WTO: kartelvorming bedreiging voor drugsmarkt

Handelsorganisatie eist opsplitsing drugskartels

Het beeld van de drugsmarkt als toneel van voortdurende oorlog is achterhaald. Samenwerking lijkt nu de norm te worden. Prachtig, voorbij zijn al die afrekeningen. Of is er toch een keerzijde?

‘Het lijkt nu allemaal zo mooi in mijn land en ergens is het dat ook wel een beetje’,  aldus de Mexicaanse econoom Manuel Zatariz Boguero, afgevaardigde van zijn land voor de WTO. “Tot voor kort gingen drugsbendes over lijken. Gedwongen door de voortdurende concurrentie in het wereldje zagen zij geen andere oplossing dan het afslachten van complete dorpen. Gruwelijk, maar begrijpelijk in het licht van de markteconomie.”

De laatste jaren laten een trend zien van samenwerking. Gezworen vijanden slaan de handen en vormen handelsmuren die moeilijk te doorbreken zijn. Boguero ziet een markt die zich ontwikkelt tot eenheidsworst, waarin de klant eigenlijk nauwelijks keuzemogelijkheden meer heeft. “Door afspraken blijft de prijs kunstmatig hoog, welke leverancier men ook kiest. Was er vroeger voor de lagere en gemiddelde inkomens altijd wel een passende dealer te vinden; door de kartelvorming worden de spuit en het lijntje een voorrecht voor de rijken.”

Om de stagnerende narcoticamarkt weer in beweging te krijgen, pleit de WTO voor het verplicht opsplitsen van de gevormde kartels. “Drugs moeten weer in één adem worden genoemd met vernieuwing, diversiteit, dynamiek en de vrije markt. De narcoticamarkt moet weer de kweekvijver voor jong talent worden die deze ooit was. En natuurlijk moet de consument weer centraal staan. Hij verwacht kwaliteit, moge de beste deze leveren.”

Of de kartelvorming op korte termijn ongedaan kan worden gemaakt is niet bekend. Een reactie vanuit de drugsindustrie is tot dusverre uitgebleven. Onduidelijk is ook welke rol Manuel Zatariz Boguero zelf in eventuele hervormingen zal spelen. Bij het verschijnen van dit artikel is al enige dagen niets meer van hem vernomen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In de nastoot: Het is te hopen dat dit trouvaille niet vaker zal worden toegepast door De Speld-redactie. Met één onderwerp en één illustratie twee rubrieken vullen met dubbelvermelde reacties, lijkt à prima vista een economische vondst maar het is fnuikend voor de creativiteitsontketening onder leden van dit Forum. Als Melle straks een vrij weekend wil kan hij zo vier tot vijf rubrieken met één artikel en één foto vullen. Met bijvoorbeeld: “De AEX stort definitief in” of “Mark en JanKees met de noorderzon vertrokken” zouden moeiteloos de rubrieken Home, Binnenland, Buitenland, Economie en Lokaal worden gevuld. En ook nog Lifestyle & Entertainment vanwege de uitstralende mega-effecten naar de P.C. Hooftstraat en de Concertgebouw-buurt en omstreken.

Reageer
gravatar

Naar nu blijkt slaat de Paulus-franchise ook toe in België en Frankrijk.
Baron Bic heeft zijn kleindochter (van Paulus-origine) tot CEO van het BIC-drugssyndicaat gemaakt. Nu de geruchten (dat BIC een bod zou doen op alle uitstaande aandelen van De Speld) meer en meer bewaarheid lijken te worden, zullen in de nabije toekomst persvrijheid en vrije meningsuiting wellicht in het gedrang komen. Baron BIC (“Biche” voor intimi)is een Wallon die naar Frankrijk is gevlucht en daar fortuin maakte met zijn z.g. “kluifbal-pennen”. Biche is dezelfde politieke voorkeur toegedaan als zijn beste vriend Ingmar Kamprad en de oprichter van Media Markt. Dan weet u wel genoeg, neem ik aan.

Reageer
gravatar

Juan Luis Ortez Pizzaz, woordvoerder van de familie Boguero, heeft laten weten dat hij van BN-er W. Holleeder het aanbod tot samenwerking heeft ontvangen. De familie Boquero die druk doende is het losgeld voor Manuel bijeen te krijgen, richt zich primair op bevrijding van de gegijzelde Manuel. Drugskartel FARC overweegt om als hoofdsponsor in ‘shirtreclame’ te gaan en mee te doen aan de Tour de France 2012, op voorwaarde dat de start van die Tour in Medellin zal plaatsvinden.

Reageer
gravatar

Gebleken is dat onze pennen vooral worden gebruikt voor het snuiven van laten we zeggen pannenkoekenmeel. Daarom zullen wij van BiC voor deze lucratieve markt pennen zonder pen op de markt brengen.

Beste redactie,
Voor het gemak van uw lezers gemak hebben wij dit bericht vertaald uit het Frans.

