Amsterdam neemt maatregelen tegen sterrenstof

Verlaging maximumsnelheid ruimtevaartuigen

De Amsterdamse gemeenteraad legt zich niet neer bij de beslissing van het kabinet om de maximumsnelheid voor passerende hemellichamen rond de hoofdstad los te laten. Volgens de fracties van de PvdA en VVD stelt het loslaten van de snelheidslimiet de bewoners van stadsdelen Osdorp en Nieuw-Sloten bloot aan ‘ontoelaatbaar hoge concentraties sterrenstof.’

Sterrenstof komt vrij wanneer ruimtevaartuigen zoals de Space Shuttle, of hemellichamen zoals kometen, planeten of hele sterrenstelsels met hoge snelheid de aarde passeren. In hun kielzog trekken deze objecten vaak een kilometers grote sterrenstofwolk mee, die neer kan slaan in de luchtwegen en zodoende tot stoflongen kan leiden. Deskundigen schatten dat 24 procent van de Nederlanders tijdens zijn leven het risico loopt om aan verhoogde concentraties sterrenstof blootgesteld komen te staan.

Het verbond van Ruimtevaartorganisaties heeft al aangekondigd bezwaar te zullen maken tegen de voorgenomen limiet. “Als zo’n transportcapsule als de Sojoez naar het ISS moet kost de vertraging door zo’n maximumsnelheid ons miljoenen. En zo’n astronaut in een Shuttle, die wil ook gewoon snel naar huis.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het lijkt erop alsof de schwung uit dit thema is verdwenen; de bulk van de Amsterdamse sterren verdwijnt weer stilletjes in een zwart gat, waarvan de drager nadrukkelijk anoniem wenst te blijven. Aan Story, Weekend en Privé de zware taak om weer eens wat stof te doen opwaaien rond onze nationale sterren Ruud en/of Estelle Gullit, Badr Hari, Gordon, Gerard Joling, Bram M., Jeroen Kijkindevegte, John, Johnny, Linda & Momfer de Mol, de Gooise vrouwen, Albert Verlinde en de allengs wat verstoft geraakte Joop Braakhekke. Btw*: Is Joop van Teylingen soms al met pensioen gegaan? (* Btw: By the way)

Reageer
gravatar

TV-kijker, jouw bijdrage is zeer expliciet op één punt na: welke ‘muur’ bedoel je? De geluidsmuur? Het idee van een muur rond Amsterdam is zinvol, valt bovendien te bekostigen binnen de voorziene budget-overschrijding van het metro-buget van 750 %. Maar hoe voorkom je dat zo’n muur straks verzakt omdat er een uitloper van de Noord-Zuidlijn onderdoor wordt geboord? En “grotere homo-bio-diversiteit?”: hoeveel soorten homo’s wil je hoofdstedelijk nog ten tonele voeren naast relnichten, boulevard-nichten, valse nichten, leernichten, exhibitio-nichten en tv-nichten, kortom alle varianten van de originele blueprint van Albert Verlinde?

Reageer
gravatar

Pas zag ik een documentaire/speelfilm over sterrenstof. Het blijkt dat als zo’n ster neerdaalt achter de muur, zo’n ster een verdomd aantrekkelijke griet blijkt te zijn.

Mijn aanbeveling is dus om om Amsterdam heen een muur te bouwen, zodat alle sterrenstof binnen de muur in Amsterdam levend blijft, zodat het geen stoflongen veroorzaakt maar in tegenstelling daarmee juist het levende-sterren-DNA gebruikt kan worden om een grotere homo-bio-diversiteit te verkrijgen door bijvoorbeeld buitenaards copulatie gedrag.

Reageer
gravatar

Geruchten als zou Sterrenstad Amsterdam over een gemiddeld IQ van 95 pro capita beschikken, blijken schromelijk overdreven. Bij recente peilingen van de VU en UvA bleek dat in volkse wijken maximale waarden werden gemeten van 58-62 en in Oud Zuid piekwaarden van 95 en verhoogde asbestemissies uit de Utrechtse Kanaaleilanden . De hoofdstedelijke sterrenpopulatie vertoonde met een gemidddeld IQ van 52 een vergelijkbaar niveau als de sterren die verspreid in Het Gooi en Brasschaat wonen.

