De Speld checkt: Ron Brandsteder

Steeds meer Nederlanders ontkennen Ron Brandsteder. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt zelfs dat sommige Nederlanders zich hardop afvragen ‘wie is dat?’ als ze met een foto van Ron Brandsteder worden geconfronteerd. Omdat over Ronbrandstederontkenning niet lichtvaardig mag worden gedaan, checkt De Speld.

De aanleiding

Ron Brandsteder heeft geen aanleiding. Hij is in dat opzicht te vergelijken met Aristoteles’ onbewogen beweger. ‘Een spontane kerel’, noemen we dat in gewone mensentaal. Zijn spontaniteit zet anderen al decennia in beweging, of het hun in de aerobic gym is, tijdens Ron’s Honeymoonquiz, of bij Wie ben ik? met André van Duin. Zonder Brandsteder staat het allemaal stil. Waar Ron Brandsteder is, is vuur.

Mogelijke interpretaties

Ron Brandsteder is eeuwig en onveranderlijk. De vraag hoe iemand Ron Brandsteder interpreteert, is van dezelfde orde als de vraag hoe iemand een stoel interpreteert. Leuk voor studeerkamerfilosofen, maar in de showbizz komen we er niet ver mee. Ron Brandsteder is een antwoord, geen vraag. Toen André van Duin bij Wie ben ik? aan Brandsteder vroeg wie hij was, antwoordde hij dan ook: ik ben wie ik ben.

En, klopt het?

‘Zeg mij nu de waarheid maar. Is hij niet meer in gevaar?’, vraagt Bonnie St. Claire aan Ron Brandsteder in het inmiddels klassieke lied Dokter Bernard. Bonnie kon door Ron niet gerustgesteld worden, maar dat kunnen wij gelukkig wel met u. Natuurlijk klopt Ron Brandsteder.

Conclusie

Het zal niet als een verrassing komen. Ron Brandsteder is waar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ALCHTONEN 10 JAAR SLACHTOFFER VAN NEDERLANDS
Ik weet zeker dat honderd procent van de leden dit met mij eens is.” Geert Wilders zelf …. Ik ben van het ingestraalde water uit een Tielse kraan. Dus niet van ….. WAT HEB IK GEHAAD KREEGT IEDER ALCHTONEN HAARD .

Reageer
gravatar

Ooit had mij vrouw VIP kaarten voor de uitreiking van de Televizierring. Ik werd aardig opstandig bij het aanschouwen van al die zelf benoemde “sterren”.
Na voldoende van de champagne gesnoept te hebben ben ik op Ron Brandsteder afgestapt en heb hem de hand geschud. Dag mijnheer Brand zei ik. Hij antwoordde “De naam is Brandsteder hoor” waarop ik weer zei. Kan je nagaan hoe snel ik de tv altijd uitzet als ik jou erop zie. Ron was not amused en ik des te meer. En het leuke is dat het nog waar gebeurd is ook.

Reageer
gravatar

Ik hou het kort, maar ik dit wel even kwijt: U had tv-recensent moeten worden, dan had u in een vroeg stadium Nederlandse tv-kijkers het Brandsteder-tijdvak kunnen besparen. Hoe? Door hem ook schriftelijk te brandschatten. Jammer, gemiste kans voor open doel.

gravatar

Dank u zeer, lieve Mercedes, voor dit overtuigende grafschrift; poëzie die helaas te lang zal blijken voor de gemiddelde steenhouwer om in marmer te hakken. Dank ook dat wij kennis konden nemen van de mening van André Manuel over Frank Masmeijer uit “Fratsen”. Lang niets van gehoord: de schuld van C-1000 met hun slogan “Geen fratsen”.

Reageer
gravatar

Heer Leeflang, reeds medio jaren ’90 hield Fratsen op te bestaan. André Manuel ging toen theater maken en een korte wijle later begon hij de band Krang!
Naar mijn idee heeft die band nimmer het geweldige niveau van Fratsen kunnen halen. Liedjes zoals ‘Als Beatrix sterft’ en ‘De Allereerste Keer’ zijn toch pareltjes uit de vaderlandsche muziekgeschiedenis?!

gravatar

Respondenten nr. 25
@Leeflang: Mercedes B. … veel gemaakte denkfout. Mercedes is mijn meisjesnaam. B. heeft er niets mee van doen.
@Akke: Dank voor de correctie.

