Deelname Heitinga onzeker door existentiële twijfels

Onduidelijk of Oranje-verdediger op tijd fit is

Het is hoogst onzeker of Johnny Heitinga aanstaande zaterdag fit zal zijn voor de wedstrijd tegen Denemarken. De centrumverdediger kampt met hardnekkige existentiële twijfels en het is onduidelijk of hij op tijd fit is.

Heitinga licht zijn situatie toe vanuit huis. “De wereld is an sich zinloos, het is een ontmoeting met het niets, en ik ben als mens veroordeeld tot de vrijheid daar zin aan te geven. De verantwoordelijkheid die dit met zich meedraagt, wordt mij soms te veel. Elke keuze die ik maak is doordrenkt van vertwijfeling. Het is alsof ik verlamd in de afgrond staar. Ik kan de vrijheid maar niet als opdracht zien.”

Hij was de grote afwezige in de selectie die afgelopen maandag uit het vliegtuig in Krakau stapte. Johnny Heitinga verbleef nog in Engeland, bij zijn gezin. Na de wedstrijd tegen Noord-Ierland liet hij weten dat de existentiële crisis, die hem afgelopen seizoen al twaalf wedstrijden aan de kant hield, weer opspeelde.

Heitinga staat bekend om zijn gevoeligheid voor existentiële vraagstukken. In 2009 verloor hij zijn basisplaats bij zijn toenmalige werkgever Atlético Madrid. Een sliding door Lionel Messi leidde destijds tot een chronische Kantiaanse analyse over de mogelijkheid tot rationalistische metafysica, waardoor Heitinga voor de rest van het seizoen was uitgeschakeld.

Sportfilosoof Karel Treval begeleidt Heitinga gedurende deze moeilijke periode. Treval: “We zijn hard aan het werk om met Johnny vanuit de facticiteit naar de horizon van de toekomst te kijken. Maar het is niet makkelijk om de ontologische structuren in een week bloot te leggen. We moeten oppassen niet te snel te gaan want dan lopen we het risico dat hij het hele volgende seizoen mist.”

Ondanks de onzekerheid verzekert bondscoach Bert van Marwijk dat zijn pupil er aanstaande zaterdag bij zal zijn. “Vrijdag meldt hij zich bij de rest van de selectie. Die gozer moet gewoon gaan voetballen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In de nastoot: naar eigen waarneming verschilt de foto van Johnny Heitinga VOOR EK 2012 niet veel van Heitinga NA de deceptie. Johnny heeft een serie existentiële gesprekken aangevraagd met het opperhoofd (dus 2 x Balkenende-norm) van het Regionaal Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg. Hij zal zich daarbij laten vergezellen door:
a) een advocaat van de KNVB
b) voor alle zekerheid óók door Bram M.
c) Bert van Marwijk
d) een fiscalist van KPMG
e) zijn schoonvader
f) zijn Personal Assistant Emiel Tsjakka
g) een Friese geestelijke

Zo is hij tegen alle sociaal/maatschappelijke en financiële risico’s ingedekt. Wij (van Outside in Balance Inc.) wensen hem creativiteit in zijn CV en alle succes op zijn verdere levensweg.

Reageer
gravatar

Voortaan toch maar niet meer doen, die goedbedoelde therapeutische acties.
Het laten meedoen van iemand met existentiële twijfels heeft alleen maar bewezen dat deze twijfels besmettelijk zijn: het hele elftal was aan het twijfelen of ze wel moesten winnen, of ze wel wilden winnen, of ze überhaupt eigenlijk wel voetballers waren.

Dat ware op zich niet zo erg geweest als ze die twijfels maar niet onder speeltijd stonden te herkauwen.

gravatar

Vandaag weten we hoe het is afgelopen met onze helden van C1000, AH, Heineken en de andere Oranje bakens der commercie. Maar achteraf kijken wij altijd de koe in de kont, dus laat ik nu niet doen alsof ik alles van tevoren wist. Ik zeg het eerlijk, ik had op tenminste één gewonnen wedstrijd gerekend, niet op drie kansloze nederlagen. Die tweede plaats op de ranglijst van de FIFA kunnen we nu ook wel op onze buik schrijven en met het hemd uitvegen; ik vrees dat we ver buiten de TopTien vallen. Op plaats 73 bevobbeld, dus nog na Transandijvië en Ouagadougou

Reageer
gravatar

Nou, we hebben het gisteren allemaal kunnen zien….opmerkelijk dat hij gewoon werd opgesteld.

Hij is nog lang niet klaar voor volledige wedstrijden. Van Marwijk zou beter moeten weten. Laat hem eerst eens rustig invallen, en misschien later in het toernooi een basisplek geven.

