Oversteken bij verkeerslichten voortaan betaald


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En hoe zit dat als je tot halverwege oversteekt en weer terugloopt, krijg je dan je geld terug? En als iemand één stap heeft gedaan en zich bedenkt.
Met dit geniale systeem kan je wel vroegtijdig mensen met een oversteekangststoornis signaleren en behandelen. Voor de behandeling van deze stoornis zijn er rood/groene medicijnen op recept verkrijgbaar.

Reageer
gravatar

Dacht aan de kop te zien dat ik betaald kreeg voor iedere keer oversteken. Valt dat toch weer vies tegen. Denk dat je dan wel de oversteekpunten anders moet inrichten, zodat mensen niet zomaar zonder te betalen kunnen oversteken of achter iemand aanlopen die wel betaald heeft. Vind dat er dan extra gebiedsagenten en camera’s moeten komen om alles te controleren.

Reageer
gravatar

Ik betaal al 5 euro elke maand aan giro 888 – voor doven en blindegeleidehonden – ik krijg dus 20% korting bij het oversteken – als ik mijn linker oog open doe – krijg ik 30% korting en als ik mijn rechter er bij open.. kom ik op 50% korting – als ik mijn vrienden uitnodig – krijg ik 10% per vriend die mee overloopt ( dat moet dan niet tussen 19:14 en 19:18 gebeuren en ook niet tussen 19:39 en 19:47 – op die uren is het overloop verkeer erg hoog.. – Andere regios andere tijden.

Reageer
gravatar

Ik heb een abbonnement, dus hoef niet meer in en uit te checken. Gewoon dagelijks bij de wandeling de pet op met het vignet goed zichtbaar.

Het leuke is, je mag zelf je unieke logo uitzoeken waarmee je word “herkend”. Ik heb gekozen voor een ongecensureerde strip die ik heb gevonden in een Charlie Hebdo.

Ik krijg er veel leuke reacties op, vooral van die bevolkingsgroep die de Nederlandse taal niet zo goed beheerst is zeer emotioneel geëngageerd erdoor.

Dat abonnement is het echt…

Reageer
gravatar

Heel veel van die vogels komen uit Duitsland van de lopende band bij een erg groot autofabrikant – dat weten niet veel mensen.

Het is tegenwoordig dan ook steeds meer een VW formatie – daar kunnen andere trekkende vogels niet veel mee – en verward hun jacht strategie.

Reageer
gravatar

Laat ook de waterschapsbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing eens ophouden. Wat voor zin heeft die individuele afrekening per huishouden? Bureaucratisch ge-etter met een compleet circus aan vrijstellingen etc er omheen. Als in een bepaalde gemeente de kosten hoger zijn, zullen de inwoners hier meer moeten betalen. Mijn voorstel is om dit net zoals met wegenbelasting (provinciale opcenten) via inkomsensbelasting te doen. Veel makkelijker!

Reageer
gravatar

eindelijk eens een goed doordachte maatregel van onze vaak ondergewaardeerde overheid.
Helemaal volgens het principe: “de gebruiker betaalt”
Bravo!!

Reageer
gravatar

Of nog beter: plaats een goed voorverwarmde dus ‘slagvaardige’ ME’er bij iedere oversteekplaats. Deze manschappen halen een rendement van minimaal vijf keer hun uurloon en betalen aldus zichzelf. Zo schiet er ook nog wat over om het begrotingstekort verder terug te brengen tot 1.99 %, minder kans op ongelukken op oversteekplaatsen door dronken autorijders, Plasterk blij, Deysselbloem blij, Rutte blij, iedereen blij, klassiek geval van win/win

Reageer
gravatar

Best slim systeem!

gravatar

Veelgestelde vragen OV-steek kaart

Vraag: Hoef ik wanneer ik wil oversteken alleen maar in te checken?
– Ja. Vergeet niet bij het beëindigen van de reis c.q. oversteek uit te checken. Om het vinden van een incheck-paal te vergemakkelijken, bevinden deze zich altijd aan de linkerzijde van de weg. Uitchecken doet u aan de overkant, rechts dus.

Wat als ik vergeet uit te checken?
– Lopende oversteekbewegingen worden na het einde van het kalenderjaar beschouwd als beëindigd. U kunt dan weer opnieuw inchecken.

