Beboet na onverlicht fietsen: hoe nu verder?

Reïntegratie verkeersovertreders schiet te kort

Aangehouden worden voor fietsen zonder verlichting: het overkomt jaarlijks duizenden mensen. Voor het Justitieel Incassobureau is de zaak afgedaan zodra de boete is betaald. Maar voor de dader begint het dan pas. Hoe terug te komen in een samenleving die niet op verkeersovertreders zit te wachten?

De nachtmerrie voor Bertrand G. (34) begint als hij in december wordt aangehouden voor fietsen zonder achterlicht in de binnenstad van Den Bosch. Nog voordat de acceptgiro voor de boete in zijn brievenbus valt, treft hij zijn huis beklad aan met leuzen als ‘Als automobilist zie je echt een fietser niet die niet volledig verlicht is, hond!’ en ‘Het gaat in het verkeer om zien en gezien worden, homo!’ Bertrand wil aangifte doen, maar de politie negeert zijn klachten volledig.

Bertrand raakt in de weken daarna zijn baan en relatie kwijt en raakt in een maatschappelijk isolement. “In de rij voor de kassa in de supermarkt werd ik door het helft van de mensen met de nek aangekeken.”

De reclassering zou hem weer terug moeten brengen in de samenleving, maar dit blijkt een loze belofte. “Twee keer ben ik bij ze geweest. Ze raadden me aan om zoveel mogelijk te solliciteren en eventueel te verhuizen als de bedreigingen aan zouden houden. Dat kan ik natuurlijk zelf allemaal ook bedenken. Maar welke werkgever neemt nog iemand aan met een verleden als ik?”

Bertrand voelt zich voor het leven gestigmatiseerd. “Het is natuurlijk waar dat ik de fout in ben gegaan, maar ik ben zoveel meer dan alleen die fietser zonder licht. Ik verdien toch ook gewoon een tweede kans?”

De reclassering te Den Bosch geeft toe dat de reïntegratie van Bertrand tot dusverre niet erg succesvol is verlopen, maar weigert de hand in eigen boezem te steken. “Wij hebben gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag voor meneer G. Maar de volkswoede die een fietser zonder licht teweeg brengt, kunnen wij niet beteugelen.”

Bertrand is inmiddels verhuisd en beseft dat hij vooral veel geduld zal moeten hebben. “Eigenlijk kan ik mijn leven pas weer oppakken als de misdaad over 10 jaar verjaard is. Het is toch onrechtvaardig dat ik nu zo lang buitenspel word gezet? Waarom zijn zulke toestanden mogelijk in een land als Nederland?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb zelf jaren in Colombia gevangen gezeten. De eerste (moeilijke) jaren (in afzondering) dacht ik in handen te zijn gevallen van ‘t FARC; later bleek dat men mij betrapt had op het onverlicht pedalen door Bogota, de hoofdstad van dit enigzins paranoid schizofreen aandoende landje in het NoordWesten van Zuid Amerika… Na 15 jaar zitten lach je om zadelpijn geloof me, maar fietsen? In het buitenland nooit meer!!!

Reageer
gravatar

Allicht dat het lastig reïntegreren is als je ‘t licht nog niet hebt gezien.

Ik vind het op zich wel heel goed dat de maatschappij niet licht denkt over zo’n niet al te lichte overtreding. Dat licht (sorry, ligt) natuurlijk erg gevoelig.

Reageer
gravatar

Het Dynamische Duo Rutte/Verhagen overweegt om het begrotingsgat dat nu volgens het CPB is ontstaan, te dichten door het optrekken van de boetes voor onverlicht rijden tot € 6.500,- per geval, het afschaffen van gratis medische hulp voor 65-plussers en het beperken van de hypotheekaftrek voor alle woningen onder de € 850.000,–. Bankiers zouden vrijwillig 0,015 % van hun bonussen aan een goed doel of de Belastingen moeten afdragen. Desgevraagd deelde de MP mede dat door het grote aantal ‘onverlichte’ fietsers dáár proportioneel het grootste voordeel viel te behalen. Op basis van de geplande maatregelen hopen VVD/CDA in 2012/13 het vermogende deel van hun politiek/economische achterban voor substantiële inkomensachteruitgang te behoeden.