Reageer
gravatar

Enkele Hollandse lezers wezen ons op het tweede “gemak” in de laatste zin. Dat woord is wel juist, immers in het laatste media-overzicht staat dat de Speld vooral op het toilet wordt gelezen.

gravatar

Kijk, in mijn tijd hadden wij nog geen merkploegen. Evenmin waren er landenploegen die gesponsord werden en zeker nog niet door drugshandelaren. We hadden evenmin ploegartsen, dus konden dokters nog niet geilden op het prikken van welgeschapen wielerbillen. Wel was er toen al de vage kartellijn tussen slikken of stikken. We kenden allemaal al het fameuze gezegde: Zonder de farmaceut rij je de tour niet uit.

Reageer
gravatar

Er is niets mis met kartelvorming. Het gaat concurrentie tegen. Concurrentie is in principe het recht van de sterkste. Kijk wat het resultaat is van een open markt: de post werkt slechter en de postbezorgers worden uitgebuit. Hetzelfde bij zorg, bij energiebedrijven en ga zo maar door.

Concurrentie is gebaseerd op het laagste in de mens: egoisme. Daar kan dus niets goeds uit voortkomen.

Het is ook beter dat de NMA wordt opgeheven.

Je hebt ook geen keuzestress omdat alle prijzen hetzelfde zijn.

Nog beter is dan dat het hele kartel wordt genationaliseerd. Dan bepalen we democratisch met zijn alle hoeveel productiekostprijs is en hoeveel de winst mag zijn en aan wie de winst wordt uitgekeerd.

Dan nog de reclame afschaffen: hèhè wat een rust.

Reageer
gravatar

Naschrift: kartelvorming is in wezen samenwerking. Kleuters wordt al geleerd dat samenwerking fijn is en goed voor iedereen. Je wordt er blij van.

Verplichte aanbesteding zou afgeschaft moeten worden. Types als Nellie en Bolkenstein zouden openbaar excuses moeten aanbieden voor hun fout liberalisme.

Het wordt nu steeds duidelijker nu de euro wankelt en iedereen tracht te ontsnappen naar drugs om dit leven nog een beetje dragelijk te maken.

Drugs moet in het basis zorg pakkket!!

gravatar

Hé pieperdepee,

Mijn mammie en mijn stomme zusje hebben iets met kartels. Ik vind er geen bal aan.

Nou doeg dan,

Paultje

O ja, mijn stomme zusje vraagt of iemand weet hoe zij haar berichten in de Speld kan kartelen. Leuk voor Kerstmis zegt ze. Stom hè!

Reageer
gravatar

Tja, dat kom er van als de herstel (klik om te bewerken) functie even niet goed werkt. 2 vrijwel dezelfde reacties. Misschien ook iets voor gezonde concurrentie??

Reageer
gravatar

@ 4 GG: Inderdaad, we zouden hier in Europa lering dienen te trekken uit de Mexicaanse drugsmarkt waar men (de kartels) zelf in het kader van de eerlijke concurrentie militairen heeft ingehuurd om die valse concurrenten eens een stevig lesje te leren. Daardoor gedwongen zijn daar al een flink aantal mensen uit deze oneerlijke markt weg gezuiverd.

Reageer
gravatar

We zouden hier in Europa lering dienen te trekken uit de Mexicaanse drugsmarkt waar men (de kartels) zelf in het kader van de eerlijke concurrentie militairen heeft ingehuurd om die valse concurrenten eens een stevig lesje te leren. Daardoor gedwongen zijn daar al een flink aantal mensen uit deze oneerlijke markt weg gezuiverd.

Reageer
gravatar

Als Brabantse ZZP-er werkzaam in de afzetmarkt van de drugsindustrie ben ik zeer tevreden met het initiatief. Het is gewoon niet meer te doen. Steeds meer collega’s die hun afzetmarkt hebben in jongerencentra en bierketen stoppen ermee. De Brabantse elite die wel een lijntje kunnen betalen wordt steeds perverser. “Hey Peer wat veur extra’s hette gij?”, vragen ze. En ja hoor daar sta ik weer voorover gebogen met de boks op de knieën.
Mijn arbeidsvreugde is verdwenen.

Reageer
gravatar

De regering heeft al maanden geleden beloofd om de scherpe kantjes er af te slijpen, maar tot nu toe houden ze ons aan het lijntje.

gravatar

Aan de zijde van de alcoholindustrie is grote ongerustheid ontstaan. Het aandeel verkeersdoden en slachtoffers van huiselijk en ander onnodig geweld, aan het jaarlijkse dodental, dreigt te worden overtroffen door grootschalige liquidaties in drugskringen. Leidende onderwereldfiguren als Willem H. en (“Zwarte”) Henk U. alsmede CEO’s van officieel onafhankelijke NGO’s zoals Jeroen v.d. V. hebben de angst geuit om de grip op de geweldsmarkt te verliezen en die te moeten overdragen aan goed geoliede en strak georganiseerde, van staatswege geleide ondernemingen o.l.v. JanKees de J. en Ivo O. In de Vrije Markt economie is het staatsmonopolie op geweld al lange tijd een struikelblok in het tripartite overleg tussen overheid, bedrijfsleven en de verzekeringssector over een eerlijker verdeling van de drugs-, drank en geweldsmarkt.

Reageer