Wat als mijn saldo verloopt terwijl ik oversteek?
– U dient altijd genoeg saldo op uw kaart geladen te hebben. Zo voorkomt u ongewenste verkeerssituaties tijdens het oversteken.

Reageer
gravatar

Shit, mijn identiteitskaart is sinds vorige week verlopen en nou moet ik steeds aan dezelfde kant van de weg blijven lopen.
Gelukkig heb ik geen auto, want dan zou ik nu al een week voor een rood stoplicht staan te wachten.

Reageer
gravatar

Ik ben wel van mening dat dit discriminerend werkt ten opzichte van de “niet overstekers”. Dienen zij als “niet overstekers” ook niet hun steentje bij te dragen? De solidariteit is weer ver te zoeken hier.
Men dient bij de kaartlezer de mogelijkheid te hebben te kiezen tussen oversteken en niet-oversteken. Dit zal vele scheve gezichten voorkomen.

Reageer
gravatar

Een stevige QR sticker op je voorkwab en inderdaad dat maakt het leven veel aangenamer.. iedereen weet exact wat je wel of niet aan iemand hebt.. liefst twee QR stickers

Eentje voor de overheid en eentje voor familie en vrienden.. het verschil is dan weer een besparing op Psycholoog en Psychiater..

volledig uitlezen die massa

Reageer
gravatar

Ik zie veel kansen voor een uitbreiding van mijn toch al populaire product. Er komt een extra knop: “zoek route met laagste betalingen”.

Het blijkt nl. dat je het goedkoopst uit bent door via de geeente Overstekuwe te reizen. Daar doet geen enkel betaalpaaltje het.

Vanaf 12/12/2012 te bestellen via mij.

Reageer
gravatar

Gezien de toepassing van camera’s bij het uit te voeren toezicht op één en ander is het niet raadzaam om lieden met een pet, muts of ander hoofddeksel op straat toe te staan. Dit komt de gezichtsherkenning bij de trajectcontrole niet ten goede. Jan moet dus zonder pet oversteken.

Reageer
gravatar

Een uitstekend idee VOP Dorknoper. Aansluitend nóg een idee: iedereen die een rotonde doubleert, uit onkunde of uit pure balorigheid (zoals in de Honig pasta-reclame)krijgt de rekening thuis na een camera-trajectcontrole. Of zelfs iedereen die -überhaupt- van een rotonde of ongelijkvloerse kruising gebruik maakt, moet dokken: bovenop het standaardtarief wegenbelasting. Al de miljarden die in bodemloze Zuideuropese gaten zijn gestort, vanuit idealistische liberaal/confessionele vrijgevigheid, moeten toch een keer worden betaald. Met VVD/CDA aan het roer weet je ook door wie. Niet door inwoners van Wassenaer, Aerdenhout, Blaricum, Laren en andere concentratiepunten van VVD/CDA electoraat. Maar door Jan-met-de-pet. Voilà.

Reageer
gravatar

Een recent overzicht van de beheer- en onderhoudskosten van verkeersregelinstallaties (VRI) met een geïntegreerde voetgangersoversteekplaats (vop) voorzien van een drukknop, aanraakvlak of bewegingsdetector (kortweg vopknop) laten zien dat de gemelde vergoeding van 12,5 cent per vopknopbediening de totale kosten bij lange na niet dekken. Zeker nu de overstapkorting van Maurice de Hond en Johan Derksen na 1-1-2012 dreigt te vervallen.

De lampen moeten toch ergens van branden. De gemeente overstekuwe ziet zich derhalve genoodzaakt om de VRI’s te verwijderen en daar rotondes aan te leggen. Deze kunnen met een nieuw te ontwikkelen auto-tourniquet betreden worden tegen een luttele vergoeding van € 4,50 per rotatie.

Reageer
gravatar

Veel lezers duiden terecht op de betaalproblematiek. Met name het saldotekort wordt vaak aangehaald. Hetzelfde probleem heeft de OV-chipkaart.

De oplossing ligt voor de hand en levert bovendien een bijdrage aan de veiligheid. Stel het zichtbaar dragen van het burgerservicenummer aan voor- en achterkant verplicht, zodat de rekening m.b.v. camerabeelden kan worden opgemaakt.

