Bijna-gijzeldrama Schiphol net niet in Top 3 bijna-gijzeldrama’s

Top Nederlandse net-niet-terreurgeschiedenis blijft ongewijzigd

Het vermeende gijzeldrama dat gistermiddag luchthaven Schiphol in zijn greep hield, had net te weinig impact om in de Nederlandse net-niet-terreurgeschiedenis te worden bijgeschreven.

Dat is de mening van terreurhistoricus André Krenn. Krenn houdt een lijst bij van Nederlandse bijna-gijzeldrama’s. Krenn: “Schiphol had de nummer drie kunnen pakken als er paniek was uitgebroken in het vliegtuig. Dat was helaas niet het geval.”

Nu moet het bijna-Schipholdrama het bijkans-gijzelingsdrama op de Ringweg van Vlissingen uit 1997 voor laten gaan. Bij dat incident verloren twee buschauffeurs radiocontact. Het leidde tot een wederzijdse verdenking van gijzeling, met daaropvolgend een code rood voor de gehele provincie Zeeland.

Volgens Krenn ontstaan de meeste bijna-gijzelingsmisverstanden uit communicatie- en waarnemingsfouten. Hij geeft als voorbeeld de nummer twee op zijn lijst, een incident op  het bloemencorso van Zundert in 2004. Daar werd een fuchsia aangezien voor Pablo Jesus Navoña – hoofd van een gevreesd Mexicaans drugskartel. Omdat de politie uit Zundert veronderstelde dat Navoña de bloemenkwekers op zijn praalwagen in gijzeling hield, werd een filefuik georganiseerd waarbij drie kwekers schrammen opliepen.

Op nummer één staat nog altijd het Pingjum-kloosterdrama uit 1873, dat berustte op een misverstand over het woord ‘geseling’. Daarbij kwamen bijna 134 monniken om het leven.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lieve Paulientje (met of zonder vlechtjes, dat maakt mij niet uit)

Er zullen vast wel meer redenen geweest zijn om jouw post niet te plaatsen. Ik Frank-eer mijn posts nooit.

gravatar

Ik wil U ook nog even wijzen op de bijna gijzeling door het huidige demissionaire kabinet, (en dat is inclusief de “zogenaamde Grote Gedoger”), van de Nederlandse bevolking. Dit dreigt trouwens tot een volwaardige gijzeling uit te groeien na 12-9(9-12 zullen Amerikanen dit later gaan noemen mocht dit zich doorzetten)
Ook kan er zich nog altijd, zo vernam ik uit de pers, mogelijk een “bijna gedoogde gijzeling” of is het toch een “gedoogde bijna gijzeling” van het volk ontstaan door het inzetten van dieren als pressiemiddel, waarbij ik vrees dat deze dieren gebruikt zullen worden om via hun ingewanden de toekomst te voorspellen

Reageer
gravatar

Met deze gijzeling zal het wel meevallen daar de grote blonde gedoger zich gisteravond voor de tweede maal binnen een week belachelijk heeft gemaakt omdat hij nog steeds de sirtaki niet onder de knie heeft. Storm in glas water dus…

gravatar

Wie heeft op de Wikipedia pagina van Pingjum het hoofdstuk over het kloosterdrama verwijderd? Daar had ik heel veel tijd ingestoken en nu is het allemaal weg.

Reageer
gravatar

Dit bewijst maar eens en te meer dat je ALTIJD een backup op je eigen PC achter de hand dient te houden om dit soort situaties te voorkomen. Zeker als er iemand via het ip-adres van de RVD met je Wikipedia pagina gaat rotzooien.

gravatar

Er is hier sprake van twee omissies: ten eerste de arrestatie en bijna-gijzeling van de Grunningse dichter Nekschot die de euvele moed had Neerlands tweede godsdienst en diens baardige profeet te bekritiseren; daarvoor werd hij met een compleet peleton ME’ers van zijn bed gelicht. Ten tweede (iets verder in het verleden: 10 mei 1978) de bijna-gijzeling van privé-detective Lodewijk Windstoot die door een procedurele fout van het Openbaar Ministerie bijna werd gegijzeld toen hij zich beriep op beroepsgeheim en bronbescherming inzake corruptie waarbij hooggeplaatste ambtenaren slimme één-tweetjes maakten met frauderende bouwondernemers. Een beproefd procédé dat overigens ook nog thans nog opgeld doet. Lees daartoe: “De bouwfraude gaat onverminderd door …” uit de Conclusies van de Parlementaire Enquêtecommissie. De “Klimop-affaire” (die pensionados van Philips, ABP en andere pensioenfondsen van minimaal € 860.000.000,= beroofde) is een geslaagd voorbeeld van een nipt voorkomen juridische bijna-gijzeling. (Hier was een heldenrol weggelegd voor een bekende strafpleiter die om moverende reden onbekend wenst te blijven, zoals hij zelf benadrukte in RTL-Boulevard)Beide hoofdverdachten kregen elke een schikking van € 5.000,- en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een half jaar; de acht handlangers kregen voorwaardelijk een taakstraf van 4 weken. Alle verdachten zijn op borgtocht vrij, dus tot een gerechtelijke bijna-gijzeling zal dit drama helaas niet meer kunnen leiden. Ik moest dit toch even kwijt, want die André zit m.i. teveel op zijn Krennt.