Reageer
gravatar

Ik zie de politie hier ook regelmatig fietsen zonder hun verlichting te hebben ingeschakeld.
Meest recent nog gistermorgen toen ik de krant uit de bus ging halen.

Reageer
gravatar

Fietsen zou verboden moeten worden. Dat leidt alleen maar tot slechte of haperende verlichting, losrakende kettingen en lekke banden. De bellen doen het nooit en de versnelling werkt niet. Weg ermee.
Eerst maar eens een goede fiets ontwerpen, die met je meedenkt.
En de buitenlanders met een fiets, daar weten we in Venlo wel raad mee,

Reageer
gravatar

Met alle respect voor de implicaties die hierboven uitgebreid werden behandeld, moet ik u allen toch even terugvoeren naar de kern des poedels: Beboet na onverlicht fietsen, hoe nu verder? Cliënt X verscheen vandaag voor mij met de verschijnselen van een posttraumatisch stress syndroom (PTSS). Zijn klacht inhoudelijk: hij was door de bekeurend beambte dermate bestraffend en vernederend toegesproken dat hij nu ‘s nachts niet meer kan slapen. Zelfs niet na 20 mg. benzodiazepines. Quid nunc? Zijn vrouw heeft hem tijdelijk(?)verlaten voor een louche occasionhandelaar en nu bewoont hij hun etagewoning alleen met 2 Pekinezen en 4 goudvissen, die ook nog eens hun 14 karaats goudglans verloren en van doublé bleken. De buurt wijst hem af, jonge allochtonen werpen hem hun dure sportschoenen na; men bejegent hem als de eerste de beste pedofiel. Bureau Slachtofferhulp weigert slachtofferhulp omdat men zijn situatie eigen schuld acht. Ik presenteer u de andere kant van de medaille van deze bekeuring; de verbaliserend wetsdienaar werd gefêteerd, door de burgemeester ontvangen en op echte Cubaanse sigaren getracteerd. Ook kreeg hij een foto van het crime-fightersduo Opstelten/Teeven met de originele handtekeningen. In het politieblad werd hij de Medewerker Van De Maand(Februari). Ik vraag u: getuigt dit van de zorgplicht die gemeentebesturen kregen opgelegd van de Premier aller Nederlanders? Ik zeg neen, driewerf neen. Het wordt tijd dat we ons allen keren tegen dit soort buitenproportioneel politiegeweld. Het is anders: heden ik, morgen gij. Hodi mihi, cras tibi. Er is inmiddels een praatgroep gestart, u kunt zich nog aanmelden.

Reageer
gravatar

Ik wil eenieder er opmerkzaam op maken, dat men in de gemeente ‘s-Hertogenbosch tussen zonsopgang en zonsondergang zonder het voeren van verlichten mag fietsen. Gezien het artikel en de reacties is dit een unicum in ons landje.

U dient dus het zielige slachtofferverhaal van Bertrand G. (34) met een korreltje zout te nemen. Het verhaal is voor het eerst gepubliceerd in de Telegrof en dan weet u het wel. Bernhard Gekscheerder staat overigens in onze stad bekend als aartsleugenaar.

Reageer
gravatar

ging het maar werkelijk zo. dan lachte men niet meer na een boete voor fietsen zonder licht en dan dacht men wel 2keer na voordat men zonder licht fiets. maar nee de pakkans is erg klein en de boete is een lachertje.

ik vind dat de boetes voor fietsen zonder licht gelijk moetne staan aan art.5 tenslotte breng je jezelf en mede verkeers deelnemers in gevaar.

maar het verhaal hierboven is complete klinklare onzin omdat als je boete krijgt niemand dat weet tenzij je het rond bazuint of andere het toevallig zien en horen dat je die boete krijgt

Reageer
gravatar

Toothpick,

Op de eerste plaats wil ik buiten mijn beroepsuitoefening, als regelmatig lezer van De Speld, jou erop wijzen dat het geen gewoonte is om hier onder pseudoniem te reageren en zeker niet met jouw affiniteit voor Engelstalige tandenstokers.

