij de politiek.

Reageer
gravatar

Naja, een kabinet wordt het toch niet: hooguit zo’n modern-achtige side table die altijd in de weg staat en waar alles afflikkert als je je er weer eens gevoelig aan stoot.
En om het helemaal modern te maken: uitgevoerd in sloophout.

gravatar

Precies Akke,
Aanstoot geven en aanstoot nemen, niet ieder kabinet heeft genoeg slagkracht om te incasseren. Timmeren kunnen ze wel maar niet ieder die een hamer vasthoudt is een timmerman, laat staan een meubelmaker.

Vlak ook het aangespoelde hout niet uit. Bij zouthout op terschelling maken ze daar ‘woonaccessoires’ van.

gravatar

Toch heeft de NMA gelijk om de fusiepartij PVVDA te verbieden want wat is het toch ontzettend oneerlijk t.a.v. de partijen die met de Kunduzcoalitie hun nek uitstaken en nu niet mee mogen doen! Breken zij de markt eindelijk open met een lenteakkoord, worden ze gestraft. Zo zie je maar kartelvorming is notoir onbetrouwbaar.

Reageer
gravatar

Tja, als die grote meneer Akke het niet weet, wie moet het dan wel weten?
Maar ik ben klein. Het is niet eerlijk.

gravatar

Ik was even wat aan het testen. Eerst een mening neerplempen en dan afvragen waar het eigenlijk over gaat. Ik zie dat zo vaak op die opiniesites, dat ik dacht; doe ik ook eens een keer.
Mwneuh, bevalt niet.

Wat betreft het onderwerp: heeft Neelie al iets van zich laten horen?

gravatar

Ik heb eens zitten tellen. Als je de zetels van de PvdA en VVD bij elkaar optelt hebben ze samen zelfs meer dan de helft van alle zetels!
Mediteer daar maar eens op.

Reageer
gravatar

Dat is nog te vroeg Bnaan, pas als ze over enige tijd met elkaar ruzie gaan maken, moeten ze van elkaar worden afgetrokken.

gravatar

Ik begreep er al niks van, maar ik begin er zo langzamerhand hoe langer hoe meer minder van te begrijpen.

gravatar

Van meet af aan was duidelijk, dat het de bedoeling was, dat Pechtold Minister van Veilingdingen moest worden. Dit is duidelijk een truc om hem alsnog in Vak K te krijgen. Verder slaat dit bericht natuurlijk weer eens nergens op.

Reageer
gravatar

Jacob Java: “Verder slaat dit bericht natuurlijk weer eens nergens op.”

Ik adviseer de directie om het abonnement van de heer Java direct te annuleren. Zo’n abonnee wens je zelfs de Telegraf niet toe!

Uw gedienstige Hoofdreacteur

gravatar

Dan is het Hoofdredacteur Paulus zeker niet bekend, dat De Speld op vrijwel iedere straathoek illegaal voor vijf centen wordt verkocht. Laat mij niet lachen alstublieft. Ik blijf u lastigvallen. Daar kunt op rekenen. Amaredacteur!

gravatar

De informateurs zijn erg geschrokken van dit artikel van De Speld en daarom is meteen De Jager bij de onderhandelingen betrokken. Straks weten we meer.

Reageer
gravatar

Zeg Frans, dat is in het geheel niet vreemd. Nu.nl loopt altijd achter de feiten aan, hoewel de naam anders doet vermoeden. De Speld is gewoon veel beter geinformeerd.

gravatar

Rapport: coalitie linke aangelegenheid

Onderwerp: klokkeluider doodgeschoten
Waar: Hilversum
Wanneer: mei 2002
Aanleiding: brandbrief over paarse puinhopen in Den Haag
Oorzaak: reinigingsdienst destijds niet op tijd gewaarschuwd
Gevolg: LPF
Ernst: gering
Kans: weet ik veel

Alarmfase: oranje

Reageer
gravatar

Allemaal nopjes. En ik ben er helemaal in!

gravatar

Beste Tjeempie, ik was gisteren nog op de Oude Markt te Enschede en ik kon daar, ondanks herhaaldelijk proberen, niets kopen voor een gulden. Ook geen daalder.

gravatar

Hoi Reagluurder, probeer het eens bij visstal Rutte & Co, ga gewoon op de lucht af want die vissstal riekt de laatste tijd behoorlijk! Wellicht kun je daar wat viskoppen voor een euro kopen.

gravatar

In de AH in Zuidlaren, Drenthe, vond ik in de lege banananendozen wel een aangename verrassing. In Zuidlaren is uw lege bananendoos wel duizend euri waard.