Reageer
gravatar

Alles goed en wel, maar er zal toch IETS moeten worden gedaan aan die hoge concentraties sterrenstof. De actuele vliegschema’s van Schiphol leiden al tot een onaanvaardbaar verhoogde uitstoot van kerosine-afbraak producten boven de regio Amsterdam en gisteren werd ook nog geconstateerd dat het drinkwater in Amsterdam structureel wordt verontreinigd door het hoogste cocaïne-gehalte van Nederland. Daarnaast is er nog de onvermeld gebleven verontreiniging van het Amsterdamse afvalwater door tandartsen (middels novocaïne en lidocaïne). Conclusie: 020 is het hele jaar dóór, maar speciaal in de maanden juli en augustus ecologisch onbewoonbaar. Hier zwijgen eendrachtig de Keuringsdienst van Waarden, NFa, NMA, NMB, GGD en GG&GZ, alle ARBO-diensten, de VVV, alle huisartsen inclusief RIF-sympathisant Ouwerkerk en tenslotte schrijvers- en componistencollectief De Machtige Mug. Driewerf schande.

gravatar

Geen recent kappersbezoek, Gew. Piet, maar meer een constatering dat Amsterdams sterrennieuws zich eindeloos herhaalt zonder werkelijk iets nieuws te bieden: Gordon stelt elke maand wel een nieuwe ‘liefde voor eeuwig’ voor, Ruud Gullit ruilt vaker van partner dan van P.C.-tractor, Albert Verlinde blaat nog elke week, als RTL4 Boulevardier over zijn grote liefde O., de 020-Hells Angels zijn bijna wekelijks wel weer voorpagina-nieuws met een nieuwe brandstichting, wapenhandel, liquidatie of drugs-rip. Bram M. staat iedere Staatsvijand juridisch bij, mits er à contant wordt betaald, zonder BTW-bon en vraagt wanhopig Eva’s advies of hij nu een Ashton Martin of een Maseratie moet aanschaffen, óf allebei dan maar. En Eberhard van der Laan acteert in een gave rol als burgemeester die wel thee zou willen drinken maar bang is op de koffie te komen. Ik bedoel maar, Amsterdams Sterrennieuws is helemaal geen nieuws, slechts méér van hetzelfde in wisselende volgorde; deze soap zou zó maar kunnen worden stopgezet; niemand zou het merken. Roddeltantes en (valse) nichten zouden moeiteloos nog járen vooruit kunnen met hun roddelrubrieken m.a.w. de Ditjes en Datjes uit Sodom en Gomorra aan het IJ. Stardust in Mood Indigo.

Reageer
gravatar

Amsterdam, stad met sterallures, heeft inherent last van sterrenstof; de locale sterrenscene wisselt maandelijks of wekelijks van huid, toupet, dreadlocks en partner. Dát geeft veel stof tot roddel en achterklap in ‘De Bladen’, bekend uit wachtkamers en kapperstafels. Nieuws en roddels uit de Amsterdamse sterrenhemel en astrologie: Ruud Gullit op zoek naar minderjarige vervangster van Estelle, Gordon stelt nieuwe liefde (Witneusje) voor, Albert Verlinden opnieuw getrouwd met Onno L.P.(zoon van Johnny) Hoes, Hells Angels hebben heimwee naar Wenckebachweg en schakelen Bram Moszkowicz in, Eberhard van der Laan knipt lint door en wordt benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Geeuw. Wat zouden wij doen zonder de Amsterdamse sterrenparade? Laat ons daarom Mokum’s Sterrenstof voor lief nemen en dagelijks zwijgend stofwisse(le)n.

Reageer
gravatar

Tom T, Ok zuinigheid met vlijt enz. is tot daar aan toe maar wordt het niet eens tijd voor een (betaalde) update van je navigatiesysteempje? Kun tenminste ook de weg vinden naar Neefs coffeeshops ‘Het Zwarte Schaep’, sla je 2 zweefvliegers in een klap zeg maar.

Reageer
gravatar

Mijn neefje is altijd al wat aardser geweest dan ik. Yeah man, kicken zo, je moet gaan naar waar de weg je leidt niet de weg nemen naar waar je wilt gaan, dan kom je namelijk daar waar je al weet en niet waar je gaat weten. Da’s waar.

gravatar

Hallo Major Tom…. Ground Control hier, fijn dat je weer terug bent maar nog even een paar zaken voor je herinburgering want er zijn zoals je wellicht gemerkt hebt sinds je vertrek een paar dingetjes veranderd hier op aarde want tegenwoordig heb je een wietpas nodig om pretpaffertjes te kunnen scoren. Vanuit hogere sferen ijlings naar huis willen is heel begrijpelijk maar lastig Major Tom en dat snappen de hoofdstedelijke inwoners gewoon niet. Onze man, Ziggy Stardust zal je daarom de komende tijd een beetje gaan helpen want die andere kosmonaut, Andere Kuipers heeft geen enkel charisma, ook niet met wietpas en die bedroevende pr willen wij niet.