Op de tweede plaats wil ik beroepshalve jou er op wijzen, dat jij de cavia die van rechts komt, voorrang dient te verschaffen ongeacht de gevoerde verlichting.

gravatar

@HIM HAM HOED. U hebt/heeft helemaal gelijk.
Maar, ik moet toch een kanttekening plaatsen.
Is zijn reactie niet juist een teken van hoe zwaar hij geraakt is. Bertrand is niet alleen emotioneel maar zelfs taalkundig zwaar aangeslagen. Een hele taak aan de hulpverlening om zijn pijn te verlichten.

Reageer
gravatar

Je moet verschrikkelijk oppassen met dit soort levensgevaarlijke idioten.
Voor je ‘t weet word je als onschuldige automobilist overreden door zo’n criminele fietser die tot slot van rekening ook nog eens geen verlichting bij zich draagt.
Als hij zich nou eens zou verlichten dan zag je hem tenminste al van verre aankomen, maar nee, “dan is het verrassingseffect weg” hoor je ze dan roepen.
BAH, BAH en nog eens BAH, fietsers!

Reageer
gravatar

Als politie werkeluk mensen zou willen helpen (vroeger werden ze wel “dienders” genoemd), zouden ze bij acties verlichting geven aan iedereen die het niet had. Gewoon een week lang. Dan doe je wat terug voor de burgers die alles moeten betalen.

Of B.G. moet gewoon een nieuwe fiets aan Sinterklaas vragen.

Als zelfs dat niet lukt dreigt een asielzoekersaanvraag in ???

Reageer
gravatar

Niet zo vreemd dat Bertrand niet meer aan werk kan komen. In deze economische tijden zijn er voor hem 10 anderen die nooit zo dom zijn geweest om zich te laten betrappen op het fietsen zonder licht. Allicht kies je dan voor die slimmere solicitant!

Reageer
gravatar

ik heb geen fiets waar dus geen licht op zit voel me daardoor constant gedemoniseerd al kan dat komen doordat ik een stinkende manisch depressieve zwerver ben die steeds mensen lastig valt moeilijk te verklaren waaraan het ligt

Reageer
gravatar

Nou het Bertrand G. zijn eigen schuld. Hij heeft het over zichzelf afgeroepen. Dat komt omdat ie te lui was om overdag naar de Action te fietsen en een paar knipperlampjes voor nog geen 3 euro te kopen. Luiwammes.

Reageer
gravatar

En terecht. Waarom zouden pedofielen en moordenaars er moeilijker mee hebben. Je geeft fietsers een slechte naam. Als ik het voor het zeggen had…

Reageer
gravatar

U maakt het wel spannend, Beru. Of is er per ongeluk een stuk tekst weggevallen? Of was uw idee zo revolutionair dat De Speld niet kon toestaan dat het hier geplaatst werd?

gravatar

Goed dat dit taboe wordt aangesneden, maar je zal maar naast zo iemand wonen! Dan heb je niets aan verhalen over schade door opvoeding dan wel geaardheid. Dan zit je er mee! En je huis keldert in waarde. Wat nou zielig doen over het in de rij staan bij de kassa of moeten verhuizen! Wie zijn hier de slachtoffers? Deze mensen mogen van mijn part geëlektrocuteerd worden om er zeker van te zijn dat ze niet in herhaling vallen!

Reageer
gravatar

In een aantal gemeenten moeten deze daders daarom verplicht langs de huizen om de buren te waarschuwen voor het gevaar dat naast hen woont. De omwonenden hebben het recht om dit te weten, zodat ze rustig een razzia kunnen organiseren. Dat is al een stap in de goede richting. Mijn voorstel: leg de fietslampjesvergeter een straatverbod op, geldend voor alle straten!

gravatar

Interessant: u wilt dus de hele persoon van voldoende wattage voorzien zodat achterlichtjes overbodig zijn? Want niet te zien door de lichtgevende fietser?
Met wat subsidie moet dit concept uit te werken zijn.

