Liveblog: Verkiezingsdebat in Carré

Nu gebeurt het, straks niet meer

Op verzoek van Rick Nieman is er dan eindelijk een debat tussen de verschillende lijsttrekkers georganiseerd. Een experiment: voor het eerst in deze campagne wordt ook het medium televisie ingezet. Voor de Volkskrant houdt De Speld een liveblog bij over de ontwikkelingen.

22:45 Check teletekst-pagina 818 voor de uitslagen en 819 voor de huidige stand.

22:40 Bent u er nog niet uit? U kunt De Speld Stemwijzer doen voor bindend stemadvies: www.speld.nl/stemwijzer

22:31 URGENT Oh, Carrédebat toch op RTL4, excuses voor het ongemak.

22:24 Wilders: “GRATIS CHILI BUGLES VOOR IEDEREEN!”

22:13 Mark Rutte: “De verkiezing gaat over drie dingen: mijn baan, mijn baan, mijn baan.”

22:12 Petra Grijzen: “Bij interviews zijn drie dingen belangrijk: Herhalen. Herhalen. Herhalen.”

22:10 Voor de zwevende kiezer: overweeg ook een stem op de Partij tegen de Burger te stemmen. Partijleider Melle Smit: “Wij proberen de mensen niet alleen te raken in hun portemonnee, maar ook in hun eigenwaarde. De kiezer kan dood neervallen.” Bekijk hier de campagnespot.

22:08 Wegens een overwacht ingelaste discussie over de AOW-leeftijd is het debat over Syrië komen te vervallen.

22:04 Arie Slob: “Als mensen in Nederland wonen, zijn ze van harte welkom”

21:53 NRC Next checkt: “Onder de meeste bruggen kun je helemaal niet slapen”. Conclusie: Half waar.

21:51 Mark Rutte maakt een grote blunder door een reeks van concrete maatregelen te noemen.

21:45 Wilders en Buma: “De AOW-leeftijd de moraal slaapt bij ons niet moet terug onder de brug in de samenleving geen cent naar de Grieken niet door elkaar.”

21:42 GESPONSORDE BOODSCHAP Lijsttrekkers: Veel mensen hebben een te dure lening, Frisia Financieringen heeft al ruim 30 jaar ervaring in het verstrekken van kredieten. Daarom weten we exact waar klanten naar op zoek zijn.

21:39 Spreekkoren Christenunie over Jolande Sap: “♫♫Ziiiiijjjj heeeeeeeft geeeeen ondergrens, zij heeft geen ondergrens, zij heeft geen ondergrens♫♫”

21:36 Jolande Sap: “Als GroenLinks geen zetels haalt, stap ik op als fractievoorzitter.”

21:31 Nederlanders tegen langer doorwerken Petra Grijzen.

21:29 Arie Slob opnieuw onzichtbaar middelpunt.

21:25 PvdA woest op regie: Samsoms hoofd volledig in beeld. Kijkers verrast over kale kop.

21:21 Rutte: ‘Laten we in de eerste plaats de feiten benoemen, ook als ze niet kloppen.’

21:14 DUIDING: Ook tijdens dit debat blijkt het overgrote deel van de politici in een land te willen leven.

21:01 “Jolande Sap verlaat Carré na migraine-aanval” Rest van debat volgende week zaterdag op RTL5

20:55 Rutte pleit voor verhoging van AOW-leeftijd naar 130, of als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

20:49 Dit liveblog maakt gebruik van een tweede scherm waarop een verkiezingsdebat te zien is. Wilt u achtergrondinformatie over onze updates, kijk dan op RTL 4 via de kabeltelvisie naar het debat.

20:45 Verwarde man blijkt Emile Roemer.

20:44 Verwarde man verstoort debat.

20:40 Miljoenen Grieken kijken gespannen mee naar het debat

20:36 Voor de kijker die later is ingeschakeld, een korte samenvatting van het debat tot nu toe: Het is tijd om de handen aan het bed ineen te slaan, met het oog op de stip aan de horizon over de eigen schaduw heen te springen en dingen durven aan te pakken zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen. Jolande Sap kijkt zo lief, Rutte doet het weer, Pechtold drinkt ouzo met eurofiele Kunduzvriendjes, er gaan allerlei dingen over Roemers dead body, Samsom wil de rekening naar naar volgende generaties doorschuiven, een man met een neus wil de moraal terug in de samenleving, Arie Slob staat voor een heel ander Nederland en Wilders doet eens rustig man. Bij de garderobe staat een mevrouw over dieren te praten. En, de verkiezingen gaan natuurlijk maar over één ding.