Verder heeft Andre Manuel van ‘Fratsen’ ooit een prachtig lied gecomponeerd over F.M. Hier de tekst:

Ik ben heel erg vredelievend
Ik zal nooit geweld gebruiken
Als ik ruzie heb loop ik hard weg
Verberg me in de struiken
Kan daar uren liggen wachten
Tot de boosheid is verdwenen
Er is slechts 1 persoon die ik heel graag
Een trap geef voor z’n schenen
Frank Masmeier

Over het algemeen blijf ik heel rustig
Kijk gelaten om me heen
Onnozelheid dat accepteer ik van
Bijna iedereen
Domme mensen, slechte mensen
Ze zijn me om het even
Maar er is er 1 die ik erg graag
Een doodschop zou willen geven
Frank Masmeier

Er zijn landen waar die Masmeier binnen een half uur
Geblinddoekt zonder advocaat aan een paal geknoopt
Tegen de muur wordt gezet en neergeschoten
Zonder dat er iemand rouwt
Hier houden we hem in leven
Hier is ‘ie zelfs getrouwd
Frank Masmeier

Hij draagt altijd van die pakken
Waar zelfs de grootste lachebek
De tranen van in de ogen schieten
Ik vind het dus niet gek
Dat als we op tv die Masmeier voorgeschoteld krijgen
De pogingen tot zelfmoord alarmerend stijgen
Frank Masmeier

Heeft een kandidaat verloren
Roept Masmeier “Gezellig”
Wordt er een kalfje dood geboren
Roept Masmeier “Gezellig”
Drijft er dooie vis in de sloot
Roept Masmeier “Gezellig”
Gaan er in Afrika miljoenen dood
Roept Masmeier “Gezellig”

Het gebit van de heer Masmeier
Is zo verschrikkelijk groot
Dat geen tandarts hem nog helpen wil
Die gaan nog liever dood
En nu hoop ik dus dat Masmeier op een mooie dag
Zijn gezicht in tweeen scheurt in een allerlaatste lach
Gezellig

Reageer
gravatar

Waarom moet ik bij Brandsteder allereerst aan Sony denken? Aan Hoofddorp en te luide muziek?
Wellicht is er een verband tussen Sony en Ron Brandsteder?
Om in nostalgische sfeer te blijven: de V-FETs branden na een jaar door, maar je kon er wel een ei op koken.

Reageer
gravatar

Mercedes B.: Frank Marsmeijer; ook zo’n intrigerende schuilnaam die vaaglijk bekend klinkt maar toch geen duidelijke beelden tevoorschijn roept. Vergis ik mij deerlijk of had deze Marsmeijer ooit showmaster-achtige in- of pretenties in zijn mars, maar brak hij nooit echt door via Weekend en Story? Een soort ultralight amuseursrol in het TROS- of AVRO-amusementscircuit? Of was hij tóch wellicht de opvolger van Theo Eerdmans in “Een kwartje per seconde” bij de VARA? Duidt u mij nader, s.v.p.

gravatar

Zat voornoemde Frank Marsmeier niet in het radioprogramma ‘Ko de Boswachtershow’ waarin hij de rubriek ‘Beesten in het Nieuws’ mocht presenteren?

gravatar

Het is nog anders: de naam is Masmeijer en het wiki-CV laat zien dat je ook met VWO diploma ten onder kunt gaan een lege onbenulligheid.
Verder wel een aardige gozer.

gravatar

Het lijkt er sterk op dat het hier om een zaak gaat die verouderd is. Waar ik wel een zaak van ga maken is dat een persoon (waarschijnlijk ene paul)via verschillende namen zijn woord doet. Dit is strafbaar door artikel 4.6 van de pseudoniemenwet 1998.

gravatar

Maar Sandra Reemer was toch van Andres? Dan heb ik zeker een aantal jaargangen Story en Prive gemist. Wegens verregaande desinteresse, haast ik mij te verklaren.

Zelf vond ik het altijd een hele prestatie van de decorbouwers om een deel van het decor op bijna menselijke wijze te laten bewegen en geluid voort te laten brengen, maar nu verstoort De Speld dit beeld door te beweren dat het géén zingend stuk beschilderd bordkarton was?
Weer een stukje jeugd in de prullenbak, hoe jammer.

gravatar

Ik herinner mij Ron Brandsteder vooral als “De man van Sony”, zijn vader was importeur van dit Japanse electronica-merk en in alle shows waarin hij mocht figureren, bestonden de prijzen uit producten uit de winkel van zijn vader, dus van Sony. Sony heeft voor hem dan ook een standbeeld opgericht midden in het Yokohamese pretpark Hollandtown, pal naast de aanlegsteiger van de kopie-oorlogsbodem “Zeven Provinciën”. In het hoofdkantoor van Sony is hij vereeuwigd in een bronzen buste; sinsei Blandstekel is een aanbeden figuur in Japan: hij is de man die eerst Nederland en toen Berlijn, Europa én de NAVO voor Sony ontsloot. Sonyto, ergo sum. Ron bestaat, en hij leeft dankzij Sony nu een Zwitserleven!