Reageer
gravatar

Beste Tjeempie,

Astronaut majoor Tom hoort je niet, want hij is gezellig thee uit Russells Theepot aan het drinken met het Vliegende Spaghettimonster en de Onzichtbare Roze Eenhoorn.
Zijn vrouw neemt ondertussen in de raket stof af.
Hij neemt de nodige foto’s voor de SGP om aan te tonen dat Darwin toch gelijk heeft.

gravatar

Ik zie een mogelijke misvatting.

Majoor Tom neemt GEEN foto’s van zijn stoffende vrouw die na het theegenot mag afwassen, want dan zou hij het gelijk van de SGP juist versterken.

gravatar

Hoge Pief, Nu we het toch over belangrijke dingen hebben, Tom in kwestie treft geen enkele blaam, de man weet zoals vele geslachtsgenoten niet eens wat afwassen is. Voor een paar euro rost hij z’n raketcapsule gewoon ff kloksoppend door de wasstraat en drinkt thee soms met de burgemeeester, niets mis mee.

gravatar

Sterrenstof; dat is toch de stuff waar dromen van worden gemaakt? In ons land wordt er in Den Haag en Amsterdam weer gedroomd van het binnenhalen van de OS 2028, 100 jaar ná 1928 waar Fanny Blankers-Koen 4x goud én haar gratis damesfiets behaalde. Achtereenvolgens MP M. Rutte, zijn moeder, zijn vaste kaart- en billenmaat Pechtold en het 2e kamermeisje van dienst Sap, dromen van de mogelijkheid de armoe in Nederland definitief terug te brengen met dit megalomane project. Er is hier en daar al opwaai onder zomerjurken en reeds is een prins met een glazen muil(tje, maximaal maat 44) op zoek naar de Fanny Blankers-Koen van 2028, ze mag inlands danwel multiculti zijn, desnoods multifocaal, hotpants óf een boerka dragen doch vrijstelling genieten van Ramadan. Als ze maar wint op de 100 m. horden en 4 x 100 m. school- en wisselslag. De Kunduz-as en het bedrijfsleven willen Nederland opnieuw op de kaart zetten na de eerloze afgang bij het EK 2012. Dus droomt deze groep Nijvere Illusteren het sterrenstof van de hemel. Weerstand is alleen te verwachten van Amsterdammers die hun volkstuinen kwijtraken; de Tweede Kamer ontbeert basaal inzicht in Financiën (“dat doet JanKees altijd voor ons”) en de Eerste Kamer wordt bevolkt door fossiele levensvormen die slechts middels de C-14 methode kunnen worden gedateerd. De Vakbeweging is in stilte begraven en Greenpeace en Amnesty Int. is hun stemrecht ontnomen. Ruim baan voor Mark Rutte om in 2028 zijn dromen waar te maken en het startschot te mogen lossen. Als Maxima dat goed vindt.

Reageer
gravatar

Zeg uitzijder, Amsterdam mag dan wel ruimte nodig voor de Olympische Spelen, maar jij neemt om dat te vertellen hier ook heel wat ruimte in.

gravatar

Gewoon aan de deelradenrepubliek Amstelgrad voorstellen om slimmer gebruik te maken van detectielussen en matrixborden. Andre Kuipers mag dan wat mij betreft een proefproject hiervoor uitvoeren.

Reageer
gravatar

We hebben het eens nagemeten en het blijkt dat de meeste sterren grote doses straling afgeven, zonder milieuvergunning.. Een sterrenloze hemel zou het beste zijn.

gravatar

Het wordt tijd dat de gemeente Amsterdam wat gaat doen aan de verbetering van de ruimtelijke ordening, anders blijft het allemaal gewoon gezwam in de ruimte.

Reageer
gravatar

Vooral nu blijkt dat de aarde tegenwoordig met een snelheid van meer dan 1000 km per uur rond de zon raast – een compleet onverantwoord hoge snelheid. Geen wonder dat de buitenaardsen komen klagen!

gravatar

Ruimtevaartuigen dienen de grote steden te vermijden. Dat is maar een klein stukje om. Bovendien wordt er niet op snelheid gecontroleerd. Trajectcontrole lijkt me hier op zijn plaats. Gezien het drukke ruimteverkeer zou hier en daar een stoplicht ook geen kwaad kunnen.