20:33 SAMSOM WINNAAR DEBAT!

20:31 De sfeer in het stadion is uitzinnig. Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Marijnissen: ‘We beginnen met Roemer.’ De VVD start in het geel. Over een mogelijk optreden van Paul Bosvelt tijdens het 3e debat is nog weinig duidelijkheid.

20:10 Om enige duidelijkheid over de actuele positie van de lijsttrekkers te scheppen, kijken we naar een peiling van TNS NIPO, waarin we de invloed van de Ipsos Synovate-peiling op de laatste peilresultaten van De Hond kunnen zien.

19:45 Reactie Sap bij aankomst in Carré: “Het was altijd al mijn droom om voor mijn dertigste in Carré te staan”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Daaraan helpt maar één middel: een algemene kiezersstaking. Maar zover komt dat niet in Nederland: rechts geld gaat namelijk ALTIJD stemmen, weer of geen weer, dus voor je het weet zitten we dan vier jaar met de krachten áchter Mark Rutte opgescheept: multinationals, belastingvluchters en de bankenmaffia. Dus Dick; vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe, ‘k zou niet weten waarheen.

Reageer
gravatar

… ja hulde waarde heer Buitenstaander … dat is inderdaad luid en duidelijk getypeerd … maar wat heb je er aan als ze bij de formatie alles op één hoop mieteren in plaats van op de vuilnisbelt … ? …

Reageer
gravatar

Onthoud: de VVD is de partij van degenen die geld hebben en fiscaal goede redenen om dat te verbergen. De partij van hét gelooƒ in G€LD vormt -historisch- een natuurlijke biotoop met het CDA: dé partij van Gelooƒ mét G€LD. Soort zoekt soort, geld zoekt geld en o wonder; men treft elkaar keer op keer op het pluche van de Macht. Beide echtelieden gaan soms vreemd, maar komen altijd weer bij elkaar terug, met recent nog ‘n triootje met de tijdelijk afgescheiden VVD-hardliners in de PVV. Geld & Fascisme, dé droomcombinatie van Hitler, Mussolini en Berlusconi. Prognose: onder het beukend geweld van de Europese Unionisten schuilen straks VVD, CDA, D66, SGP, CU en wellicht GL onder dezelfde kabinetsparaplu. Links staat -traditioneel- verdeeld buiten. Roept u maar “Emile en Samsom; de Filistijnen over U”. “Left is left and right is wrong, and never the twain shall meet”

Reageer
gravatar

… naah … je hebt partij : A, B, enZ. … met elk propagandasmoesjes X, Y enZ. … en wat moet je daar nou mee als zweverige kiezer ? … als ze tijdens de formatie toch alles op één hoop gooien …

Reageer
gravatar

Op deze meeste lijsttrekkersdebatten kan flink bezuinigd worden, aangezien de kans op verrassende uitspraken, inzichten verwaarloosbaar is. Daarom stel ik voor de lijsttrekkers te onderwerpen aan expeditie robinson achtige oefening in crisismanagement.
Op een Grieks eiland bijvoorbeeld.

Reageer
gravatar

Bent u nu helemaal een haartje betoeterd? Daar gaan we natuurlijk geen Grieks eiland aan opofferen: Pampus of Rottumerplaat volstaat, wellicht het oude REM-eiland.

Mijn vakanties vergallen gaan we natuurlijk niet doen, toch?

gravatar

Mijnheer Jeettje,

Wij Grieken zijn niet rijker geworden van u met uw sleurhut vol Verre kades hagelslag, Haar Ibo’s zoute drop, Maria’s biscuitjes, koffie van Egberts weduwe, Hein en Kens bier, Brand daar is shag, zakjes Honing-koninginnensoep, potten Appies appelmoes, Beukers voorgebakken frieten, Mora’s kroketten en Mona’s toetjes.

gravatar

Voor een godin welke de wijsheid dient, doet u gevaarlijk populistische uitspraken betreffende mijn persoon. Buiten dat er byzonder weinig sleurhutten op de eilanden te vinden zijn; de meesten komen niet veel verder dan Frankrijk of Duitsland, bezit ik zo’n ding niet. Zelfs geen camper.