gravatar

Sjaak, je moet wel onderscheid maken tussen de geaardheid van de fietser en die van het fietslampje: de laatste hoeft namelijk helemaal niet geaard te zijn, net zomin als een zekering en/of aardlekschakelaar vereist is. 6 Volt is namelijk volkomen ongevaarlijk. Hoe dat bij de fietsers in kwestie zit heb ik (nog) niet kunnen vaststellen.

gravatar

Idd Beuschoffeur. Ook ik denk dat dit artikel een diepere betekenis kent als wij het begrip ‘verlicht’ de volgende betekenis geven:

WIKI: “…met als doel het gebruik van de rede te bevorderen. Het stond voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling; het was tegen bijgeloof, intolerantie en misbruik in de kerk en staat.”

Het is dus volstrekt logisch dat zo’n onverlichte fietser door het CJIB, de Reclassering en boze landgenoten de les wordt gelezen.

Maar er is hoop voor deze fietser: In de huidige maatschappij wordt ‘vrijheid van meningsuiting’ steeds vaker gebruikt om mensen die bepaalde principes nastreven de mond de snoeren. Het Obscurantisme* neemt dus toe. Ik voorzie een mooie toekomst voor onze fietser. Houdt vol, alles komt goed!

*WIKI “…het doelbewuste streven om andere mensen in onwetendheid te houden en zelfstandig denken te verhinderen”.

Reageer
gravatar

Amai, zo doorredenerend komen we uit bij Het Vliegende Spaghettimonster: volgens de leer is het ten strengste verboden brandende achterlichtjes op fietsen te hebben.
Hier zet de wetgeving aan tot blasfemie!

gravatar

Nou, zo’n groot redenaar lijkt Bertrand mij niet… Hij zegt: “In de rij voor de kassa in de supermarkt werd ik door het helft van de mensen met de nek aangekeken”, maar dat is toch logisch als je in het midden van de rij staat?

gravatar

Ik denk dat hier sprake is van een onvervalst, doch traag werkend stukje slingerwerk-mechanisme. SSlechts enkele eeuwen geleden werden verlicht denkers vervolgd en gedood. Nu zijn het de onverlichte fietsers, die een vergelijkbaar lot beschoren ligt.

Reageer
gravatar

De Fiets Fiets Klan is het gedomoniseer door politici zat. Wij willen fietsen! Door de toegenomen druk organiseren we ons ondergronds in Kootwijkerbroek in oranje kleding, zoals de Amerikaanse opgesloten gevangenen en terroristen. Sjaal, (nep-)baard en bivakmuts worden toegelaten. Onze uitroepen ontlenen we aan het Nederlandse carnaval. Onze steunpilaar in deze moeilijke tijden is Aron Friedman.

gravatar

Ook in Apelfoort zijn wij slim en zorgen dat we niet in de problemen komen: op het Apelfoortse plein worden iedere week op donderdagavond tegen minimale kosten voor en achterlicht (lampjes handig aan de fiets te clippen) verstrekt waardoor deze golf van criminaliteit ons gelukkig voorbij gaat!

Reageer
gravatar

Het zou mij werkelijk niks verbazen als achter de klaarblijkelijke schuilnaam Bertrand een Midden- of zelfs Oosteuropeaan schuil gaat. En nog durven te klagen ook die gasten…

Reageer
gravatar

Landelijk gevestigd in alle grotere steden is er “Het Kapotte Fietsje” om geestelijke en juridische bijstand te verlenen. Wij bieden u zelfgroephulpgroepen en cursussen. Alles voor de geëmancipeerde fietser, die zelf de fiets in eigen hand durft te nemen,
Wees een sociale fietser!
Vraag bij uw gemeente voor details.

Reageer
gravatar

Sorry hoor, maar ik hoef bij mij in de buurt geen fietsers zonder licht. Ik zou ‘s avonds niet meer alleen over straat durven. Voor je het weet komen er ongelukken!

Reageer
gravatar

Helaas zie je dit soort mensen vaak recidiveren. Vandaag fietsen ze zonder licht, over een jaar is het een kapotte bel of kapotte reflectoren en uiteindelijk wordt het ‘t negeren van een rood stoplicht.
Daardoor worden ze steeds verder gestimatiseerd. Vermoedelijk ook door een gebrek aan begeleiding en opvang.