Reageer
gravatar

Wij van stadsdeel Zuid, te Amsterdam, gaan aan de rand van Amsterdam, zo ten hoogte van Ikea, een P+R park aanleggen voor ruimtevaartuigen met bestemming Amsterdam.
Inzittenden kunnen dan, tegen een kleine vergoeding, een dagpas OV krijgen.

gravatar

Beste stadsdeelparkeercontroleur, dit heeft alleen zin als de graaiende GVB top een goed functionerend OV kan bieden, zonder instortende tunnels onder de Vijzelgracht en slecht onderhouden tunnels onder de Weesper- en Wibautstraat.
Vooralsnog zullen jullie je raketklemmenbeleid voor de ruimtevervoermiddelen de komende 25 jaar moeten handhaven vrees ik.

gravatar

Dus het reünieconcert van Jefferson Stardust zal ook wel weer niet in Amsterdam plaatsvinden. Dat is zeer jammer, met deze vertrutting wordt de hoofdstad vanzelf een stofnest om even in de sfeer van woordspelingen te blijven.

Overigens spreekt de Bijbel ook van een zondvloed… Helpt toch ook tegen ruimtestof?

Reageer
gravatar

Beste Dick, voor de correctheid heb ik de strofe uit mijn Statenvertaling (1637) opgevist en natuurlijk om de SGP te kietelen.

“… want ghy zijt stof, ende ghy sult tot stof wederkeeren.” (Genesis 3:19)

Reageer
gravatar

Permitteer mij een kleine correctie: Uw “zeit’ moet
“zijt” zijn, dat oorspronkelijk door klinkerverlenging werd uitgesproken als “ziet”.

gravatar

Is er geen stofzuiger die de zaak wat kan verminderen.
Op Schiphol staakte onlangs de schoonmakers zijn die al weer aan het werk?Geef die mensen wat meer loon dar kan toch ook wel wat stof verminderen of zijn ze bang dat dit weer stof doet opwaaien naar ander plaatsen?

Reageer
gravatar

Tja, die hoorde dus bij nommertje 19. De editfunctie is inmiddels hersteld, maar de wisfunctie is nog gewist. De vinger schrijft, en na veel schrijvens schrijft hij verder. Al uw wijsheid kan hem niet bewegen één woord uit te wissen, noch verwijderen al uw tranen één lijn. Aldus de onvergetelijke butler Jeeves.

gravatar

Ah, de delete functie. In het ongerede inderdaad. Maar er is een omweg: men gebruike de edit functie en selecteert de tekst en knipt. In plaats daarvan zet men een paar puntjes en keert terug naar het gewenste bericht. Daar plakke men de geknipte tekst men een kleine verandering aan het begin et voilà.
En het geheel heeft nog de toestemming van BUMA/Stemra ook!

gravatar

Beste Henk, als ik u goed mag begrijpen, heeft uw butler de fout gemaakt. Personeel de schuld geven is echt iets voor betere liberalen. Dus geeft u hier uw stemgedrag bloot.

gravatar

Waarde Pief, personeel de schuld geven kan niet aan de orde zijn. Sinds de opheffing van het coalitieverbod werd de oprichting van vakverenigingen mogelijk. Dit heeft uiteindelijk ertoe geleid dat in de 70-er jaren van de vorige eeuw mij bij een managementopleiding werd gedoceerd: “Doet de werker het verkeerd, dan is het hem niet goed geleerd.” Terzijde merk ik op dat deze kennis mij heeft bewogen om op een eerlijke wijze mijn brood te gaan verdienen, maar dat is een ander verhaal.

Waar het om gaat is, dat het geciteerde slaat op hetgeen de butler zegt. De butler zegt als het ware: “Dat komt er nu van als je dingen zelf afhandelt in stede van het door deskundig personeel te laten verzorgen.”

