Uitgestorven apensoort gehoord tussen Poolse oerwoudgeluiden

Wetenschappers staan voor een raadsel

Bioloog Hans Dignum van de Apenheul in Apeldoorn heeft tijdens de wedstrijd Rusland – Polen een opzienbarende ontdekking gedaan. Hij hoorde tussen de oerwoudgeluiden in het stadion van Poznan een Miss Waldrons rode franjeaap. Tot dusver werd aangenomen dat deze aap in 2000 was uitgestorven. 

Collega’s van Dignum die opnames van de wedstrijd afluisterden bevestigden zijn ontdekking. Biologen hebben videobeelden van het publiek geïnspecteerd. Dit heeft helaas geen beeldmateriaal van de franjeaap opgeleverd. Daarom is nu besloten om in het stadion van Poznan een wetenschappelijke expeditie te houden tijdens de wedstrijd Italie-Ierland. Een groep van dertig apenkenners zal dan de tribunes uitkammen. Alexander van Dijk: “Vooral tijdens de wave moet je kunnen zien of de aap zich tussen de voetballiefhebbers schuilhoudt.”

Het meest opmerkelijk vinden biologen dat dat franjeaap zich in het stadion ophoudt. Volgens Tjalling Woenselaar is het leefgebied van de franjeapen normaal gesproken juist dichte wouden zoals regenwoud. “Dit is hoogst ongebruikelijk. Een mogelijke aanwijzing zoeken we vooralsnog in DNA-materiaal dat we van de tribunes afschraapten. Daaruit blijkt veel van de aanwezige primatensoorten uitzonderlijk veel overeenkomsten vertonen met de franjeaap. Ik denk dat het beestje zich daardoor veilig voelde.”

Het is niet de eerste keer dat een uitgestorven diersoort in een voetbalstadion wordt aangetroffen. Volgens kenners werd de gemiste penalty van Frank de Boer in 2000 vermoedelijk deels veroorzaakt door de in 1936 uitgestorven Tasmaanse buidelwolf. “Vlak voordat Frank de penalty neemt hoor je duidelijk de karakteristieke schreeuw van de buidelwolf van de tribune komen. Ik denk dat hij daardoor zo schrok dat hij niet anders kon dan de bal recht op Toldo afschieten: Zo’n biologisch unicum, daar zou iedereen door van slag raken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wild groei – daar ligt het probleem – overal wild groei – iedereen denkt even met een verwilderd stuk bos even een jungle te kunnen laten ontstaan.
En wilde dieren, wilde DIEREN, iedereen denkt dat dieren uit een jungle automatisch wilde dieren zijn – dat ze zich hebben laten uitnodigen om hier in een Zozoo.. dat getuigt toch wel van enige ontwikkeling.

En de tegen reactie liet natuurlijk niet op zich wachten – de tegen reactie heeft tegenwoordig veel te weinig geduld – kan zich niet goed concentreren en maakt soms bizarre ongeremde besluiten. Dat ligt aan hun ouders – oorzaak en gevolg – die kunnen soms niet goed met elkaar omgaan.

En is er gewoon te veel wildgroei.. in de verwilderings sector – bomen worden weer hopeloos gesnoeid om enige structuur en een gevoel van bestemming te visualiseren.

Chaos krijgt dus geen ruimte om de drang tot orde tot orde te roepen.

En dat is niet goed!

Reageer
gravatar

Kijk, er is uitgestorven en *in het wild uitgestorven* — me dunkt dat de Apenheul het verschil wel zou moeten weten. Kijk, zo’n oerwoud is ook niet alles. Het ziet er leuk uit op tv maar als je er moet wonen piep je wel anders — dan is een flatje in Krakau opeens niet zo gek meer. Ome Jaap houdt gewoon van voetbal. Gezellig met de jongens naar de wedstrijd. En dan roept ‘ie wel eens wat, ja, mag het?

Reageer
gravatar

Misschien snappen die apen het concept “uitgestorven” niet, maar éénmaal dood blijft dood.
Je kunt niet zomaar even voor willekeurig welk evenement terugkomen.
Er is maar één persoon die daar het patent op heeft en daar hebben we al eeuwen niks meer van gehoord.

Maar laat die apen maar mooi in Polen blijven, wij zitten vol!