Dat is ook de oplossing voor het grote uitschrijfprobleem bij de OV-chipkaart, waaraan de openbare vervoerders kapitalen verdienen. Ze zijn daarom tegen mijn geweldige plan. Daardoor zal mijn uitstekende plan, zoals alle fantastische plannen, waarschijnlijk niet doorgaan.

Reageer
gravatar

Nou Guus C., met een beetje geluk kun je zo meedoen met Masterchef Australia. 2012. Jouw benaming van een leuke Bordeaux (bevobbeld een Pétrus ’93?) als “clairet” is al helemaal in stijl. Ben nu ‘t causaal verband tussen betaald oversteken en Bordeau even kwijt, maar alles sal uiteindlik reg’ kom, hoop ik, als de fles leeg is. Of kort daarna. Santé.

Reageer
gravatar

Nou zeg, of breien wat met oversteken te maken heeft. Ik heb het gewoon over een krachtige rosé.
Maar als u het per se over betaald oversteken wilt hebben: natuurlijk moet daarvoor betaald worden: ondersteken betalen we toch ook?

gravatar

Ik dacht even aan breien.. wild breien waarbij jonge mensen een jasje freubelen rond een lantaarn paal met allemaal frisse kleuren en motiefjes..

Maar nee, het gaat over gesubsidieerd oversteken..

En echt.. ik heb nu al ontzettende ontwenningsverschijnselen met vreselijk overmatig alcoholische product verkenning omdat het toch niet om wild breien gaat..

Diep triest..

Die oversteekknop kan ik reserveren voor een leuke wandeling op een Zondag en waar moet ik het bedrag overmaken?

Dat wilde ik even weten want ik ben te lui om het filmpje te bekijken..

Alvast bedankt..

p.s. breien met spelden is pas echt DE uitdaging heb ik ergens gehoord.

Reageer
gravatar

Wild moet je niet breien. Wild moet je braden en flamberen met goede cognac. Of stoven met een scheut vintage port.
Dan pas krijg je een goede, smakelijke en voedzame maaltijdbeleving. Vergezeld van een op leeftijd zijnde clairet uit de Bordeauxstreek, uiteraard.

gravatar

Twee nieuwtjes van de site van inbox51:

*1. “in sommige delen van Nederland zijn de chiplezers nog niet gemonteerd in februari. Tijdelijk kunnen daar strippenkaarten worden gebruikt. Er wordt hiertoe tijdelijk bij elk stoplicht een gepensioneerde conducteur ingezet. Deze krijgt 1% van de opbrengst van zijn stoplicht met behoud van AOW.”

2. “Bij Aldi kun je in januari een gezins-daluren-oversteekkaart krijgen bij vertoon van je bankafschriften van de laatste maand bij de kassa, als je saldo en inkomsten onder 1000 euro zijn.Ze hopen hiermee te stimuleren dat de minima die aan de andere kant van de weg wonen vaker thuisblijven in de spitsuren, zodat ze dan geen kassa’s tekort hebben en doordeweeksoverdag geen kassa’s teveel”.
Wat een slimme efficiente wereld toch. Het leven wordt steeds beter!

Reageer
gravatar

Hm, hoewel ik deze ontwikkeling toejuich, zie ik nog wel beperkingen voor de automobilist. Levensgevaarlijk om uit je auto te moeten stappen om je ID voor de lezer te houden. Wellicht kan dat beter, ofwel met een vluchtheuvel in elke straat, zodat je net als bij de parkeergarage je auto niet uit hoeft, ofwel met een in te bouwen kastje in elke auto.
Hierover moet nog goed nagedacht worden. Het moet niet zo zijn dat deze betere manier van verkeerslichten gebruiken, meer verkeersdoden gaat opleveren, omdat je als argeloze automobilist-op-weg-naar-de-kaartlezer, wordt aangereden door de automobilist-die-net-groen-van-de-andere-kant-had.

Reageer
gravatar

Mag ik u erop attenderen dat mijn vorige verklaring over het uitlekken van de campagnevideo van postbus 51 exact gepubliceerd is op:

11-11-11- 11 uur 11

Stipt op tijd, zoals de massa dat van mij wenst en verwacht !!

Piet Hein Donnerwetter.