Reageer
gravatar

Ik weet niet, een kleine afwijking zeker, maar de associatie is daar: ik heb altoos de neiging Zwitsalleven te lezen.

Iets met gepamperde jeugdig aandoende ouwetjes in goede doen vanwege aandeeltjes Koninklijke Olie, zoiets.

gravatar

Jeettje: in u woorden herken ik een plaats- en een generatiegenoot. Zwitsal voor de schrale liezen van baby’s en bejaarden en Dampo op de borst voor jeugdigen bij een vastzittende hoest. En: dagelijke een lepel vette levertraan in de maanden dat er een R in de maand was, later vervangen door het beter pruimbare Sanostol. De Zwitserleven-oudjes zullen langer van zorg kunnen genieten dan doorsnee-oudjes, zij kunnen namelijk de extra-pakketten privé-zorg aan het bed betalen. Bij “aandeeltjes Koninklijke” denk ik aan “Buitenzorg”, “Straatweg” en -met name- aan de “LeFèvre de Montignylaan”. U ook?

gravatar

Zo ongeveer, maar ook Avenue Concordia en niet te vergeten het Scheepvaartkwartier.
Wij gebruikten en famille overigens Vicks vaporub, hetwelk in samenwerking met opentrokken flacon Airwick een verlichtende werking had.

gravatar

Ik herken hier veel oude geluiden. “Ban de bom”, blote PSP-dame, mariniers actief tegen Damslapers, krakersrellen, Paradiso met vier verdiepingen (de kelder en het kamertje boven), het begin bij Dansen bij Jansen en de Heineken Hoek en het politiebureau op het Leidseplein. En in tijd ontstond Ron Brandsteder voor de ene helft van de bevolking en Koot en Bie voor de andere helft. Heerlijk!

gravatar

Is het de spontaniteit of toch de drank?! Samen met Bonnie een paar apart.
Proost. Spuug.

De dorst wordt gelest of is het juist tegenovergesteld, want ik dacht toch echt dat deze gast BRANDSTICHTER heette. Er wordt wel toegegeven dat vuur in de buurt is, maar noem het meubeltje dan bij de naam.

Reageer
gravatar

In het artikel wordt het Kosmologisch Brandstederbewijs gebruikt. Het Ontologisch Brandstederbewijs vind ik echter sterker.
1. De overtreffende trap van een mens bestaat niet
2. Ronder Brandsteedst bestaat niet
3. Dus bestaat Ron Brandsteder
Het Teleologisch Brandstederbewijs is nog niet breed geaccepteerd.

Reageer
gravatar

Ja, hier kan ik me wel in vinden. Vooral vanuit ontologisch gezichtspunt! Had Shakespeare het al niet over “to be or not to be”?
Vanuit de metabletica wordt hier wellicht anders over gedacht.

gravatar

Is toch makkelijk op Wikipedia na te zien: “Ronald (Ron) Brandsteder is een Nederlandse televisiepresentator, die tevens bekend is als komiek en zanger.”
Hij bestaat dus! Als de Wiki het zegt zal hij heus wel waar zijn.

Reageer
gravatar

Bernardus toch! Je moet niet alles geloven wat niet gedrukt staat.

In Wikipedia staat bijvoorbeeld van alles over een zeker God, ook wel Allah, Jahweh, Zeus en het Vliegende Spaghettimonster genoemd. Moet ik meer zeggen?

gravatar

Je bedoelt dat die ook niet bestaan?
…Misschien moet ik ook maar eens op consult bij televisiepsychiater Paulien.

gravatar

Bij ons ligt een heel dossier over de heer Brandsteder en zijn zoon. Lijkt me sterk dat wij proces verbalen maken tegen niet bestaande personen. Maar ik zal het toetsen aan een grondig onderzoek.

Gegroet, uw reserzeur de kok (met K. O. K.)

Reageer
gravatar

Een zuiver geval van i-ron-nie, dit hele verhaal. Niemand kan het bestaan van Ron Brandsteder bewijzen en niemand kan zijn niet-bestaan bewijzen. Ik heb deze discussie eerder gehoord… Ging toen over iets of iemand anders, maar het was net zo zinloos. Ik durf te wedden: over duizend jaar weet niemand meer wie Ron Brandsteder was. Zo ging het tenslotte ook met Petar Tielszen. ‘Petar wie?’, zult u zeggen… wat enkel mijn punt bewijst. Of het tegendeel.
‘Ron Brandsteder’ is trouwens een anagram van Band Ends Terror. Need I say more?

Reageer
gravatar

Ho ho ho; niet zo snel. De heer Brandsteder is Amsterdammer van geboorte (daar is hij weliswaar niet voor verantwoordelijk te houden, maar toch ..) dus één standbeeld is al teveel, twee is volstrekt belachelijk en absoluut zeker niet in onze mooie stad.