Reageer
gravatar

Het is zaak Heitinga’s “existentiële twijfels” letterlijk te nemen; dus als twijfels over zijn existentie: “Besta ik echt, of verzin ik zowel mijn temporale lob als mijzelf?”, of vragen als “Verzint De Telegraaf mij?” Of: “Verzint een werkloze ghostwriter mij op Facebook en LinkedIn en twittert namens mij? Beleef ik een premature midlife-crisis of wellicht een virulente identiteitscrisis zoals ooit Ludwig Wittgenstein? Is er nog hoop volgens DSM IV of V? Kan ik mij als meervoudig onverzadigde Omega 3 en 6 miljonair nog wel opladen en motiveren voor zoiets triviaals als een EK? Kan ik nog uit een vicieuze middencirkel breken? Ziedaar dé existentiële vragen die een profvoetballer tegenkomt in zijn nanoseconden van geestelijke rijping.

Reageer
gravatar

Misschien vraagt hij zich af of hij heineken lekkerder vindt dam amstel, of dat spelen in de jupilerleague zo zijn voordelen heeft.
Of hij betreurt dat hij met zijn tengels van de bavariababes moet afblijven van zijn geliefde.
Zoveel vragen tegelijk: als dat maar goed gaat.

gravatar

Ergens hoop ik dat zijn crisis aanhoudt: dan heeft hij tijd genoeg om deel te nemen aan de interreligieuze debatavond in de Rode Hoed.
Daar kijk ik naar uit!

Reageer
gravatar

Mis niet de trein van 15.30 uur tussen Breda en Etten-Sleur, voor het geval die op je route ligt Akke! anders mag je trouwens met mij in de blindentaxi (nu nog gesubsidieerd), groet Jules.

gravatar

Bij Suus Confuus Oosterse Sportfilosofie direct resultaat: Beste Heit, in het leven draait alles om REÏNCARNATIE. Doe op het EK je best en in een volgend leven kom je een stapje hoger. Haak af, en val terug tot het dieptreurige niveau van een worm, een ballenjongen of een sportredacteur. Aan jou de keus.

Reageer
gravatar

Ivo Niehe betwijfelt of er naast hem nog iets bestaat. Door deze twijfel lijkt het hem zinloos om zich met de rest van de wereld te bemoeien.

gravatar

De meeste schakers zijn ook blank overigens, zie je wel wij worden gediscrimineert

Reageer
gravatar

Ik duid de wanhopig zoekende Heytinga op het standaardwerk van Prof. Dr. W.A. Luypen “Existentiële fenomenologie”. Hierin eindigt auteur, na 375 bladzijden, met: “.. dan zou ik definitief met mijzelf kunnen instemmen. Dit richtingsbewustzijn heet ‘hoop’; het is geloof in de Liefde. Geloof in de eigen existentie”. Johnny, kerel, zolang er leven is, zolang is er hoop en zolang er kuddegeest, massahysterie en nationalisme zijn, zolang is er voetbal. Jouw leven is dus niet nutteloos, kop op, borst vooruit, verstand op nul en de blik op het oneindige én het vijandelijke doel!

Reageer
gravatar

Het laatste stukje prestatie in de sport zit tussen de oren vertelde de sportpsycholoog mij altijd. Daarom presteerde ik altijd zo extreem goed en was ik mijn tijd ver vooruit in de sport: gewoon niets tussen mijn oren en dus ook geen existentiele twijfels!

Reageer
gravatar

Wellicht is ie die 2 onterechte kaarten van de vorige finale niet genoeg vergeten. Klikklakklaar, de schijts won de wedstrijd daar.

Dit artikel is weer broodje aap met appel: het klinkt wel lekkel geleerd, maar ik zie Sjon Heitinga er echt niet voor aan dat hij de gebezigde woorden in z’n vocabulaire heeft staan.

Maar misschien eerst een portie vakantie nar de Oekraine? In ieder geval een uitje nar Auswitch. Dan ziet ie zelf dat het nu zo erg nog niet ist.

Reageer
gravatar

Smoesjes! Iedereen weet dat de confrontatie van het alter-ego met de werkelijke aard van het bestaan, tegen de achtergrond van het bestaan van een kosmisch bewustzijn geen werkelijke rol speelt in de vraag of de eigen existentie superieur is aan een hoger doel. De tijd is immers een onafgebroken voortgaand medium, waar alleen het nu bestaat en waarin de fundamentele rol van de tijdelijkheid van het menselijk bestaan boven de eigen ethiek uit groeit.
En dat weet Heiginga drommels goed!

Reageer
gravatar

Daar heb ik nou last van als ik naar Heitinga kijk.
Zijn we dan helemaal voor niets geëvolueerd?
Waarom moesten we zo nodig het land op, hadden we niet beter in de zee kunnen blijven?
Ik kan er geen salade meer van maken, zucht.