Verder hebt u natuurlijk gewoon de “P” in dat u geen butler hebt…

gravatar

Waarbij nog kan worden aangetekend dat het ‘de schuld krijgen’ een intrinsiek deel van het takenpakket uitmaakt van deze nobele dienstbaren.
Op hun beurt kunnen zij weer mopperen dat ‘die ouwe zak er weer niets van begrijpt’, hetgeen aan beide zijden opluchting verschaft: upstairs is men zijn frustratie kwijt en heeft het gezicht behouden, downstairs heeft men de bevestiging toch eigelijk de betere persoon te zijn.
Heel democratisch eigenlijk, zo gezien.

gravatar

Inderdaad Heer Jeettje, u voelt dit soort dingen heel fijn aan. Men moet dingen in de war sturen die dan vervolgens door het personeel worden rechtgezet. Men ontleent hieraan arbeidsvreugde, eigenwaarde en de zo broodnodige zelfontplooing. Mijn 76-jarige poetsdame peinst er dan ook niet over om met pensioen te gaan. Zonder haar zou het met mij verkeerd aflopen. Zoals u ziet, het verhogen van de pensioenleeftijd is zo moeilijk nog niet.

gravatar

Zie ik daar in de linkerbovenhoek van de foto een Higgs-deeltje? En zoja, welke maximumsnelheid geldt voor dit onlangs ontdekt partikeltje? En zeg nou niet, dat zo’n deeltje niet in Amsterdam zou kunnen voorkomen. Misschien vliegen die Higgs-deeltjes wel overal met hun onnoemelijke snelheden. Kortom, doe er wat aan.

Reageer
gravatar

Mensen die André Hazes goed vonden zullen zijn omhooggeschoten asresten ook wel sterrenstof noemen. Hoe snel gaat die goser eigenlijk door het luchtruim?

Reageer
gravatar

Maar Amsterdam toch. Dan verlaag je toch gewoon je bijdrage aan de ruimtevaartprojecten? Dat deed je met Suriname ook.

We weten het, het is symbolisch, maar je staat weer op de kaart als de vrijmoedigste stad op de hele wereld, wat zeg ik, van het hele stoffige sterrenstelsel.

Reageer
gravatar

Het schandaalblad Privé van de Telegrof doet over veel sterren stof opwaaien. Dus na het lezen – bij de kapper uiteraard – handen wassen en ogen uitspoelen.

p.s.
Als je daar toch bent, overweeg dan een knipbeurt.

Reageer
gravatar

Ondanks het sterrenstofprobleem wil Schultz van Haegen – minister van milieu! – de maximale snelheid op de Melkweg verhogen tot 130.000 km/uur. De Melkweg in Amsterdam zal ze gelukkig daarbij ontzien.

Reageer
gravatar

… dit bericht doet nogal wat stof opwaaien … met stoffer en blik op oneindig ziet de Amsterdamse raad ze vliegen … verlaging leidt tot vertraging … weten ze dáár dan wel raad mee ? … gaan ze nu nog meer Amsterdammertjes plaatsen ? …

Reageer
gravatar

Hoezo? En over welke satellietsteden praten we dan zoal? Banne-Buiksloot, Watergraafsmeer, Duivendrecht, Durgerdam, Landsmeer, Tuindorp Oostzaan?

gravatar

En de omgeving Schiphol, veel vliegtuigen dragen ook verhoogde concentraties sterrenstof met zich mee door de hoogte waarop de vliegen. Dit probleem is overigens al jaren bekend maar de overheid doet net alsof de neus bloed, hetgeen overigens één van de belangrijkste klachten is bij sterrenstof.

gravatar

In Tokio is het dragen van een stofdoek voor neus en mond al gemeengoed. Lijkt mij een goed idee voor het stoffelijke welzijn der Amsterdammers.

Reageer
gravatar

Beter nog: als de hele Amsterdamse jetset (collectief lijdend aan grachtengordelroos) en de plaatselijke drugsscene nu eens een XXL-condoom over de kop zouden trekken, is verdere verspreiding van zowel het Holleeder-als het virulente bonusbankiersvirus onder controle gebracht.

Reageer
gravatar

En als ze de bewoners van Osdorp en Nieuw-Sloten nou allemaal een stofjas geven ? Blijft het sterrenstof daaraan kleven en komt het niet in hun longen.

Reageer
gravatar

Het College kan zich beter druk maken om het giftige stof dat de zich binnen de Amsterdamse grachtengordel aanwezige “sterren” verspreiden. Het stof veroorzaakt dodelijk flegma.

Reageer
gravatar

Wat vreemd; wel hard voorbijrazen rond Amsterdam, maar verderop staan de ruimtevaartuigen, kometen, planeten etc. weer mooi in een file, dus echt opschieten is er toch niet bij !

Reageer
gravatar

In ieder geval een hoop stof tot nadenken.

Reageer
gravatar

Goede zaak! Ik zag op tv bij voorbeeld die capsule met André Kuipers erin veel te hard neerkomen, ondanks de uitgeklapte parachute. Hopelijk sorteren de Amsterdamse maatregelen effect.

Reageer