Reageer
gravatar

Naar mijn mening is hier de politie en aansluitend justitie in de fout gegaan. Waarom heeft de politie en aansluitend justitie niet onderzocht WAAROM het achterlicht niet werkte? Heeft B. het simpelweg vergeten aan te zetten (nalatigheid) of is hier wellicht sprake van een defect lampje (hoe oud was het lampje, welk fabrikaat, viel het product nog onder garantie enzovoorts) waarmee de fabrikant aanspreekbaar is, was er sprake van een al dan niet opzettelijk defect draadje (beetje ouderwets, maar toch) en zo ja, wie veroorzaakte dat defect (sabotage, aanslag, ongeval), kortom, politie en justitie maakten zich er weer wat al te eenvoudig vanaf door simpelweg mogelijk een slachtoffer levenslang te stigmatiseren.
Of is dit een actie van justitie om volksgezondheid en de ziektekostenverzekeraars te helpen om, nu psychiatrische patiënten een hogere bijdrage aan hun zorg moeten betalen waardoor er tot 50% minder hulpvraag in die sector is, de psychiatrische klinieken en de kassen van de ziektekostenverzekeraars weer goed gevuld te krijgen?
Wat is het leven toch duister en onzichtbaar zonder juist functionerend achterdochtvermijdend achterlicht.

Reageer
gravatar

Zodra de linkse lobby die dit soort criminelen in de watten legt ermee stopt kunnen we beginnen om ze aan te pakken.
Nu wordt er nog te veel geroepen dat deze daders eigenlijk zelf slachtoffer zijn, en dat we niet mogen controleren vanwege hun recht op privacy.
Ik zou zeggen dat ze dat recht verloren hebben toen ze hun 1e misdaad begingen.

Reageer
gravatar

Om even bij Braverik aan te kloppen: ik adviseer je ook de Tafelbergse Heide in Laren/Blaricum (beter zonder fiets) of de Oostvaardersplassen (met fiets of joggend).
Den Bosch is een veel te leuke stad om te fietsen, behalve als je uit het centrum naar huis wilt.
In Amsterdam was de oplossing van de politie eind zeventiger jaren simpel. Gesnapt voor rijden zonder rekening te houden met de stoplichten (om 4.00 uur in de morgen). Geen ziel op straat, wel veel regen. Wou naar mijn studentenflat in A’veen/B’veldert. Licht rood-groen, rood-groen, rood-groen. Net voor het voormalige hoofdkantoor van de ABN-bank.
Inderdaad een zeer traumatische ervaring in 020. Gelukkig was de alcoholcontrole voor fietsers nog niet ver ontwikkeld.

Reageer
gravatar

In Amsterdam is er tot en met vandaag de dag geen enkele fietser die rekening houdt met stoplichten, ongeacht het tijdstip van de dag of de verkeersdrukte.
Ook het rijden zonder (achter) licht is in 020 to cultuur verheven ondanks de pogingen van de politie hier een einde aan te maken. Het blijft dweilen met de kraan open.

gravatar

Jeettje, die grachten zijn met vooruitziende blik honderden jaren geleden gegraven om generaties dronken studenten fietsen met en zonder verlichting in de gracht te kunnen laten kieperen. Aangezien verlichting destijds een zaak was van waskaarsen en later paraffineolie deed de verlichting niet terzake. Die ging toch uit.

gravatar

De Bloemendaalse/Santpoortse duinen kun je beter niet met de fiets betreden. Een zaklantaren is er vaak nuttiger. Leuker dan Scheveningen (010) of Zandvoort (020, al denken de Haarlemmers daar anders over).
Maar als je toch de fiets neemt zorg dan voor voor- en achterreflectoren en een nooduitrusting. Geen luchtbanden, maar massief gummi.
Politie zul je er niet snel aantreffen, misschien een strandwachter.

gravatar

@ Braverik: ‘t Wed is niet alleen een meertje in de omgeving van Zandvoort maar ook een kruising in de binnenstad van Utrecht. Niet geheel toevallig(?) is dat ook een hangplek voor zonder licht fietsende subversieve studenten. Daar durft de politie al jaren geen fuik meer te plaatsen. Daar zou iemand eens zijn licht over moeten laten schijnen!