En het zal u verblijden dat ik een a-typische toerist/liefhebber/connaisseur ben met enkel boeken en oude kleding in het valies: benodigdheden als victualiën, zonnebrandmiddel en eventueel kleding schaf ik ter plekke aan.

Meer dan uw verdachtmaking lijkt mij een discount op zijn plek.

gravatar

Heb bewust niet gekeken en het gevolgd. Verkiezingen en die debatten zijn altijd zo slaap verwekkend. Ze beloven van alles en als het 13 september is gaan ze over tot de orde van de dag en doen ze allemaal in ene iets anders dan wat ze beloofd hebben.

Reageer
gravatar

Nee hoor, Marg00tje, niet allemaal. Mijn lieve Markie doet zoiets niet. Hij doet het nu al. Zo zei hij onlangs nog: “Mam ik hou zoveel van de natuur. O ja, voor ik het vergeet, vandaag wordt de voor- en achtertuin helemaal geasfalteerd.”

gravatar

Zetter, zettER, ZETTER!

Wordt wakker, kérl!

Er is iets vreselijk gênants gebeurd. Verschrikkelijk gewoon. Ik schaam mij dood. Jij hebt in mijn kop gezet: “helaas verre familie van die verarmde Paulussen” Stel je voor; ik helaas verre familie met dat stel studeerkamersocialisten. Ik kijk wel uit, daar ga ik niet gelukkig van worden.

Zet daarom nu direct en ogenblikkelijk in plaats van “helaas” “gelukkig” in mijn kop, ja! Schiet op, kérl, maak je fout goed.

Ja mijn foto mag.

Reageer
gravatar

De grijns is van zijn gezicht. Hij slaapt, mijn schattige Markie. Even zachtjes doen dus.

Mijn lieve zoon is weer tweede geworden. Hoe die dekselse Samsom het voor elkaar om voor de derde keer op rij te winnen, vertrouw ik voor geen cent. Maar ik weet het heus wel.

Ssssst, even fluisteren anders wordt hij wakker, mijn schatje.

Het is gewoon omkoperij van de kijkers door die superrijke linkse kerk met z’n graaiende werklozen, bonussenvretende middenklassen en die schandalige doorzonwoningsubsidies natuurlijk.

Ssssst, even luisteren aan de Ruttefoon of mijn schatje nog slaapt.

En maar klagen dat hun zielige tweedehandsje niet harder kan dan 120. Mijn Markie heeft mij daar het nodige over verteld! Het is daar bar, boos en ijskoud in die kerk.

Geen enkel begrip voor het leed van de doorsnee-VVD-stemmer, die op het onderhoud van zijn tweede huis en zeiljacht moet bezuinigen. Willen ze dat de hardwerkende kapitalist meer belastiong gaat betalen. Ze zijn gek; geen enkele compassie. Weten ze wel het lidmaatschap van een golfclub tegenwoordig wel niet kost?

Wilt u al gaan heren? U heeft nog niet gedronken van uw glas Chablis Grand Cru William Fèvre. En de kaviaar staat te verpieteren. Zulke cadeaus krijg ik regelmatig van die lieve vriend van Markie, kom hoe heet hij ook al weer? O ja, Bernard Wientjes. Ook iemand die het in deze tijd erg moeilijk heeft.

Moeten jullie nu echt gaan? Jammer, het was zo gezellig. Doen jullie zachtjes op de gang en met de deur?

Deze reactie is mede mogelijk gemaakt door Apax & Ass Bankers, legal robbers.

p.s.
Mijn Markie wilde niet dat ik met een foto in De Speld kom. Schaamt die jongen zich potdorie voor mij? Jee nu is het te laat, de reactie is al geplaatst.

Reageer
gravatar

Hebben wij het over dezelfde Freek de Jonge? D’r zal d’r best eentje in Zaandam wonen, en in Groningen, Maastricht of desnoods Kootwijkerbroek; dat hou je niet tegen, maar ik bedoel die gast die zo vaak de amateurdominee uithangt en mensen in plaats van een duit in het kerkezakje te laten doen op voorhand een bedrag vraagt om in zijn eigen zak te steken.