Wij hebben geen last van verzakkende metro’s en aanpalende huizen: er ligt derhalve een mooie taak om juist in Amsterdam de schouders er onder te zetten.
Twee standbeelden lijkt me dan zelfs wat weinig: het zal een forse kolonnade dienen te worden.

Reageer
gravatar

Jeettje toch, je weet heel goed dat men in Mokum slechts in zeer uitzonderlijke gevallen voor zeer belangrijke lieden die aldaar zijn geboren en getogen, en die van onnoemelijk betekenis voor de stad zijn geweest waarvan de herinnering niet door de historie mag worden uitgewist, slechts wordt overwogen om hooguit één standbeeldje te plaatsen in Noord.

Bij jou in Rotjeknor kan een pedante, oproerkraaiende Velsenaar die daar toevallig soms verbleef, zelfs twee standbeelden krijgen als hij maar op tijd doodgaat. Niet weggestopt in Zuid, maar één in het Centrum en het andere binnen 350 meter (en wel 10 meter) van een school in Mathenesse!

gravatar

Ja, hoe dat ding daar zo is gekomen; geen idee. Het moet een soort van burgerinitiatief zijn geweest wat op een onbewaakt moment gestalte heeft gekregen en is gedoogd om gemoederen tot zwijgen te brengen.
Overigens staat het ding op een plek waarvan men nu niet zo gelijk kan zeggen daar enige importantie aan te kunnen ontlenen: zelfs duiven laten het daar afweten.
De liefde ging bij de volgelingen toch niet zo diep dat de miniaturen goed in de verkoop lagen en met het opportunisme de beeltenaar eigen, zal het wel niet lang duren of het wordt omgesmolten om ten gelde te maken, aldus de betekenis voor onze stad treffend te portretteren: kostte meer dan het opleverde.

gravatar

Heer Jeettje, onze gebouwen verzakken, de palen waarop we gebouwd zijn rotten, de Noord-Zuid lijn is een never ending story. De Meer is de Meer miet meer en ons geliefde Ajax zit op een plek die Driemond-Groot, Duivendrecht-Zelfstandig genoemd zou hebben kunnen worden (of Groot Diemen). Ook de Vrijmarkt wordt steeds meer gecentraliseerd. Wij spreken dan ook van de MokumSSR. Zelfs met onze haven wil het niet lukken. Snik!! Zelfs de meisjes van plezier worden in hun werk gehinderd… Ron Brandsteder als burgemeester zou voor ons een verademing zijn.

gravatar

Ron heeft de gezapige Nederlandse televisie tot de grond toe veranderd. Als eerste televisiepersoonlijkheid heeft hij gewezen op de grote invloed van buitenlanders op het kijkkastje, die hij samenvatte in het woord “mondialisering”. Hij is daarom zeer gekant tegen het lidmaatschap van Eurovision.

Ron leeft gelukkig nog, want anders had hij twee standbeelden in Rotterdam gekregen en een prominente plaats in de vaderlandse geschiedeniscanon na zijn benoeming als Nederlander van de eeuw.

Reageer
gravatar

Brandsteder, is dat niet de man die af en toe in het postcodeboek een straat in een willekeurige gezellige volksbuurt aanprikt, waarna van gezelligheid geen sprake meer is. Een deel van de bewoners verhuist subiet naar een costa. De overblijvers verhangen zich.

Reageer
gravatar

Dus jij beweerd dat GTST, Flikken maastricht en ter land ter zee en in de lucht een ilussie is, Om maar te zwijgen over Spangas.

gravatar

Ron Brandsteder waar? Dat is zo enorm waarschijnlijk, dat KAN bijna niet waar zijn! Ik zet de mogelijkheden en op een rijtje:

– Ron Brandsteder is een hologram. Gezien voorgaande publicaties hier erg onwaarschijnlijk en daarom een hoge kans op waarheidsgetrouw.

– Ron Brandsteder is een reclameboodschap. Met het schuin oog op de hoge inkomsten wellicht wat ver gezocht. (Heeft deze fictie werkelijk een bejaardenauto verdiend met reclame maken voor dat voertuig?)

– Ron Brandsteder is een luchtspiegeling. Gezien de enorme, onwaarschijnlijk grote kwabben die Ron Brandsteder in het gelaat heeft, is een vette morgana niet ondenkbaar.

Reageer
gravatar

Margutsie toch! Zie jij luchtspiegelingen? Als je goed kijkt zul je zien dat het in dit geval toch waarlijk een vette morgana betreft.

gravatar

Brandstichter is een artefact met kwabbenkop die gezegend is met een ranzige drankstem. Wel een goeie kerel.