Reageer
gravatar

De kans dat daar iemand met voor- en achterlicht fietst, is nauwelijks groter dan dat daar politie komt. Toch is het wel eens voorgekomen, dat de politie daar een student zonder licht betrapte, waarop deze zei: hoezo fiets zonder licht? En liet deze daarop in de Oude Grag vallen.

gravatar

Pauletteke, licht toe! Ik vind de verschrijving van “wet” en “wed” zeer inspirerend. Deze kan teruggevoerd worden naar Freudiaanse versprekingen of naar de archetypen van Carl Gustav Jung.
En elke nieuwe auteur/reageerder is hier toch welkom?

gravatar

Waarbij wet natuurlijk met een T geschreven dient te worden. Wed is een meertje in de buurt bij Zandvoort, daar is het zomers overigens heerlijk vertoeven. Je dient dan wel lid te zijn van Natuurmonumenten anders mag je het gebied niet in. Ik ben dat uiteraard.

Reageer
gravatar

Verblind door woede schreef de voor-hond-uitmakende huisbekladder ‘als automobilist zijnde’, wat uiteraard geen correct Nederlands is, maar wat je een automobilist die zulks onrecht is aangedaan ook niet kan aanrekenen natuurlijk.

Reageer
gravatar

Als je verplicht bent altijd fietsverlichting aan te hebben dan ben ik al jaren in overtreding terwijl ik dacht dat ik nooit de wed overtrad. Kan iemand duidelijkheid scheppen hierover?

Reageer
gravatar

Waarbij wet natuurlijk met een T geschreven dient te worden.”‘t Wed”is een meertje in de buurt bij Zandvoort, daar is het zomers overigens heerlijk vertoeven. Je dient dan wel lid te zijn van Natuurmonumenten anders mag je het gebied niet in. Ik ben dat uiteraard.

gravatar

Ik kan enig licht brengen in deze zaak, de plicht om fietsverlichting ten allen tijde aan te hebben is niet van toepassing wanneer men zich te voet of enig ander vervoermiddel niet zijnde een fiets verplaatst, hetzij met of zonder fiets daarbij meevoerende. Ook is er een tabel waarin tijdstippen worden aangegeven waarop deze plicht niet aanwezig is.

gravatar

De vraag die natuurlijk als eerste moet worden gesteld: waar zijn de ouders in dit verhaal?
Zij zijn de aanstichters van deze ellende: men heeft duidelijk verzaakt in de opvoeding.
Het lijkt me dan ook niet meer dan redelijk dat zij een inspanningsverplichting opgelegd krijgen, niet het Rijk.
Zo lekt er nu belastinggeld weg.

De man zelf is reddeloos hier: ik zou hem willen aanraden een bestaan in de hoge Andes van Peru op te bouwen. Men fietst daar niet, doch verplaatst zich per ezel, dewelke geen verlichting hoeft te voeren.

Reageer
gravatar

Gevreesd moet worden dat Bertrand G. (34) polariseert onder druk van zijn omgeving en het Breivik-syndroom ontwikkelt. Niet uitgesloten moet worden dat hij zich daarna aansluit bij het rebellerende groepje jongeren van Maaskantje, dat door Eyeworks in twee films zo treffend in beeld werd gebracht. Misschien een ideetje om live-opnamen te maken van Bertrands rehab. bij de GGZ in Den Bosch?

Reageer
gravatar

Ik voel helemaal met hem mee. In 1989 fietste ik met slechts een brandende stormlantaarn een ‘fietsverlichtingsfuik’ van de politie in. De dienders waren te verbijsterd om mij aan te houden. Gelukkig wist een van hen mij nog na te roepen dat ik geen achterlicht had. Saarop heb ik mijn hand opgestoken en geroepen: “Jammer, volgende keer!” Het traumatisch schuldgevoel dat ik daaraan heb overgehouden moet overeenkomen met de hel waar Bertrand nu doorheen gaat

Reageer