Of bedoel je dat Amsterdam een verpauperde wijk is van Zaanstad?

gravatar

Nee hoor, die arrogante lui van de andere kant van het Noordzeekanaal denken dat ze wat in 075 te vertellen hebben, zuiver en alleen maar omdat ongeveer 50% van de Zaankanters in 020 werkt. Laat onverlet dat 020 wel erg begint te verpauperen en ik iedere dag weer blij ben dat de NS de spoorverbinding naar de Noordoever van het Noordzeekanaal in stand gehouden heeft.

gravatar

Ewh, omdat ik nog wil slapen zonder bloeddruk verhogende nachtmerries heeft mijn dokter me verboden te kijken.

Maarre, ik wil wel het ff weten of het nou gedaan is: zijn ze eruit of moet ik toch nog gaan stemmen?

Reageer
gravatar

Eerste reactie van de Partij voor Mens en Spirit: We kunnen niet geheel tevreden zijn over de prestaties van onze ad-interim lijstrekker Petra Grijzen, maar we zijn blij dat we eindelijk een keer welkom waren bij een debat.

Reageer
gravatar

Nu nog even lekker nabeschouwen op RTL4. Johan Derksen heeft blijkbaar z’n snor afgeschoren, Van der Gijp draagt een toupet en Wilfred Genee is ineens 20 jaar ouder. En wat doet Herman den Blijker daar nou?

Reageer
gravatar

Jolande Sap uitgeroepen tot Man of the match, ondanks dat Buma regelmatig de lachers op z’n hand had. Op de tribune zijn de eerste witte zakdoekjes voor de mevrouw in het rood gesignaleerd.
Rick Nieman floot geen foutloze wedstrijd.

Reageer
gravatar

Erik van der Walle (Lichtend Voorbeeld van NRC LIVE):

“Zonder dat hij daar iets aan kon doen, ging het tweegesprek met Slob alle kanten op. Inhoudelijk was het niet verrassend. Hij wil graag een hoofdrol spelen bij de formatie, maar daarvoor is hij met 5 zetels waarschijnlijk te klein.”

Lees nou zelf eens wat je schrijft, beste Erik. “Zonder dat hij daar iets aan kon doen, gingen de formatiegesprekken met Slob alle kanten op…” Dáárom, Erik, alleen al dáárom. De Majesteit heeft slechts één zetel, doch zij zou de regie strak in handen houden.

Reageer
gravatar

Ja, nee, meneer Sjon, voor Alblasserwaarder Slob zijn vrouwen in rode jurken nooit een aanwinst: daar worden de stieren onrustig van.
Gewoon grijzige wollen borstrokken en zwarte kousen en ‘s zondags een raar hoedje, dan is het goed voor Arie.

gravatar

Dit debat is een goede reclame voor Philips in de PVV uitvoering: Geert Wilders is net als alle andere PVV-ers voorzien van een geluidsproducerende chip die op iedere vraag of stelling hetzelfde antwoord geeft: “Het is de schuld van Griekenland en Spanje”. Kan iemand die chip herprogammeren?

Reageer
gravatar

Weer een pareltje van het NRC-blog:
Van der Walle “Zorg biedt Roemer mooi de kans om zich te profileren van PvdA. Geen bezuinigingen, is een makkelijke boodschap. Samsom wil bezuinigen via betere organisatie; die boodschap is moeilijker.”

Twee puntjes. Eén: Het is niet “zich profileren van” maar “zich profileren ten opzichte van” danwel “zich distantiëren van.”
Twee: Voor wie is die boodschap moeilijker? Roemer? Samsom? Klootjesvolk? ====== Volgens NRC is deze boodschap vooral lastig voor Jolande Sap.

Reageer
gravatar

Wel jammer dat Jolande achter zo’n schot moet staan; heeft ze speciaal een mooie jurk gekocht en zic voor de afwisseling s een keer opgemaakt.

Reageer
gravatar

In Voorts maken we ons echt helemaal niet druk om het 45e lijsttrekkersdebat van deze verkiezingen. In 40-45, toen maakten we ons druk. En een tip voor Jolanda Sap: thee van mierikswortel dat kan helpen tegen de migraine. (Vraag anders maar aan Klazien uit Zalk).

Reageer
gravatar

Redacteur Derk Stokmans (NRC Liveblog):

“Rutte wordt door Samsom en Pechtold vanwege gebrekkige inzet voor Europa aangevallen. Wilders verwijt hem het tegenovergestelde. Allemaal verwijten ze Rutte te draaien en dat is een lastige positie voor de premier.”

Zekers! En toch willen ze allemaal premier worden! Waarom dan?

Reageer