Reageer
gravatar

Nou zo leuk was het niet hoor. Zat er toevallig in en ben wel degelijk een hoedje geschrokken. Uitstappen moest op de landingsbaan. Nog gevaarlijk ook zeg. En dan het verdere oponthoud op Schiphol.

Wel jammer dat we de top 3 niet gehaald hebben. Ik ben er voor om plaats vier ook tot de ranglijst toe te laten behoren.

Reageer
gravatar

Lieve Marg00tje,

Wat een lol hadden we met het zingen van quasi-Arabische liedjes over het geluidssysteem. Lachen met die piloot die hysterisch werd, toen het uitknopje dat jij had ingedrukt, bleef vastzitten. Vreselijk leuk was ook, dat twee vriendelijke straaljagerpiloten ons in Nederland welkom kwamen heten.

Ik ben zeer te spreken over het vliegplezier dat de Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling ons heeft bezorgd. Volgend jaar hoop ik weer met deze maatschappij te vliegen, want met Vueling geen verveling. Hoop jij dat ook?

Veel liefs van Paulusje

gravatar

Lieve Marg00tje,

Het spijt mij dat ik niks schreef over dat malle, maar daarom leuke hoedje dat je in Malaga hebt gekocht. Dat jij schrok van die hysterische piloot, omdat hij dat hoedje wilde afpakken, is wel een tikkeltje overdreven. Zo duur was dat hoedje ook weer niet.

Nou, ik vond dat lopen over die vliegtuigstraat maar wat spannend. Waarom heb jij mij niet gezegd, dat jij het gevaarlijk vond? Dan had ik jou graag beschermd, hoor!

Ja, dat oponthoud duurde absoluut gezien lang. Maar ik heb mijzelf nuttig gemaakt, daarom valt het er mee.
– Ik heb mijn excuus aan de piloot aangeboden voor jouw hoedje schrikken, toen hij alleen maar jouw hoedje wilde bewonderen.
– Ik heb de beide straaljagerpiloten bedankt voor hun mooie geste en mooie foto’s van hun “kisten” met handtekening gekregen.
– Ik heb een onderhoudsmonteur uitgelegd hoe hij het beste jouw kauwgom uit de uitknop kan verwijderen.
– En ik heb met een platenmaatschappij afgesproken dat wij een cd maken met quasi-Arabische liedjes.
Terwijl jij in de aankomsthal lag te pitten.

Veel liefs van jouw Paulusje

gravatar

Resumé; de top 3 staat dus stationair op 1, 2 en 3. En de hoogste nieuwe binnenkomer en tevens alarm-bijna-drama van gisteren staat op…? Beetje onvolledig van de redactie. Ik neem aan op 4? Mis ik alleen nog de troetel-gijzeling. Waar staat die?

Reageer
gravatar

Het Kruidvat ligt logischerwijze voor de hand (immers: “de lont in het Kruidvat”), maar was het niet de HEMA waar een IED werd aangetroffen? De twee zaken liggen vrijwel recht tegenover elkaar in de Helmondse Veestraat.

gravatar

In dit bericht worden verreweg de meeste bijna-gijzelingen in ons land ten onrechte niet genoemd!

Rechtelijke bijna-gijzelingen in opdracht van geldschieters en curatoren hebben altijd bijna-gevolgen voor de bijna-gijzelaars.

Bijna-rechtelijke bijna-gijzelingen komen daarentegen zelden voor.

Reageer
gravatar

Ach, dus u beweert nu dat onze oud-achterneef altijd heeft gelogen over zijn tijd in het klooster van Pingjum?
En dat de aardbeving die dit klooster met de grond gelijk maakte, zodat nu nog maar weinigen van het ooit bestaan van dit klooster op de hoogte zijn, nooit heeft plaatsgevonden?

gravatar

Alle moeite die ze hebben gedaan om hij bijna-gijzelingsdrama onder de pet te houden is dus niet voor niets geweest!

gravatar

Het ‘geseling’-kloosterdrama uit 1873 vond plaats in het tweeling dorp Anjum-Pingjum, hetgeen een aardbeving veroorzaakte, waardoor de Oldenhove in Leeuwarden is scheefgezakt, en deze twee plaatsen voorgoed uit elkaar zijn gedreven. Van het klooster is nooit weer iets terug gevonden.

gravatar

In 1402 in Voorts zijn ooit twee boeren slaags geraakt na een wederzijds misverstand over het woord ‘vort’. Maar dat lees je weer nergens omdat de stadse mensen alleen aan grootterreur kunnen denken en nooit eens aan de kleine man die het veel en veel moeilijker kan hebben.

Reageer