Reageer
gravatar

Dan kunnen wij concluderen dat de oudste mens in het algemeen of zeer koppig is vanwege de weigering om nou eindelijk eens voorgoed dood te gaan en dood te blijven, of niet goed heeft opgelet toen op school het fenomeen uitsterven werd behandeld!

In ieder geval een wispelturig slag volk dus

gravatar

Het is fijn om via De Speld op de hoogte te worden gehouden van het wel en wee van mijn familie.

Reageer
gravatar

Geachte Prof Paulus,

Dat apen niet kunnen schrijven, is iedereen wel bekend. Maar typen kunnen ze zeker wel: heeft niet immers een aap Shakespeares verzamelde werk overgetypt?

Collegiale groet,
Kees22

gravatar

De verzamelde werken van Shakespeare is een goed gedocumenteerde casus in de populaire wetenschappelijke literatuur dat een collectief van apen deze kan produceren met een typemachine.
Het is maar welke draai je eraan geeft.

gravatar

Wat nou ‘franjeapen’ in Polen?
Ik ken wel ‘oranjeapen’.
Die komt men momenteel veelvuldig tegen op de lijn ‘Krakau – Charkov’ en zijn afwisselend te vinden op groene weiden en tussen lakens in hotelbedden. Ze bewegen zich voort per stalen vliegmasjien en zijn te herkennen aan hun kenmerkende luiheid en lafhartige karakter. De groep oranjeapen die in bovenstaande omschrijving bedoeld wordt is naar schatting circa 23 identiteiten groot en wordt met voortbestaan bedreigd.
De leider van deze troep is te herkennen aan zijn handen die in zijn haar vergroeid lijken.

Reageer
gravatar

Ik voorspel grootse ontdekkingen wanneer de videobeelden achteruit worden afgespeeld. Vreemd dat nog niemand op dit idee is gekomen.

Reageer
gravatar

De meestvoorkomende apensoort in ons land is de snotaap. Hieronder staat een poëtische beschrijving van de bekende Vlaamse apologendichter Hugo Brems (Heverlee 1944 – nog onbekend).

De snotaap

Een snotaap had een kou gevat
van ’t spelen in zijn blote gat.
Hij slingerde aan de lianen,
de snot droop recht van de bananen.

In plaats van nu beschaamd te zijn
vond hij dat spelletje wel fijn.
De snot liep langs zijn kin omlaag
maar Snotaap dacht: ‘Het gaat te traag.’

En om de zaak wat te versnellen
blies hij nog dikker snottebellen.
Nu was de vloed niet meer te stuiten
want Snotaap kon zijn neus niet snuiten.

De brij kwam al tot aan zijn billen.
Pas toen begon hij hard te gillen.
Hij werd heel angstig en nerveus
en stak zijn vuisten in zijn neus.

Bij dit gedicht hoort een besluit:
Wat je niet snuit, dat valt eruit.

Reageer
gravatar

Mooi en leuk gedicht, maar hoe denk je hier mee de franjeaap te redden waar het omgaat in het artikel? Iedereen weet dat er een grote populatie snotapen is, waar we er altijd een paar van kunnen missen. graag zelfs. Erg egoistisch weer van de snotapen liefhebbers om de aandacht naar zich toe te trekken.

gravatar

Het eenvoudigste is een zgn apenmeldpunt in te stellen. Daar kunnen deze olijke beestjes zichzelf aanmelden; is eenvoudiger dan de tribunes en kleedkamers uitkammen !

Reageer
gravatar

Alles goed en wel, maar denk ook even aan de Mister Li Gele Franjeaap. Dat is een van oorsprong Aziatische neef van de Rode franjeaap. Het zou toch zonde zijn dat terwijl wij alle aandacht op de Rode Franjeaap richten, terzelfder tijd de misschien nog wel meer in zijn bestaan bedreigde Gele Franjeaap het loodje legt. Dat mag niet gebeuren! Hopelijk laat de Gele variant ergens iets van zich horen – bij voorbeeld tijdens de wedstrijd Oekraïne-Frankrijk of zo – zodat ook de Gele franjeaap de aandacht krijgt die hij/zij verdient.
Misschien is het zelfs een idee om alle apensoorten eens nader onder de loep te nemen en hun eventuele verwantschap tot op de bodem uit te pluizen. Het zou me niets verbazen, als ergens in Nederland ook onverwacht vermeende uitgestorven types opduiken uit het niet. Rotterdam lijkt mij daarvoor een kansrijke locatie, maar ook andere stedelijke gebieden sluit ik niet uit.