Reageer
gravatar

Er zal een diepgaand onderzoek gestart worden om het lek boven tafel te krijgen. Deze uitgelekte campagnevideo is prematuur. Er is nog geen inbreng ingebracht door de commissie die de verslaggeving zal bespreken, welke de hoofdpunten samenvat van de resultaten uit de relevante punten uit de onderzoekscommissie die de juridische haalbaarheid van het gebruiken van de ID-kaart ten opzichte van het niet kunnen gebruiken van mensen die een paspoort gebruiken als identificatiemiddel. Daarbij is zelfs de koppeling van systemen die met de DigiD problematiek zijn besmet en tevens de koppeling met het niet haalbare maar toch reeds half uitgevoerde patienten informatiesysteem in relatie tot de beveiligingsprognose binnen de afspraken nog niet voldoende zijn geevalueerd om tot een adequaat antwoord te kunnen komen of ook paspoorten voor het zebraaanraaksensorsysteem kunen worden gehouden. De indruk dat het oversteken slechts 12,5 cent kost moet ik dan ook krachtig tegenspreken. Daarbij komt nog het gevaar van personene die hun leven in de waagschaal gaan stellen om dit geld uit te sparen door 25 meter naast de overgangszebra over te steken. Ik zie dit als ongewenst, zoals gebruikelijk.

Reageer
gravatar

Als ik zo naar dat filmpje kijk neem ik direct enorm wangedrag waar. De overstekende voetganger waagt het met zijn schoeisel de witte vlakken van de oversteekplaats te besmeuren.

Die witte vlakken zijn niet-voor-niets wit en dienen zo te blijven! Ik moet ze bij mijn oversteekplaats verdulleme elke avond weer schoon poetsen!

Het wordt hoog tijd dat de misbruikmakende oversteker/steekster betaalt voor zijn/haar wangedrag.

Reageer
gravatar

En dit is nog maar het begin. Vergeet niet de kosten die de diverse overheden moeten maken om de kwaliteit van de lucht een beetje op peil te houden.

In het centrum van Amsterdam, bijvoorbeeld, zal ademhalen zo’n tien eurocent per liter gaan kosten.

Alleen de zon gaat nog voor niets op; althans tot medio 2013.

Reageer
gravatar

Die manier van verrekenen staat me wel aan. Om te beginnen kunnen we zo van de OV-kaart af komen, en ook voor pinnen is het een goed alternatief. Alles aan het eind van het jaar verrekenen met de belasting. Als je dat breed invoert heb je ook geen banken meer nodig.

Reageer
gravatar

Dat laatste is een sterk argument. Ik zeg altijd als ik iemand probeer te overtuigen van iets ingewikkelds en diegene snapt het niet meteen (meestal is dat zo) “en dan heb je ook geen banken nodig’ en dan beginnen mensen altijd instemmend te knikken. Probeer ook eens!

gravatar

Ik vind dit een raar systeem. Het piepje verstoort het normale tiksignaal voor bij de voetgangers-oversteekplaatsen. Bovendien zie ik een strijd tussen de automobilist-met-betaald-groen-licht en de voetganger-met-betaald-groen-licht. Als ze allebei gelijk aanmelden kunnen er 2 dingen gebeuren.
1. Het systeem slaat op hol en weet het niet meer.
2. Je krijgt allebei groen en de gevolgen zijn:
a. deuk in de motorkap.
b. beschadigde voetganger
Worden die kosten dan gedekt uit de oversteek-opbrengsten?
En Paulien van Prorail: je kunt wat mij betreft de spoorboom in. Ik betaal niet voor spoorweg-oversteekplaatsen. Ik ga er altijd onderdoor en dat is, voorlopig, nog gratis.

Reageer
gravatar

Ach wat, kinderziektes. Als, als, als: als al dat ge-als serieus genomen zou worden, dan voeren we nog in de trekschuit. Positief blijven!

Ik mag wel hopen dat op kruispunten gebruik maken van de lichten als overstap geldt?

gravatar

Te lang hebben wij op arbitraire manieren zoals richting of wachttijd de voorrang bepaald. Dit sluit niet meer aan bij de veranderingen binnen onze maatschappij.