Reageer
gravatar

Bert van Marwijk staat momenteel op de voorpagina van ieder tijdschrift. Wordt het niet eens tijd om Nederland op te heffen in het geval dat we weer niet weten te winnen? Alles valt zo in het niet bij voetbal namelijk..

Reageer
gravatar

Voetbal is voor mensen met visie, inzicht en leiderschapskwaliteiten. De Johan Cruyfs van deze wereld. Mensen die zeggen dat voetbal voor de dommen is ontberen vaak die kwaliteiten. Een beetje jaloersig dus om zoiets te zeggen.

gravatar

Brallie, gymnastiekleraar op de middelbare school? Je bewijst juist het gelijk van de stelling.
Het was geen middelbare school, maar voortgezet kleuteronderwijs.

gravatar

Art 5.6 uit ‘Spelregels Koninklijke Nederlansche Blinden Voetbal Bond’ luidt:”doelpunten dienen door zgn voelsprieten te worden waargenomen.”
Voor niet blinden: in de blindenvoetbalwereld worden de Fjes, die voor de wedstrijd met de spelers het veld opkomen, rondom de doelpalen en lat gehangen als voelsprieten, voelen zij de bal langskomen, dan is er gescoord.

gravatar

Zelf blijft bij mij de vraag hangen of het Heitinga wel zelf is die geteisterd wordt door die existentialistische twijfels. Op zich zou het voor Heitinga zelf wel prettig zijn als hij het niet was: Dan hoefde hij ook niet te twijfelen.

Reageer
gravatar

Ssssssst, straks leest Johnny dit en slaat hij nog meer aan het twijfelen. Moeten we hem soms ook tegen Duitsland missen?

gravatar

Al die achterlijke geloven die Nederland maar binnen mogen. Eerst de islam, toen de synagogebouwes en nu weer existentialisme (hoe schrijf je dat eigenlijk!). Kom op, terug naar onze trotse joods-christelijke tradities en dan lekker zaterdag scoren tegen die overlastbezorgende Oosteuropeanen!

Reageer
gravatar

Voor zover ik weet horen de ‘synagogebouwers’ bij de joods-christelijke cultuur van de Nederlanden

gravatar

Niet waar, ik las laatst nog op een zeer betrouwbare nieuwssite dat het judas-achtige lobby-complotten zijn die die dingen bouwen!

gravatar

@ Rita: Ten eerste is existentialisme (en filosofie in algemene zin) geen religie.. Ten tweede waren de joodse gemeenschappen in Nederland eerder ‘gevestigd’ dan de huidige stroom Moslims (remember WO II?).. Ten derde getuigd je kennis van religie en wetenschap niet van veel zinnigheid en ten vierde is Denemarken niet bepaald een overlastbezorgend land.. (en is het wel Oost-Europees? Het ligt immers in Scandinavië)..

gravatar

Achachach, weer een geen disclaimer lezer, die KGS.
Bert Bokhoven moet dat toch eens onderzoeken: onnozelheid blijkt gepaard te gaan met afwezigheid van gevoel voor humor …

Ja, die lui zijn in de 2e WO nogal overhaast vertrokken, enthousiast geholpen door een bepaalde beweging met een voorliefde voor de kleur bruin.
Laat er nu wéér een beweging zijn die hetzelfde wil doen … met andere andersgelovigen, tsk tsk.
Moet iets te maken hebben met geen gevoel voor existentialisme.

gravatar

Heb al eerder tegen Bert gezegd dat die vreedzame coeksistensie uit ‘t trainingsschema most, want wat mot zo’n van de mavo geplukte knul met al dat softe gedoe? De africhting moet zijn: fixeren op de bal, rennen, trappen met die hap en kassa!

Reageer
gravatar

Ja dat krijg je als ‘n voetballer z’n IQ zo hoog is! Genialiteit en labiliteit en depressiviteit liggen dicht bij elkaar. Voor voetballers veel beter om zich alleen met genitaliën bezig te houden. De coach zou beter moeten weten. Bijgoochem.

Reageer
gravatar

—dit is een bericht uit de toekomst—

Hoi ik ben dus Loedwig Timmerzwam en zal worden geboren op 18 februari 2178.

Ik zal spelen voor Oranje in 2199 , Oranje zal door mij kampioen worden.

Reageer
gravatar

Geachte heer Timmerzwam,

In welk jaar gaan de eerste WK’s en EK’s in een oneven jaar gespeeld worden? Zit met smacht te wachten op uw toekomstige antwoord…

gravatar

Oneven jaren zijn op zich wel een goed idee. Geen samenloop met Olympische spelen meer, en meer aandacht WK Korfbal

gravatar

Jammergenoeg zal Loedwig Timmerzwam in de 8701minuut rood (en penalty) krijgens wegens het gooien met zijn joy-stick. Hierdoor zal Ojama Kadomi , de spits van de “Verenigde Nieuw Japanse landen” de winnende goal maken.