Reageer
gravatar

Nog even een kleine aanvulling. De Gele Franjeaap is te herkennen aan een donkergeel puntje boven de neus. Er is wel eens een exemplaar gespot zonder dit kenmerkende puntje. Dit is GEEN Gele Franjeaap. Het is waarschijnlijk een leider uit een wat achtergebleven buitengewoon gesloten Aziatisch land, die wat velen betreft samen met zijn familie rustig mag uitsterven.

gravatar

Ik had vanmiddag gelijk de boeken erbij gepakt. Tijdens het speuren vond ik in een oud boek van mijn groot-vader die overigens nog in Azie actie heeft gevoerd voor de groen gevlekte tijger. In dit boek werd aangegeven dat de soort die jij bedoelt wel behoort tot de gele franje aap en een leider type is en kan worden vergeleken met de zilverrug gorilla, maar dan zonder zilverrug.

gravatar

Ik denk toch dat er een vergissing in het spel is. Uitgestorven apen kunnen tenslotte geen geluid produceren.
Ik vermoed dat het om de H.M. Beatriks oranje franjeaap gaat.
Incognito, uiteraard. Vandaar waarschijnlijk de verwarring.

gravatar

Daar, beste Ca’otte, slaat u de plank weer eens geheel en al Miss! Aangezien de situatie voor de betreffende dieren uitermate pijnlijk is en met recht gezegd mag worden dat zij in hoge nood verkeren, ligt het meer in de lijn der verwachting dat de uigestorven dieren zullen kunnen worden teruggevonden in de Gemeente Pijnacker – Nootdorp.

gravatar

Dank voor uw reactie, heer BS. Fijn weer eens een levensteken van u te vernemen. Niet dat ik dacht dat u intussen uitgestorven was, maar die lange leegte knaagde toch aan me.
Toch even een vraag. Zou u aub zo goed willen zijn om te duiden waarom u speciaal aan de gemeente Pijnacker-Nootdorp denkt bij het vermeende uitgestorven zijn van inlandse gekleurde Franjeapen?

gravatar

Beste Carrrrrrrrrotte, als de Lange Leegte aan u begint te knagen, hebt u te lang vertoeft in Veendam. (Waarbij opgetekend dient te worden, dat enkele uren te Veendam eigenlijk reeds te lang is!)
Om uw vraag simpel en adequaat te beantwoorden: vanwege de Pijn en de nood!

gravatar

Beste heer BS, te uwer geruststelling: ik heb nimmer te lang vertoefd (met d) in Veendam.

gravatar

Ik denk toch dat er een vergissing in het spel is. Uitgestorven apen kunnen tenslotte geen geluid produceren.
Ik vermoed dat het om de H.M. Beatriks oranje franjeaap gaat.
Incognito, uiteraard. Vandaar waarschijnlijk de verwarring.

gravatar

Wij maken ons alleen maar druk om het spel van Nederland. Die aap is helemaal de kluts kwijt en is nu een vorm van verlatingsangst aan het opbouwen. Gevolg is dat als er meerdere apen zijn de populatie niet op gang gebracht zal worden omdat ze met verlatingsangst kampen. Al die schreeuwende mensen op de tribune. Ik maak me erg zorgen. Het zou mooi zijn als het WNF nu met een actie komt! RED DE RODE FRANJEAAP!

Reageer
gravatar

Deze Pool-Russische slingerapen zijn niet-gedomesticeerde uitheemse dieren zijn echter niet aangepast aan het leven in huis en blijven altijd wilde dieren met alle gevolgen van dien: gefrustreerde dieren, gesloopte huiskamers en doodsbange eigenaars. Stichting Apenoot vindt dan ook dat het houden van deze dieren verboden zou moeten worden.

Reageer
gravatar

Ik raad de heren onderzoekers aan toch vooral de kleedkamers te onderzoeken.
Het kan best zijn dat sommige apen zich als voetballer vermomd hebben.
Dit zou onsportief gedrag op het veld kunnen verklaren.

Reageer