Het lijkt me duidelijk dat in dit geval het bedrag dat betaald wordt de voorrang bepaalt. Automobilist en voetganger dienen dan ook tegen elkaar op te bieden. Degene die het meest wil en kan betalen bewijst hiermee dat zijn tijd kostbaarder is en zo wordt zijn voorrang gerechtvaardigd.

gravatar

De nieuwe overheid, geef mij maar de oude overheid, toen hupbehoevenden bejaarden nog niet hun spaarcentjes hoefden aan te spreken of hun huis hoefden op te eten om een keertje naar buiten te mogen in hun rolstoel of een keertje extra te douchen en toen ze nog gewoon, bij groen licht konden oversteken zonder te hannesen met zo’n domme digikaart. De nieuwe overheid staat ook wel symbool voor onmenselijkheid.

Reageer
gravatar

Ja, en dan zul je het meemaken dat het kunstgebit ook uit het pakket wordt gehaald.
‘Goed kauwen, opa, anders liggen die stenen zo zwaar op de maag en het moet er wel als gruis weer uitkomen: operaties heb je geen geld meer voor!’

gravatar

Nu u toch over bejaarden begint. Er zou ook een tijdsklok op het verkeerslicht moeten kopen en dan betaal je per seconde. Zodat mensen die langer gebruikmaken van de oversteekplaats ook terecht meer betalen dan mensen die hier maar kort gebruik van maken.

gravatar

Ik wil ook graag een abonnement op de “U rijdt te snel” borden. Kan een hoop besparen.

Reageer
gravatar

U moet zich bedenken, dat spoorreizigers nu de aanleg, reparatie en onderhoud van spoorbomen betalen. Het alleszins redelijk dat de gebruiker betaalt!

Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) dient daarom volgende week de Wet Betaald Gebruik Spoorwegovergangen (Wet BGS) in. De bedoeling is dat spoorbomen in de toekomst alleen kunnen worden geopend met behulp van de OV-chipkaart.

Reageer
gravatar

haha wat een onzin. Gesloopt zullen dat soort dingen worden. Niet door mij, maar mensen die net als ik denken. Natuurlijk is dit een grote grap, maar het punt is duidelijk. Mensen, laat u niet bespelen door de overheid.

gravatar

In Amsterdam en andere grote steden wordt deze kennisgeving in drietalige brochures aangekondigd. Hier treedt vervolgens het probleem op dat niet iedere voetganger over voldoende saldo op zijn rekening beschikt. Groepen als enerzijds uitkeringsgerechtigden op subminimaal-niveau, drugsverslaafden, ouderen met slechts AOW en anderzijds notoire zuipschuiten, drankorgels en illegale vreemdelingen -zonder codicil- die niet over een IDentificatie of over voldoende saldo beschikken, lopen dus een verhoogd risico als onvrijwillig donor prematuur op de snijtafel te belanden na collisie met scooterrijders of voortijlende overheidsdiensten. Het begrip “bezemwagen” krijgt zo voortaan een heel andere sociaal/maatschappelijke invulling.

Reageer
gravatar

Ja, ik kan hier wel in meegaan. Oversteken door rood licht kost je ook geld, als er een alerte agent in de buurt is. Om groen dan gratis te maken is toch een vorm van rechtsongelijkheid – discriminatie zelfs.

Misschien moeten er zelfs voetgangersoversteek(rood)lichtcamera’s opgehangen worden om de pakkans te vergroten en de belastingontduiking bij groen licht aan te pakken?

Reageer
gravatar

Wacht eens even; iedere keer als ik een reactie naar de Speld stuur hoor ik een piepje en vind ik later een beperkte, maar niet thuis te brengen, afboeking op mijn bankoverzicht. Het zal toch niet ……..

Reageer
gravatar

Ik was op Koninginnedag met Vestingvaart mee, waar ik zeer van genoten heb en daar vdterlee de schipper dat er alleen bij de Diefdijk nog een kraanbrug was, maar dat die het niet meer deed.Hoewel ik in Naarden woon, kom ik vaak in de omgeving van de Diefdijk dus ik ging daar heen om te zien hoe die er uitzag. Laat die nu in 2011 opgeknapt zijn en het weer doen. Alhoewel. Het schijnt dat de slinger bij een of andere organisatie is en dat die zoek is, maar men probeert de slinger te vinden…